Dodaj do ulubionych

_ Gdzie zrealizować czek z USA (Citybank) - szok!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:34
Witam
Dostałem ostatnio czek z USA (Citybank)
i chciałem go w Polsce zrealizować, i tu zdziwko.

Prawie wszystki banki nie obsujgują tego, jeśli już to najlepiej gdy obie
strony są:
- z polski
- kwota w zł
- obie strony są z tego samego banku

Teraz nie wiem co robić.
Bo polski oddział Citybank (a więc Bank Handlowy) jedyne co mi zaproponował
to:
- muszę załaożyć u nich konto
- pobiorą mi około 150 zł z kwoty 600 zł (200 $ na czeku).
- inkasa nie wchodzi w grę

Ze wszystkich banków tylko PKO sa mi zaproponował jeszcze wypłate czeku, ale:
- będe czekał około 12 tygodni!!!!
- pobioprą mi 21 $ + 21 zł

Co mam robić, gdzie, jak go zrealizować?
Sam mam konto w mBanku - u nich też nic nie zdziałam bo nie mają oddziałów, a
olnine się tym nie zajmują.

ehhh
Obserwuj wątek
    • Gość: zelder Re: _ Gdzie zrealizować czek z USA (Citybank) - s IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 18:31
      Załóż konto w USA, zrealizuj czek, wyrób kartę, zapłać kilka razy w
      hipermarkecie, albo wypłać z bankomatu w Polsce, zamknij konto.
    • mijka Re: _ Gdzie zrealizować czek z USA (Citybank) - s 07.01.05, 19:49
      By zrealizować czek z USA musisz w Citibanku:
      1. Założyć konto w Citi
      2. Czek zostanie przyjęty tylko do inkasa!!, bo nie masz konta od 3 mies. i w
      związku z tym samym kwota z czeku zostanie przelana tylko na rachunek złotówkowy
      3. Jaka prowizja zostanie pobrana okaże się później, gdy zostaną okreśone
      koszty jakie wystąpiły pomiedzy bankami

Co do innych Banków, to nie chcą realizować czeków do inkasa czy do skupu i
      ZAWSZE odsyłają klientów do Citibanku, choć tak naprawdę winni je realizować w
      tym banku, w którym mają rachunek.
      • Gość: wiem Re: _Citybank to dno - WBK ok IP: *.man.bydgoszcz.pl 25.01.05, 16:00
        Mimo że czek jest na Citybank, to stwarzają straszne problemy,

tymczasem w WBK realizują czek bez problemów, pobieraja jedynie 25 zl, czeka
        się 3- tyg - 3 msc. az zadzwonia i mozna odebrać.

Tak powinno sie to robić w bankowości, a nie staianie 30 problemów przed
        klientem, mamy XXI weik!
        • grail Re: _Citybank to dno - WBK ok 26.01.05, 18:03
          bo jak masz czek na citybank to nic dziwnego...
          a tak serio serio to citi ma całkiem słuszna moim zdaniem zasadę, że obsługują
          tylko swoich klientów. i to dlatego "robią problemy"
          • Gość: wi ze co ?!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.02.05, 14:37
            czyli wg Ciebie lepszy jest bank który obsługuje twlko swoich klientów, niż
            taki który ma szersza ofertę, co czyni go bardziej ludzkim i aktakcyjnym.

Hmm, bankowość rodem z XIX wieku, wystawia czeki Citybank a potem nie chce ich
            realizować, bo to za trudne dla nich.
            ehh dziwne masz rozumowanie
            • mijka Re: ze co ?!! 02.02.05, 18:55
              ale chrzanicie kolego.. serio..

z tego co ja wiem i widzę, to 90% klientów odsyłanych jest do Citibanku, żeby
              zrealizować czek, którzy otrzymali skądś tam..

tragiczne jest to, że ich własne banki, gdzie mają konta nie obsługują ich..

to woła o pomstę do nieba

nie wierzysz mi... idź do do PKO BP, PEKAO S.A, BGŻ-TU itp.

za każdym razem ludzie Ci kierowani są (nawet przez samych pracowników banku)
              do Citibanku

a że Citibank ma ich czasami dość??

dziwisz się??

co to bowiem za logika otwierać komuś konto, by ten mógł zrealizować czek,
              którego jego bank nie chce przyjąć, a które to konto po 3 miesiącach klient i
              tak zaraz zamknie, bo ma zobowiązania wobec swojego Banku

trzeba mieć pretensje nie do Citibanku, ale do Banków lub Pań, które nie chcą
              przyjąć czeków do realizacji w macierzystym oddziale klienta.
              • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 03.02.05, 11:04
                Byłem w dwóch dużych miastach wojewódzkich i tak jakoś nawet największe banki
                Citybanku nie chciały zrealizować czeku z citybanku usa.
                Za to PBKo i WKB dawały już taką możliwość. Może w Twoim mieście City to
                realizuje, bo podejrzewam że wszytko bierze się z niewidzy pracowników...

Co do Grali. Jezeli WKA zarabia na tej usłudze że zrealizuje mi czek, to co to
                jest za marnotrawienie czasu?
                Ja nie naleze do WKA, ale jaki widzisz niejako robie im rakelamę i w sumie
                polecam, wiec nawet jeśli realizują komuś usługę, to zarabiają na niej, oraz
                robią sobie dobry i nowoczesny wizerunek, a więc niejako darmowa reklama, a być
                może nawet łapanie nowych klientów :) ;)

Zresztą nie wiem co jest skompliowanego w czekach, że nazwyasz to
                marnotrawieniem sił banku ;) rozumiem, że banki skupiają się tylko na skubaniu
                swoich klientów, ale czeki to kolejne pole gdzie moga sobie poskubać :)
                i to obcych! :)
                • grail Re: ze co ?!! (do grali także) 03.02.05, 18:51
                  czy Ty czytasz to co do Ciebie piszą??? jeśli nie jesteś klientem to ŻADEN
                  oddział C I T I banku (bo AFAIK nie ma w Polsce banku o nazwie city) Cię nie
                  obsłuży - i nie ważne, czy mały, czy duży koniec i kropka.
                  A co do reklamy... hmmm zgłoś się do WKA i powiedz im, że są lepsi od city. Jak
                  już znadziesz jakiś oddział jednego lub drugiego...

Co jest skomplikowanego w czekach? Nic, ale wolę układ jaki jest w citi - dla
                  mnie jako klienta tak jest lepiej

Pozdrawiam
                  G R A I L
                  (BTW nieładnie jest przekręcać nicki, ale jeśli ktoś nie potrafi poprawnie
                  napisać nazwy banku...)
                  • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.02.05, 14:36
                    nie bądź śmieszny i małostkowy, czepiasz się literówek tak jak by to była
                    istota problemu, przeciez i tak wiadomo o czym mowa (BZ WBK, Citibank -
                    zadowolony jesteś, masz orgazm)
                    Nie lubie takich ludzi którzy czepiają się g.... ehhh

Co to Citibanku, nie maja oddziałuów i placówek w PL ?

www.citibank.pl/poland/citibusiness/polish/51112p.htm

to że współpracują z BH to nie nowina, wszystkie banki współpracują z innymi.

• grail Re: ze co ?!! (do grali także) 08.02.05, 14:50
                      Dziecko drogie piszę powoli bo jak widzę masz kłopoty z czytaniem ze
                      zrozumieniem:
                      - nazwa banku jest ważna i to, że z uporem maniaka piszesz ją źle oznacza, że
                      masz problemy z przyswajaniem wiedzy;
                      - jak widzę ironia też jest ci obca (i nic dziwnego - ironia wymaga
                      inteligencji);
                      -Citi nie współpracuje z BH - to jest BH. Teraz poproś kogoś dorosłego bo będę
                      używał trudnych słów: Bank Handlowy w Warszawie S.A. to nazwa statutowa - taka
                      widnieje w KRS, a citibank handlowy to marka pod którą działa w naszym kraju.
                      • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.02.05, 11:31
                        Dziecino otórz Citibank jest bankiem zagranicznym, BH jest bankiem Polskim.
                        Był czas kiedy Citibank działał samodzielnie w Polsce (pamiętam bo kumpel miał
                        w nim konto).
                        Kilka lat temu nawiązali współpracę Citi z BH - to jaka teraz mają nazwę jest
                        wynikiem tego układu.

Tak jak kiedyś był osobno BZ i WBK a teraz istnieje BZ-WBK.

Jesteś tępakiem i namolną łajzą, bo widze że nie potrafisz zrozumieć sensu
                        porównania jakie dałem w innym wątku i nadal czepiasz się byle gówna, mniejsza
                        z tym.
                        Nie mam w zwyczaju obrażać ludzi, ale to ty zaczełeś, i w sumie koniec na tym,
                        bo dyskutować się z toba raczej nie da.
                      • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.02.05, 11:41
                        masz tu namolna łajzo link gdzie zobaczysz że citybank handlowy nie jest jakimś
                        nowym tworem, tylko efektem wspólparacy Citi z BH:

www.citigroup.com/citigroup/press/2001/010228a.htm
                        Cytat:
                        "Citibank Polska S.A. został założony w 1991 roku. Bank należy do Citibank N.
                        A - banku wchodzącego w skład znanej grupy finansowej - Citigroup.
                        W marcu 2001 r. nastąpiła fuzja Banku Handlowego w Warszawie S.A. i Citibanku
                        (Poland) S.A. Obecnie Citibank tworzy sieć detaliczną Banku Handlowego w
                        Warszawie S.A. (23 kwietnia zostały połączone systemy informatycze handlobanku
                        i Citibanku). "
                        banki.elfin.pl/?id=banki/wiz/banki//wiz/banki/bshow.html&idbanku=66&username=&passw=&dbname=&bqu
                        ery=

jak widzisz głupawy pajacu, nastapiła fuzja, ale to nadal oznacza że należy do
                        Citigroup.
                        • grail Re: ze co ?!! (do grali także) 09.02.05, 12:50
                          CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM! A jeśli coś jest za trudne poproś innych o
                          wytłumaczenie - mówiłem przecież! Jeśli dla ciebie fuzja to to samo co
                          współpraca, to znaczy, że nie mamy o czym rozmawiać.
                          Ale żebyś się nie zgubił i nie ośmieszał więcej:

Był sobie Citibank Poland S.A. i był sobie Bank Handlowy w Warszawie S.A.
                          W 2001 nastąpiła fuzja (czyli połączenie banków) - Nazwą pozostał Bank Handlowy
                          w Warszawie S.A., który od tej chwili był członkiem Citigroup. Po połączeniu
                          oddziały detaliczne działały pod marką, lub jak wolisz logo (to ten znaczek z
                          literkami nad wejściem) "Citibank". Potem, ujednolicono branding i WSZYSTKIE
                          oddziały działają pod szyldem citibank handlowy, ale bank nadal nazywa się Bank
                          Handlowy w Warszawie S.A. - taka nazwa widnieje w KRS

I na tym kończę naszą dyskusję, bo jak widzę nie wiesz o czym mówisz.
                          • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.02.05, 15:44
                            Człowieku jesteś tępy czy ograniczony?!!!

Współpraca jest pojęciem szerszym niż fuzja, a więc fuzje też mozna uznac za
                            pewna formę współpracy dwóch podmionów (Citigroup)!!

Poza tym dyskutujemy o tym dlatego, iż uznałeś że to są dwa różne podmioty
                            które niejako nie maja związku ze sabą, a więc nie obsługuja czeków Citibanku.
                            A FUZJA LUB WSPÓŁPRACA - juz niezaleznie co to jest - powoduje że powinny
                            obsługiwać czeki Citibanku, bo należą do tej samej grupy!

Tak jak bank spółdzielczy należy do jakiejś grupy BS i realizuje czeki innych
                            banków spółdz.

Tak samo jak wymadrzasz się że wypłata obcych czeków to strata sił banku. Że
                            lepiej obsługiwać tylko swoich klientów. Dałem przykład z bankomatami, że banki
                            oprócz swoich, pozwalaja cudzym za dodatkowa opłatą. Tak samo jest z czekami.
                            Nie umiałeś tego pojąc, ale przyznac racji, więc ponownie się czepiłeś że nie
                            rozumiesz.
                            Taki juz masz zjeb_ny charakter, współczuję.

Ale ty jesteś czepialską łajzą, tak jak czepiasz się literówek (nie każdy
                            patrzy na monitor jak pisze, i nie zawsze się trafia w przycis literki przy
                            szybkim pisaniu).

NA INNYM forum dostałem konkretne odpowiedzi
                            - gdzie mozna wypłacic, bank
                            - jakie miasto, oddział
                            - prowizje itp.

A ty tu się wymądrzasz, krecisz, łapiesz za słówka
                            ja ja ku.. nie lubie takich namolnych gości

pozdrawiam
                            • grail Re: ze co ?!! (do grali także) 09.02.05, 16:24
                              >...a więc fuzje też mozna uznac za
                              > pewna formę współpracy dwóch podmionów (Citigroup)!!

Proponuję, żebyś poszerzył swoją wiedzę przynajmniej z zakresu prawa
                              handlowego, cywilnego i bankowego, a potem porozmawiamy. A teraz przygotuj się
                              na szok - Citi w USA i BHW S.A. (bądź jak wolisz citibank handlowy) to są dwa
                              różne podmioty!!! Połączenie Handlowego nastąpiło z Citibank Poland - odrębną
                              osobą prawną! A fakt działania w grupie kapitałowej nie obliguje do obsługi
                              produktów innych podmiotów - to chyba jest zrozumiałe i szeroko praktykowane
                              między innymi ze względu na odmienne regulacje prawne, czy występowanie w
                              ofercie produktów o specyfice lokalnej.

I zapewne zdziwisz się ale realizacja czeku pociąga za sobą większe koszty i
                              nakłady pracy niż wypłata w bankomacie. Poza tym jak zapewne przeczytałeś bank
                              nie ma interesu w tym, żeby ludzie zakładali rachunek tylko po to, żeby
                              zrealizować czek, a jak kaska już wpłynie, żeby szybko zmykali do swojego
                              starego banku w którym ich olali. Taki klient jest stratą czasu i pieniędzy. A
                              jeśli chodzi o Twój post to czepiłem się tego, że był pisany bez ładu i składu.

A tak na marginesie - jakoś znam ludzi, którzy piszą szybo i bez literówek, a
                              przeczytanie tego co się napisało i poprawienie błędów to objaw zwykłej kultury
                              osobistej i szacunku do osób, które będą czytać. Bo jak widać możesz trafić na
                              taką czepialską łajzę ze z..na psychiką, która wytknie Ci twoje błędy raz albo
                              i dwa a potem zrobi to dosadniej. Pracuj nad sobą i słuchaj tego co inni mają
                              do powiedzenia - jak widać nie wiesz wszystkiego i możesz się sporo dowiedzieć

Proponuje zakończyć dyskusję bo nie widzę płaszczyzny porozumienia i zaczyna
                              się z tego robić pyskówka.
                              • Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.02.05, 19:54
                                Proponuję, żebyś poszerzył swoją wiedzę przynajmniej z zakresu prawa
                                handlowego, cywilnego i bankowego, a potem porozmawiamy. A teraz przygotuj się
                                na szok - Citi w USA i BHW S.A. (bądź jak wolisz citibank handlowy) to są dwa
                                różne podmioty!!! Połączenie Handlowego nastąpiło z Citibank Poland - odrębną
                                osobą prawną! A fakt działania w grupie kapitałowej nie obliguje do obsługi
                                produktów innych podmiotów - to chyba jest zrozumiałe i szeroko praktykowane
                                między innymi ze względu na odmienne regulacje prawne, czy występowanie w
                                ofercie produktów o specyfice lokalnej.

ODP:
                                No pewno że fuzja miedzy malutkim BH a Citybankiem jako całaością jest
                                bezsensowna, i połaczyli się z oddziałem Polskim Citybanki, co jednak nie
                                zmienia faktu że nadal należą do grupy Citigroup, a to już coś zanaczy!!
                                Każda wielka światowa firma składa się z wielu osobnych w teori podmiotów
                                prawnych, co nie zmienia faktu że nadal stanowią ściśle połączony i
                                wspópracujący organizm.
                                -------

I zapewne zdziwisz się ale realizacja czeku pociąga za sobą większe koszty i
                                nakłady pracy niż wypłata w bankomacie. Poza tym jak zapewne przeczytałeś bank
                                nie ma interesu w tym, żeby ludzie zakładali rachunek tylko po to, żeby
                                zrealizować czek, a jak kaska już wpłynie, żeby szybko zmykali do swojego
                                starego banku w którym ich olali. Taki klient jest stratą czasu i pieniędzy. A
                                jeśli chodzi o Twój post to czepiłem się tego, że był pisany bez ładu i składu.

ODP:
                                Fakt, większe koszty, wypłata z bankoamtu to przewaznie suma 5 zł, a realizacja
                                czeku 25-30 zł. I na tym i na drugim moga sobie obce banki zarobić, i to bez
                                jakiś absurdalnych teroi "straty sił". Ehhh
                                Zgodze się że nie wszystkie banki muszą wszystkie operacje wykonywać, ale na
                                wszystkim można zarobić!!!
                                Już pisałęm że realizacja obczych czeków nie musi się wiązać z robieniem nowego
                                konta!! W miom przypadku WBK bierze sobie czek, realizuje go (XXI wieku to nie
                                problem) i potem dzwoni do mnie bym sobie przyszedł po pieniążki, a
                                jednocześnie sobie zarabia!
                                -----

A tak na marginesie - jakoś znam ludzi, którzy piszą szybo i bez literówek, a
                                przeczytanie tego co się napisało i poprawienie błędów to objaw zwykłej kultury
                                osobistej i szacunku do osób, które będą czytać. Bo jak widać możesz trafić na
                                taką czepialską łajzę ze z..na psychiką, która wytknie Ci twoje błędy raz albo
                                i dwa a potem zrobi to dosadniej. Pracuj nad sobą i słuchaj tego co inni mają
                                do powiedzenia - jak widać nie wiesz wszystkiego i możesz się sporo dowiedzieć

ODP:
                                Mam Tobie zaznaczyć wszytkie błędy, przecini (a gubisz ich sporo) itd.? Już
                                pisałem że jestes namolny i małostkowy. Ja nie mam w zwyczaju analizowac swój
                                tekst zanim go wysle, nie mam tyle czasu. Jak wiesz w internecie używa się
                                wiele skrótów (afaik, btw ;) itd) i nikt jakos nie poczytuje sobie tego za
                                brak szacunku. Ja tez liczę że osoba po drugiej stronie jest normalna i
                                pojetna, i nie będzie się czepiać że wyjdzie mi WBK - skoro wie iz piszemy o WBK

a zreszta mniejsza z tym.
                                Pozdrawiam
                                ------

Proponuje zakończyć dyskusję bo nie widzę płaszczyzny porozumienia i zaczyna
                                się z tego robić pyskówka.
                                • mijka do wie 09.02.05, 22:15
                                  Wybacz "wie", ale aby o czymś mówić i mieć pewność, że to o czym się mówi jest
                                  bezprzeczną racją trzeba mieć merytoryczną i praktyczną wiedzę na ten temat.

Tobie jej najwyraźniej brakuje, a posiłkowanie się inwektywami w stosunku do
                                  drugiego rozmówcy jest dla mnie objawem "małości", chwytaniem się ich jako
                                  ostatniej deski ratunku na zasadzie może go przekrzyczę, trochę dokopię, to
                                  może sam ucieknie i będzie jednak na moje..

• Gość: wie Re: do wie IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.02.05, 23:04
                                    sorry ale ty też nie popisałaś się wiedza razem z nim.
                                    Twoje rady były nonsensowe, w sumie powtórzyłaś tylko to co ja o Citibanku
                                    napisałem (że trzeba założyć konto ble ble ble itd.),
                                    i ani ty, ani on nic wiecej mądrego nie napisaliscie na temat, tylko jakies
                                    wasze wywody o "marnowaniu sił" i filozoficznych róznicach miedzy fuzją a
                                    współpracą 6+ dywagacje na temat czy citybank handlowy ma powiązania z
                                    citibankiem w USA (a przecież wiadomo że ma).

Tymczasem ja na drugi dzien wiedziałem więcej o realizacji czeków niz wy pewno
                                    wiecie do tej pory, ale mniesza z tym.
                                    I kto tu jest praktykiem, ja czy wasze filozofie?

I nie ja pierwszy obrażałem, bo teksty w stylu osmieszającycm i czepiającym
                                    pisał kolega ("Dziecko drogie piszę powoli bo jak widzę masz kłopoty z
                                    czytaniem ze zrozumieniem" - po czym tłumaczył jakieś absurdale róznice, które
                                    sa najmniej ważne w tym topiku).
                                    Wiadomo że wszystkie firmy "córki" zawsze współpracują z firmą "matką".
                                    Po prostu podjeli widoczne taką decyzję, a inne banki inaczej podchodza do
                                    spraw czeków, na szczęscie.

Nie interesuje mnie juz ten temat, więc nie będe go podnosił, wiem gdzie, który
                                    i za ile je realizuje, a dywagacje pozostawiam Wam.
                                    Pozdrawiam

• mijka Re: do wie 10.02.05, 07:36
                                      A ja myślę, że lubisz udowadniać ludziom, że nie mają racji nawet jak ją mają..

> Tymczasem ja na drugi dzien wiedziałem więcej o realizacji czeków niz wy
                                      pewno
                                      > wiecie do tej pory, ale mniesza z tym.
                                      > I kto tu jest praktykiem, ja czy wasze filozofie?

Wybacz, ale nie skomentuję tego, jeśli do tej pory nie trafiło do Ciebie co
                                      pisałam wszystko od strony PRAKTYCZNEJ

No cóż lepiej w takich momentach tylko przytakiwać: masz więc rację WIE -
                                      jesteś najmądrzejszy na tym formu, tylko Ty masz WIEDZĘ (hm, tylko czemu
                                      prowizje za realizację czeku się u mnie nie zgadzały... itp., itd)
                                      • Gość: wie Re: do wie IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.02.05, 18:20
                                        cyt: No cóż lepiej w takich momentach tylko przytakiwać: masz więc rację WIE -
                                        jesteś najmądrzejszy na tym formu, tylko Ty masz WIEDZĘ (hm, tylko czemu
                                        prowizje za realizację czeku się u mnie nie zgadzały... itp., itd)

---
                                        Gdybym wszystko wiedział to bym się nie pytał, to że Wasze odpowiedzi były
                                        średnio na temat :-) (szczególnie jego, bardziej czepialstwo niż pomoc)
                                        to już inna sprawa.
                                        O jakich róznicach czeku mówisz? O Citibanku? Ja czek realizuje gdzie indziej,
                                        a Citibanku mi powiedziano że od innych pobierali 60-120 zł przy kwocie na
                                        czeku 600-700 zł (no i rzecz jasna ;-) musiały te osoby założyć konto
                                        specjalnie, lub szukać po rodzinie i znajomych osoby z kontem u nich - takie
                                        dają rady w oddziale, lub "nie wiemy").

• mijka Re: ze co ?!! (do grali także) 03.02.05, 19:18
                  Gość portalu: wie napisał(a):

> Zresztą nie wiem co jest skompliowanego w czekach, że nazwyasz to
                  > marnotrawieniem sił banku ;) rozumiem, że banki skupiają się tylko na
                  skubaniu
                  > swoich klientów, ale czeki to kolejne pole gdzie moga sobie poskubać :)
                  > i to obcych! :)

GRATULUJĘ LOGIKI - BŁĘDNEJ RZECZ JASNA..zwł. gdy taki klient po realizacji
                  czeku "ucieka" do swojego banku, który go "olał, a wobec którego ma inne
                  zobowiązania (kredyty odnawialne w koncie itp) i nie może ot tak zakończyć z
                  nim współpracy

Takie rzeczy powinny robić banki macierzyste klienta, a nie "spychać" klienta
                  gdzie indziej, bo Pani X np. nie potrafi czegoś zrobić.

• Gość: wie Re: ze co ?!! (do grali także) - bleh IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.02.05, 14:42
                    Aha, stosując zaś Twoją logikę, wszystkie bankomaty powinny wypłacać kasę tylko
                    swoim klienta danego banku - fajne by było wtedy życie, takie nowoczesne.....

Przecież wg. Ciebie to by było idealne rozwiazanie, banki by nie marnowały
                    sił/energii - budując własna sieć bankoatów tylko dla swoich, może zachęciły by
                    innych do siebie.
                    Tymczasem tak w większości przypaków nie jest.
                    Więc nie stosuj tej logiki jak normę czy pewnik.

Obce banki skupując czeki biotra większa prowizje niz od swoich klientów,
                    podobnie jak to jest z bankomatami. Większa róznorodność to nie jest marnowanie
                    sił, a przynajmniej nie jest to pewnikiem.
                    • grail Re: ze co ?!! (do grali także) - bleh 08.02.05, 15:03
                      hmmm... ale możesz napisać to jeszcze raz, tylko tym razem tak z sensem?
            • grail Re: ze co ?!! 02.02.05, 19:25
              > czyli wg Ciebie lepszy jest bank który obsługuje twlko swoich klientów, niż
              > taki który ma szersza ofertę, co czyni go bardziej ludzkim i aktakcyjnym.

Tak taki jest lepszy - nie marnuje sił, czasu i środków na obsługę ludzi,
              którym nie chcą/nie potrafią pomóc w ich macierzystym banku.

> Hmm, bankowość rodem z XIX wieku, wystawia czeki Citybank a potem nie chce
              ich
              > realizować, bo to za trudne dla nich.
              > ehh dziwne masz rozumowanie

Ale o co chodzi??? Pomijając to, że ten bank nazywa się citI a nie city - jak
              widać nie tylko ze składnią masz problemy... Ale domyślam się, że masz żal do
              Citi, że nie skupić od Ciebie czeku za gotówkę?
    • Gość: malgosia Re: _ Gdzie zrealizować czek z USA (Citybank) - s IP: *.devs.futuro.pl 09.02.05, 14:05
      zgodnie z przepisami prawa wekslowego - przynajmniej obowiązującego w Polsce -
      czek można zrealizować "u bankiera" (terminologia może archaiczna, ale taka
      właśnie jest), który rozporządza środkami finansowymi powierzonymi przez
      wystawcę czeku. nie ma się więc co dziwić, że czeku nie chce zrealizować bank,
      który obsługuje odbiocę czeku, a nie wystawcę. pzdr. M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka