Dodaj do ulubionych

dojazd do pracy

19.04.06, 13:21
Mieszkam w miejscowości oddalonej od miejsca pracy o przeszło 40 km. czy mogę odliczyć (a jeśli tak to w jaki sposób) kwotę (lub jej część) wydawaną przeze mnie co miesiąc na autobusowy bilet miesięczny ? (oczywiście to właśnie autobus jest środkiem mojego transportu do pracy)
Obserwuj wątek
    • eksperci_gumulka Re: dojazd do pracy 20.04.06, 10:38
      Zgodnie z art. 22 ust. 2 pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w
      przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika jest
      położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie
      uzyskuje dodatku za rozłąkę, koszty uzyskania przychodów z tytułu stosunku
      służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej,
      - wynoszą 127,82 zł miesięcznie, a za rok podatkowy łącznie nie więcej niż
      1533,84 zł.
      Zgodnie z art. 22 ust. 11 ustawy jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów
      określone w wyżej powołanym ust. 2 ustawy są niższe od wydatków na dojazd do
      zakładu środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji
      miejskiej koszty te mogą być przyjęte w rocznym rozliczeniu podatku w wysokości
      wydatków faktycznie poniesionych, a udokumentowanych wyłącznie imiennymi
      biletami okresowymi.
      Oznacza to, że podatnik będzie mógł podwyższyć uwzględnione przez pracodawcę
      koszty pracownicze o kwotę stanowiącą różnicę pomiędzy kosztami faktycznie
      poniesionymi a kosztami pracowniczymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka