Dodaj do ulubionych

Zmiana 2 filaru z CU na NN

04.07.06, 15:14
W chwili obecnej mam 31 lat. Od 1999 roku 2 filar mam w CU.

Nie jestem zadowolony z wyników CU i zaczynam rozważać zmianę na NN.

Jak w moim przypadku wygląda sprawa potencjalnych prowizji pobieranych przez
NN? W chwili obecnej CU pobiera mi 4%

Czy taka zmiana: CU -> NN ma w moim wypadku sens? Czy jest opłacalna?
Obserwuj wątek
    • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 04.07.06, 16:15
      Przed Panem jeszcze co najmniej 34 lata pracy, jeśli oczywiście zechce
      skorzystać Pan z prawa do emerytury w wieku 65 lat (obowiązujący wiek
      emerytalny dla mężczyzn), bo być może podejmie Pan decyzję o dłuższej
      aktywnosci zawodowej.
      Zmieniając dotychczasowy fundusz emerytalny na inny, musi Pan liczyć się z
      wyższą opłatą od składki, która będzie pobierana co miesiąc. Obecnie wynosi ona
      dla wszystkich osób, które przystępują (lub zmieniają) OFE wynosi 7%. Wyjątkiem
      jest jedynie OFE Allianz.
      Jednak opłaty od składki, zgodnie z przepisami ustawowymi podlegać będą
      unifikacji i wynosić dla wszystkich członków wszystkich, maksymalnie 3,5%
      począwszy od 2014 r.
      Tak więc za wyborem OFE powinny przemawiać dotychczasowe wyniki inwestycyjne
      oraz obsługa klienta, zapewniania przez OFE.
      ING NNP OFE – jako jedyny fundusz emerytalny - we wszystkich dotychczasowych
      rankingach KNUiFE zawsze osiągał stopę zwrotu, przekraczającą średnią ważoną.
      Również we wszystkich publikowanych rankingach dot. zebranego szacunkowego
      stanu konta (Rzeczpospolita, analizy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej)
      jest liderem pod względem zarobionego dla klienta kapitału (który uwzględnia
      nie tylko wyniki inwestycyjne ale również pobierane opłaty). Historyczne wyniki
      inwestycyjne nie gwarantują oczywiście analogicznych wyników w przyszłości, ale
      różnice w uzyskiwanej stopie zwrotu odzwierciedlą się w przyszłości w kwocie
      inwestowanego przez kolejne 30 lat, obecnie zgromadzonego w OFE kapitału.
      Ryzyko, które wiąże się ze zmianą OFE jest –moim zdaniem-niskie.
      Pozdrawiam, Eliza Wisniewska
      • tronics Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 04.07.06, 21:59
        Niemniej jednak są lepsze OFE pod względem długofalowej polityki inwestycyjnej
        jak również kosztów za zarządzanie ponoszonych przez członka funduszu. Ostatnio
        NN nie zajmuje już pierwszej pozycji pod względem wartosci jednostki
        rozrachunkowej. Pozdrawiam.
        Analityk OFE.
        biuro10@wp.pl
        • and777rew Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 05.07.06, 09:54
          tronics napisał:

> Niemniej jednak są lepsze OFE pod względem długofalowej polityki
          inwestycyjnej
          > jak również kosztów za zarządzanie ponoszonych przez członka funduszu.
          Ostatnio
          >
          > NN nie zajmuje już pierwszej pozycji pod względem wartosci jednostki
          > rozrachunkowej. Pozdrawiam.
          > Analityk OFE.
          > biuro10@wp.pl

Gdzie tych informacji szukać? Jakie inne fundusze wchodziłyby w grę w mojej
          sytuacji? Jestem w drugim progu podatkowym.
        • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 05.07.06, 15:43
          Dzień dobry,
          nie podałam w swojej dopowiedzi jako argumentu wartości jednostki rozrachunkowej
          (na dzień 3.07 wartość jednostki rozrachunkowej wynosiła Polsat OFE 25,97 zł,
          NN 25,79 zł, DOM 25,02 zł, wartość jednostki CU OFE wyniosła na ten dzień 24,13
          zł)lecz wartość kapitału zgromadzonego na koncie.
          Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
          • and77rew Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 05.07.06, 15:47
            eliza.wisniewska napisała:

> Dzień dobry,
            > nie podałam w swojej dopowiedzi jako argumentu wartości jednostki
            rozrachunkowe
            > j
            > (na dzień 3.07 wartość jednostki rozrachunkowej wynosiła Polsat OFE 25,97 zł,
            > NN 25,79 zł, DOM 25,02 zł, wartość jednostki CU OFE wyniosła na ten dzień
            24,13
            >
            > zł)lecz wartość kapitału zgromadzonego na koncie.
            > Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska

A czy mogłaby Pani podać jak kształtują się prowizje NN na przestrzeni lat
            uczestnictwa w Funduszu (7% teraz, 3,5% od 2014)? I czy te stawki są takie same
            dla każdego z funduszy?
      • and777rew Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 05.07.06, 09:52
        Dziękuję za odpowiedź

A czy mogłaby Pani podać jak kształtują się prowizje NN na przestrzeni lat
        uczestnictwa w Funduszu (7% teraz, 3,5% od 2014)? I czy te stawki są takie same
        dla każdego z funduszy?
        • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 05.07.06, 15:50
          Maksymalne opłaty od składki dla członków, którzy podejmują obecnie decyzję o
          zmianie OFE, zgodnie z ustawą o organizacji i funkcjonowaniu funduszy
          emerytalnych, wynoszą:

- 7% kwoty składek wpłaconych do 2010 roku włącznie,
          - 6,125% kwoty składek wpłaconych w roku 2011 roku,
          - 5,25% kwoty składek wpłaconych w roku 2012,
          - 4,375% kwoty składek wpłaconych w roku 2013,
          - 3,5% kwoty składek wpłaconych w roku 2014 i kolejnych latach.
          Wyjątkiem jest OFE Allianz, który wprowadził w 2005 r. jednolitą opłatę dla
          wszystkich klientów na poziomie 4%.

• stef111 Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 08:03
      Również jestem w OFE CU. Dotychczas miałem wiele propozycji zmiany OFE na inny,
      rzekomo lepszy.
      Poprosiłem o wiedzę u żródeł.
      Co się okazało: CU jest największym OFE w Polsce, liczy ponad 2,6 mln klientów;
      ma największy aktualnie zgromdzony kapitał ok. 28 mld zł. W związku z tym, że z
      mojej każdej miesięcznej składki jest pobierane tylko 4% a nie 7% w przypadku
      przejścia gdzie indziej. Skutkuje to tym, że w odpowiednio długiej perspektywie
      czasowej na moim koncie będzie więcej kapitału, to po pierwsze.
      Po drugie natomiast w związku z tym, że CU posiada zebrany najwyższy
      kapitał /28 mld zł/, od mojego kapitału pobierana OPŁATA jest równierz
      najniższa w stosunku do innych OFE. O tej opłacie nikt z akwizytorów innych OFE
      nic nie mówi albo też nic nie wie.
      Reasumując, przejście do innego OFE nie podniesie mojego kapitału w finale
      zbierania na moją emeryturę.
      Jedynie w wyniku przejścia do innego OFE będę tracił.

A argumenty, które przedstawiaja akwizytorzy są niepełne, wybrane z okresów
      najlepszego inwestowanie ich OFE i porównują je ze słabszymi okresami
      inwestowania CU. Jest to bardzo nieuczciwe.
      Ale czemu się dziwić... oni chcą zarobić pieniądze na wypłacanej im przez
      poszczególne OFE prowizji, która jest bardzo wysoka a zależna od wysokości
      kapitału jaki przepisują.
      Ewentualne przejście do innego OFE będę rozważł po 2014 roku, kiedy to
      wszystkie opłaty i koszty pobierane przez OFE się wyrównają.

• eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 11:05
        Zgadzam się z Panem, że argumenty przedstawiane przez niektórych akwizytorów są
        niepełne, i wszystkich denerwują wybierane rankingi. Takie sytuacje nie powinny
        mieć miejsce, ale mimo kodeksów etycznych, szkoleń, niestety się zdarzają.
        Na naszej stronie www.ing.pl znajdują się rankingi prasowe oraz aktualności
        informujace rzetelnie o naszych wynikach i zaufaniu, którym darzą nasz Fundusz
        Klienci.
        Decyzja o zmianie OFE powinna być przemyslana oraz oparta na rzetelnych
        informacjach. Najchetniej skorzystalibyśmy ze stron nie związanych z OFE, które
        powinny wskazywać tylko fakty. Informacje dotyczace aktywów, liczby klientów,
        wartosci jednostki rozrachunkowej, pobieranych opłat od składki oraz za
        zarządzanie; rangingi KNUiFE dotyczace średnich ważonych stóp zwrotu wszystkich
        OFE znajdują się na stronie www.knuife.gov.pl w sekcji Fundusze Emerytalne.
        Jeśli chodzi o opłaty za zarządzanie-ich udział w strukturze % pobieranych
        opłat z roku na rok rośnie, a z kolei udział opłat od składek ma coraz mniejsze
        znaczenie dla klienta. Stąd też ustawodawca wprowadził od 2004 r. degresywną
        skalę opłaty za zarządzanie. Im większy Fundusz, im wyższe aktywa netto OFE,
        tym niższa opłata % za zarządzanie. Dotyczy to nie tylko OFE CU, lecz również
        ING NN, PZU. Dodatkowo, do końca 2010r. ING NNP nie może pobierać opłaty za
        zarządzanie wyższej niż 10 mln zł. Ograniczenie to zacznie obowiązywać za
        chwilę i klienci ING NNP OFE będą "obarczeni" najniższą % opłatą na rynku.
        Na koniec maja br. aktywa netto ING wynosiły 21,9 mld zł i stanowiły 23,1%
        wszystkich aktywów netto.Udział w liczbie klientów, tak jak w przypadku aktywów
        sukcesywnie rośnie i na koniec maja br. wynosił 19,2% (2,29 mln osób). Wartość
        jednostki = 25,66 zł. W okresie 5 miesiecy zaufało nam 94,8 tys osób, stając
        się klientami ING NNNP OFE.
        A tak apropo, czasami czekanie kilka lat ze zmiana OFE może mieć dla nas
        niezbyt korzytne efekty. Według KNUiFE (Wysokość emerytur w nowym systemie-
        wsekcji raporty na stronie KNUiFE):"dla 30-letniego okresu oszczędzania każdy
        punkt procentowy różnicy w stopach zwrotu przedkłada się na ok. 16% różnicę w
        wysokości kapitału na rachunku OFE". Stąd też, w cyklicznych rankingach
        dotyczacych szacunkowej kwoty zgromadzonego kapitału, publikowanych w
        Rzeczpospolitej i Gazecie Wyborczej, od początku działaności inwestycyjnej
        wszystkich OFE (30.09.1999) liderem jest ING NNP OFE.
        Serdecznie pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
        • stef111 Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 12:56
          Nie jestem analitykiem finansowym, to fakt.
          Jednak będę bronił tezy, że rezygnowanie w tej chwili z obniżonej opłaty do 4%
          od każdej składki przez niemal 8 lat /tj przez 96 miesięcy/ jest zdecydowanie
          przedwczesne. Idąc Pani tokiem myślenia /teraz 1 % na koncie więcej > skutek 16
          % więcej po 30 latach/..... zaprzecza tezie, że przepisanie sie teraz do
          pozornie czy też rzeczywiście wg rankingów wysoko stojącego OFE jest wskazane i
          przyniesie wymierne lepsze skutki finansowe.
          Po drugie, wg Pani należy brać pod uwagę dotychczasowe wyniki poszczególnych
          OFE.... Ale na miły Bóg jaki finansista zagwarantuje mi, że to niby lepsze OFE
          dotychczas, będzie lepsze przez następne 30 lat.
          Argumentem dla przeciętnego zbieracza na emeryturę w OFE winny być OFE, które w
          tej chwili dysponują największym kapitałem i najwyższą liczbą członków, bo to
          gwarantuje, że te OFE nie znikną z rynku w Polsce, wszystkie przecież OFE
          inwestują w podobne instrumenty finansowe.
          Wracając do opłat za zarządzanie /od zgromadzonego kapitału/ jedynie CU ma
          znacząco najniższe a do tego od znacznego % kapitału, znacznie wyższego niż
          pozostałe... i to właśnie każdemu uczestnikowi CU OFE pozwala na starcie
          pozyskać więcej tych %, aby zwiekszyć je do "16" po 30 latach.

I jeszcze jedno, rankingi głównie są opracowywane na podstawie dotychczasowycch
          zysków..... ale jeśli tak dokładnie się przyglądnoć tym zyskom to różnice są
          tak newielkie, że dziwić się należy tym wszystkim którzy się przepisują....
          chyba, że robią to pod wrażeniem niebieskookiej akwizytorki czy też nienagannie
          ubranego mena.
          • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 13:43
            Nie jestem wróżką, ... tak samo jak eksperci opracowujący rankingi; stąd też
            rankingi sporządzane są w oparciu o dotychczasowe wyniki inwestycyjne a nie o
            ich prognozy. Oczywiście, dotychczasowe wyniki inwestycyjne nie są gwarancją
            uzyskiwania podobnych w przyszłości, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że
            inwestujacy dotychczas powyżej średniej fundusz, będzie zachowywać się podobnie.
            CU OFE zajmuje pierwsze miejsce zarówno pod względem aktywów netto jak i liczby
            Klientów. Jest liderem od poczatku funkcjonowania OFE na naszym rynku, ale.....
            jego udział systematycznie maleje:
            udział CU OFE w aktywach wynosił na dzień 31.12.1999 - 30,8%, na dzień
            31.12.2005 - 27,3%, na dzień 31.03.2006 -27%.
            udział CU OFE w liczbie klientów wynosił na dzień 31.12.1999 - 23,8%,
            31.12.2005 - 21,9%, na dzień 31.03.2006 - 21,6%
            Jako ciekawostka:
            w tych samych okresach udział NN, drugiego pod względem aktywów i liczby
            klientów funduszu wynosił:
            w aktywach netto OFE: 21.0% na dzień 31.12.1999, 22,8% na dzień 31.12.2005 i
            23,0% na dzień 31.03.2006, a w liczbie klientów odpowiednio: 15,2%; 18,9% i
            19,1%. Niestety nie dysponuję jeszcze danymi za I półrocze 2006 r.
            Rozumiem, że nie popiera Pan zmiany funduszu. Jednak powinnismy pamietać, że to
            suwerennna decyzja kazdego z nas. Wybór, przynależność czy ew. zmiana to
            indywidualna decyzja i nie zawsze musi być związana z czarem rzuconym przez
            przedstawiciela OFE.
            A odnosnie opłaty 4%, w całokształcie naszego kapitału ....- proponuję poczekać
            te kilka lat.

• stef111 Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 18:04
              Dlaczego będąc w OFE CU z taką rezerwą odnoszę się do zmiany funduszu na inny.
              Ostatnio właśnie akwizytor z innego OFE chciał udowodnić... "jaki to mój CU
              jest fatalny, jak żle inwestuje, wszyscy uciekają".... Przyniósł mi jakieś
              kserowane tabele, tabelki, rankingi, nie można było się doczytać z jakiego to
              okresu itd.

Ponieważ tak się składa, że dysponuję programem finansowym i na bieżąco /z
              poślizgiem najwyżej 2-3 dniowym/ mogę śledzić przebiegi inwestycyjne wszystkich
              podmiotów i pokazałem mu porównanie wyników za ostatnie trzy kwartały dwóch
              największych OFE tzn CU i NN.

Za ostatnie 3 kw:
              CU + 5,56 %
              NN + 5,40 %

Za ostatnie 1/2 roku:
              CU + 3,65 %
              NN + 3,55 %

Za ostani kw:
              CU - 0,41 %
              NN - 0,69 %

Za ostatni miesiąc:
              CU - 0,58
              NN - 0,62....

Po takiej edukacji zmył się niepysznie......

Przedstawiając ten problem nie chcę podważać prawa do zmiany OFE, tak przecież
              ustalił ustawodawca. Chcę jedynie zwrócić uwagę, że na tym tle tworzy się
              patologia.
              Poważnie zastanawiam się nad tym aby tak kilkoro łowców prowizji nagrać,
              udokumentować ich argumenty i przesłać do KNUiFE.
              Z poważaniem, wierny klient CU.
            • and777rew Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 18:09
              > A odnosnie opłaty 4%, w całokształcie naszego kapitału ....- proponuję
              poczekać
              >
              > te kilka lat.
              Ma Pani na myśli 2014 gdy odsetki spadną do 3,5%?
              • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 10.07.06, 15:55
                Niekoniecznie. 2014 - to wyrównianie opłat od składki we wszystkich OFE.
                To bardziej metafora, że nawet jeśliby nie było wyrówniania opłat od składek to
                i tak w strukturze ponoszonych opłat, coraz bardziej waży i ważyć bedzie opłata
                za zarządzanie pobierana od aktywółw netto OFE.
                Pozdrawiam, Eliza Wisniewska
                • and777rew Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 10.07.06, 16:50

> Niekoniecznie. 2014 - to wyrównianie opłat od składki we wszystkich OFE.
                  > To bardziej metafora, że nawet jeśliby nie było wyrówniania opłat od składek
                  to
                  >
                  > i tak w strukturze ponoszonych opłat, coraz bardziej waży i ważyć bedzie
                  opłata
                  >
                  > za zarządzanie pobierana od aktywółw netto OFE.
                  > Pozdrawiam, Eliza Wisniewska

Nie mam wiedzy na temat ubezpieczeń (inna branża i charakter wykształcenia)
                  więc nie rozumiem tych metafor ;)

Proste pytanie: czy i jeśli tak to kiedy powienienem zmienić CU na np. NN?
        • myslacy Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 06.07.06, 16:17

(...)
          > Na naszej stronie www.ing.pl znajdują się rankingi prasowe oraz aktualności
          > informujace rzetelnie o naszych wynikach i zaufaniu, którym darzą nasz Fundusz
          > Klienci.
          >
          (...)
          > Dodatkowo, do końca 2010r. ING NNP nie może pobierać opłaty za
          > zarządzanie wyższej niż 10 mln zł. Ograniczenie to zacznie obowiązywać za
          > chwilę i klienci ING NNP OFE będą "obarczeni" najniższą % opłatą na rynku.
          (...)
          > > Serdecznie pozdrawiam, Eliza Wiśniewska

Pani Elizo,

Skoro już Pani o tej rzetelności wspomniała to prosze o aktualną i pełną
          informację na temat tego ograniczenia kwotowego 10 mln zł. Przecież jeszcze w
          2005 roku wystąpiliście do KNUIFE o zniesienie tego progu, odwołaliście się i w
          teraz w marcu KNUiFE podtrzymało stanowisko. To na stronie knuife o której Pani
          pisała.
          Jestem członkiem OFE NN i jestem ciekaw jak sie sprawa skończyła - ostatnia
          wypowiedź prasowa Pani szefów jaką znalazłem (to był chyba Parkiet albo
          Rzeczpospolita) była taka że nie wiadomo czy się odwołacie od decyzji do sądu.
          Zrobiliście to? Bo jak tak to chwalenie się progiem jest hipokryzją!

Pozdrawiam,

Myślący
          • eliza.wisniewska Re: Zmiana 2 filaru z CU na NN 10.07.06, 16:00
            Dzień dobry,
            To, że zamierzamy odwołać się od decyzji KNUiFE do sądu, nie oznacza, że limit
            nie obowiązuje. Za chwilę zaczną odczuwać go nasi Klienci, gdyż opłata za
            zarządzanie w przeliczeniu na klienta ponownie spadnie (degresywna skala +
            limit).
            Serdecznie pozdrawiam, Eliza Wisniewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka