Dodaj do ulubionych

mbank - za i przeciw

17.09.04, 10:02
Cześć!

Właśnie doszedłem do wniosku, że posiadanie konta w banku (zwłaszcza
internetowym) byłoby rzeczą całkiem przydatną. Zastanawiam się nad ofertą
ekonto w mbanku. W związku z tym chciałbym zapytać szanownych forumowiczów,
korzystających z tego konta, jakie są ich wrażenia (wygoda obsługi, sposób
zabezpieczenia, możliwość wypłaty w bankomacie za granicą, itp.).
Bezpośrednim powodem zainteresowania jest chęć wypłacania sobie wygranych z
internetowego buka :) - a jeśli konto funkcjonowałoby dobrze, to może i
stypendium bym tam przeniósł?
Z góry dziękuję za wszystkie opinie
Obserwuj wątek
    • agaagnes Re: mbank - za i przeciw 17.09.04, 20:03
      Karta visa electron m banku do ekonta, na pewno nie mozna placic w internecie a
      w Inteligo TAK.
    • Gość: monika Re: mbank - za i przeciw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:42
      ale mBank ma specjalną kartę do płatności w internecie. Nie będę się
      rozpisywała tutaj bo jestem pracownikiem mBanku. Jak zostawisz maila to napiszę
      (prawie) wszystkie za i przeciw. Pozdrawiam
      • Gość: on__29 Re: mbank - za i przeciw IP: *.autocom.pl 20.09.04, 15:57
        własnie dziś dostalem pocztą umowę do podpisania i czytam wszystkie paragrafy
        umowy moze powiedzcie prosze te argumenty za "przeciw", bo o tych za to piszą
        duzymi literami ;-))
        • Gość: agulha Re: mbank - za i przeciw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 01:18
          Przeciw? Nie ma znowu tak dużo. Stałe hasło - niby fajnie, ale co będzie, jak
          haker je wywęszy? Papierowa lista haseł jednorazowych. Musisz z góry
          przewidzieć, ile razy będziesz potrzebował haseł, i zamówić pocztą. Mój drugi
          bank, Lukas (i VW) mają tokeny. To podwójne zabezpieczenie: stała część hasła
          plus hasło z tokenu, które się zmienia. Brak oddziałów (poza mKioskami, których
          jest mało i to naprawdę nie jest to samo, co oddział). Wyjątkowo nieczytelny
          jakiś interfejs do kart kredytowych. Dwa czy trzy razy wpuścił mnie w maliny i
          wrobił w transakcję, której wcale nie chciałam (chciałam np. podejrzeć ostatni
          wyciąg i ani się obejrzałam, a zamówiłam nowy papierowy, za całe 5 zł; nie da
          się tego g*** odwołać w żaden sposób, ani internetem, ani przez telefon). A
          zaznaczam, że wprawę w obsłudze kont i kart mam sporą. Ostatnio wprowadzone
          prowizje za przelewy poza mBank (niby niedużo, 50 gr, ale oprócz Poważnych
          Transakcji robiłam też sporo małych przelewów np. za aukcje z Allegro - teraz
          idą z Lukasa).
          • Gość: on__29 Re: mbank - za i przeciw IP: *.zek.pl 21.09.04, 06:51
            dzięki aghulko ;-)
          • loel Re: mbank - za i przeciw 22.09.04, 12:02
            Gość portalu: agulha napisał(a):

> Przeciw? Nie ma znowu tak dużo. Stałe hasło - niby fajnie, ale co będzie, jak
            > haker je wywęszy?
            Dlatego też jest jednorazowe

>Papierowa lista haseł jednorazowych. Musisz z góry
            > przewidzieć, ile razy będziesz potrzebował haseł, i zamówić pocztą. Mój drugi
            > bank, Lukas (i VW) mają tokeny. To podwójne zabezpieczenie: stała część hasła
            > plus hasło z tokenu, które się zmienia.
            Hasło z tokenu lub z listy haseł jednorazowych - na jedno wychodzi, choć token
            oczywiście wygodniejszy.

>Brak oddziałów (poza mKioskami, których
            > jest mało i to naprawdę nie jest to samo, co oddział).
            W Łodzi powstał pierwszy oddział. ale nie każdego to urządza:-)
            > Wyjątkowo nieczytelny
            > jakiś interfejs do kart kredytowych. Dwa czy trzy razy wpuścił mnie w maliny i
            > wrobił w transakcję, której wcale nie chciałam (chciałam np. podejrzeć ostatni
            > wyciąg i ani się obejrzałam, a zamówiłam nowy papierowy, za całe 5 zł; nie da
            > się tego g*** odwołać w żaden sposób, ani internetem, ani przez telefon). A
            > zaznaczam, że wprawę w obsłudze kont i kart mam sporą.
            Nie znam, nie będę się wypowiadał

Ostatnio wprowadzone
            > prowizje za przelewy poza mBank (niby niedużo, 50 gr, ale oprócz Poważnych
            > Transakcji robiłam też sporo małych przelewów np. za aukcje z Allegro - teraz
            > idą z Lukasa).
            Dlatego wybrałem VWBank - bez opłat za prowadzenie i przelewy.

• Gość: rock Re: mbank - za i przeciw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.04, 12:17
              VWbank ma dwie wady:
              - bankomaty są gratis powyżej kwoty 400 zł, co nie zawsze jest wygodne,
              - należy do Kulczyka i pewnego dnia może okazać się, że nie masz dostępu do
              środków.

Ale ma również inne zalety:
              - wypłaty gratis są ze wszystkich bankomatów,
              - ma POK.

• loel Re: mbank - za i przeciw 23.09.04, 10:32
                Gość portalu: rock napisał(a):

> VWbank ma dwie wady:
                > - bankomaty są gratis powyżej kwoty 400 zł, co nie zawsze jest wygodne,
                Poniżej 400 tylko 1.50 zł prowizji.
                E-pakiet w fortis banku - za darmo we wszystkich bankomatach w Polsce i na
                świecie, co rekompensuja sobie mniej korzystnym kursem walutowym. Za to za konto
                plus karta płacisz 8 zł.

> - należy do Kulczyka i pewnego dnia może okazać się, że nie masz dostępu do
                > środków.
                Bank to bank, nie przesadzaj, jest częścią międzynarodowej instytucji.

>
                > Ale ma również inne zalety:
                > - wypłaty gratis są ze wszystkich bankomatów,
                > - ma POK.
                >
            • Gość: duncan Re: mbank - za i przeciw IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.09.04, 12:39
              > W Łodzi powstał pierwszy oddział. ale nie każdego to urządza:-)

Jest tez w Warszawie - na Senatorskiej - tam gdzie byl BOSS.
              Poza tym jest juz 20 mKioskow, a ma byc ich 100 + przerobia 9 centrow
              kredytowch na te nowe centra finansowe.
              Jak wyglada placowka mozna zobaczyc tutaj:
              wiadomosci.prnews.pl/index.php/display,6409
      • iza.b Re: mbank - za i przeciw 28.09.04, 09:11
        mam konto w zwykłym banku, ale chcialabym mieć dodatkowe. Miałyby to być wpłaty
        nieregularne i niezbyt duże(ok. 100 miesięcznie), chodzi o odkładanie kasy.
        proszę o informacje na temat opłat za przelewy, prowadzenie rachunku, wydanie
        karty, itp. Z góry dziękuję
    • Gość: rock Re: mbank - za i przeciw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.04, 10:22
      Zalety: darmowe prowadzenie, karty, wznowienia i płatność mtransfer, tanie
      przelewy.
      Wady: bardzo wysokie prowizje za inne usługi, przewyższające miesięczne opłaty
      w klasycznych bankach, kłopot we wpłacaniu pieniędzy na konto, przy połknięciu
      karty przez bankomat duży kłopot z wypłaceniem pieniędzy, brak subkont w
      walutach i przewalutowania online.

