Dodaj do ulubionych

MBANK problem z bankomatem BZWBK

21.11.14, 16:18
Witam wszystkich forumowiczów, dodam że jest to mój pierwszy temat na tym forum.Mój Bank to MBANK Otóż 18 listopada około południa chciałem wypłacić z bankomatu bzwbk 1000zł, po wpisaniu pinu i podaniu kwoty pojawił się tak jak zwykle komunikat o tym że transakcja jest realizowana...proszę czekać. Z reguły taki komunikat pojawia się na jakieś 5 sekund i wypłaca gotówke po czym oddaje karte. U mnie komunikat był widoczny przez około 1,5 minuty po czym pojawił sie napis wystąpił błąd transakcja nie może być zrealizowana w tym momencie, Oraz zapytanie czy chce wykonać inną operacje. Pomyślałem że to chwilowe i spróbowałem wypłacić jeszcze raz 1000zł i było to samo, stwierdziłem że zabrakło pieniędzy w bankomacie więc spróbowałem za trzecim razem 500zł i znów to samo, nie wypłaciło mi ani grosza. Wziąłem karte i poszedłem. Po kilku minutach zalogowałem się przez Mbank Mobile i patrze a tam w historii że wypłaciłem przed chwilą 1000zł. Zadzwoniłem odrazu na mlinie i powiedzieli że jak pieniądze będą rozliczone na koncie to dopiero wtedy mogę złożyć reklamacje. Złożyłem reklamacje a pieniądze na czas reklamacji zniknęły mi z konta. Czy ktoś również miał taka sytuacje??
Moim zdaniem to jest chore żeby zablokowali mi moje własne pieniądze!!! Dla mnie to jest nie do pomyślenia!!!
Obserwuj wątek
    • bankowoscdomowa Re: MBANK problem z bankomatem BZWBK 21.11.14, 16:43
      I masz już te pieniądze rozliczone w historii transakcji? Czy tylko w blokadach? Jeśli w blokadach, to jest szansa, że z bankomatu będzie informacja o nie wykonaniu transakcji i blokada zostanie zdjęta. Jeśli zaksięgowano na koncie no to już musisz czekać na rozwiązanie reklamacji.

Niestety, takie przykre sytuacje się zdarzają. Pieniądze są blokowane podczas wykonywania transakcji, dopóki nie zostanie ona rozliczona. Jeśli jesteś zainteresowany tym, dlaczego tak się dzieje, pisałem o tym na przykładzie zakupów kartą, ale rozliczenie wygląda podobnie. Znajdziesz to na moim blogu we wpisie: Jak zostać zwolnionym z opłaty za kartę? Czyli rozliczenie transakcji kartowej...
      Niestety, jeżeli z bankomatu poszła informacja o wykonaniu transakcji, to bank ma podstawy sądzić, że została ona wykonana. Musieliby Ci uwierzyć na słowo, że nie dostałeś pieniędzy. Wiem, to kiepska sytuacja, a uwierz mi, nie jesteś pierwszym ani ostatnim, któremu zdarzył się taki problem ;/
      Pozostaje mieć tylko nadzieję, że proces reklamacyjny pójdzie dobrze i odzyskasz pieniądze. Jakby, co to się odwołuj do upadłego. O reklamacjach również trochę pisałem, może coś z tego Ci się przyda: Jak skutecznie złożyć reklamację w banku?Tekst linka

Pozdrawiam i zapraszam na www.bankowoscdomowa.pl
      Bartek
      • mati.171 Re: MBANK problem z bankomatem BZWBK 21.11.14, 17:14
        Pieniądze są już rozliczone. A nie mają w historii bankomatu jakiejś informacji o błędzie podczas wykonywania transakcji?? a pozatym jak to jest przeciez wiedzą ile włożyli pieniędzy do bankomatu i ile transakcji było wykonanych i wtedy powinna być nadwyżka pieniędzy w danym bankomacie. Oczywiscie odwiedze strone. Ja wiem napewno że jeśli odrzucą tą reklamacje to idę do prawnika bo nie może tak być że okradają klientów i to jeszcze na 1000zł:/ czasami mi się wydaje że jest to robione specjalnie żeby ograbić ludzi, przecież wystarczy zamontować kamere nad bankomatem i widać czy ktoś wziął gotówke czy nie. A druga sprawa jest taka że żona była ze mną i widziała całą sytuacje. Jestem strasznie zniesmaczony i zawiedziony że bank na gdzieś klienta. A nie wspomne o tym ile mnie to nerwów kosztuje.
        • bankowoscdomowa Re: MBANK problem z bankomatem BZWBK 21.11.14, 22:43
          To co napisałeś na początku drugiego posta to właśnie proces reklamacyjny, który się będzie toczył, po tym, jak ta reklamację złożyłeś. To wszystko będzie sprawdzone - niestety to trwa trochę czasu ;/ bankomaty są obsługiwane zazwyczaj przez firmy zewnętrzne - banki stosują outsourcing w tej kwestii. Więc teraz mBank zgłosi sprawę do BZ WBK, tamci zgłoszą do firmy obsługującej bankomat i tak dalej. I będzie sprawdzony właśnie stan kasety z gotówką z danymi z maszyny.
          Wiesz, najlepsze, że przecież zazwyczaj przy bankomatach są kamery, ze względów bezpieczeństwa, ale najwyraźniej ktoś stwierdza, że nie warto zaglądać do zapisów z kamery...
          Oczywiście, jeżeli reklamacja będzie odrzucona, polecam powzięcie dalszych kroków (arbitraż bankowy etc.). Niestety reklamacje transakcji kartowych są najdotkliwsze - zazwyczaj blokowane są spore pieniądze (powiedzmy sobie szczerze, dla niektórych nawet 100 zł jest już problemem). Jednak przez to, że transakcje kartowe, zarówno płatności jak i wypłaty z bankomatu są obsługiwane przez firmy zewnętrzne - procedura strasznie się wydłuża.

Pozdrawiam, Bartek
          www.bankowoscdomowa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka