Dodaj do ulubionych

spread w DomBanku

02.03.06, 12:29
co to jest tak dokładnie ten spread i jaki ma wpływ na wysokość płaconej
przeze mnie raty. Duzo osób przestrzega przed DomBankiem twierdząc żę mają
wysoki kurs CHF. Wczoraj złozyłam wniosek w DomBanku o kredyt w wysokośco 190
000 zł. w CHF i czekam teraz na decyzję. Jednakże po przeczytaniu tylu
negatynych opinii zastanawiam sie jednak nad zmiana banku.
Obserwuj wątek
    • pawel.usielski Re: spread w DomBanku 02.03.06, 16:38
      Dzień dobry,
      To różnica między kursem kupna a sprzedaży. GETIN Bank określa wysokość kursów
      w oparciu o dane pochodzące z rynku międzybankowego. Trudno mi odnieść się do
      Pani stwierdzenia, gdyż nie są mi znane tabele kursowe obowiązujące we
      wszystkich bankach. Wysokość kursów zależy od obranej przez Bank strategii oraz
      kosztów pozyskania waluty na rynku. Każdy Bank w tym zakresie może prowadzić
      odrębną politykę.

Z poważaniem,
      Paweł Usielski
      • remedioz Re: spread w DomBanku 02.03.06, 20:09
        Chciałabym kontynuować wątek, gdyż jestem weń zaangażowana osobiście.
        W Dombanku spread wynosi ok 6 procent, dla porównania w Mbanku lub w Millenium ok. 3,3 procenta. W Dombanku jest więc duża różnica między kursem kupna a sprzedaży, poza tym kurs kupna jest niski a kurs sprzedaży wysoki na tle innych banków (dzisiaj kk 2,3470, a ks 2,4920- dla porównania Millenium kk 2,3706 ks
        2,450). Co łopatologicznie tłumacząc wygląda tak, że biorąc kredyt kupujesz od banku x CHF za sumę Y (kurs kupna)a spłacając kredyt płacisz sumę Z (kurs sprzedaży). I czym wyższy jest kurs sprzedaży, tym mniej korzystne dla kredytobiorcy.
        Gwoli wyjaśnienia - jestem w trakcie starania się o kredyt (CHF). Mam decyzję pozytywną w Dombanku oraz w Millenium. Ponieważ w Dombanku jest lepsze oprocentowanie (2,67 podczs gdy w Millenium 2.91)a także nie ma obowiązkowego ubezpieczenia na życie intensywnie myślę o wzięciu kredytu w Dombanku. Jednak ten spread i wysoki kurs sprzedaży są czynnikami zniechęcającymi mnie do podjęcia takiej decyzji...

Panie Pawle,proszę - jeśli to możliwe - o uspokojenie moich obaw.Bo jakoś nie mogę znaleźć pozytywnego wytłumaczenia sprawy wysokiego spreadu oraz niekorzystnego kursu franka w Państwa Banku...
        • remedioz Re: spread w DomBanku 03.03.06, 10:07
          zamieszałam nieco w swoim wywodzie i poplątałam pojęcia w niektórych momentach
          (kurs kupna a sprzedaży)...
          mimo wszystko proszę Pana Eksperta o rozwianie obaw
          • pawel.usielski Re: spread w DomBanku 03.03.06, 14:06
            Szanowna Pani,

Banki uzyskują dochód z różnych źródeł. Jednym z nich jest spread. Aby
            prawidłowo porównać oferty kredytowe należy wziąć pod uwagę, nie tylko różnicę
            pomiędzy kursami kupna i sprzedaży, ale również oprocentowanie, opłaty i
            prowizje pobierane w trakcie obsługi kredytu czy koszt ustanowienia
            obowiązkowych zabezpieczeń. Bywa, że mimo wyższego kursu sprzedaży, oferta
            danego Banku, w perspektywie całego okresu kredytowana, jest korzystniejsza
            finansowo dla Klienta niż pozostałe. Niski spread bowiem Bank może
            rekompensować sobie w inny sposób.
            Z poważaniem,

Paweł Usielski
            • remedioz Re: spread w DomBanku 03.03.06, 16:30
              dziękuję za odpowiedź
        • kmwb3 Re: spread w DomBanku 10.03.06, 11:23
          jesli mówimy o kursie w Millenium to bodajże od wczoraj jest 2,26% -ja tez
          staram się w tych dwóch bankach i zobaczymy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka