Dodaj do ulubionych

SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY

IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 30.07.01, 11:33
Białe unijne tablice z oznakowaniem państwa z boku "PL" sa w Czechach nie wazne
i płaci sie za to mandat 1000 koron. Jestem tym obużony bo nawec Czescy celnicy
nie wiedzą że oprócz białej tablicy z npisem "PL" trzeba mieć dodatkowo nlepkę
o wymiarach 5x12cm nalepioną UWAGA: na tył samochodu nie podlepiać pod szybę.

UWAGA: Dotyczy to tylko Polaków. Obok nas stał Niemiec. Miał tylko "D" na
unijnej tablicy i został puszczony wolno

07/07/01 w Ołomuńcu mnie i mojemu przyjcielowi zostały odebrane paszporty i
prawa jazdy za w/w fakt. Nie ma sie zadnej możliwości obrony czy odwołania. Nie
płacisz - nie masz dokumentów

Po powrocie z Wakcji napisałem do Ministerstwa spraw wew. Czech z prośbą o
wyjasnienie.

Tak wiele słyszałem od innych rodaków o niweiwrygodnych szykanach czeskiej
policji. Czy ktoś wie jak się zachować w takim przypadku bezasadnego wyłudzania
haraczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: michalg Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: *.novartis.com 07.08.01, 16:50
      Od 1996 roku przekraczalem granice Czesko-Polska i Czesko-Austriacka 3 razy.
      Tak sie skladalo, ze za kazdym razem innym samochodem. Przez te piec lat nic
      sie nie zmienilo, za KAZDYM razem czescy policjanci kazali mi naklejac nalepke
      PL na tyl samochodu. Jestem w stanie zrozumiec, ze takie sa przepisy ale nie
      wiem dlaczego Czesi przypominaja sobie o nich dopiero na granicy Austriackiej,
      kiedy juz wyjezdzam z ich kraju. Oczywiscie nie musze dodawac, ze taka nalepke
      znacznie latwiej kupic na granicy Polskiej niz Austriackiej.

Podsumowujac, po doswiadczeniach w przekraczaniu wielu europejskich granic
      musze przyznac, ze Czeskie sluzby graniczne sa najbardziej gburowate
    • Gość: verba Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 22:17
      Bo Czesi to palanty i po prostu nas nie lubią...pewno nam czegoś
      zazdroszczą,może temperamentu i dobrego samopoczucia???
      • Gość: Kayo Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: 195.117.241.* 13.08.01, 00:39
        zazdroszczą nam dostępu do morza i tego że nie nosimy takich idiotycznych
        fryzur typu "krótko z przodu długo z tyłu i wąsy na przedzie" a po za tym
        pepiki to łysole i palnty...niech się walą
        • Gość: rikisa Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 22:47
          Spotkalem się z bardzo natarczywą kontrolą Słuzby Granicznej w Czechach w ub.
          roku podczas powrotu z Chorwacji .Moje małoletnie dzieci które
          przejeżdziły "pół" Europy ze mną, były" nie swoje" wprost
          wystraszone"!!!.Stanowczość i prosba o kontakt z dowócą spowodowały zmianę
          podejścia i oczywiście brak jakichkolwiek zarzutów.Myslę że to "ludzie" na
          słubie jak inni i próbują dorobić do wypłaty. Szkoda żę ich prezydent
          przekraczał i to "nielegalnie" nasze granice a im nie
          zostawił :"spuścizny "przyjażni.
          Łudzę się nadzieja że dojrzeją do "Wspólnej Europy''
          Pozdrawiam .
    • Gość: j23 Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: 217.8.167.* 17.08.01, 16:06
      Miałem w Ołomuńcu podobną historię . Zostałem zatrzymany przez dwóch
      policjantów , chcieli mi wlepić 2000 koron za nawracanie w miejscu
      niedozwolonym itd.. Policjanci byli bardzo agresywni ( długa opowieść...).
      Skończyło się wielką zadymą na komisariacie ( całe szczęście nie byłem sam, a
      kobiety potrafią narobić wrzasku :-) ), spisaniem zeznań, po czym po paru
      miesiącach otrzymałem protokół z rozprawy kolegium .
      Zarzut był całkiem inny - spowodowanie zagrożenia na drodze.
      Całe szczęście kolegium udzieliło mi tylko "napomenuti" - upomnienia i na tym
      się skończyło.

Podsumowująć : policja w Ołomuńcu to dobrane stado agresywnie nastawionych do
      Polaków sk...li.

Pozdrowienia,
      P.S.
      Od tego czasu ( było to 3 lata temu ) na południe jeżdżę przez Słowację.
      • Gość: Kicur Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 21:45
        Ja tez w miare mozliwosci jezdze przez Slowacje. Zygac sie chce w Czechach.
    • Gość: kubus myslalem ze czesi to sympatyczni ludzie IP: 212.160.114.* 17.08.01, 22:05
      ...i nie mialem jakichkolwiek uprzedzen przejezdzajac przez ten kraj. co
      wiecej, bylem przekonany ze bedzie tam sympatycznie. moje przezycia (choc moze
      nie okropne) absolutnie zmienily te opinie. na stacji benzynowej (nie
      bynajmniej jakiejs podrzednej) nie moglem zaplacic karta, w restauracji nie
      mozna bylo rozdzielic sumy na dwa rachunki, na ich ''autostradzie'' zmuszony
      bylem dac w lape lokalnym gajowym.
      taki gajowy potrafi byc zresza chamski totalnie mowiac ci bys ''siedzial na
      dupie''. zrewanzowalem mu sie rownie niewybrednym stwierdzeniem co dalo rezultat
      w postaci mniejszej u niego stawki.
      od tej pory mam juz wyrobiona opinie o czechach; p. pepiczki
    • Gość: klin Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: *.nsm.pl 20.08.01, 13:54
      to fakt czesi mają uprzedzenia do nas, w zeszłym roku załapałem się na pomiar
      prędkośći z nieoznakowanego radiowozu. Oni stali na poboczu i kamerowali
      wszystkich (jechałem w kolumnie), ale dogonili i zatrzymali tylko mnie. Miałem
      70 na wjeździe do jakiejś wiochy, chcieli 1000 koron, dostali 500, dali mi
      mandacik czyli pokutku :))) czyli nie byli skorumpowani.
    • Gość: Roman Re: SZYKANY POLICYJNE PRZY TRANZYCIE PRZEZ CZECHY IP: 160.83.32.* 18.10.01, 17:14
      A ja jestem oburzony, ze piszesz "obużony" !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka