Dodaj do ulubionych

Jak obliczyć %

10.10.11, 10:18
Proszę o polecenie jakiegoś programu do obliczania %.

Chodzi mi o program którym będzie można obliczyć przykładowo:
5000zł jest oprocentowane 6% przez 14 dni, po tym czasie będzie 3% na 5 dni, potem to co otrzymamy 4,3% przez 62 dni.
To ile w końcu to będzie oprocentowane w skali roku i ile zł otrzymamy po tym okresie ? To przykładowe zadanie.
Bank celowo celowo mota i miesza aby ludzi zdezorientować.
Potrzebuje taki program do obliczanie oprocentowania.
Obserwuj wątek
    • bwportal.pl Re: Jak obliczyć % 10.10.11, 13:57
      www.openoffice.org/
      • Gość: atos38 Re: Jak obliczyć % IP: *.internetia.net.pl 10.10.11, 20:03
        ?
        • bwportal.pl Re: Jak obliczyć % 11.10.11, 14:06
          To jest darmowy arkusz kalkulacyjny. Tam sobie to wszystko możesz policzyć. Albo na zwykłym kalkulatorze z pamięcią (tudzież zapisywaniem ręcznym na kartce poszczególnych wyników).
          • Gość: atos38 Re: Jak obliczyć % IP: *.internetia.net.pl 13.10.11, 10:39
            Chyba żartujesz ? Jak bym chciał to obliczać "na piechotę", ołówkiem na papierku to bym tu nie pytał o program. Takie programy istnieją, bo kiedyś taki widziałem.

Kilka dni temu wyrzuciłem LibeerOffice bo nie można było edytować dobrze tabelki pomimo, ze niby takowe funkcje były to jednak nie działały. Wróciłem do darmowego Office 2003 i z tabeklami robię łatwo co potrzeba.
            Jak piszesz, że mam to obliczyć w arkuszu to podaj formułę.

• bwportal.pl Re: Jak obliczyć % 13.10.11, 16:21
              > Takie programy istnieją, bo kiedyś taki widziałem.

Jak sobie przypomnisz jaki to był program, to odpowiesz na swoje pytanie z początku wątku :)

> Wróciłem do darmowego Office 2003

Darmowy Office 2003? Microsoft Office 2003? To nie jest darmowy program! Jak masz MS Office 2003 i potrafisz tam policzyć, to faktycznie polecany przeze mnie darmowy Open Office nie jest ci potrzebny.

> Jak piszesz, że mam to obliczyć w arkuszu to podaj formułę.

Lenistwo dzisiejszej młodzieży(?) mnie powala. Chcesz nam powiedzieć, że nie potrafisz liczyć procentów? Skończyłeś jakąś szkołę średnią?
    • Gość: yoko Re: Jak obliczyć % IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 10:10
      mam nadzieje ze o taki chodzi : www.infor.pl/kalkulatory/lokaty.html
      • Gość: atos38 Re: Jak obliczyć % IP: *.internetia.net.pl 13.10.11, 10:31
        Nie, nie o taki. Przecież ten podany przez Ciebie nie oblicza tego co ja podałem w przykładzie.
    • kredycik-i-wio Re: Jak obliczyć % 13.10.11, 12:00
      Bierzesz dowolny arkusz kalkulacyjny i w 2 minuty obliczasz...

docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgVWS-D-2mcVdElWUEZlb3p2enZ2cjZka0Fza2hNZHc&hl=en_US
      • atos38 Re: Jak obliczyć % 18.10.11, 06:20
        Ale po co robić to w arkuszu kalkulacyujnym którym mozna policzyc wszystko jak mozna prościej, łatwiej to samo policzyć przy pomocy kartki papieru, ołówka i zwykłego małego kalkulatora ?
        • kredycik-i-wio Re: Jak obliczyć % 18.10.11, 08:28
          Do podcierania tyłka też ci potrzebny kosmiczny, specjalistyczny program napisany przez NASA? Żal...
          • atos38 Re: Jak obliczyć % 18.10.11, 09:19
            ?
            Ale ja się nie pytałem o "podcieranie tyłka".
            Pytałem o co innego.
            • kredycik-i-wio Re: Jak obliczyć % 18.10.11, 09:25
              Jesteś ignorantem i leniem, więc zakończmy dyskusję i oczekuj dalej, aż ktoś ci napisze specjalny program do wykonywania dwóch tak spektakularnych obliczeń jak mnożenie i dodawanie...
              • atos38 Re: Jak obliczyć % 18.10.11, 10:39
                Proszę przyjąć moje najserdeczniejsze podziękowania za okazaną mi pomoc oraz Twoje słowa szczerości.

Tak, tak, wiem. Nie tylko "leniem i ignorantem". Powiedziałbym więcej jakim to jestem *&%$$*&X! tylko cenzura tego nie przepuści.
                Kilka lat temu miałem taki program do obliczania tego typu rachunków. Był to mały program polskiej firmy z Bydgoszczy, (chyba) InterLan. Niestety nie mam już go i nie pamiętam jego nazwy. Były tam narzędzia pogrupowane w "Proste" i "Zaawansowane" i można było obliczać % na wszystkie sposoby i kombinacje rozłożone w czasie itp.
                Trudno mi uwierzyć, że był to jedyny program jaki istnieje do tego typu obliczeń.

Miałem nadzieję, że ktoś podpowie bo nie wierzę, że ludzie tego nie obliczają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka