Dodaj do ulubionych

czy warto zalozyc konto w Citibanku?!?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 18:40
witam. od ponad roku mam konto w PKO BP, ktore staje sie coraz trudniejsze do
zniesienia. chce otworzyc konto w dobrym banku, ktory mialby wzglednie duzo
bankomatow. waham sie miedzy citibankiem a slaskim. czy ktos z was ma moze tam
konto? warto czy nie? czekam na wskazowki!
dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 16:15
      Hmmm... Zależy czego chcesz od Banku i jaką kwotą chcesz zasilać rachunek?
      Mówiąc czego chcesz mam na myśli co i w jakiej kolejności: debet, karta kred.,
      wysokie oproc., dostępność, opłaty itd.
      • Gość: Kasia Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 16:19
        bankomaty, debet, profesjonalna obsluga. i nie chce wydawac fortuny na
        prowadzenie konta. kwota: 2000 - 2500. czekam na sugestie
        • Gość: Kicur Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 17:49
          Gość portalu: Kasia napisał(a):
          > bankomaty, debet, profesjonalna obsluga. i nie chce wydawac fortuny na
          > prowadzenie konta. kwota: 2000 - 2500. czekam na sugestie

Bankomaty ma super: wiele funkcji (zmiana PINu, przelewy, historia rach.), nawet
          można WPŁACIĆ forse na konto (ale pojawia się ona na koncie podobno po ok. 3
          dniach - dopiero).
          Prowadzenie konta plus obsługa 1 karty m-cznie chyba 9 zł (CitiKonto), więc w
          normie.
          Profesjonalna obsługa - hmmmm. Szczerze mówiąc to w tzw. McBankach to jeśli
          chodzi o odpowiedź na zadane pytanie (konkretne np. jakiś problem) - każdy ma
          swoją wersję! Co prawda w innych Bankach nie jest dużo lepiej, dlatego nie chodzi
          mi o to, że w Citi jest źle, a gdzie indziej dobrze, ale tu od razu uwaga: w
          razie pytań pytaj w CitiPhone (tam jest mniej różnych wersji, chociaż też są),
          albo - jak masz szczęście - znajdź obeznaną bankowo osobę Cię obsługującą w
          oddziale. No..., chyba że nie będziesz mieć żadnych problemów i będziesz tylko
          wpłacać i wypłacać.
          DEBET: na dzień dzisiejszy przyznawanie, podwyższanie debetów są zawieszone.
          Wynika to chyba z tego, że w Citi takiej rzeczy nie było, a w Handlobanku była (i
          to dostawało się ją na "dzień dobry" po pierwszej wpłacie w wys. max. tej wpłaty -
          zadeklarowanej. Wypytywali Cię o wszystko: auto, mieszkanie, zarobki (bez
          zaśw.!), nr buta (żartuję) i było OK. Podobno jeszcze końcem października debety
          mają ruszyć, więc na razie nie wiadomo jak to będzie.
          Jest jeszcze oczywiście Karta Kredytowa, ale jak wiadomo oprocentowana na prawie
          42% rocznie! Debet natomiast chyba ok. 25,5%. Największą zaletą k.kred. moim
          zdaniem jest to zdjęcie na niej (na życzenie). To bardzo wygodne za granicą,
          kiedy np. chcą paszport, a wtedy nie trzeba, bo widać, że to Ty (no i w razie
          kradzieży też lepiej).
          W Citi trochę nerwów kosztuje to, że jak chcesz się coś konkretnego dowiedzieć to
          czasami nie ma od kogo, bo KAAAŻDY ma inną wersję. W normalnym Banku można się
          udać np. do Kierownika a w Citi nie.
          Mimo wszystko jestem ZA tymi McBankami, bo to one trochę rozruszały rynek.
          Jakbyś miała jakieś pytania - zapraszam.
          Pozdrowienia!
          • Gość: Kasia Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 18:31
            uff.. dziekuje za wyczerpujacą odpowiedz! na razie nie przychodzą mi do glowy
            żadne inne pytania. chętnie natomiast usłyszałabym wypowiedzi osob
            posiadających konto w Śląskim. pozdrawiam.
            • Gość: Kicur Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 20:09
              > uff.. dziekuje za wyczerpujacą odpowiedz! na razie nie przychodzą mi do glowy
              > żadne inne pytania. chętnie natomiast usłyszałabym wypowiedzi osob
              > posiadających konto w Śląskim. pozdrawiam.

No więc powiem Ci jak jest w Śląskim.
              Na początku jednak jedna ogólna uwaga. Pomijając tzw. McBanki to w tradycyjnych
              bankach bardzo często w każdym oddziale kierownik, dyrektor jest jak proboszcz na
              parafii. A na parafii ważniejsze niż biskup zdanie ma proboszcz. Bo on tam jest i
              zna zwyczaje, ludzi itd., a biskupa nie ma. W bankach jest podobnie i co z tego,
              że np. w ogólnych regulaminach Bank pisze, że np. debet dostać można 6x wpływy na
              weksel, a rzeczywistość jest taka, że może i owszem - dadzą Ci taki, ale jak np.
              postawisz pod hipotekę dom.
              A co do BSK. Moim zdaniem największą zaletą tego Banku jest karta VisaClassic
              typu charge czyli rozliczana raz w miesiącu. Wpływy żeby uzyskać tę kartę to ok.
              chyba min. 1000 zł czy coś w tym stylu. Jaka ta zaleta? Otóż we wszystkich
              Bankach karta jest rozliczana tak, że np. jak 5 dnia m-ca kończy się okres
              rozliczeniowy, to wtedy ściągają Ci forsę, a dopiero jak ściągną odnawia Ci się
              comiesięczny dostępny limit. Natomiast w BSK od tego przykładowego 5-go dopiero
              po 9 dniach ściągają Ci forsę, a limit odnawia Ci się OD RAZU!! Oznacza to, że w
              skrajnych przypadkach - jak nie masz mimo wszystko gotówki na spłatę - spłacić
              zadłużenie NOWYM zadłużeniem. Oczywiście to wszystko kosztuje, bo są prowizje,
              ale one są wszędzie, a tak rozliczana karta tylko w BSK.
              A co poza tym. Bankomaty zwykłe, online. Przy wpływach pow. 2000 zł polecam konto
              Komfort (12 zł/m-c): bezpłatna obsługa i przelewy przez BSKOnline (bank.
              internet.), ubezp. Oprócz debetu (kilkukrotność wpłat) minimalnie niżej
              oprocentowana (0,1%!) jest Pożyczka Odnawialna - dla stałych Klientów – Max.
              50.000 zł (teoretycznie).
              Jest też karta kredytowa VisaElectron(!) i taka sama dla klientów Nationale
              Nederlanden (ub. na życie).
              Przez BSKOnline (uważam, że jeden z najlepszych tego typu systemów w Polsce)
              można także wystąpić o kredyty, karty, zastrzec je i co najważniejsze TEŻ JEST
              ONLINE!
              W porównaniu z Citi obsługa bardziej profesjonalne, choć, po pierwsze, zależy to
              od oddziału (najlepsze te duże, główne), a po drugie - i tak często trzeba być
              upartym i pytać, pytać...

NAD KTÓRYM BANKIEM SIĘ JESZCZE ZASTANAWIASZ?
    • Gość: KI Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: 195.117.142.* 08.10.01, 13:26
      NAWET o tym nie myśl!!!!! Zależy jeszcze co chcesz mieć w CITI.
      Jestem "klientem" - w CITI nie ma klientów są tylko frajerzy którzy dali się
      nabrać - od kilku miesięcy posiadaczem karty kredytowej(tylko) i mam wielkie
      żale do tego pseudo banku. Gdy chcesz zawrzeć z CITI umowę to proszę bardzo
      ach, och i ech, nawciskają tyle kitu że szklarzom by starczyło do końca świata
      ijeszcze jeden dzień dłużej. Pozostawiają tyle niedomówień, że po kilku
      miesięcach używania karty CITI próbuję się już wycofeć. Razem ze mną jest ok 20
      (a może więcej)takich jak ja, tak więc nie jest to tylko moje zdanie. Opłaty są
      tak duże, a obsługa tak kiepska, że szczerze nie polecam usług tego banku, no
      chyba że ma się ochotę wydawać miesięcznie , płacąc tylko kartą oczywiście tak
      ok 2000zł. Jeśli chodzi tylko o ROR to brak mi doświadczeń.
      • Gość: Psc69 Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.siemens.pl 08.10.01, 16:56
        Gość portalu: KI napisał(a):

> NAWET o tym nie myśl!!!!! Zależy jeszcze co chcesz mieć w CITI.
        > Jestem "klientem" - w CITI nie ma klientów są tylko frajerzy którzy dali się
        > nabrać - od kilku miesięcy posiadaczem karty kredytowej(tylko) i mam wielkie
        > żale do tego pseudo banku. Gdy chcesz zawrzeć z CITI umowę to proszę bardzo
        > ach, och i ech, nawciskają tyle kitu że szklarzom by starczyło do końca świata
        > ijeszcze jeden dzień dłużej. Pozostawiają tyle niedomówień, że po kilku
        > miesięcach używania karty CITI próbuję się już wycofeć. Razem ze mną jest ok 20
        >
        > (a może więcej)takich jak ja, tak więc nie jest to tylko moje zdanie. Opłaty są
        >
        > tak duże, a obsługa tak kiepska, że szczerze nie polecam usług tego banku, no
        > chyba że ma się ochotę wydawać miesięcznie , płacąc tylko kartą oczywiście tak
        > ok 2000zł. Jeśli chodzi tylko o ROR to brak mi doświadczeń.

Dopiero na koniec piszesz, że nie masz ROR-u w Citi, a pyt. wg mnie dotyczyło
        właśnie konta!!! Jeśli masz kartę kredytową to naprawdę jesteś frajerem, jeśli
        nie wiesz, że warunkiem istnienia KAŻdego banku jest ZYSK, a na kredyt musi być
        Cię zawsze stać! Bez urazy, pozdr.
      • skowi Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? 10.10.01, 05:00
        Gość portalu: KI napisał(a):

> NAWET o tym nie myśl!!!!! Zależy jeszcze co chcesz mieć w CITI.
        > Jestem "klientem" - w CITI nie ma klientów są tylko frajerzy którzy dali się
        > nabrać - od kilku miesięcy posiadaczem karty kredytowej(tylko)

Ja też ją mam.

i mam wielkie
        > żale do tego pseudo banku. Gdy chcesz zawrzeć z CITI umowę to proszę bardzo
        > ach, och i ech, nawciskają tyle kitu że szklarzom by starczyło do końca świata
        > ijeszcze jeden dzień dłużej. Pozostawiają tyle niedomówień, że po kilku
        > miesięcach używania karty CITI próbuję się już wycofeć.

Dlaczego?

Razem ze mną jest ok 20
        > (a może więcej)takich jak ja, tak więc nie jest to tylko moje zdanie. Opłaty są
        > tak duże, a obsługa tak kiepska, że szczerze nie polecam usług tego banku, no
        > chyba że ma się ochotę wydawać miesięcznie , płacąc tylko kartą oczywiście tak
        > ok 2000zł.

Karta rzeczywiście do tanich nie należy, ale jak każda karta kredytowa
        ma "złodziejskie" oprocentowanie kredytu. Zecydowanie lepiej w niego nie wpadać,
        już lepiej założyć sobie jakąś linię odnawialną w ROR i tam się zadłużyć.
        Opłaty nie są zbyt wysokie, jeżeli wiesz jak ich unikać. Po pierwsze: nie
        zadłużać się tylko spłacać w całości (mimo że po chamsku do tego nakłaniają na
        wyciągach i przez telefon), po drugie wyłączyć ubezpieczenie kredytu, po trzecie
        unikać jak ognia bankomatów.

Jeżeli chodzi o uczciwość pracowników, to już inna para kaloszy.
        Generalnie mam zasadę, że zanim się na coś zdecyduję, dokładnie czytam regulaminy
        (a szczególnie to co jest małym drukiem) oraz z zimną krwią porównuję cyferki
        (wysokość opłat, liczba bankomatów itp.). Na razie się sprawdza, a ja nie
        dokładam do interesu. Zesztą to daje Ci przewagę jak rozmawiasz z
        zarozumiałym "bankowcem".

pozdrawiam
        Skowi
    • Gość: PW Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.01, 20:58
      Nie warto w Citibanku. Jest tam straszny bałagan. Pieniądze giną mi
      notorycznie. Ostatni zgubili mój przelew a idea odcieła mi telefon.
      Banku to nic nie obchodzi. Paranoja.

Mam też konto w PKO BP. Poziom obsługi jest porównywalny z Citi- czyli
      beznadziejny.
      • Gość: Kasia Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 22:03
        własnie, właśnie - PKO to jawna kpina z klienta!
        oczywiście, ze chodziło mi o ROR.
        analizując wypowiedzi na tym forum i innych mu podobnych dochodze do wniosku,
        ze chyba jednak zdecyduje sie na BSK. tylko dlaczego maja tak malo bankomatow :
        ( ale tak to juz chyba jest z bankami, ze w kazdym jest dobrego co innego, a
        reszta mocno kuleje.
        • Gość: NICKO Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.unregistered.formus.pl 09.10.01, 09:13
          Wiecie co. PKO w swoim balaganie jest fajowe bo nawet nie wiedzieli ze przez 3
          miesiace mialem niedozwolony debet na 4000 zł , bez zadnej roklinii:-)) No ale
          w koncu mi podziekowali oczywiscie potraktowali jak zlodzieja itd. I trza bylo
          splacic bardzo szybko . Chce nadmienic ze troche mnie irytowalo traktowanie jak
          zlodzieja skoro nie chcieli dac limitu kredytowego a odsetki przecie placilem .
          Ale mniejsza o to w koncu stanelo ze jestem na czarnej liscie. Wiec trza bylo
          konto zalozyc gdzie indziej i tak stanelo na WBK , bo ma dosc duzo bankomatow :-
          ) WBK jest spox w porownaniu z PKO , ludzie nie ma kolejek , mila obsluga nie
          mozna sobie wyplacic wiecej niz masz dozwolone na koncie a co w PKO
          doprowadzilo do "rozwodu" No i nie wiem jak dla was ale sprawdzenie stanu konta
          w bankomacie jest superooos, a w PKO lepiej nie myslec o telefonie a nie
          wspomne juz blache bzdury mozesz tylko zalatwic w filli PKO w ktorej zalozyles
          konto , tak wiec PKO 100 lat za murzynami . Naprawde polecam WBK . Pozdrawiam!
          • Gość: onlyania Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 22:11
            Podobny przypadek....
            przez trzy miesiace ciagnelam z kary az wyciagnelam prawie 4 tys debetu bez
            zadnej linni kredytowej.....
            splacilam.
            Wkurzlo mnie w pewnym momencie bo juz po splaceniu debetu obdarowali mnie dwoma
            czekami do obslugi rachunki i propozycje odbierania gotowki w kasie wlasciwego
            oddzialu.(karty juz nie dali na pewien okres).
            Poniewaz wkurzylo mnie nastepnie czekanie w tych ich kolejkach, poszlam do City.
            No i wiecie co?
            Naliczyli mi debetu 3 zlote, wypowiedzieli konto i postanowili wpisac na liste
            nierzetelnych klientow.....
            Tyle ze do dnia dzisiejszego na jednym z kont ktorym nie interesowalam sie
            przez kilka lat powinnam miec 5 zl (plus oczywiscie odsetki).
            Podejrzewam ze tego konta dawno juz nie ma bo zostalo wciagniete na drobne
            roznice, i wowczas nikt nie informowal mnie o zamknieciu konta i wpisaniu mnie
            na liste sponsorow banku....
            Pozdrawiam PKO BP, i wkrotce sie tam odezwe..........
        • skowi Re: czy warto... do Kasi 10.10.01, 05:18

dochodze do wniosku,
          > ze chyba jednak zdecyduje sie na BSK. tylko dlaczego maja tak malo bankomatow :
          > ( ale tak to juz chyba jest z bankami, ze w kazdym jest dobrego co innego, a
          > reszta mocno kuleje.

Jeżeli zależy Ci na dużej ilości bankomatów, to załóż e-pakiet w Fortis Banku.
          Brak prowizji przy wypłacie z dowolnego bankomatu. Jak na razie nie ma
          konkurencji.
          Poza tym darmowe przelewy przez internet, darmowy serwis telefoniczny (ale
          przelew przez telefon już kosztuje - 1 zł). Prowadzenie 3 zł + 1 zł za wszystkie
          transakcje dokonane Electronką.
          I oczywiście minusy - mało oddziałów, oprocentowanie konta 5% z kapitalizacją
          kwartalną, debet w koncie dopiero po 3 miesiącach (wysoko oprocentowany), a karta
          Visa po sześciu (w dodatku charge, nie kredytowa). I wysokie koszty transakcji w
          oddziale - przelew 7 zł, wypłata gotówki 1% min. 5 zł.

Jeżeli interesuje Cię niezła linia kredytowa w koncie, polecam Integrum -
          akceptują historię konta z innego banku, dostajesz na wjazd do 6-krotności
          wpływów bez zabezpieczenia. Oprocentowanie debetu logiczne, ale rachunku mało -
          6%. Mało placówek. Wypłaty w bankomatach i kasach BGŻ za darmo, a to już coś.
          Serwis telefoniczny za darmo. Internet nie wiem czy kosztuje, ale na pewno jest.

Jak chcesz mieć wysokie oprocentowanie, to polecam mBank albo Inteligo (z
          przewagą tego pierwszego, bo mam zaufanie do BRE, a mBank nie pobiera prowizji).
          Tu oferta jest podobna - wysoki procent, niskie opłaty, brak oddziałów i
          produktów kredytowych. Jeżeli często wpłacasz gotówkę, to najlepiej założyć sobie
          jakieś konto techniczne do przepływu środków, bo inaczej to kosztuje.

Ja polecam tandem - dwa rachunki w innych bankach. Masz wówczas wszystko, czego
          Ci potrzeba.
          O BSK się nie wypowiadam, bo nie miałem z nimi do czynienia. W Citi mam kartę i
          na razie nie narzekam, ale dużo znajomych narzeka na ROR, więc zastanów się
          dobrze.
          Wybór należy do Ciebie.
          Ale banków ci u nas dostatek, zawsze można zmienić ;-))

pozdrawiam
          Skowi

• Gość: AA jako posiadacz konta i kk odpowiadam IP: *.*.*.* 12.10.01, 17:18
      wkur.. był moment przejęcia handlowego gdy w citi nic nie działało. Ale teraz
      jest ok. więc - WARTO !!!

Ja mam konto i kartę kredytową i jestem zadowolony. Pewnie dzieki dobrej
      organizacji - przygotowane zlecenia stałe i regularna wypłata na koncie mi to
      umożliwia i nie płącę kar np. za późną spłatę zadłużenia, które wszędzie są
      zbójeckie . W zasadzie wszystko już napisał Kicur. Poza jednym - mając kartę k.
      w citi już parę razy podczas zakupów dostałem 5% rabatu, tak że koszt karty
      zwrócił mi się już. Poza tym dostałem 2 kartę k. na inne nazwisko gratis (obie
      podłączone do mojego konta kredytowego).
      Citidirect działa ok i wszystko załatwiam przez internet.

i jeszcze jeden zaj... plus - bankomaty przeważnie stoją w parze dlatego nie ma
      kolejek jak w innych bankach.

No i jak już ktoś napisał - za granicą inaczej na ciebie patrzą (i wcale nie
      chodzi mi o porównywanie zdjęcia.
      • Gość: lucius Re: jako posiadacz konta i kk odpowiadam IP: *.acn.waw.pl 21.10.01, 20:58
        Dołaczam się. U mnie tez wszystko gra. Mam kartę k. i konto, jeśli coś mnie
        boli to dzwonię do doradcy (Citiphone), przelewy załatwiam przez inet. Karta ze
        zdjęciem to nie tylko szpan (wiem że niektórzy tak ją traktują)- w niektórych
        miejscach służy jako dowód osobisty.
        Był bałagan gdy się łączyli, to przez tydzień nie działało nic.
        Ale w końcu 2 duże banki się łaczyły. Polecam.
    • gale Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? 30.10.01, 10:12
      Zdecydowanie i kategorycznie NIE!!!

Dlaczego? Polecam www.citibank.prv.pl

gale.
    • Gość: tygrysek Re: czy warto zalozyc konto w Citibanku?!? IP: *.radiopogoda.pl 30.10.01, 11:45
      Wlasnie sie wypisalam z Citi, po polaczeniu z Bankiem Handlowym stal sie
      najgorszym bankiem w Polsce. Oprocz oplaty za korzystanie z Konta osobistego w
      wysokosci 40!!!! zl miesiecznie maja problem z przyznaniem debetu od lutego
      tego roku.. i do konca roku nie ma szans.Konsultanci maja powazne braki w
      informacjai i np. dostanie historii konta to awantura przez 15 min, po to aby
      sie dowiedziec ze moge jechac na Senatorska w Warszawie i dostac wydruk " od
      reki" Wydruki z historia karty kredytowe to oczekiwanie rzedu tygodnia. A
      opinia o splacie kredytu - misiac. Nie zakladaj konta w CITI. Polecam PKO S.A i
      Deutsche Bank 24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka