Gość: dan IP: 5.5.* / 80.58.40.* 16.03.04, 23:46 powinnos sie wymagac we wszystkich sklepach okazania dowodu tozsamosci razem z karta... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krystek Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.crowley.pl 17.03.04, 07:19 Autor nie wymienił jeszcze MultiBanku, który oferuje również takie ubezpieczenia. Podobno w niektórych krajach okazanie dowodu tożsamości jest obowiązkowe, to takie proste a bardzo zmnijesza prawdopodobieństw oszustwa... Mój szef płacił raz w markecie kartą... żony (!) i to ze zdjęciem :-) nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 00:11 Takim krajem jest Hiszpania. Mieszkałam tam rok i zawsze musiałam okazać dowód tożsamości ze zdjęciam. Super rozwiązanie. Oni dokładnie sprawdzali dowody. Nie wystarczało czymś machnąć przed ich oczami a nawet plastikowa legitymacja uniwersytecka nie zawsze była wystarczająca. Chyba oszustom się odechciewa. Jeszcze jeden pomysł. Proste a skuteczne. Zamiast pięnych obrazków na karcie wystarczyłoby (obowiązkowo lub opcjonalnie) umieścić zdjęcie właściciela. Dodatkowo mamy jeszcze jeden dokument potwierdzający naszą tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! 19.08.07, 00:30 Widocznie zależy to od rodzaju karty. Nigdy w Hiszpanii nie musiałem pokazywać żadnych dokumentów. Może dlatego, że mam kartę z wydrukowanym zdjęciem i podpisem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGregor Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 23:20 Mała uwaga Karty Maestro także sa autoryzowane bez problemu podpisem i to nawet w terminalach Pekao SA. Cały problem z autoryzacja pinem to polega na tym ze firmy rozliczjace transakccje wymagaja ekstra oplaty za dzierzawe pin-padu. I to wcale nie takiej małej. Więc kiedy sie to wszystko podliczy, tzn. czynsz za dzierzawe terminala, pin-padu, prowizje bankowa, koszty polaczen telefonicznych w celu zutoryzacji i tzw. zrzutu danych to okazuje sie ze w przypadku wiekszosci punktow akceptujacych karty terminal jest po prostu gadzetem nieprzynoszacym zadnych zysków. W najlepszym przypadku zarabia sie de facto dopiero na transakcjach powyzej okolo 50 PLN, do pozostalych doplacajac lub wychodzac na zero. Mało tego firmy rozliczajace transakce kartami w Polsce w przypadku zbyt małych obrotów w danym punkcie daja wybor: podwyzka czynszu lub zamiana terminala na tzw. imprinter. Co ciekawe wszystkie one oferuja identyczne warunki wspołpracy, co nie da sie ukryc wyglada na cicha zmowe. Nic dziwnego ze najczesciej mimo ze sam mam karte to wypad na zkupy zaczynam od bankomatu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomyslowa Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! 19.03.04, 17:13 A VW Bank?? Tam ubezpieczenia tez sa gratis!! i To nie tylko od niuprawnionego uzycia karty, ale tez od utraty srodkow pienieznych pobranych z bankomatu, ubezp. mienia zakupionego za pomoca karty, OC osob fizycznych (i calej rodziny), NNW. Niektore sa dostepne tylko w drozszych pakietach, ale 4 pierwsze sa za darmo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.it / 62.233.189.* 20.03.04, 10:37 Autor tego tekstu ma raczej niewielką wiedzę nt. kart kredytowych, debetowych, płatniczych itp., nawet nie wysilił się na rozróżnienie kart i systemów. Nie zauważył różnic w sposobach autoryzacji i zabezpieczeń kart, nie przeczytał regulaminów itp. Opieranie się na rozmowach z rzecznikami prasowymi banków naprawdę nie daje rzetelnej wiedzy nt. poziomu zabezpieczeń itp. Ja osobiście mam doświadczenia z dwoma z wymienionych banków i choć na pierwszy rzut oka może i jest tak, jak napisano, to w rzeczywistości temu, który uchodzi u was za najlepszy nie powierzył bym nawet złotówki, a ten najgorszy w rzeczywistości zapewnia najwyższy poziom bezpieczeństwa. Dlaczego? To temat na dłuższe wypracowanie, trzeba tylko trochę wejść w szczegóły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lmar Tomek, jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie IP: *.proxy.aol.com 23.03.04, 02:33 Tomek, jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie odzywaj, bo czytanie takiej wypowiedzi jak powyzej to strata czasu. Krytykowac autora, bez podawania jakichkolwiek argumentow, to kazdy moze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:19 Moj dowod moze sprawdzac policja. Nawet straz miejska tego nie moze wiec nie bedzie espedientka patrzyla w moje dane. Po to jest podpis i po to sa PINy zeby uzytkownika zidentyfikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:30 Skanujemy karty czy tez tylko je kradniemy? Poczytaj sobie ponadto stosowne ustawy i rozporzadzenia. Ekspedientka ma prawo zazadac od ciebie ID. Nie dasz to nie kupisz. I tyle madralo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:49 No to sobie poczytaj, zycze powodzenia. Jak espedientka bedzie miala jakis problem...to pojde do innego sklepu albo do bankomatu. Po to sa podpisy i PINy zeby chronic moje pieniadze i moja prywatnosc. Wara sprzedawczynia od mojego dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:24 Skad autor czerpal swoja wiedze? W ING BSK ubezpieczenie lub brak od przestepczego uzycia karty zalezy nie od jej rodzaju (platnicza, kredytowa) lecz od rodzaju posiadanego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.gdynia.mm.pl 16.09.04, 14:31 Najbardziej denerwują mnie klienci-kartkowicze, którzy w Empiku płacą kartą np. za "Przyjciółkę". Nóż (którego nie noszę) otwiera się w kieszeni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś