nik-er 13.01.11, 12:17 mBank jak mafia, kradnie wszystko, trzeba mieć nie po kolei klepki zeby z nimi robić interesy, chyba ze mafijne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jestem_z_kobry Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 12:52 Kredyt hipoteczny w mBanku? Sprawa nabitych niczego ludzi nie nauczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastępcaKierownika wszystkie działki +1% tygodniowo a nie jedna IP: *.acn.waw.pl 13.01.11, 18:16 wiec to chyba jasne ze bank nie miał innego wyjscia jak zająć wszystkie trzeba trzymac ręke na pulsie Odpowiedz Link Zgłoś
samo_dobro Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 12:59 Kredyt w mBanku? W dodatku hipoteczny? ha ha ha co za debil. Jednak glupich nie sieja, sami sie rodza. Jedyne do czego nadaje sie mBank to szybkie przelewy po zakupach na allegro. Pod zadnym pozorem zadnych kredytow, kart czy innej lichwy. Pozniej zrezygnowac z czegokolwiek lub zlozyc reklamacje w tym pseudo-banku po prostu sie nie da. I niech nikogo nie zmyla te pseudo-kioski mBanku (czy ta budka to jest niby to szumne centrum finansowe wymienione w tekscie??). Kolesie i panienki tam siedzace nie moga nic zrobic, co najwyzej wydrukuja umowe kredytowa do podpisania, ale juz z tego kredytu u nich nie da sie zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
tomolesrow Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... 13.01.11, 13:38 Nie rozumiem po co ten artykuł - to że obciąża się całą księgę wie każdy notariusz, posrednik czy przeciętny człowiek załatwiający takie sprawy. To wyłącznie wina tego Pana, że nie wyłączył sobie do odrębnej księgi pozostąłych działek - kosztuje to grosze - 60 zł za założenie księgi plus wpisy własności , a teraz ma problem. To nie bank jest winny, tylko brak elementarnej wiedzy i jego lenistwo- wystarczyło w akcie notarialnym odłączyć pozostałe działki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 16:10 całkowita racja Dziś też nie ma problemu, można złożyć wniosek o odłączenie działek których nie chciał obciążać do odrębnej księgi. Dołączyć do wniosku zezwolenie banku na bezobciążeniowe odłączenie, zapłacić 60 zł, a nie lecieć do mediów z duperelami. Po cholerę zresztą składać reklamacje które nic nie dadzą - bank ma według tego matoła dokonać zmiany wpisu w KW czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 19:41 >Dołączyć do wniosku zezwolenie banku na b > ezobciążeniowe odłączenie, zapłacić 60 zł, a nie lecieć do mediów z duperelami. tak? poszłby tak gładko? już tu na każdym kroku widać obstrukcję ze strony banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: 91.206.210.* 13.01.11, 19:45 Gość portalu: sqro napisał(a): > >Dołączyć do wniosku zezwolenie banku na b > > ezobciążeniowe odłączenie, zapłacić 60 zł, a nie lecieć do mediów z duper > elami. > > tak? poszłby tak gładko? już tu na każdym kroku widać obstrukcję ze strony ban > ku Banku? To nie bank dal d... tylko kupujacy. I to nie bank ma wylaczyc dzialki, tylko kupujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:09 Jakby bank nie dał zezwolenia to wtedy można atakować mediami, ale najpierw wypada samemu spróbować rozwiązać problem (tym bardziej, że jest banalny). Jak Ci kran przecieka to najpierw lecisz do gazet, czy zmieniasz uszczelkę i go dokręcasz, albo wzywasz hydraulika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XvX Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 19:45 Zgadzam się z opiniami, że bank ma rację, a klient zamiast zgłaszać bezsensowne reklamacje mógł się cokolwiek dowiedzieć o hipotekach zanim wziął kredyt i zaczął robić z siebie durnia przed bankiem i w gazecie. Dręczy mnie tylko jedno pytanie: dlaczego w tak oczywistej sprawie bank nie potrafi błyskawicznie zakończyć sprawy i twierdzi, że problem klienta należy do "trudnych spraw"? Czyżby pracownicy banku od reklamacji mieli tak samo mgliste pojęcie o hipotekach jak nieszczęsny klient??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BREdziszPIERrdzisz Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.multimo.pl 13.01.11, 15:01 90% reklamacji jest rozpatrywanych do 7 dni, to ja kurcze miałem pecha, reklamacja o zwrot niesłusznie pobranych opłat trwała prawie rok, po interwencji KNFu oddano mi moje pieniądze! BRE to dobry bank, jak już się nie jest jego klientem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: *.toya.net.pl 13.01.11, 18:35 pod warunkiem, że rozpatrzą reklamację, mnie nammiętnie molestują o karte kredytową, ja sie zgadzam ale nie dosyłają rzeczy potrzebnych do zaakceptowania karty, więc wydzwaniają znowu i sytuacja ciągle się powtarza, durnie Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Czyli facet nie ma racji, a tytuł nie ma sensu 13.01.11, 16:38 Od początku artykułu czułem, że chodzi o JEDNĄ nieruchomość w sensie hipoteki. I pod koniec udało się potwierdzić, że ów pan po prostu nie ma racji, że się nie zna. Przy okazji: nic mu złego się nie stanie. W końcu zamierza spłacić ten kredyt, nieprawdaż? ;-))) Jest tylko trochę większe niż JEMU SIĘ WYDAWAŁO zabezpieczenie. Przy taniejących nieruchomościach to dla kredytobiorcy nawet lepiej. No, ale co nagłówek, to nagłówek. Brzmi równie sensacyjnie, jak afera gruntowa ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
grudziaz Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 17:04 W jakim znaczeniu ten Pan kupił "kilka działek"? Skoro w księdze hipotecznej jest to jedność, chyba sam podzielił je sobie w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:11 geodezyjnie może być to kilka działek, w rozumieniu wieczystoksięgowym jedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, IP: *.blast.pl 13.01.11, 22:15 jest to możliwe i tak jest. ja jestem właścicielem jedej działki składającej się z trzech częśći (trzy numery) zapisanej w jednej księdze wieczystej. Jak nie wiesz o czym mowa, siedź cicho. a najlepiej albo zapytaj, bo to nie ujma, no chyba że ciebie to boli........, czyli typowy polaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
grudziaz Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 23:00 Gość portalu: krakus napisał(a): > jest to możliwe i tak jest. ja jestem właścicielem jedej działki składającej si > ę z trzech częśći (trzy numery) zapisanej w jednej księdze wieczystej. > Jak nie wiesz o czym mowa, siedź cicho. > a najlepiej albo zapytaj, bo to nie ujma, no chyba że ciebie to boli........, c > zyli typowy polaczek. Drogi znawco "polaczków": W takim razie spróbuj sprzedać swoje trzy "działki" trzem różnym właścicielom bez wydzielenia ich w księdze wieczystej albo może siedź cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 23:13 Oczywiście, że można sprzedać trzy działki pod tą samą księgą trzem różnym nabywcom, bo obrót działkami nie musi (choć powinien) pociągać za sobą zmiany i podziały w KW. Ta sama działka może być sprzedana 10x, a zmiany w KW mogą być niedopełnione. Rzecz jasna gorzej dla nabywców, bo muszą udowadniać potem, że nie są wielbłądem a nawet znać dane osobowe i adresowe (tego wymaga sąd w postępowaniu wieczystoksięgowym nazywając ich "stronami postępowania") pierwotnych właścicieli sprzed kilkudziesięciu lat. Pół biedy jeśli żyją, trochę się wykosztujesz i możesz złożyć wnioski w kilku/kilkunastu tysiącach urzędów gmin w Polsce, aby Ci takie dane udostępniono, ale jeśli te osoby nie żyją to będziesz się bujał z tym postępowaniem bardzo długo. A tym czasem rzeczywiście podszkol się, co to znaczy geodezyjny podział działek, sekcje, numery i obręby, taka wiedza naprawdę się przydaje, a bez tego płacz i zgrzytanie zębów, że "nie wiedziałem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 23:27 proszę nie zabierać głosu w sprawach o którch się nie ma pojęcia. Zbycie działki wymaga formy aktu notarialnego który w przypadku przenisienia własności musi zawierać wniosek wieczystoksięgowy.W wolnych chwilach poczytaj ustawę o księgach wieczystych i hipotece Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach, 13.01.11, 23:50 A gdzie ja napisałam, że nie wymaga formy aktu, panie "prawniku"? Wniosek wnioskiem a rzeczywistość rzeczywistością. Wniosek może wymagać uzupełnień i to, że działka aktem zmieni właściciela, nie pociąga za sobą automatycznej zmiany w KW (wystarczy, że nie zrobi się opłaty lub nie dostarczy do sądu jakiegoś dodatkowego świstka i sąd tego wniosku z aktu nie zrealizuje). Tak się składa, że wiem o czym mówię, bo od roku bujam się z analogiczną sprawą, gdzie sąd nie zrealizował wniosku zawartego w akcie notarialnym, gdzie wcześniej działka wielokrotnie zmieniała właściciela i do KW są wpisani ludzie sprzed 30 lat, którzy z ostatnią transakcją nie mają nic wspólnego, a w między czasie różne dokumenty (również w sądzie) poginęły. Teraz za moją namową końcowi właściciele próbują zrobić z tym porządek, ale to wszystko trwa i sąd żąda różnych dziwnych rzeczy dodatkowo (w tym danych osobowych starych właścicieli z KW) pod rygorem zwrotu wniosku. Widocznie jest Pan świeżo po studiach, prawo zna Pan tylko z książek, Panie "prawniku" i nie prowadzi Pan jeszcze żadnej kancelarii (żadna ujma, każdy od czegoś zaczyna), skoro Pan nie wie, że są sprawy nie tylko proste, "akademickie", ale też zawiłe lub na jakimś etapie zaniedbane, które jest trudno odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Wirtualny bank = wirtualna odpowiedzialność 13.01.11, 17:45 Ludzie sami są sobie winni, że korzystają z usług WIRTUALNYCH banków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx cos się niedobrego dzieje z tym bankiem IP: *.toya.net.pl 13.01.11, 18:28 kiedyś byl bardzo przyjazny, zmienił się szef, który otwarcie mówi, że trzeba więcej wycisnąć z klientów, a przepraszam, z aktywów, bo tak robia inne banki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sll Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.bremultibank.com.pl 13.01.11, 19:07 Każdy bank zabezpiecza się na całej Kw a nie tylko na jednej działce - nie ma innej mozliwości. Chyba osoba która pisała ten artykuł nie ma pojęcia o nieruchomościach i kredytach. Gościu powinien czytac umowę która podpisywał. bank ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeen Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z IP: 178.73.63.* 13.01.11, 21:29 nie inaczej. Ludzie, możecie nie lubić mBanku, ale w tym przypadku to akuratnie klient jest nieogarnięty! Jego niewiedza poraża, nie dziwię się, ze olali jego reklamację - juz człowiek ze srednim rozeznaniem w temacie mógłby pomysleć, że ten klient się z niego nabija! Gazecie serdecznie gratuluje kolejnego naglowka, ktorego FAKT by sie nie powstydzil! Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Klient jak Klient. Ale deweloper ! 13.01.11, 21:40 Jeśli znał intencje Klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_abrahadabra poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz ma. 13.01.11, 19:44 Zabezpieczeniem kredytu ma być nieruchomość? Tak. Nieruchomością jest działka lub kilka działek stanowiące odrębną własność? Tak. Księga wieczysta jest założona dla jednej nieruchomości? Tak. Panie Rafale nie pie...Pan głupot. Było odłączyć do odrębnej nowej Kw działkę z domem i tylko na niej ustanowić hipotekę. Że kosztowałoby? A co na tym świecie jest za darmo? Jak to mówią: głupi i chytry dwa razy traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:05 kosztowałoby cale 60 zł łolaboga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz IP: *.finemedia.pl 13.01.11, 21:20 Nie każdy musi się znać na wszystkim, nawet wśród takich ludzi renesansu jak Polacy... Skoro sprawa jest oczywista, to czemu bank nie wysłał szybko odpowiedzi listem poleconym? Czemu rozpatrywanie reklamacji tyle trwa? Może dlatego, że system infolinii mbanku (nie tylko) działa bardzo słabo przy rozwiązywaniu nietypowych przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:24 Wystarczyło zapytać notariusza, pośrednika kredytowego lub po prostu pracownika banku, ale po co, skoro lepiej od razu można leciec pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz 13.01.11, 23:23 Dokładnie. Takie opłaty sądowe są groszowe w porównaniu do podwyższonych rat płaconych teraz. Inna sprawa, ze takie postępowanie wieczystoksięgowe może trwać pół roku, ale od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 23:44 Nawet w Wawie postępowanie wieczystoksięgowe rzadko trwa dłużej niż miesiąc (oczywiście jeżeli nie ma braków formalnych, itp.) Opóźnienia w dokonywaniu wpisów przeszły na szczęście do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: poskąpił na odłaczeniu działki z Kw to teraz 13.01.11, 23:56 Sprawy prościutkie typu kupił-sprzedał być może tak, ale sprawy które wymagają dosyłania dokumentów, które wpierw trzeba pozyskać z dziesięciu innych sądów/źródeł, trwają niestety o wiele dłużej i przedłużają samo postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anx78 Głupich nie sieja... ?? tu wykipiało głupota. 13.01.11, 20:32 1 ksiega.. 1 ring to rule them all.. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... 13.01.11, 20:43 Przedpiścy tak dokumentnie zjechali bohatera artykułu, że aż nie mam sumienia mu jeszcze bardziej dopieprzyć:)) A sprawa jest ewidentnie prosta: facet przekombinował, a potem zamiast wydać 50 zł i zapytać fachowca, ujął się honorem i uznał że załatwi sprawę pisząc do gazety. "Gdzie ja mam się zwrócić, żeby kogoś opieprzyć?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 21:01 Swoją drogą radzę Mbankowi zainwestować w profesjonalne szkolenia dla swoich pracowników bądź zatrudniać osoby ( "z olejem w głowie"), żeby nie wystawiać się na kpiny. Ta sprawa jest dziecinnie prosta i nie wymagała takiego długiego czasu na rozpatrzenie reklamacji. Mbankowi gratuluję "wykwalifikowanych" pracowników ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.nowiny.net 13.01.11, 21:14 Akurat - nie widzę tematu jeśli przy zakupie inne działki nie zostały wyodrębnione do odrębnych KW (spieprzył Klient z deweloperem), to bank zabezpieczył się na KW, wobec niewydzielenia działek, zawierajacej wszystkie zachowanie mBanku - jeśli tak właśnie było - żenujące, nie zmieniające faktu, że ciała dał Klient z deweloperem i ew. ich pożal się Boże prawnikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Również uwaga na DnBNORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:58 Klient mbanku powinien się cieszyć, że współpraca z bankiem nie skończyła się kradzieżą jego pieniędzy tak jak umożliwia to np. DnBNORD (dawny BISE). Ciekawa historia jak stracić pieniądze przez niedopracowane procedury bankowe znajduje się na stronie www.dnbnord.com.pl . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: 178.73.49.* 13.01.11, 22:05 Ojj czuje ze jakis marny pismak z wyborczej ma pod gorke z mbankiem.pewnie stary portfel albo kolega tego madrego jegomoscia:))) mysle ze za taki tytul artykulu to bank smialo moze domagac sie od gazety przeprosin.oczywiscie tak nie bedzie bo wszyscy s.... przed pismakami a prawda jest taka ze polowa z nich nie zna sie na temacie.najlepiej zrobic sensacyjny artykul i opisac w nim jak gamon klient nie zrozumial co bank napisal w umowie.wszystko o zabezpieczeniu hipotecznym jest na pierwszych dwoch stronach.szkoda tylko ze takiemu klientowi ktos nie moze w banku wprost powiedziec co soba reprezentuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yak To co to za notariusz?? IP: 95.108.108.* 13.01.11, 23:23 To co to za notariusz który nie wyłączył obciążonej działki do osobnej księgi w.?? Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: To co to za notariusz?? 13.01.11, 23:31 To klient (właściciel działki) lub jego pełnomocnik składa stosowny wniosek do sądu hipotecznego o wydzielenie jednej działki z iluś tam do osobnej księgi wieczystej. Notariusz nie ma tu nic do tego, chyba że będzie jednocześnie robił za radcę prawnego. Notariusz opierając się na oryginałach dokumentów, ma tylko sprawdzić, czy działka należy do sprzedającego, rozpoznać ciążące na niej prawa i czy do transakcji kupna-sprzedaży stawiły się wszystkie osoby które powinny, zdolne do czynności prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... 13.01.11, 23:30 A swoją drogą to Mbank nie jest najlepszy do brania kredytów i robienia dużych inwestycji bo nie sposób spotkać się z nikim kompetentnym twarzą w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach z 13.01.11, 23:59 :)) To samo z internetowymi ubezpieczycielami. Niby taniej, ale jak likwidujesz szkodę i starasz się o odszkodowanie, to nie idzie się do nich dodzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Bank ma oczywistą rację. Facio dał ognia i robi IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 23:49 grandę rżnąc głupa . Nieznajomość prawa nie zwalania z obowiązku porzestrzegania jego przepisów . POdarujcie sobie głupie uwagi nt. banku , bo ma rację , a Rafciowi robienie szumu w GW nic nie da . Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Bank ma oczywistą rację. Facio dał ognia i ro 14.01.11, 00:17 Masz rację, ale z drugiej strony bank też za coś pieniądze bierze (tzw. "doradcy klienta"). Gdyby zatrudniał kompetentnych pracowników, to Ci w jednym zdaniu powiedzieliby klientowi: "Idź Pan do sądu wydzielić nową księgę, bo inaczej będziesz Pan bulił jak za zboże". Bank nie musi i nie może składać wniosku za klienta, ani też wyręczać adwokatów i radców, ale jeśli chce utrzymać klienta w swoim portfelu jak najdłużej, to wypadałoby mu pewne rzeczy zasugerować, a to co on potem z tą sugestią zrobi to już jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.01.11, 05:57 Rany. Bank winny, ze klient ciapa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witt Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: 83.19.213.* 14.01.11, 06:49 mBankowi to ja dziekje juz bardzo, robia wszystko zeby sie nie skontaktowac i wciskaja kity ze mowili o tym tylko w umowie co prawda nie ma ale umowa ustna jest wiazaca, kurna z kim wiazaca? z pracownikiem banku? - co nie na papierze to nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Dzień bez paszkwila na mBank IP: 62.29.174.* 14.01.11, 08:01 w GWnie dniem straconym. A ja mam rachunek i inne usługi w tym "szatańskim" banku od początku i nigdy nie miałem problemów. Jestem wyjątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
el_horse Pan Rafal 14.01.11, 22:10 Dziekuje za wszystkie komentarze - to ja jestem "tym debilem" od kredytu i dzialek (tyle ze nie nazywam sie Rafal) Problem polega jednak na tym, ze jednak nie jestem debilem i pieniaczem. Kupilem kilka dzialek z zalozonymi kilkoma ksiegami wieczystymi - dom stoi na jednej z nich (z oddzielna ksiega) a reszta tez ma swoje ksiegi. mBank bezczelnie klamie odpowiadajac ze wszystkie dzialki maja jedna KW - powtorze: dzialki, ktore kupilem sa objete roznymi ksiegami wieczystymi, a mBank ma prawo tylko do zabezpieczenia na dzialce z domem (ma wystarczajaca wartosc zeby byc zabezpieczeniem kredytu co potwierdzil rzeczoznawca) A co do zwracania sie do mediow - po roku bezsensownych prosb, telefonow, pism i wizyt w Centrum Finansowym mam juz dosc. Na dodatek mBank teraz grozi mi wymowieniem umowy kredytowej. UOKiK nie odpowiada wiec zostaly media. Dzisiaj dostalem maila ze rozpatrzenie mojej reklamacji (zlozonej jako reklamacja do reklamacji w pazdzierniku) zajmie im nie wiecej niz 30 dni. To chyba jest jakis rekord. Nie ma zadnych pelnomocnikow, ani innych utrudnien - po prostu ktos spieprzyl robote i nikomu w mBanku nie chce sie tego odkrecac. Moze teraz sie uda Dziekuje za wszystkie zgryzliwe uwagi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Pan Rafal 14.01.11, 22:23 Skoro mBank Cię tak dyma - prosta sprawa - refinansuj kredyt Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Pan Rafal 14.01.11, 22:27 A jak jest dokładnie skonstruowana umowa kredytowa ? jakie zabezpieczenie przewiduje (odnosi się przecież do KW / nr działek) ? Odpowiedz Link Zgłoś
el_horse Re: Pan Rafal 15.01.11, 00:44 umowa kredytowa opisuje dzialki i ksiegi wieczyste, do ktorych bank ma prawo - nie obejmuje dzialek "dodatkowych" Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: Pan Rafal 15.01.11, 14:39 el_horse napisał: > mBank bezczelnie klamie odpowiadajac ze wszystkie dzialki maja jedna KW - powto > rze: dzialki, ktore kupilem sa objete roznymi ksiegami wieczystymi, a mB > ank ma prawo tylko do zabezpieczenia na dzialce z domem (ma wystarczajaca warto > sc zeby byc zabezpieczeniem kredytu co potwierdzil rzeczoznawca) Skoro uważasz, że bank zabezpieczył się poprzez ustanowienie hipotek na nieruchomościach, które nie były wymienione w umowie kredytowej jako stanowiące przedmiot zabezpieczenia a Ty nie podpisałeś oświadczenia o ustanowieniu hipotek na „dodatkowych” nieruchomościach to znaczy, że bank ustanowił je bez Twojej zgody. Dlaczego zatem nie żądasz przed sądem uznania wpisów hipotek za bezskuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
el_horse Re: Pan Rafal 17.01.11, 17:23 Poniewaz bank nie ustanowil jeszcze tych hipotek - bank nie moze tego zrobic - tylko ja. Natomiast ja nie moge tego zrobic bez oswiadczenia banku, ktore jest bledne (bo zawiera zbyt duzo dzialek). I tego blednego oswiadczenia bank nie potrafi od roku poprawic i nie odpowiada na reklamacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Pan Rafal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 08:49 wiążące sa zapisy w Umowie (którą podpisywały obie strony). Skoro oświadczenie Banku o udzieleniu kredytu zawiera dodatkowe działki jest to ewidentna "pomyłka" Banku, która uniemozliwia Ci wpis hipoteki i ustanowienie zabezpieczenia... I pewnie przez cały ten okres (do czasu ustanowienia zabezpieczenia) płacisz jakieś ubezpieczenie albo masz podwyższoną ratę kredytu??? A co na to UOKiK, czy może Arbiter bankowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Bank zabezpieczył kredyt na kilku działkach zam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 17:54 Mam nieco podobny problem: kilka lat temu wziąłem kredyt na rozbudowę nieruchomości, bank założył hipotekę na tę nieruchomość, ale de facto na całą księgę wieczystą. Księga obejmuje też inne działki. Jedną z nich chcę teraz sprzedać. W jaki sposób z tego wybrnąć? Odpowiedz Link Zgłoś