Moim zdaniem to konto jest dobre dla osób, które dostają pensję na konto, płacą
      trochę przelewami i kartami, mają blisko bankomaty Euronetu lub BZWBK (w BZ
      wypłacają banknotami 10-złotowymi ;-), nie potrzebują wyciągów, poświadczeń,
      ani innych usług. Wskazane jest wspólne konto, z małżonkiem, żeby mieć drugą
      kartę, albo inne tanie konto z inną kartą. Bankomaty Euronetu są dobre, ale,
      moim zdaniem, zbyt często zdarzają im się awarie. Może nie częściej niż w
      innych sieciach, ale wobec braku POK'u może być kłopot. Z tego powodu nie warto
      czekać z wypłatą pieniędzy na "ostatnią chwilę".
      • Gość: Student83gik Re: mBANK? może multiBANK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:11
        Mam konto w mBANKu i od niedawna także w multiBANKu (jest to również grupa BRE
        banku jednakże dziłają nieco inaczej - moim zdaniem lepiej).Multibank ma np.
        swoje tradycyjne placówki (nie ma ich dużo, ale w każdym średnim i większym
        mieście chociaż jedna jest) - wpłaty na konto możemy dokonać bezpłatnie w
        placówce(po za tym wszytko jak w normalnych banku).Co dalej pełna dostępnośći
        do konta z internetu/WAP/sms/telefonu jak w mBANKU, lecz wszytkie przelewy są
        naprawdę darmowe i wszytko funkcjonuje sprawniej i prościej. Możliwość otwarcia
        darmowo (przynajmniej w wypadku konta "JESTEM") odrębnych rachunków walutowych
        również "widzianych" z poziomu internetu -świetna sprawa. Niesamowicie miła
        obsługa i świetny wystrój wnętrz w bankach. Absolutny brak kolejek w placówkach
        (przynajmniej w tych w których gościłem).Dla VIPów osobny pokój przyjęc. Z
        placówki darmowy dostęp do internetu,MultiLINI itd. Małe opłaty za prowadzenie
        konta 1-3zł/miesięcznie.Wysokie oprocentowanie również na rachunkach
        walutowych. Więcej szczegółów na temat MultiBanku i innych banków na www.konta-
        bankowe.fiv.pl
    • Gość: Adam Cyga Re: mbank - PRZECIW, UWAGA, WAŻNE IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:45
      PRZESTRZEGAM KAZDEGO PRZED POCHOPNYM ZAKŁADANIU KONT W BANKU INTERNETOWYM.
      POSIADAŁEM KONTO W MBANK'U, INTERNETOWEJ CZĘŚCI BRE BANKU - PRZEZ ROK NIE BYŁO
      PROBLEMÓW, DO MOMENTU GDY Z POWODU BŁĘDU BANKOMATU NIE WYPŁACIŁA MI MASZYNA
      1000ZŁ. MBANK PRZYJĄŁ REKLAMACJE I STWIERDZIŁ ŻE MAJĄ 3 MIESIĄCE,CZYLI AŻ 90
      DNI NA ROZPATRZENIE REKLAMACJI. W INNYCH, ZWYKŁYCH BANKACH TAKA SYTUACJA NIE
      MOGŁABY SIĘ ZDARZYĆ, NP. W BPH PO 2 TYGODNIACH JUZ GOTÓWKA JEST SPOWROTEM A
      JEŚLI NIE MAM KASY TO NA CZAS REKLAMACJI POŻYCZAJĄ PIENIĄDZE, CO W PRZYPADKU
      MBANK JEST NIE MOŻLIWE. DZWONIŁEM DO NICH DZIESIĄTKI RAZY, NIGDY NIKT NIE BYŁ
      WSTANIE POWIEDZIEĆ DLACZEGO TAK TO DŁUGO TRWA, SKORO SAM USTALIŁEM NA DZIEŃ
      NASTĘPNY PO TYM FERALNYM ZDARZENIU ŻE BYŁ BŁĄD PODAJNIKA PIENIĘDZY, MBANK,
      POTRZEBOWAŁ NA TO AŻ 3 MIESIĄCE !!!! PARANOJA, NIE DOSTAŁEM ŻADNEJ REKOMPENSATY
      A GDYBYM BYŁ OJCEM TRÓJKI DZIECI I TEN 1000ZŁ BYŁ POTRZEBNY DO ŻYCIA?? NIKT SIE
      NIE ZAINTERESOWAŁ TYM, W JAKIEJ SYTUACJI ZOSTAŁEM. KASA WRÓCIŁA NA KONTO,
      OCZYWIŚCIE NIKT Z BANKU NIE POWIADOMIŁ MNIE O TYM I NIE PRZEPROSIŁ. TAK O TO
      MBANK DBA O SWOICH KLIENTÓW. NIE SZANUJE ICH WCALE I DLATEGO JA TEŻ
      PRZESTRZEGAM PRZED TYM BANKIEM.

PS. ZNAM JUŻ PRAWDZIWE OBLICZE MBANKU, ICH MOTTO BRZMI: NAJWAŻNIEJSZE SĄ SPRAWY
      BANKU A NIE ICH KLIENT.

POZDRAWIAM,
      ADAM CYGAL
      • Gość: mirek Re: mbank - PRZECIW, UWAGA, WAŻNE IP: *.man.rsk.pl 04.10.04, 07:58
        To nie wina mBanku tylko Euronetu
        Tyle mają czasu na rozpatrzenie reklamacji.
    • cigi Re: ja widzę taki minus.... 05.10.04, 17:03
      witam
      mam konto w mbanku od około miesiąca. jak na razie jedyną rzeczą jaka mi się nie
      podoba to brak możliwości potwierdzenia zdefiniowanego przelewu hasłem
      jednorazowym. zgłosiłem to mbankowi i dostałem info z podziękowaniem i to
      wszystko. natomiast ktoś na grupie dyskusyjnej ktoś wypowiadał się, że przelewy
      definiuje się dla "zaufanych" klientów, pozostali - przelew dowolny z
      autoryzacją hasłem.
      ale wg mnie przelew zdefiniowany jest dla wygody klienta.
      po co mam co miesiąc wprowadzać na przykład dane zakładu energetycznego w
      przelewie dowolnym, łatwiej byłoby wstukać hasło jednorazowe dla przelewu
      zdefiniowanego.
      dodatkowe potwierdzenie chroniłoby przed przypadkowym wykonaniem przelewu do
      niezaufanego klienta, a także chroniło przed wykonaniem przelewu przez osoby
      trzecie, w przypadku podejrzenia/zhakowania hasła dostępowego do strony www.
      jak narazie nic z tym nie zrobiono.
      • Gość: rajfus drugi minus....UWAGA NA BLOKADĘ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 09:57
        Kiedyś bankomat wciął mi kartę. Zadzwoniłem do mBanku i pani powiedziała, że są
        2 możliwości (być może jest trochę inne nazewnictwo):
        1. blokuję kartę (już nikomu się nie przyda, a mi wydadzą nową)
        2. blokuję środki (nikt nie będzie mógł wypłacić/kupić/przelać dopóki nie
        odblokuję)
        Po konsultacji z Euronetem wyglądało, że odzyskam kartę (i tak się stało
        nazajutrz). Wybrałem więc wariant 2, zablokowałem środki. W sumie nic się nie
        stało, wszystko dobrze się skończyło.
        Ale przy okazji wyszedł inny pasztet. W międzyczasie blokowania dostałem wpłatę
        na konto. I ta wpłata nie była zablokowana. Gdyby więc ktoś nieuczciwy zechciał
        zapłacić moją kartą (podrabiając podpis) to zrobiłby to za pomocą środków z
        nowej wpłaty, której nie objęła blokada. Radzę pamiętać o tym niuansie
        blokowania i jeżeli będzie taka sytuacja to blokować powtórnie.
    • saavage Re: mbank - za i przeciw 18.10.04, 21:25
      Ja też mam zamiar założyć konto w mbanku, tyle że zupełnie nie znam się na
      bankach internetowych. To będzie drugie konto, jedno mam w banku "normalnym",
      ponieważ pensję dostaję w gotowce. Konto internetowe miałoby służyć głównie do
      przelewów, bo mam dosyć stania w kolejkach - wystarczy jedna na miesiąc,
      przydałaby się także dobra dostępność bankomatów. Przelewy robię tak ze 2-3 na
      miesiąc (nie ma mowy o zleceniach stałych), a czytając różne posty zauważyłam
      że bank ten pobiera prowizję za tę usługę. W związku z tym zastanawiam się czy
      to będzie dobry wybór. Czy ktoś mi może poradzić?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka