Dodaj do ulubionych

Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane s...

09.06.11, 08:36
Nie wiem tak do konca, co mozna zrobic z imieniem, nazwiskiem i numerem konta. W zasadzie kazdy kto prowadzi dzialalnosc gospodarcza musi zamieszczac numer konta, imie nazwisko i adres na swoich fakturach i wycenach, tym bardziej, jesli wchodzi w gre wplata zaliczki. Po co wiec sie wysilac i bawic w "hakera"? pewnie tylko dla satysfakcji, bo latwiej jest poprosic rzemieslnika o wycene jakis prac, wtedy mozna miec duzo wiecej danych. Z moim imieniem i nazwiskiem i numerem konta taki haker moze wiec chyba najwyzej dokonac wplaty na moje konto. Jesli sie myle - wytlumaczcie mi to
Obserwuj wątek
    • tomek.54321 Re: Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane 09.06.11, 08:50
      Ja Ci powiem ze szczerze mowiac sam sie nad tym zastanawiam. Jednak widocznie mozna cos zrobic skoro dane te są chronione przez banki i kazdy ich wyciek jest traktowany jako powazne przestepstwo. Widocznie sa jakies sposoby, ktore umozliwiaja na wykorzystanie tych danych przeciwko ich wlascicielowi. Wie ktos moze jakie i co mozna z takimi danymi zrobic? Bo tez chetnie bym sie dowiedzial gdzie jest problem...
      • Gość: Greg Re: Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane IP: *.clubnet.pl 09.06.11, 08:59
        Mi przyszły co najmniej dwie możliwości do głowy. Nie przytoczę bo jeśli są rzeczywiście możliwe do zrealizowania- moja rodzina mogłaby być przeklęta na kilka pokoleń do przodu ;-)

Wystarczy zadać pytanie "jak można komuś napytać kłopotów"...
        • jwojnar Mnie przyszło do głowy jedno 09.06.11, 09:11
          Mając imię, nazwisko i numer konta, haker może przelać pieniądze komuś, kto ich nie chce.
          • Gość: zdzicho a kto nie chce pieniędzy? IP: *.toya.net.pl 09.06.11, 09:32
            żebym mia l tylko takie problemy...
          • Gość: hehe Re: Mnie przyszło do głowy jedno IP: 89.174.255.* 09.06.11, 09:48
            No, Jarkowi Kaczyńskiemu...
    • Gość: Greg Re: Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane IP: *.clubnet.pl 09.06.11, 08:52
      Wiesz, ja się poczułem niewyraźnie. W tym tygodniu podpisałem z Citi umowę o KK. Jeszcze nie doszła, ale już się zastanawiam czy z niej nie zrezygnować.

Masz rację, takie dane to niby nic "intymnego", ale:
      - tylko dla firmy (z powodów które przytoczyłeś) bo osobie prywatnej może się to nie podobać- zakładając firmę niejako zgadzasz się na jakieś-tam odarcie z prywatności
      - ile osób zada sobie pytanie w stylu "dzisiaj może TYLKO dane podstawowe, a jutro może AŻ reszta danych"? Znajdą się tacy (może ja również) co pokuszą się o odpowiedź "Dziękuję, postoję"
      • Gość: gość2 spokojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:15
        i tak jesteśmy wszyscy ciągle inwigilowani przez tych i owych więc hakerzy... jeśli nie mają możliwości kradzieży pieniędzy, to co sie przejmować jakimiś tam danymi. Ja nie mam osobiście nic do ukrycia więc bym sie nie przejmowała. Grunt żeby kaska była spokojnie na koncie.
        W sumie tez nigdy nie wiadomo czy pracownicy banków (czy innych firm) nie sprzedają danych, bo nieraz mi sie zdarzyło ze dzwonili do mnie firmy którym nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek zostawiała pozwolenie na nękanie mnie nowościami na rynku. Skądś te dane musieli mieć...
        • Gość: Greg Re: spokojnie IP: *.clubnet.pl 09.06.11, 09:32
          Właśnie o tym mówię. Dokładniej:
          "Dzisiaj dane osobowe bo więcej się nie dało, a jutro dane karty bo wymyśliliśmy obejście zabezpieczeń"

Wtedy też będziesz spokojna o to że nikt twoją kartą nie zrobi zakupów w Wenezueli i zażyczy sobie dostawę do Kambodży?
    • Gość: joj Komunikat Reutersa :D IP: *.aster.pl 09.06.11, 09:10
      "Czytaj też: Nie dostał karty, ale bank i tak kazał za nią płacić"
      Ta informacja też była w komunikacie Reutersa?
    • Gość: Lukrecja Re: Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:12
      Citi wytarło sobie gębę imionami i nazwiskami. Hakerzy zwykle szukają konkretnych informacji.
    • Gość: gosc Re: Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane IP: 144.211.99.* 09.06.11, 10:43
      w stanach majac tylko imie, nazwisko i numer konta mozna zrobic wiecej - np placic elektronicznym czekiem. tak samo w anglii - mozna ustanowic direct debit - przyklad z top gear: news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/7174760.stm
    • tc2 Citi jest pokraczne 09.06.11, 11:53
      Samo wejście na ich konto zajmuje mi o minutę - dwie dłużej niż np. na mBank,
      wpisując mój numer telefonu w dane konta (do haseł jednorazowych)
      pomylili się (dodali cyfre, nie przeszkadzał im 10 cyfrowy numer polskiej komórki)
      a teraz żeby to skorygować muszę do nich podjechać osobiście,
      telefonicznie alni przez ich portal nie da rady.

Serwer maja chyba gdzieś w Azji, tak wolno chodzi. POLSKI BANK na zagranicznym serwerze?!! To jest w ogóle legalne?

Na ich stronie trzeba się pioruńsko śpieszyć, bo zaraz się wylogowuje,
      przepisanie numeru konta z karteluszka nie wchodzi w grę, trzeba mieć go
      np w notatniku i przenosić np copy+paste (ryzykowne, haker może zdobyć te numery, zdobyć zawartość bufora lub samobójczo zapisany przez wkurzonego powtarzalnym wpisywactwem długich ciągów znaków klienta plik *.txt)

Po co, w jakim celu ten bank jest aż tak upierdliwie nieprzyjazny?! Niestety, musze mieć u nich konto, jakbym nie musiał, dawno bym czmychnął.
    • thruxton Hakerzy zaatakowali bank Citigroup. Mają dane s... 09.06.11, 12:35
      citigroup? jednego z bohaterów Inside Job - Charlesa Fergusona ? w takim razie dobrze im tak..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka