Dodaj do ulubionych

Opłaty w PKO

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.02.06, 14:15

WYSTARCZY NATYCHMIAST PORZUCIĆ NA ZBITY PYSK PKO i to wszystko.PKO na ROR-e
płaci za depozyt 0,1 proc.w skali roku.Jeżeli np.mam 1000zł przez cały
okrągły rok na ROR-e w PKO, to po 12 miesiącach otrzymuję 1 zł.słownie:jeden
złoty.Wstyd i hańba. A teraz jeszcze planują podwyżki za każdą operację
bankową 2.50zł.Ponadto są ogromne kolejki w PKO,bo kierownictwo nie zatrudnia
dodatkowych pracowników na wolne okienka,a wprost przeciwnie likwiduje
etaty.Wycofałem się z PKO i bardzo sobie chwalę to posunięcie.Otworzyłem
rachunek w Spółdzielczej Kasie Oszczędnościowo Kredytowej im.Chmielewskiego w
Lublinie, a ich oddziały są w całej Polsce.Dla przykładu podam,że ROR jest
oprocentowany nie 0,1 procenta jak w PKO , a 4.50 proc. Niech mnie nikt nie
mówi,że w SKOK-u mogę stracić pieniądze.Mogę pod warunkiem,że moje
oszczędności będą przekraczały 22.500 euro,to jest na dzień dzisiejszy około
85.000zł.Zagwarantowane mam te środki przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny i czy
moje te 85.000 zł.leżą w PKO,czy w SKOKU to nie tracę ani złotówki.Ponadto
depozyty pieniężne są w SKOKACH średnio dwukrotnie wyższe jak w
PKO.Np.oprocentowanie 10.000zł.w skali roku w PKO wynosi średnio około 3,7
%,a w SOKU-u ponad 6 proc.Moja emerytura z ZUS-u wpływa regularnie do SKOKU i
nie mam najmniejszego kłopotu i dodatkowych wydatków.I jeszcze ostatnia
sprawa.Przychodzę do kasy i na mnie czeka panienka w okienku.Nie ma tu
żadnych kolejek. Radzę wycofać się natychmiast z kwiorżerczego PKO.
EMERYT

Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Opłaty w PKO 22.02.06, 15:30
      Nie zauważyłeś , że jest odwrotnie. Sam napisaleś - jak to można porzucić na
      zbity pysk? To jest segmentacja klientow, aby nie bylo kolejek i wieksze
      dochody banku .To jest kapitalizm.
      Klienci sa lojalni lub nielojalni. Zadowoleni i niezadowoleni. A Ty jesteś
      drugim typem klienta. Mając wybór banku, po odejściu z PKO - szkalujesz jego
      pracowników?, cały bank polski. Tak uczono Cię w PRL-u?
      "Typem jestes" - nieopłacalnym dla banku. Ty masz problem emerytury a oni
      biznesu, ktory musi przynosić największe dochody z jednoczesnym zadowoleniem
      klientów. Nie wszędzie jest taki syf w PKO , jak opisujesz.
      To jest ich trudny problem, a nasze emerytury (i nimi "gospodarowanie" przez
      kilka dni w banku) to nasz problem.
      też emeryt.
      m
      • Gość: xxx Re: Opłaty w PKO IP: *.centertel.pl 22.02.06, 15:51
        syf jest w całym pko bp. chciałem tam załozyć rachunek ale po 50 min. stania w
        kolejce do obsługi klienta zrezygnowałem... nigdy więcej nie chce mieć z tym
        bankiem nic do czynienia!!!!
      • Gość: hanka2501 Re: Opłaty w PKO IP: *.smgr.pl 22.02.06, 20:06
        Zgadzam się z Czukiem. Wprowadzenie opłat za wypłaty z kas ma na celu właśnie
        wyeliminowanie kolejek. Opłaty będą pobierane TYLKO przy wypłacie kwoty niższej
        niż 500PLN. I dobrze bo takie kwoty pobiera się w bankomacie. Klienci którzy
        przychodzą do banku załatwić naprawde ważną sprawę której nie idzie załatwić w
        bankomacie lub agencji PKO muszą przez takich klientów stać w kilometrowych
        kolejkach.
        • czuk1 Re: Opłaty w PKO 23.02.06, 21:20
          Napewno tak będzie. Zauważyłem w moim grajdole, że już kolejki w oddziale
          banku w tym roku są mniejsze. Wygląda tak jak by klienci gdzieś wyjechali czy
          przenieśli się do innych banków, a może też mróz ich w domach zatrzymał.
          m
    • grail Re: Opłaty w PKO 22.02.06, 18:38
      Gwoli ścisłości BFG nie obejmuje SKOK. Kasy mają swój własny system...
      • Gość: Niki Re: Opłaty w PKO IP: 80.54.21.* 23.02.06, 19:05
        w SKOKach depozyty chroni TUW SKOK czyli Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajmenych :)
    • Gość: robin2510 Re: Opłaty w PKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 17:48
      Jestem ciekawa drogi emerycie czy miałeś kartę do bankomatu posiadając konto w
      pko bp???? załozę sie ze nie.Większość emerytów i rencistówe-którzy przeważnie
      są klientami tego banku nie mają np. kart do bankomatów, zleceń stałych itp,
      więc dlatego są gigantyczne kolejki w pko. Jeśli chociażby 3/4 klientów miało
      jako taki pakiet do roru czyli te karty , zlecenia stałe, karty kredytowe itp.
      to kolejki byłyby o wiele mniejsze. Ale ponieważ emeryci mają i tak nadmiar
      czasu to stoja w tych kolejkach i tylko narzekają na obsługę , mimo, że to
      właśnie oni przyczyniają się do takiego stanu. A jeśli chodzi o oszczędnosci to
      czy pko, skok czy inny bank to za dużo i tak nie zarobisz nie w dzisiejszych
      czasach ,i na pewno nie na lokatach , a raczej na grze na giełdzie , czy
      inwestowaniu w jakieś fundusze.
      • Gość: ala11 Re: Opłaty w PKO IP: *.210.99-84.rev.gaoland.net 24.02.06, 18:58
        a ja jestem oburzona oplata za otrzymanie przelewu na konto walutowe. niedosc
        ze wysylajacy placi za przelew to ja rowniez i co za kazdy przelew 15 zl.
        uwazam to za skandal.
        • jk Re: Opłaty w PKO 25.02.06, 20:42
          Gość portalu: ala11 napisał(a):

> a ja jestem oburzona oplata za otrzymanie przelewu na konto walutowe. niedosc
          > ze wysylajacy placi za przelew to ja rowniez i co za kazdy przelew 15 zl.
          > uwazam to za skandal.

miej pretensje do wnadawcy, że kazał ci opłacić koszty twojego banku
          mógł zrobić inaczej, widać nie chciał ;)
          • Gość: ala11 Re: Opłaty w PKO IP: *.210.99-84.rev.gaoland.net 25.02.06, 21:40
            ale to ja robilam ten przelew i zaplacilam za niego w banku z ktorego
            przelewalam i jak sie okazalo, PKO, do ktorego przelewalam pobralo druga oplate
            za otrzymanie tego samego przelewu
            • jk Re: Opłaty w PKO 25.02.06, 21:53
              koszt przelewu zagranicznego to:
              - opłata banku, z którego wysyłasz
              - opłata banku (tzw. kosztów telkomunikacyjych), do którego wysyłasz

gdy zlecasz przelew, to zaznaczsz, że albo nie pokrywasz żadnej z tych opłat (za
              wszystko płaci odbiorca), albo pokrywasz tylko jedną z nich (dzielicie się
              kosztami), albo płacisz za wszystko (beneficjent otrzymuje dokładnie tyle, ile
              wysyłałaś)

więc tak: albo źle zaznaczyłaś, kto i za co płaci, albo bank, z którego
              wysyłałaś popełnił błąd

bo w to, że pkobp, sam od siebie pobrał te opłaty, to trudno mi uwierzyć
              • Gość: ala11 Re: Opłaty w PKO IP: *.210.99-84.rev.gaoland.net 26.02.06, 14:46
                dzwonilam w tej sprawie do banku bo pani w okienku nie wiedziala dlaczego na
                konto wplynelo mniej nie zadeklarowano, i powiedzieli mi ze kazdy przelew dewiz
                niezaleznie kto za niego placi obciazony jest dodatkowo kwota 15 zl. w banku z
                ktorego wysylalam jeszcze sie dopytywalam gdzie zaznaczyc by nie obciazac konta
                w PKO bo chcialam otrzymac konkretna sume. niestety chyba nie doczytalam tabeli
                oplat...
      • czuk1 Re: Opłaty w PKO 25.02.06, 20:38
        Mam kartę. Ale co drugi emeryt jest "niereformowalny", nie chce karty.
        Z Twojej wypowiedzi pośrednio wynika, że decyzja zarządu PKO aby od 1.III.
        brać opłatę za wyplatę (do 500 zł) w kwocie 2,50 zł - jest słuszna.
        Śmieszne są natomiast protesty emerytów w sprawie tych opłat. To tak jak by
        protestować w markecie x, że masło zdrożało.
        m
        • hanka2501 Re: Opłaty w PKO 26.02.06, 11:21
          Zgadzam się. Bank to nie instytucja harytatywna ale jk każda inna nastawiona na
          zysk. Dla wielu to takie dziwne i niezrozumiałe. Ehhh
          • hanka2501 Re: Opłaty w PKO 26.02.06, 11:22
            Zaraz mnie zlinczują, że charytatywna napisałam przez samo "h". :))
            • czuk1 Re: Opłaty w PKO 27.02.06, 07:33
              Hanko czuj się zlinczowana.
              z sympatycznym pozdrowienim mariusz-czuk
    • patama Re: Opłaty w PKO 25.02.06, 08:01
      dochodzę do podobnego wniusko i chyba zdecyduję się na Lukas Bank

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka