Dodaj do ulubionych

KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ

15.08.04, 19:04
ILE LAT PO ŚLUBIE SĄ WAŻNE KSIĄŻECZKI MIESZKANIOWE? SŁYSZAŁAM, ŻE 5 LAT ALE
JAK POSZŁAM DO BANKU, A MUSZĘ ZAZNACZYĆ ŻE MIESZKAM W DOŚĆ MAŁYM MIEŚCIE I
PANI UDZIELIŁA MI ODPOWIEDZI, ŻE NIE WIE. CHODZI O TO,ŻE MOJA SIOSTRA CHCE
PRZEKAZAĆ MNIE SWOJĄ KSIĄŻECZKĘ MIESZKANIOWĄ, GDYŻ ONA MA JUŻ MIESZKANIE. ZA
ROK MINIE 5 LAT JAK WYSZŁA ZA MĄŻ. CZY KTOŚ SŁYSZAŁ COŚ TAKIEGO?
Obserwuj wątek
    • Gość: alfa Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 22:54
      1990-nasz ślub
      1993-kupiliśmy mieszkanie na kredyt hipoteczny
      2000-brat przepisał na mnie swoją książeczkę mieszkaniową, z której premię
      użyłem do spłaty kredytu.

Przepisy musisz przeczytać sama. W 2000r baba w banku wmawiała mi, że premia
      jest tylko na zakup/remont nowego mieszkania/domu (pkt.a i b), a moje nie było
      nowe, miało już 7 lat. To ja musiałem przeczytać przepisy i powiedzieć jej, że
      pkt.f mówi o wykorzystaniu premii do spłaty kredytu. Ale to było 4 lata temu,
      teraz mogą być inne przepisy. I druga uwaga. W bankach w kwestii książeczek
      mieszkaniowy na ogół nikt się nie orientuje. Gdzieś siedzi jedyna osoba w
      wyznaczonym oddziale (być może w innym mieście), na którą zepchnięto sprawy
      książeczek mieszkaniowych. To, co baby w banku mają do powiedzenia najczęściej
      wynikało z ich "wydaje mi się że" i było stekiem wydumanych bzdur.
      Weryfikowałem w innych oddziałach (raz nawet zapętliłem się, ponieważ odesłano
      mnie do baby, z którą rozmawiałem 4 odesłania wcześniej). Najlepiej zadzwoń do
      oddziału, który wydał książeczkę (podejrzewam, że w Twoim mieście jest tylko
      jeden) i zapytaj się o dokumenty, jakie potrzebne są do przepisania. Upieraj
      się, że jest to możliwe, ponieważ Twoja koleżanka w Warszawie miała identyczną
      sytuację i dokonała zamiany w lipcu, że przepisy dopuszczają taką zamianę jak
      Twoja. Wtedy może zmusisz ją, żeby powiedziała dlaczego nie, na podstawie
      jakiego punktu. Wyciągnij od nich chociaż nr Dz.U. lub w którym oddziale
      zajmują się książeczkami, ew. obliczają premie gwarancyjne. Spróbuj zadzwonić
      do oddziału na Sienkiewicza w Warszawie. Kiedyś odesłano mnie tam z Ursynowa.
      Powiedz, w jakim mieście mieszkasz, może wskażą Ci najbliższy Ciebie oddział i
      konkretną osobę (to raczej mało prawdopodobne, ale spytaj :-). W Sopocie na
      Monte Cassino też była zorientowana osoba. Ale uważaj na te, którym się wydaje.
      Z przepisaniem książeczki nie powinno być takich problemów jak z wykorzystaniem
      premii.
    • gogi25 Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ 16.08.04, 11:39
      Dzięki za info. Dużo pomocnych informacji i naprawdę widzę że bez swojego uporu
      to nic w tej Polsce nie da się zrobić
      • czuk1 Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ 16.08.04, 13:47
        gogi25 napisała:

> Dzięki za info. Dużo pomocnych informacji i naprawdę widzę że bez swojego
        uporu
        >
        > to nic w tej Polsce nie da się zrobić

Nie słuchaj takich glupot. Samo sformulowanie, że w banku siedza głupie baby
        juz mi scyzoryk otwiera. A to dlatego, że jest armia wykształconych, młodych i
        mądrych pracownikow banku PKO BP (głównie kobiet)znających świetnie temat
        ksiązeczek i premii. Nie moga tego znać pobieżnie, informaować niewalaściwie,
        wprowadzać w błąd - bo z tego żyją. I każda bezpodstawna wyplata premii
        oznacza ,że wypłata może im być (przezUrząd skarbowy) przypisana do zwrotu-
        imiennie !!!. Ba, zdarzyly się takie przypadki.
        Wiadomo, że premie gwarancyjne obiecały rządy PRL-u dla oszczedzających przy
        pomocy książeczek oszczednościowych mieszkaniowych .Polska jest jednak ta sama
        i obecne rządy starają sie na miarę możliwości finansowych Państwa (określając
        kwoty na premie gwarancyjne w każdym rocznym budżecie) zobowiazanie
        PRL-u posiadaczom ksiązeczek mieszkaniowych wypełnić. Przyjeta została przy
        tym i stosowana jest konsekwentnie zasada , że premia gwarancyjn przysługuje
        dla posiadaczy książeczek mieszkaniowych założonych przed 23.X.1990 roku.,
        premia przysługuje tylko tym posiadaczom książeczek ktorzy spełniaja określone
        warunki (ogólnie powiem ,realizują cel - uzyskanie samodzielnego mieszkania) a
        więc buduja dom, rozbudowuja uzyskujac mieszkanie,kupują mieszkanie itd.
        wymienione sa przypadki . Szczegółowo warunki i tryb udzielania premii
        gwarancyjnych aktualnie ustalony jest w rozporządzeniu Rady Ministrow z 2003
        roku - Dz.U.119,poz.1115.
        W tym rozporzadzeniu jest nawet podany wzór matematyczny jak premie mozesz
        sobie obliczyć. Nie radzę liczyć (to jest b.trudny wzór) , bo liczy to system
        informatyczny ROMI w banku. Wysokość premii zależy od tego ile Ci rodzice na
        książeczkę do 23.X,1990 roku wplacili, zalezy też od ceny średniej 1 m2 jaki
        jest co kwartał ustalany ostatnio przez GUS.

I co do tego ma baba w banku ? Co do tego ma bank? Bank jest kasjerem Skarbu
        Państwa, kiedy przyjmował wkłady na ksiązęczki byl też bankiem państwowym, ba.
        nawet częścią tylko Narodowego Banku Polskiego. Bank teraz oblicza i jeśli jest
        ku temu podstawa - bank wypłaca te premie. I jeszcze jedno bank - stosujac
        polskie prawo cywilne - godzi sie na cesje ksiązeczek mieszkaniowych między
        czlonkami rodziny w linii prostej. I dzięki temu z cesją nie trzeba udawać się
        do notariusza. Zrobi to bank (ta przysłowiowa baba) za 70zł.
        I jeszcze jedno wyjaśnienie. Jeśli ktoś na książeczce mieszkniowej mial tzw.
        pełny klad mieszkaniowy pozwalający na otrzymanie mieszkania, tzn. miał włożone
        pieniądze na 10 % wartości mieszkania. PAMIĘTAJMY - POZOSTALE 90 % wartości
        mieszkania było kredytowane przez państwo na 60 lat (dlatego jeszcze spłacamy
        kredyty spółdzielcze). I nie można teraz gadać (bez pojecia), że rodzice mi
        wpłacili na cale mieszkanie - a dostaje od PKO ( czy od PKO ?!?!?) premie na
        5 m2 mieszkania.
        Tak, właśnie te 5 m2 to jest średni 10 % spółdzielczego mieszkania. Czyli Nowa
        Polska nie okrada. Nowa Polska uwzglednia swoje możliwości finansowe i
        stopniowo wyplaca premie dla ściśle określonej grupy posiadaczy ksiązeczek
        (tych co buduja domy czy kupuja mieszkania) i bierze pod uwage aktualne ceny
        jednego m2 , dostosowując do uprzednich cen z okresu zakładania ksiiazeczek.

Apeluję więc o umiar w opluwaniu pracownikow banku i o czytanie przepisów prawa
        w sprawach ktore nas dotyczą. Nie żądajmy też aby pracownicy Urzędu Skarbowego,
        ZUS-u czy banku uczyli nas prawa w sprawach nas dotyczących.Chyba każdy czytać
        umie. A jeśli już nam sie nie chce poznać tych przepisow dla własnego dobra, to
        zawierzmy tym fachowym pracownikom, gdyż napewno dzałaja oni zgodnie z
        prawem.
        Przpraszam za ton. m
        • Gość: grzdyl Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 15:25
          Wszystko fajnie wyjaśniłeś, tylko gogi w banku uzyskała inną informację,
          sprzeczną z cytowanym przez Ciebie prawem. Moje doświadczenia z różnymi
          instytucjami skłaniają raczej przyznanie rację alfie. On nie napisał, że jest
          inaczej, tylko, że trudno dotrzeć do kompetentnej osoby. Przepisy sobie, a
          życie sobie. Szczególnie w małych społecznościach. Ja kiedyś "załatwiłem"
          szkolenie celnikom na bazie kontenerowej w Gdyni, ponieważ przez 2 lata
          obliczali podatek graniczny niezgodnie z przepisami. Na początku ktoś kazał im
          tak to robić i robili. Może w takich instytucjach jest sporo mądrych ludzi, ale
          ja na ogół na nie nie trafiam. Zresztą, wystarczy przeczytać kilka postów na
          forum Praca o pracy w bankach. Ty też podałeś dużo wartościowych informacji,
          ale nie napisałeś jak gogi ma to załatwić. Przespacerowała się do banku i
          trafiła na mądrą inaczej.
          Ech życie, gdybyś ty dupę miało.
          • czuk1 Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ 16.08.04, 16:40
            Jeśli bliżej, to pionformuję bardziej szczegółowo.
            Idę do Oddzialu PKO BP rozglądam sie. Sala bankowa jest opisana czytelnie
            (jednakowo we wszystkich oddzialach w kraju ) i czytam - gdzie tu mozna
            rozliczyć książeczke mieszkaniową. Podchodzę do stanowiska "Rozliczanie
            książeczek oszczędnościiowych", "Rozliczanie książeczek mieszkaniowych".
            I tam uzyskuje pelna informację.
            Gogi nie podała co chce załatwiać. Pytała o ważność książeczki mieszkaniowej.
            Jest oczywistym, że zawartość książeczki oszczędnościowej jest zawsze jakimś
            depozytem i ma wartość wkładu plus należne odsetki. Tak ,że nie możę stracić
            ważności. Zawsze te pieniążki należą się temu na ktorego są jest wystawiona
            książeczka osczczędnościowa. Albo prawnemu spadkobiercy. Książeczki
            oszczędnościowe mieszkaniowe wystawione przed 23 .X. 1990 r. dają dodatkowe
            uprawnienie do premii gwarancyjnej (ten temat opisałem).
            Dodam tylko, że premię gwarancyjną nalicza ten oddział PKO w którym książeczka
            mieszkaniowa byla założona albo oddział wyznaczony. Co nie znaczy, że trzeba
            jechać do tego wyznaczonego oddziału. W każdej placowce banku PKO BP ksiązeczka
            możę być przyjęta do rozliczenia (naliczenia premii). Naliczenie premii, po
            złożeniu wszystkich potrzebnych i wymaganych dokumentów ( np.akt notarialny,
            pozwolenie na budowę)potwierdzajacych realizacje celu mieszkaniowego, trwa ok.
            5-10 dni. Premie odbieramy tam gdzie złożyliśmy książeczke do rozliczenia. To
            oddzialy PKO przesylaja książeczki i rozliczenia między sobą, trwa to wtedy
            troche dlużej.Przyspieszyć sie bardzo nie da (na dzień dzisiejszy) bo
            obliczanie premii jest skoncentrowane (w O/Bydgoszcz - na kraj). m
            m

Czy coś jeszcze.
    • gogi25 Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ 17.08.04, 11:18
      Wiem, że premia napewno się należy z książeczek. Ja nie mam żadnej ale mój mąż
      ma jedną a jego siostra drugą. Siostra wyszła za mąż prawie 5 lat temu a mnie
      obiło się o uszy żeby dokonać cesji to musi być ona wykonana przed upływem 5
      lat małżeństwa. Chodzi o to, że to jej książeczka ma być przepisana na mojego
      mężą a my póki co nie mamy pieniędzy aby cokolwiek sobie kupić aby było można
      dokonać tej cesji i odebrać premię. CZY TE PIENIĄDZE MOGĄ PRZEPAŚĆ? Na takie
      pytanie w banku (szanowna)pani z działu o książeczkach mieszkaniowych. Dodam
      jeszcze,że jest to małe miasto i nie zawsze prawdopodobnie pracują w takiej
      instytucji osoby z odpowiednim przeszkoleniem.
      • czuk1 Re: KSIĄŻECZKA MIESZKANIOWA- WAŻNOŚĆ 17.08.04, 16:04
        gogi25 napisała:

> Wiem, że premia napewno się należy z książeczek. Ja nie mam żadnej ale mój
        mąż
        > ma jedną a jego siostra drugą. Siostra wyszła za mąż prawie 5 lat temu a mnie
        > obiło się o uszy żeby dokonać cesji to musi być ona wykonana przed upływem 5
        > lat małżeństwa. Chodzi o to, że to jej książeczka ma być przepisana na mojego
        > mężą a my póki co nie mamy pieniędzy aby cokolwiek sobie kupić aby było można
        > dokonać tej cesji i odebrać premię. CZY TE PIENIĄDZE MOGĄ PRZEPAŚĆ? Na takie
        > pytanie w banku (szanowna)pani z działu o książeczkach mieszkaniowych. Dodam
        > jeszcze,że jest to małe miasto i nie zawsze prawdopodobnie pracują w takiej
        > instytucji osoby z odpowiednim przeszkoleniem.

Tak - Gogi. Nie ma przeszkód aby przepisać ksiązeczkę mieszkaniową z siostry na
        brata kiedy sie chce i nie żadnego okresu ktory ogranicza prawo do cesji.
        Jeśli robimy cesje musimy najpierw wypisac (wykreślić) sie z rejestru w
        Sp.Mieszk lub w administracji wojewodzkiej (z takieg0 rejestru czł. Sp.Mieszk.
        czł. oczekujacych na mieszkania jako kandydaci). Cesja ma sens kiedy nowy
        posiadacz książeczki ma prawo do premii. Po cesji bierze on (mając prawo do
        premii) premię i... oddaje ją poprzedniemu posiadaczowi??!! w tym przypadku
        brat siostrze.
        Cesja jest metoda na wyrwanie pieniędzy ze skarbu państwa przez osoby ktore nie
        maja (i nigdy mogą nie mieć) prawa do premii.

Zastanawiam sie. Czy siostra męża wykonując na brata cesje premii daruje mu tę
        premię?? To ciekawy układ rodzinny. Przecież rodzice zakladali książeczki na
        wszystkie dzieci.To PAni mąż nie mial swojej książeczki? m
        • gogi25 do Czuk1 17.08.04, 18:48
          Pieniądze z cesji zostają dla brata, czyli mojego męża.Jego siostra ma już
          mieszkanie i wczesniej rodzice jakoś to załatwili tak, że siostra się zrzekła
          swojej premmi na korzyść brata
          • czuk1 Re: do Czuk1 18.08.04, 18:14
            gogi25 napisała:

> Pieniądze z cesji zostają dla brata, czyli mojego męża.Jego siostra ma już
            > mieszkanie i wczesniej rodzice jakoś to załatwili tak, że siostra się zrzekła
            > swojej premmi na korzyść brata

Jestem stary i nie zawszę potrafię zrozumieć mlodych.
            Dziekuję Ci za przeczytanie moich postów w Twojej sprawi.
            Mariusz
            • czuk1 Re: do Czuk1 20.08.04, 12:46
              czuk1 napisał:

> gogi25 napisała:
              >
              > > Pieniądze z cesji zostają dla brata, czyli mojego męża.Jego siostra ma ju
              > ż
              > > mieszkanie i wczesniej rodzice jakoś to załatwili tak, że siostra się zrz
              > ekła
              > > swojej premmi na korzyść brata
              >
              >
              > Jestem stary i nie zawszę potrafię zrozumieć mlodych.
              > Dziekuję Ci za przeczytanie moich postów w Twojej sprawi..
              > Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka