Dodaj do ulubionych

Kliencie, ubezpiecz się sam!

IP: 5.5.* / 80.58.40.* 16.03.04, 23:46
powinnos sie wymagac we wszystkich sklepach okazania dowodu tozsamosci razem z
karta...
Obserwuj wątek
    • Gość: Krystek Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.crowley.pl 17.03.04, 07:19
      Autor nie wymienił jeszcze MultiBanku, który oferuje również takie
      ubezpieczenia. Podobno w niektórych krajach okazanie dowodu tożsamości jest
      obowiązkowe, to takie proste a bardzo zmnijesza prawdopodobieństw oszustwa...

Mój szef płacił raz w markecie kartą... żony (!) i to ze zdjęciem :-) nie było
      żadnych problemów.
      • Gość: mm Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 00:11
        Takim krajem jest Hiszpania. Mieszkałam tam rok i zawsze musiałam
        okazać dowód tożsamości ze zdjęciam. Super rozwiązanie. Oni
        dokładnie sprawdzali dowody. Nie wystarczało czymś machnąć przed ich
        oczami a nawet plastikowa legitymacja uniwersytecka nie zawsze była
        wystarczająca. Chyba oszustom się odechciewa.

Jeszcze jeden pomysł. Proste a skuteczne. Zamiast pięnych obrazków
        na karcie wystarczyłoby (obowiązkowo lub opcjonalnie) umieścić
        zdjęcie właściciela. Dodatkowo mamy jeszcze jeden dokument
        potwierdzający naszą tożsamość.
        • jan-w Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! 19.08.07, 00:30
          Widocznie zależy to od rodzaju karty. Nigdy w Hiszpanii nie musiałem pokazywać
          żadnych dokumentów. Może dlatego, że mam kartę z wydrukowanym zdjęciem i podpisem.
    • Gość: McGregor Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 23:20
      Mała uwaga Karty Maestro także sa autoryzowane bez problemu podpisem i to nawet
      w terminalach Pekao SA. Cały problem z autoryzacja pinem to polega na tym ze
      firmy rozliczjace transakccje wymagaja ekstra oplaty za dzierzawe pin-padu. I
      to wcale nie takiej małej. Więc kiedy sie to wszystko podliczy, tzn. czynsz za
      dzierzawe terminala, pin-padu, prowizje bankowa, koszty polaczen telefonicznych
      w celu zutoryzacji i tzw. zrzutu danych to okazuje sie ze w przypadku
      wiekszosci punktow akceptujacych karty terminal jest po prostu gadzetem
      nieprzynoszacym zadnych zysków. W najlepszym przypadku zarabia sie de facto
      dopiero na transakcjach powyzej okolo 50 PLN, do pozostalych doplacajac lub
      wychodzac na zero. Mało tego firmy rozliczajace transakce kartami w Polsce w
      przypadku zbyt małych obrotów w danym punkcie daja wybor: podwyzka czynszu lub
      zamiana terminala na tzw. imprinter. Co ciekawe wszystkie one oferuja
      identyczne warunki wspołpracy, co nie da sie ukryc wyglada na cicha zmowe. Nic
      dziwnego ze najczesciej mimo ze sam mam karte to wypad na zkupy zaczynam od
      bankomatu.
      • pomyslowa Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! 19.03.04, 17:13
        A VW Bank?? Tam ubezpieczenia tez sa gratis!!
        i To nie tylko od niuprawnionego uzycia karty, ale tez od utraty srodkow
        pienieznych pobranych z bankomatu, ubezp. mienia zakupionego za pomoca karty,
        OC osob fizycznych (i calej rodziny), NNW. Niektore sa dostepne tylko w
        drozszych pakietach, ale 4 pierwsze sa za darmo!!!!
    • Gość: Tomek Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.it / 62.233.189.* 20.03.04, 10:37
      Autor tego tekstu ma raczej niewielką wiedzę nt. kart kredytowych, debetowych,
      płatniczych itp., nawet nie wysilił się na rozróżnienie kart i systemów. Nie
      zauważył różnic w sposobach autoryzacji i zabezpieczeń kart, nie przeczytał
      regulaminów itp.
      Opieranie się na rozmowach z rzecznikami prasowymi banków naprawdę nie daje
      rzetelnej wiedzy nt. poziomu zabezpieczeń itp.
      Ja osobiście mam doświadczenia z dwoma z wymienionych banków i choć na pierwszy
      rzut oka może i jest tak, jak napisano, to w rzeczywistości temu, który uchodzi
      u was za najlepszy nie powierzył bym nawet złotówki, a ten najgorszy w
      rzeczywistości zapewnia najwyższy poziom bezpieczeństwa.
      Dlaczego? To temat na dłuższe wypracowanie, trzeba tylko trochę wejść w
      szczegóły...
      • Gość: lmar Tomek, jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie IP: *.proxy.aol.com 23.03.04, 02:33
        Tomek, jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie odzywaj, bo czytanie takiej
        wypowiedzi jak powyzej to strata czasu. Krytykowac autora, bez podawania
        jakichkolwiek argumentow, to kazdy moze !!!
    • Gość: ppp Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:19
      Moj dowod moze sprawdzac policja. Nawet straz miejska tego nie moze wiec nie
      bedzie espedientka patrzyla w moje dane. Po to jest podpis i po to sa PINy zeby
      uzytkownika zidentyfikowac.
      • Gość: Zenon Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:30
        Skanujemy karty czy tez tylko je kradniemy? Poczytaj sobie ponadto stosowne
        ustawy i rozporzadzenia. Ekspedientka ma prawo zazadac od ciebie ID. Nie dasz
        to nie kupisz. I tyle madralo.
        • Gość: ppp Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:49
          No to sobie poczytaj, zycze powodzenia. Jak espedientka bedzie miala jakis
          problem...to pojde do innego sklepu albo do bankomatu. Po to sa podpisy i PINy
          zeby chronic moje pieniadze i moja prywatnosc. Wara sprzedawczynia od mojego
          dowodu.
    • Gość: Zenon Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:24
      Skad autor czerpal swoja wiedze? W ING BSK ubezpieczenie lub brak od
      przestepczego uzycia karty zalezy nie od jej rodzaju (platnicza, kredytowa)
      lecz od rodzaju posiadanego konta.
      • Gość: Stach Re: Kliencie, ubezpiecz się sam! IP: *.gdynia.mm.pl 16.09.04, 14:31
        Najbardziej denerwują mnie klienci-kartkowicze, którzy w Empiku płacą kartą np.
        za "Przyjciółkę". Nóż (którego nie noszę) otwiera się w kieszeni. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka