Dodaj do ulubionych

AEGON - program inwestycyjny

20.03.06, 15:55
Witam serdecznie

Chce ulokować w tym programi trochę pieniędzy. Czy ktoś już miał z tym
programem do czynienia i czy nie ma tu jakiś haczyków. Wiem o opłacie
miesięcznej (11,5 zł), o opłacie za zarządzanie (1,95%-2,9%) oraz o prowizji
od wypłąty (1%). Wiem również o bardzo wysokiej opłacie likwidacyjnej przed
upływem 10 lat (opłata malaje od 99% kapitału w pierwszym roku do 10% w 10
roku, później bez opłat).

Występuje też opłata za ryzyko. Co to jest i czy zawsze jest pobierana ?

Doradca z Expandera bardzo namawia, ale kiedyś przejechałem się na
ubezpieczeniu z funduszem w Commercialu i jestem niestety podejrzliwy.

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jap_1 Re: AEGON - program inwestycyjny 20.03.06, 16:31
      Z tego co wiem, opłata za ryzyko jest pobierana tylko w pewnych przypadkach.
      Otóż w umowie jest napisane, że w razie śmierci wypłacana jest suma wkładów,
      albo wartość zgromadzonego kapitału, co w danym momencie jest większe. Ale
      wartość kapitału może być niższa od sumy wpłaconej np. w przypadku bessy. Czyli
      AEGON wypłaci więcej, niż jest wart kapitał. Nikt nie chce dokładać. Dlatego w
      przypadku gorszej koniunktury pobiera dodatkowe opłaty, aby ubezpieczyć
      ewentualną wypłatę. Jest to chyba liczone od różnicy wartości, a nie od całej
      wartości. Czyli nie są to chyba duże kwoty. Jak wpłaciłeś np. 20000, a teraz to
      jest warte 18000, płaci się od 2000 do czasu poprawy koniunktury.
      • arfer Re: AEGON - program inwestycyjny 20.03.06, 22:03
        Piszesz o formie regularnej.
        Jeśli masz co najmniej 10 tys. zł, wybierz Aegon PIN Lokatę - brak opłat
        wstępnych ,brak opłaty administracyjnej, opłat za częściową czy całkowitą
        wypłatę, ponad 20 funduszy do wyboru. Przy dłuższym okresie inwestowania
        korzystniejsze rozwiązanie niż gołe TFI. Ale - co najmniej 10 tys. zł oraz od
        10 latek w górkę lokowania.
        • michal120171 Re: AEGON - program inwestycyjny 21.03.06, 14:37
          Dziękuję serdecznie za obie odpowiedzi. Faktycznie "lokata" jest warta
          rozważenia.

A czy ktoś może wie jak to jest: w Expanderze powiedziano mi, że minimalna
          miesięczna wpłata dla osób, które nie wzięły kredytu to 500 zł, a dla tych
          którzy wzięli 300 zł. Z załącznika do OWU wynika, że minimalna miesięczna
          wpłata to 200 zł, a o kredycie nie ma w ogóle mowy. To jak w końcu jest ?

Pozdrawiam
          • arfer Re: AEGON - program inwestycyjny 21.03.06, 16:02
            :)

Fajnie...

OWU PIN Aegon w wersji regularnej wskazują, że minimalna składka miesięczna
            wynosi 200 zł, a jeśli zdecydujesz się na roczne opłacanie składek - 2000 zł.

Wiadomo, lepsza prowizja od 500 niż od 200 zł regularnej składki.
            • michal120171 Re: AEGON - program inwestycyjny 22.03.06, 13:08
              arfer napisał:

> :)
              >
              > Fajnie...
              >
              > OWU PIN Aegon w wersji regularnej wskazują, że minimalna składka miesięczna
              > wynosi 200 zł, a jeśli zdecydujesz się na roczne opłacanie składek - 2000 zł.
              >
              > Wiadomo, lepsza prowizja od 500 niż od 200 zł regularnej składki.

Bardzo fajnie !!! Wychodząc z Expandera usłyszałem: "powiedziałem Panu
              wszystko, bo mamy taką zasadę, że klient wychodząc od nas ma wiedzieć
              wszystko". Ciekawe, prawda ? :-(
              • Gość: Kasia Re: AEGON - program inwestycyjny IP: *.acn.waw.pl 22.03.06, 13:30
                Powiedz dlaczego poszedłes akurat do Expandera i chciałeś kupić taki własnie
                program "inwestycyjny"?
                Co Cie skłoniło do takiego wyboru?

• michal120171 Re: AEGON - program inwestycyjny 23.03.06, 12:29
                  Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Powiedz dlaczego poszedłes akurat do Expandera i chciałeś kupić taki własnie
                  > program "inwestycyjny"?
                  > Co Cie skłoniło do takiego wyboru?

Uważałem, że nie będę latał po różnych bankach czy ubezpieczycielach, a znajdę
                  szeroką ofertę "pod jednym dachem "
                  Mój pierwszy kontakt z expanderem miał miejsce w związku z kredytem
                  hipotecznym. Ponieważ potraktowano mnie profesjonalnie (w przeciwieństwie do
                  Open Finance), to poszedłem do nich jeszcze raz szukając możliwości
                  długoterminowego oszczędzania.

Program inwestycyjny, który mi zaoferowano, był rzekomo lepszy (z dwóch które
                  mi zaoferowano), a największa korzyść polegała na tym, że będzie to tańsze niż
                  samodzielne inwestowanie w różne fundusze.

Jednak po dokładnym przeczytaniu OWU i załącznika do wniosku okazało się, że:
                  - w Expanderze jest on "droższy" (wyższa minimalna składka), niż kupiony w
                  Aegonie
                  - w OWU jest wiele nieprecyzyjnych zapisów, które później mogą być
                  interpretowane na korzyść Aegona

Ponadto, oferując mi kredyt hipoteczny Expander jako najlepszy podawał ten w
                  GE, a to jak się później okazało, ich główny udziałowiec :-)

Powiedzcie mi czy są w Polsce brokerzy, którzy oferują najlepsze rozwiązanie
                  dla klienta, a nie dla siebie ?

Pozdrawiam
                  • Gość: Kasia Re: AEGON - program inwestycyjny IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 16:24
                    > Powiedzcie mi czy są w Polsce brokerzy, którzy oferują najlepsze rozwiązanie
                    > dla klienta, a nie dla siebie ?

Raczej nie. Musiałbyś płacić za poradę, a nie mieć ją wliczoną w produkt. :)
                    Jeżeli masz obsługę wliczoną w produkt musisz kupić najdroższy produkt, by
                    pośrednik zarobił jak najwięcej.
                    Teoretycznie, w założeniu zarządzanie aktywami, z ustaloną opłatą % od
                    wypracowanego zysku powinno być tym, co dobre dla klienta, ale i tu bywa różnie.
                    Bo przecież sprytek jeden z drugim może robić sobie przeciwstawne transakcje do
                    transakcji klienta, a za straty przecież nie odpowiada.

Największą szansę nie byc oskubanym na "promocjach" będziesz miał w jakims
                    biurze maklerskim z szeroką ofertą, ale i tu trzeba uważać, bo teraz liczy się
                    tylko i wyłącznie wielkośc sprzedaży i zysk dla pracodawcy.

Dziwne, że Ekspander nie proponuje planu systematycznego oszczędzania opartego
                    po prostu na TFI... prawda?
                    • arfer Re: AEGON - program inwestycyjny 23.03.06, 18:40
                      Ma, natomiast w dłuższym okresie Aegon jest korzystniejszy.

Nie znam dokładnie Twojej sytuacji - w niektórych przypadkach powiązanie
                      inwestycji regularnej w Aegon oraz kredytu hipotecznego w niektórych bankach
                      pozwala na obniżenie marży banku np. o 0,5 %.

Nationwide miało kiedyś dla Expandera wprowadzać taką zasadę (więc sądzę, że u
                      tzw. strategicznych partnerów również), że w regularze wyższa miesięczna
                      składka wiązać się może z niższymi opłatami wstępnymi, albo nawet ich brakiem.
                      A to już konkretna zaleta i tym bardziej Aegon w takim przypadku jako produkt
                      powiązany z kredytem bije na głowę PSO TFI albo jakiś tam SFI mBanku.

Być może trafiłeś także na dziwacznego doradcę, który akurat przesadził ze
                      swoimi wydatkami i już widział prowizję od 500 zł regulara. Generalnie w tego
                      typu firmach jak Open, Expander, Goldenegg ciężkie przypadki powinny się
                      trafiać coraz rzadziej, a z czasem w ogóle zaniknąć (a kiedy we wszystkich 3
                      firmach dla wszystkich doradców zostaną wprowadzone certyfikaty EAFP, co już
                      się sukcesywnie dzieje, taki egzamin certyfikacyjny będzie dla przeciętnego
                      pseudo-doradcy buraka zbyt wysoką przeszkodą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka