Dodaj do ulubionych

Spłaty rat

29.07.06, 11:14
Witam

W jaki sposób spłaca się raty w dombanku? Chodzi mi o to jak obliczyć ich wysokość w przypadku kredytu walutowego. Dostałem niedawno harmonogram spłat, w którym znajduje się informacja, że należy przelewać na konto X kwotę w złotówkach odpowiadającą wysokości raty przy przeliczniku wg kursu franka obowiązującego w dniu wpłynięcia pieniędzy na konto X.

Fajnie tylko skąd mam znać kurs franka w dniu wpłynięcia pieniędzy na konto skoro zazwyczaj będzie to inny dzień niż ten, w którym wydaję dyspozycję przelewu? Co z nadpłatami albo niedopłatami, które w takiej sytuacji wystąpią?

Przy okazji muszę pochwalić dombank za bardzo szybkie uruchomienie środków z kredytu :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hannelore Re: Spłaty rat 29.07.06, 11:29
      hej, w Dombanku jest tak, ze termin zaplaty raty jest ostatniego dnia kazdego
      mesiaca Dwa dni wczesniej kurs franka zostaje zamrozony, wiec jak place np. 28,
      to ten sam kurs jest do konca miesiaca. pozdrawiam.
      • klippe Re: Spłaty rat 29.07.06, 12:38
        Dzieki za informacje - bardo mi się to przyda bo muszę zapłacić do poniedziałku pierwszą ratę :(. Niemniej jednak pytanie pozostaje - chciałbym np. splacic ratę wcześniej gdy kurs franka jest "w dołku", albo się spóźnię z zapłatą i zrobi się różnica między tym co wpłaciłem na konto - co wtedy??
        • hannelore Re: Spłaty rat 29.07.06, 13:20
          hmm, mysle ze to juz pytanie do pracownikow banku - jak do nich dzwonilam z
          podobnym pytaniem (czy mozna zaplacic wczesniej jak kurs jest niski)to
          powiedzieli mi, ze mozna placic tlyko w tych dniach kiedy kurs jest sztywny, bo
          jak zaplace np. tydzien wczesniej i bedzie nizszy kurs, to bede musiala i tak
          doplacic roznice.
          • megmegic Re: Spłaty rat 31.07.06, 17:02
            w pkobp mam ustaloną spłatę rat we frankach na pierwszy dzień miesiąca. Bank
            sam ściąga mi ratę tego dnia (równowartość w pln). Na szczęście nie muszę
            kombinować i myśleć o tym:)
    • pawel.usielski Re: Spłaty rat 01.08.06, 10:25
      Dzień dobry,
      Kursy walut obowiązujące w dniu następnym ustalane są codziennie i ogłaszane
      pomiędzy godzinami 16, a 17. Aktualne i archiwalne kursy dostępne są pod
      numerem 0 801 30 50 90 (automatycznie) oraz na stronach internetowych
      www.dombank.pl. W ostatnie 2 dni robocze miesiąca oraz pierwszy dzień roboczy
      miesiąca następnego obowiązują te same kursy walut, w celu zminimalizowania
      ryzyka wystąpienia różnic kursowych w trakcie dokonywania spłaty rat
      kredytowych przez Klientów.
      Może Pan wpłacić środki w dowolnym dniu miesiąca, optymalnym rozwiązaniem jest
      sprawdzić kurs (parę minut po godzinie 17) na dzień kolejny roboczy i w ten sam
      dzień jeszcze złożyć dyspozycje przelewu w swoim Banku. Przelew wyjdzie z Pana
      Banku pierwszą sesją (poranną) dnia następnego i w ten sam dzień wpłynie do nas
      dokładnie wyliczona kwota.

Z poważaniem,
      Paweł Usielski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka