30.08.03, 21:03
witam,
jestem studentem, chce zalozyc konto w celu "odkładania" na nim pieniedzy
przez okres ok. roku, w tym czasie raczej nie bede dokonywal wiekszych wyplat
a wplaty najprawdopodobniej beda nieregularne i niezbyt wysokie. Czy mBank to
dobre rozwiazanie? Zapoznalem sie z grubsza ze strana mbank.pl ale jestem
ciekaw opinii, zalezy mi na minimalnie niskich kosztach obslugi konta,
rzeczywiscie poza oplatami za przelewy i oplata pocztowa czy bankowa ze
wplacenie gotowki to jedyne koszty? Z gory wielkie dzieki za opinie, rady.
pozdro
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: mBank 30.08.03, 21:13
      qotsa napisał:

> Czy mBank to
      > dobre rozwiazanie? Zapoznalem sie z grubsza ze strana mbank.pl ale jestem
      > ciekaw opinii, zalezy mi na minimalnie niskich kosztach obslugi konta,
      > rzeczywiscie poza oplatami za przelewy i oplata pocztowa czy bankowa ze
      > wplacenie gotowki to jedyne koszty

IMHO jak najbardziej - przelewy są darmowe, ale najwiekszy problem to wpłata
      gotówki - najlepiej skojarz eKonto z jakims innym prawie darmowym kontem na
      które jest łatwiej wpłacać kase. Ja mam zestaw eKonto + Inteligo - wpłaty w
      agencjach PKO są darmowe, bankomaty też jedyne co to przelewy po 99gr i ew
      oplata za konto przy saldzie poniżej 100pln. Jest jeszcze chyba jakies prawie
      darmowe konta Lukas Banku - zobacz na ich stronie.
    • Gość: Paweł Re: mBank IP: marian:* / 192.168.0.* 01.09.03, 19:25
      qotsa napisał:

> witam,
      > jestem studentem, chce zalozyc konto w celu "odkładania" na nim pieniedzy
      > przez okres ok. roku, w tym czasie raczej nie bede dokonywal wiekszych wyplat
      > a wplaty najprawdopodobniej beda nieregularne i niezbyt wysokie. Czy mBank to
      > dobre rozwiazanie? Zapoznalem sie z grubsza ze strana mbank.pl ale jestem
      > ciekaw opinii, zalezy mi na minimalnie niskich kosztach obslugi konta,
      > rzeczywiscie poza oplatami za przelewy i oplata pocztowa czy bankowa ze
      > wplacenie gotowki to jedyne koszty? Z gory wielkie dzieki za opinie, rady.
      > pozdro

Cześć!

Ja założyłem konto w mBanku w 2001 roku i jestem również studentem. Ogólnie mówiąc, jestem bardzo zadowolony.

Jeżeli masz zamiar oszczędzać pieniądze i chcesz to robić w banku to mBank jest dobrym rozwiązaniem. Musisz jednak wziąść pod uwagę to, że musisz płacić za przelewy.

Sugeruję otworzyć konto w innym banku, ja mam na przykład w WBK studenckie konto i nie płace za prowadzenie konta ale oprocentowanie a'vista wynosi 0%. Jednak przelewy są chyba po 50 groszy więc taniej niż normalnie. Wpłacam pieniądze do WBK a potem, żeby mieć większe oprocentowanie wpłacam do mBanku.

Jeżeli masz na myśli długoterminowe oszczędzanie, lub potrafisz podjąć ryzyko, możesz również zainwestować w fundusze inwestycyjne.

Wracając jednak do mBanku, mogę powiedzieć że do tej pory nie zapłaciłem za jeden przelew wychodzący. Jednak bywało, że musiałem wypłacić gotówke z bankomatu innej sieci niż Euronet, więc to się łączyło z dosyć słoną prowizją. Tak jak mówiłem na początku, mBank jest definitywnie wart uwagi.

Pozdrawiam,

Paweł

• Gość: Kuba15 Re: mBank IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 16:52
      Jak dobrze zrozumiałem chcesz odłożyć pieniądze (zarobić na odłożonym
      kapitale). W takim przypadku bank to jeden z gorszych wariantów pomnażania
      pieniędzy. Bank (a właściwie konto, które założysz) jest przeznaczony, w dużym
      uproszczeniu, do zwiększa wartości tego pierwszego, a nie Twoich. Rachunek
      (czyli tzw. ROR) jest narzędziem do regulowania zobowiązań w stosunku do
      różnych podmiotów (media, transakcje, ...), a nie liczenia %.
      A jak zwiększyć wartość kapitału (nawet kilkusetek) ?
      Oczywiście fundusze inwestycyjne (lub bezpośrednio giełda).
      Proponuję fio stabil. wzrostu lub zrównoważ.
      Możesz, i tu jest pomocy mBank, nabyć jednostki uczestnictwa przez ich
      tzw. "supermarket funduszy inwestycyjnych" - ważne: nie płacisz tzw. opłaty
      manipulacyjnej związanej z ich zakupem.
      Masz pytania - Pisz.

Pzdr.
    • Gość: Wicio Re: mBank IP: *.isep.pw.edu.pl 02.10.03, 17:19
      Rozważ też Volkswagen Bank direct (przelewy też za darmo!). Ma nieco wyższe oprocentowanie niż mBank. I ma kasę w Warszawie, gdzie można wpłacać pieniadze. A mBank ma kilka tzw. kiosków z bankomatami przyjmującymi depozyty. Zobacz czy coś takiego jest w Twoim mieście.
      • Gość: Janusz Re: mBank IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 02.10.03, 22:22
        Volkswagen, oprócz wyższego oprocentowania konta ma też (ważną w mniejszych
        ośrodkach) zaletę. Jego kartą można pobierać pieniądze z każdego bankomatu BEZ
        PROWIZJI, a w mBanku bezprowizyjnie jest tylko w obrębie sieci Euronet. Np. w
        moim 60-tysięcznym mieście nie ma ani jednego bankomatu w sieci Euronet. Ale
        generalnie, któryś z przedmówców miał rację: do oszczędzania najlepsze są
        fundusze inwestycyjne, a nie banki.
        • Gość: Wicio Re: mBank IP: *.isep.pw.edu.pl 03.10.03, 10:14
          Zapomniałeś dodać, że bez prowizji można pobierać kwoty nie mniejsze niż 400 zł. To może być istotne dla studenta.
          • franzmaurer Re: VW Direct 03.10.03, 10:51
            Gość portalu: Wicio napisał(a):

> Zapomniałeś dodać, że bez prowizji

Tylko ze na chwile obecną (a konkretnie od wczorajszego popołudnia) nie
            działa np. formularz zakladania konta na stronie banku ani tu w serwisie
            Gazety... profesjonalizm i wygoda?
            • Gość: Janusz Re: VW Direct IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 03.10.03, 18:38
              > Tylko ze na chwile obecną (a konkretnie od wczorajszego popołudnia) nie
              > działa np. formularz zakladania konta na stronie banku ani tu w serwisie
              > Gazety... profesjonalizm i wygoda?

Nie wiem dlaczego połączenia przez Interent nie zawsze działają prawidłowo. To
              nie tylko w bankach. Nie dalej jak dwa miesiące temu dwukrotnie otwierałem
              rejestr w TFI. Za każdym razem po wypełnieniu formularzy i wysłaniu, system
              generował potwierdzenie i gratulacje z tego powodu, obiecując przy tym
              niezwłoczny kontakt przedstawiciela TFI ze mną. Gdy minęło 2 tygodnie sam
              skontaktowałem się z TFI, a tam stwierdzili, że za każdym razem nic do nich
              nie dotarło i problem przekazali informatykom. Dla ciekawości sprawdzałem
              przed chwilą twoje zarzuty i stwierdziłem, że u mnie formularze otwarcia konta
              na VW "chodzą". Otwierałem tą drogą konto e-direct miesiąc temu i nie miałem
              problemu. Aż byłem wtedy zaskoczony bo konsultant oddzwonił po kwadransie.
          • Gość: Janusz Re: mBank IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 03.10.03, 18:46
            > Zapomniałeś dodać, że bez prowizji można pobierać kwoty nie mniejsze niż 400
            > zł. To może być istotne dla studenta.

Nie zapomniałem. Nie było moim celem poszukiwanie konta dla biednego studenta
            (to może sam uczynić na www) lecz wykazanie, że nie w każdej sytuacji
            określone konto jest dobre. W konkluzji nie polecałem banku tylko TFI.
            • Gość: Wicio Re: mBank IP: 2.4.STABLE* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 21:34
              Może i nie zapomniałeś, niemniej z twojej wypowiedzi wynikało, że z konta VW można wyciągać kasę bezprowizyjnie w każdym bankomacie, co nie do końca jest prawdą (choć z czysto logicznego punktu widzenia owszem).
    • kmajewska Re: mBank 05.10.03, 04:34
      Mialam podobne watpliwosci. I zalozylam konto w mBank. Bylo z tym troszke
      klopotu na poczatku, lecz teraz jestem zadowolona. Wyglada na to, ze osoby
      zamieszkale za granica maja klopoty z mBankiem, ze wzgledy na jakies dziwne
      problemy z poczta. Ale jak jestes w Polsce, to wszystko dziala.
      mBank to jednak bardzo wygodna forma przechowywania pieniedzy.
    • rwpg Re: mBank 05.10.03, 10:42
      Potwierdzam wszystkie pozytywne opinie o mBanku. Dodam jeszcze, że od niedawna
      za 25 zł. wydaja bezpieczną kartę kredytową, którą można płacić w Internecie.
      Przed transakcja kartę tą ładuje się kwotą potrzebną do zrealizowania zakupu.
      Nawet jak by kros poznał numer - nie ukradnie nic. Kadrę można też "rozładować"
      do bezpiecznego zera. Do tego zniżkiw merylinie i gdzie indziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka