Dodaj do ulubionych

Czy strace na pomylce?

IP: *.magma-net.pl 28.10.06, 09:21
W jednym z "internetowych" banków dokonałem przelewu.
Wpisałem wszystkie dane odbiorcy (imię naziwko, nazwa banku) z aktualnym
adresem włącznie.
Niestety wpisałem błędny numer rachunku. Tj. pierwsze cyfry dotyczące
identyfikacji banku były prawidłowe, dopiero końcówka (czyli dla mnie
najbardziej ważna istotna z punktu widzenia identyfikacji) została podana błędnie.
Mam więc pytanie. Czy mój przelew uszczęśliwił jakiegoś anonimowego odbiorcę?
Czy też obsługa banków zwróci pieniążki spostrzegłszy się że numer rachunku
nie odpowiada podanym danym adresowym i osobowym?
Mam następne jeszcze pytanie. Czy istniej jakiś wirus bądź inne zagrożenie
informatyczne, ktore celowo zmienia numer rachunku w czasie przelewu
internetowego? (nigdy wcześniej nie walnąłem się na żadnej pomyłce, a ten
numer "zaksięgowany" w historii przelewu to dla mnie jakaś zupełna egzotyka).
Pozdrawiam
Szukający odpowiedzi niemogący dodzwonić się do infolini.

Obserwuj wątek
    • Gość: jaro Re: Czy strace na pomylce? IP: *.eranet.pl 28.10.06, 11:22
      wirus, (czy tez jak to okresliles - zagrozenie informatyczne) ktory zmienil Ci
      numer rachunku jest b. malo prawdopodobny. To ze nigdy Ci sie to nie zdarzylo
      (pomylka)nie oznacza, ze nie moglo tak byc w tym przypadku niestety.

Z wlasnego doswiadczenia - bank w takim przypadku nie ma obowiazku zwrotu
      pieniedzy (przynajmniej w moim przypadku tak bylo - bph twierdzil, ze nie ma
      obowiazku odrzucenia przelewu i nie chcial uznac reklamacji). W moim imieniu
      zwrocil sie do wlasciciela rachunku (przelew byl wewnatrzbankowy) i pieniadze
      dostalem z powortem, ale to dzieki uprzejmosci wlasciciela, a nie banku.

Bylo to 2 lata temu, byc moze cos sie od tego czasu zmienilo. Przeszukaj forum,
      byl juz kiedys podobny watek, tam pewnie znajdziesz wiecej konkretow.
      • Gość: Klient Re: Czy strace na pomylce? IP: *.chello.pl 29.10.06, 11:27
        Już było na tym forum, możesz prosić bank aby jakąś wewnętrzną drogą między
        -bankową spytał tego kto otrzymał przekaz czy zechce te pieniądze zwrócić.
        Nie jestem bankowcem a jedynie klientem banku, ale własnie w całej operacji
        dokonywania przelewu najważniejszy jest ten 26 cyfrowy numer rachunku bankowego
        odbiorcy.
    • Gość: fan_korporacji Re: Czy strace na pomylce? IP: *.magma-net.pl 29.10.06, 13:43
      Zgłosiłem sprawę bankowi. Pozostaje mi czekanie na jego decyzje.
      Czy mogę się łudzić taką np. nadzieją, że owy feralny numer rachunku (który
      omyłkowo wpisałem) jest numerem "nieistniejącym"? Bo tak patrząc na liczbę
      możliwych kombinacji przy dużych ciągach liczbowych, tak na zdrowy rozum
      wpisując na chybił trafił (w moim wypadku błąd ponad 7 ostatnich cyfr) powinno
      się bliżej trafić "pudło" niż numer jakiegoś istniejącego klienta.
      A z drugiej strony jestem zdziwiony, że nie istnieje w bankowych systemach jakiś
      mechanizm do porównywania, czy odgadywania poprawności numeru rachunku z
      podanymi danymi imiennymi i adresowymi (oczywiścię chodzi mi o przelew w ramach
      tego samego banku). Tak więc realizując następny przelew na kogoś np. z Warszawy
      (oczywiście cały czas w ramach jednego banku)wpisując poprawny numer rachunku
      bankowego i nazwę banku mogę w pola adresowe i imienne wpisać np. babcia Hania z
      Pasikurowic?
      • Gość: Pietrek Re: Czy strace na pomylce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 08:40
        Trochę inny przypadek.
        Mnie też przytrafił się kiedyś błędny przelew. Pieniądze które miały trafić do
        firmy A wysłałem do firmy B. Napisałem więc do firmy B z prośbą o zwrot i
        pieniądze otrzymałem z powrotem na konto.
        • Gość: easy_rider Re: Czy strace na pomylce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:01
          numer IBAN zawiera sume kontrolną - dziwne że wogóle system łyknął taki przelew
      • Gość: Paweł Z. Re: Czy strace na pomylce? IP: *.dint.wroc.pl 31.10.06, 14:09
        Dwie pierwsze cyfry numeru rachunku to tak zwana liczba kontrolna. Liczy się ją
        według określonego algorytmu na podstawie pozostałych cyfr numeru rachunku.
        Zazwyczaj systemy informatyczne kontrolują poprawność liczby kontrolnej, tj.
        zgodność z pozostałymi cyframi. Problem polega na tym, że liczb kontrolnych
        jest 100 (od 00 do 99)l, a numerów rachunków znacznie więcej. Dlatego też mimo
        że zastosowanie liczb kontrolnych minimalizuje możliwość popełnienia takiej
        pomyłki jak Twoja, to takim pomyłkom nie zapobiega.
        Jeśli numeru rachunku, który wpisałeś nie ma (tzn. jeszcze nie ma lub już jest
        zamknięty), to powinieneś w ciągu najdalej kilku dni dostać pieniądze z
        powrotem (jesli przelew jest dokonywany ELIXIRem). Bank adresata odeśle
        pieniądze z powrotem.
        System kontroli zgodności numeru rachunku z danymi posiadacza nie istnieje,
        ponieważ nie dałoby się go zrobić. Powiedzmy, że właściciel to Jan Nowak. Czy
        system ma akceptować przelewy do "Nowaka Jana", "Jana N.", "J.
        Nowaka", "J.Nowaka", "Jana Nowaka", "Jasia Nowaka", "Jana Marii Nowaka", "Jana
        Nowaka. Mechanika Pojazdowa" (przy założeniu, że nasz Jan Nowak prowadzi
        warsztat samochodowy) itp. itd.? Jak nie przyjmiemy, to pan Nowak przyjdzie do
        banku i zrobi borutę. Dlatego żaden bank, o ile wiem, nie robi takich rzeczy.
    • Gość: fan_korporacji Re: Czy strace na pomylce? IP: *.magma-net.pl 31.10.06, 16:18
      Sprawa się wyjaśniła.
      Przyczyna jak to zwykle bywa w takich wypadkach okazała się skandalicznie błacha.
      Wina całkowicie leży po mojej stronie.
      W wyniku jakiś niefortunnych zbiegów okoliczności posłużyłem się numerem
      rachunku innego podmiotu. Owa firma (bo na nią trafił przelew) sama zgłosiła się
      do mnie z inicjatywą wyjaśnienia nieoczekiwanego przelewu.
      Mi nie pozostało nic innego jak przyznać się do pomyłki, jak i z nieukrywaną
      radością doświadczyć rzetelności i uczciwości firmy, ktora zwróciła mi przelew.
      Tak więc odrzucam teorie spiskowe, typu wirusy, przekłamania księgowości
      bankowej, i sam przyznaje się do błędu w prostym wypełnianiu formularzu przelewu.
      Pozdrawiam

• Gość: ewka Re: Czy strace na pomylce? IP: *.sgn.sca.se 02.11.06, 11:45
        no wiec Lukaszek wszystko ok, brat mam nadzieje udobruchany
    • Gość: kaqkaba Re: Czy strace na pomylce? IP: 194.150.166.* 02.11.06, 13:09
      Art. 405 KC [bezpodstawne wzbogacenie]
      Wystarczy zarządać od właściciela rachunku zwrotu kwoty. Ten ktoś powinien
      potrącić sobie koszty przelewu i tyle.
      Jak przyjdzie jakać kasa na konto należy sprawę wyjaśnić, bo przypominam każda
      kasa jaką się otrzyma to jest dochód i jako taki podega opodatkowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka