lenamarchewa 15.10.08, 17:03 dombank nie dotrzymuje terminów wypłat kredytów, przez co sprzedający mają do kupujących słuszne pretensje. Nie ufajcie temu bankowi jest nierzetelny i nieodpowiedzialny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konwalia313 Re: termin wypłaty kredytu 15.10.08, 17:24 POPIERAM!!!!!!!!!!!. Podpisałam umowę z Dom Bankiem dnia: 26.09.2008( podobno do centrali dokumenty dotarły 30.09.2008 (informacja potwierdzona przez mojego doradcę oraz przez infolinię). Do tej pory pieniędzy nie mam (powinny wpłynąć w ciągu 7 dni roboczych)i NIKT!!! nie jest w stanie w tym Banku powiedzieć, kiedy będę miała. Nie byłoby to takie istotne, gdyby nie fakt, że celem kredytu jest nabycie nieruchomości. Umowa przeniesienia własności nieruchomości została poprzedzona umową przedwstępną zaopatrzoną terminem wykonalności do 15.10.2008 i zadatkiem w wysokości 5 tys zł. Opóźniająca się wypłata kredytu może spowodować sytuację, w której termin wyznaczony w umowie przedwstępnej zostanie przekroczony. Spowoduje to przepadek zadatku w wysokości 5 tyś zł oraz brak faktycznego celu kredytowego. Nie mam gwarancji, że druga strona (w tym wypadku obecny właściciel nieruchomości) podejmie dalsze negocjacje dotyczące sprzedaży po terminie 15.10.2008. Na dzień dzisiejszy jestem po prostu w Du............. i gdybym zdawała sobie sprawę, że tak będzie wolałabym dopłacić w innym Banku i mieć spokój, a przynajmniej jakieś informacje. A tutaj nikt nic nie wie, nikt nie ma przełożonego, który by coś wiedział- KOMPLETNA DEZINFORMACJA . Przecież nie powiem facetowi, żeby czekał na kase do usr........ śmierci.Moje pytanie............... co powinnam uczynić?? Czy mam domagać się zwrotu zadatku (tych nieszczęsnych 5 tyś) w tym przypadku od DomBanku, który nie wywiązał się z umowy w terminie?? Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia313 Re: termin wypłaty kredytu 15.10.08, 17:30 Mam w tym banku kredyt hipoteczny, w którym zabezpieczeniem jest zupełnie inna nieruchomość (coś co funkcjonuje u nich pod nazwą kredytu hipotecznego, a w rzeczywistości jest pożyczką hipoteczną). W tym wypadku cel jest dla banku nieistotny i nie jest konkretnie określony w umowie (cyt. "cel dowolny"). Rzeczywistym celem miała być opisana nieruchomość, na którą była sporządzona umowa i wypłacony został zadatek. Rozumiem, że Dombanku nie obchodzi na co spożytkuję pieniądze, ale jest termin w umowie na wypłątę( ja nie wymagam precyzji- niech to będzie kilkudniowy "poślizg"), ale od 26 września -w ten piątek minie trzy tygodnie. Szczerze mówiąc nawet nie wiadomo do kogo w DomBanku się z tym zwrócić- doradca odsyła na infolinię, infolinia do doradcy, a najlepsze, że udzielają niespójnych informacji. Nawet udalam się do doradcy i zrobiłam telekonferencję- pokłócili się pomiędzy sobą- a ja dalej tkwie z niczym w martwym punkcie. Dziś Pani Marlena B- pisze maila ,że kredyt jest uruchomniony i opóźnienie wyniosło 4 dniumowa podpisana 26.09.08). Gratuluję umiejętności liczenia i życzę tak "małego" poślizgu w otrzymaniu np. wypłaty w tym mc. ............................. i tu kłamstwo bo.............. kredyt nie wyszedł Pani Marlebno proszę uważać bo nos Pani rośnie od kłamstw i niedługo rozbije Pani monitor! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelh2 Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 15:28 Dopisuje sie do tego wątku, podpisałem umowę kredytową z dombankiem 24.09, wszystkie dokumenty zostały przesłane 26.09 do centrali w Łodzi, 7 dni roboczych zgodnie z umową na wypłatę środków minęło 07.10, a kredyt wciąż nie został uruchomiony. i co najgorsze dokładnie tak jak pisze mój przedmowca nikt nie potrafi mi udzielić informacji, choćby w przybliżeniu kiedy ten kredyt zostanie uruchomiony. Pośrednik odsyła do infolinii, pani z infolinii nic nie wie i nic się nie potrafi dowiedzieć (albo nie chce) i jesteśmy w kropce... delikatnie mówiąc, Aż strach pomyśleć jak dalej będzie sie współpraca z tym bankiem układać, byc może każda operacja typu, wcześniejszej spłaty, przewalutowania itp itd. będzie urastało do sprawy wagi państwowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 09:55 Dzień dobry, Bank wypłaca środki na bieżąco. Niestety z uwagi na kumulację dyspozycji nie jest w stanie zrealizować niektórych wniosków w terminie umownym. Z uwagi na sytuację na rynku, wielu Klientów, którzy do tej pory zastanawiali się czy kredyt uruchomić, zdecydowało się na taki krok. To spowodowało falę dyspozycji – wnioski wpłynęły równocześnie. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia313 Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 10:29 Panie Pawle zarząd Pana Banku podjął właśnie rano decyzje o wstrzymaniu wszystkich kredytów do odwołania!!!!. Apropo podobno mój kredyt został uruchomniony wczoraj w godz porannych - to dlaczego go nie widzę???i czy wogóle go dostanę??? Zainteresowanych odsyłam do lektury www.bankier.pl/wiadomosc/-1847335.html Pozdrawiam i zachęcam do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 14:44 Nie jest to prawdą, środki są wypłacane, odpowiedź znajduje się w innym wątku o tej samej tematyce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49&w=86013301&a=86027344 Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
pawelh2 Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 15:56 Panie Pawle, jeśli twierdzi że kredyty są uruchamiane na bieżąco, to bardzo proszę o informację, kiedy będzie zrealizowany kredyt nr 102636? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.usielski Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 16:25 Informacje takie, dotyczące konkretnych umów, mając na uwadze ochronę danych osobowych oraz zachowanie Tajemnicy Bankowej, nie będą udzielane na Forum. Proszę kontaktować się z Doradcą/Bankiem dotychczasowymi kanałami. Z poważaniem, Paweł Usielski Odpowiedz Link Zgłoś
pawelh2 Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 16:31 niestety "dotychczasowe kanały" nie potrafią mi udzielić informacji, a opóźnienie w wypłacie wynosi 14 dni, dlatego też pozwalam sobie na zadanie pytanie na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany_przez_dombank Re: termin wypłaty kredytu 17.10.08, 08:20 Opóźnienie z moim kredytem wunosi już 8 dni kalendarzowych , czyli 6 dni roboczych... I tak samo, kanały informacji wpostaci infolonii i doradcy zawodzą , albo inaczej ZWODZĄ i podają nie spójne informacje. Boicie się wypłacić franki teraz kiedy kurs poszedł w górę bo zbankrutujecie!!!!!! Jeżeli zdecydowaliście się na umowę we franku to też ryzyujecie względem kursu franka. ALe wy nie możecie stracić wymożecie tylko zyskać. A klient może tylko stracić. A najgorsze w tym wszystkim jest to że nie ma instrumentów prawnych które by wyegzekwowały od was zapisy z umowy. Klient nasz Pan(czyt. klient nasz frajer). Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 14:26 Przeczytalam artykul z linka 3 x, przeczytalam rowniez cytowany artykol z Rz. Nigdzie nie moge sie dopatrzec informacji jakoby wyplacanie kredytow bylo wstrzymane, mowa jest o cofaniu decyzji kredytowych przed podpisaniem ostatecznej umowy kredytowej oraz o podnoszeniu marzy. Czy mozesz wyjasnic skad masz informacje o decyzji podjetej przez DomBank? Ja tez czekam na wyplacenie kredytu. W ubieglym tygodniu podpisalam kolejno: umowe kredytowa, umowe ostateczna o zakup nieruchomosci, wniosek o wyplate kredytu, z godzinnymi odstepami. Przedstawiciel przy podpisywaniu informowal ze zalapalam sie w ostatniej chwili przed podniesieniem marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany_przez_dombank Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 14:54 lipsmacker napisała: > Przeczytalam artykul z linka 3 x, przeczytalam rowniez cytowany > artykol z Rz. Nigdzie nie moge sie dopatrzec informacji jakoby > wyplacanie kredytow bylo wstrzymane, mowa jest o cofaniu decyzji > kredytowych przed podpisaniem ostatecznej umowy kredytowej oraz o > podnoszeniu marzy. > > Czy mozesz wyjasnic skad masz informacje o decyzji podjetej przez > DomBank? Ja tez czekam na wyplacenie kredytu. W ubieglym tygodniu > podpisalam kolejno: umowe kredytowa, umowe ostateczna o zakup > nieruchomosci, wniosek o wyplate kredytu, z godzinnymi odstepami. > Przedstawiciel przy podpisywaniu informowal ze zalapalam sie w > ostatniej chwili przed podniesieniem marzy. Bo nikt takich informacji nei poda oficjalnie !! Także witaj w klubie. Ja podpisałem umowe 26.09.2008 , wniosek wpłynął dnia 30.09.2008 do siedziby w Łodzi. I od tamtej daty powinno byc ( zgodnie z umowa ) 7 dni roboczych. Czyli 9/10/2008 powinienem mieć w ostateczności środki na koncie. I co ?? I nie mam ich do dziś a dzisiaj jest 16.10.2008 czyli już 5 dni roboczych popóźnmienia , na nasze to jest tydzień. I co gorsza nie ma osoby w DOMBANKU któa by umiała przewidzieć ewentualną datę wypłąty kredytu ........ tragedia , co za bank .... dlaczego nikt sie za tych matołów nie weźmie. Od dzisiaj jestem w kontakcie z RMF FM , ZET i WAWA i paroma dzienikarzami z LUBLINA aczkolwiek niektórzy z nich nie za bardzo chcą się podjąć tej sprawy bo będzie panika i ludzie wybiorą oszczędności z depozytów i d.... nie będzie wogóle kredytów. Także polecam Pani spytać już dziś swojego kredytodawcę ile mają opóźnienia, i prosze nie wierzyć w żadne gierki. Ja od dnia 30 września codziennie słysze inną gatkę... normalnie szkoda gadać... W każdym bądź razie ja im nie odpuszczę , ząb za ząb , oko za oko - jeżeli ja bym się opóźnił jeden dzień to zmarszu odsetki a te fleje już maja 5 dni opóźnienia i nic sobie z tego nie robią , chociaż przesłałem im skany umowy której termin upływał dnia 15.10.2008 i straciłem zadatek o który to i odszkodowanie będę się sądził z powództwa cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 15:00 A sprzedajacy nie zgodzil sie przedluzyc terminu podpisania umowy? Przeciez kupujacy nie stoja chyba w kolejce do nieruchomosci w tej chwili, wiec moglby poczekac jeszcze tydzien - dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany_przez_dombank Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 15:20 sprzedający od momentu upłynięcia terminu wymagalnośći na umowie przedwstępnej może zrobic co chce .. i tak teź robi.:/ demokracja umowa już go nie trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
serendepity Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 18:56 Jego wola, pewnie woli zgarnac zadatek i zaczac jeszcze raz. Pytanie tylko jak dlugo bedzie szukal nowego kupujacego, chyba ze wycofa sie z rynku. Ja bym wolala poczekac i zakonczyc transakcje niz lakomic sie na zadatek. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia313 Re: termin wypłaty kredytu 16.10.08, 21:30 Nikt nie będzie czekał do np. lutego. Moje info o uchwale zarządu (nie pochodzi z gazet, tylko ze źródła- CZYLI: DomBanku). A co Pan Paweł robi,że jeszcze o tym nie wie to mnie nie obchodzi............ wiem jedno: PACTA SUNT SERVANDA i zamierzam to egzekwować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: termin wypłaty kredytu 17.10.08, 08:39 Moj kredyt ma zostac wyplacony w PLN, a trace w razie czego nie 5tys tak jak niektorzy tu, tylko 80tys...poki co jest piaty dzien roboczy po umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelh2 Re: termin wypłaty kredytu 17.10.08, 10:25 ja mam w CHF pozyczkę hipoteczną, dzisiaj mija 10 dzień po umowie Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany_przez_dombank Re: termin wypłaty kredytu 18.10.08, 07:13 lenamarchewa napisała: > dombank nie dotrzymuje terminów wypłat kredytów, przez co > sprzedający mają do kupujących słuszne pretensje. Nie ufajcie temu > bankowi jest nierzetelny i nieodpowiedzialny DOMBANK ma już opóźnienie 6 dni roboczych do wypłaty środków z PODPISANYCH UMÓW KREDYTÓW HIPOTECZNYCH, i wcale nie kwapi się podac daty wypłaty.Czym to argumentuje? A swoja nie wiedzą. Infolinia przekierowuje mnie do doradcy , a doradca na infolinie i poprzez tą izolację nie ma możliwości osiągnięcia wiążacej informacji. Wczoraj byłem w TVN24 w tej sprawie, zresztą tą sprawą są zainteresowane też inne media którym chętnie udzielam wywiadów i prezentuje całą dokumentację tej sprawy. ODRADZAM DOMBANK - traktują klienta jak szmatę!!! NIGDY IM NIE ODPUSZCZĘ.! Są takie wartości jak zaufanie banku, reputacja czy też wizerunek. Ich nie odbudowuje się przez jeden dzień. Pamiętajcie o tym ....... .. co do Pana słów, całkowicie się zgadzam.. mnie też spotakło to samo .. podpisałem umowe na koniec września. Także polecam z tym iść do mediów!! Ja tak zrobiłem i dalej robic będę aż dopnę swego. Jedyne co możemy robić to psuć wizerunek tego banku. Argumentu mamy w rękach. Reputacji nie odbuduje sie w tydzień. Nie u Polskiego klienta!!! Koniec z robieniem ze mnie głupka! Ja im pokaże co to znaczy klient! Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany_przez_dombank Re: termin wypłaty kredytu 18.10.08, 08:47 Moja UMOWA KREDUTY HIPOTECZNEGO indeksowanego do CHF ( nie mylić z decyzją kredytową) to numer 105474 podpisana dnia 26.09.2008r pomiędzy mną P.T. a doradca kredytowym DOMBANKU Panem Cezarym S. w Lublinie w siedzibie DOMBANKU. Wniosek do głównej siedziby DOMBANKU w Łodzi wpłynął dnia 30.09.2008. Potwierdzenie mam od centrum obsługi klienta oraz od wspomnianego wyżej doradcy. Także od dnia 1.10.2008 liczymy pełne dni robocze. Paragraf 5 p.3 UMOWY nr 105474 mówi, iż bank jest zobowiązany do wypłaty środków w terminie 7 dni roboczych od wpłynięcia wniosku. Data ta minęła 9.10.2008 roku. Na dzień dzisiejszy opóźnienie wynosi zatem 6 dni roboczych. Dnia 15.10.2008 dostałem potwierdzenie od centrum obsługi klienta iż moje środki zostały uruchomione tegoż dnia w godzinach porannych co jest bzdurą środków tych nie dostałem do dnia dzisiejszego ( numer rachunku się zgadza na umowie z rachunkiem mojego konta). W związku tym, iż bank nie raczy podać mi terminu wypłaty środków( ani doradca ani infolinia- podają oni nie spójne i wymijające informacje) nagłaśniam sprawę w mediach. Prawo jest po mojej stronie. Czy ja tak dużo chcę? Ja chcę wyegzekwować od banku wywiązania się z umowy. Nie poprzestane na materiale do TVN24, RMF FM , WP itd….. Będę dbał o WIZERUNEK i REPUTACJĘ banku dopóty dopóki bank nie wywiąże się z umowy. Kolejna kwestia to to, iż zakładam sprawę w sądzie z powództwa cywilnego o odszkodowanie i zwrot poniesionych kosztów w związku z nie wywiązaniem się przez bank z umowy nr 105474. Niestety nikt na w biurze obsługi klienta nie chciał się wypowiedzieć przed kamerą TVN24 . Ani szeregowi pracownicy ani ich przełożeni. Żenada. Życzę powodzenia temu bankowi na dalszej drodze pozyskiwania klientów. Mam nadzieję i głęboko wierzę w to iż tak jak oni mnie traktują tak ja pomogę im podtrzymaniu dobrej reputacji!!!!!!!!!!!!! Przyszły tydzień będzie ciekawszy ZAPEWNIAM WAS MOI DRODZY KREDYTODAWCY Odpowiedz Link Zgłoś
pawelh2 Re: termin wypłaty kredytu 18.10.08, 10:36 na pocieszenie dodam info od mojego pośrednika (bo do pośrednika stosuje zasade ograniczonego zaufania), o ile to prawda, że inne banki też wstrzymały wypłatę i tez mają problemy z wypłatą kredytów Odpowiedz Link Zgłoś
pergolcia Wszystkie Banki mają tego typu problemu 21.10.08, 07:27 Jestem pośrednikiem kredytowym i wiem, że nie tylko Dom Bank ma tego typu problemy. Polbank postępuje z klientami o wiele wiele gorzej!! Nie oszukujmy się. Sytuacja na rynku nie jest dobra ale Getin (czyli także Dom Bank) nie upadną i wszyscy dostaną swoje pieniądze. My od jakiegoś czasu mamy zakaz robienia kredytów we CHF. Problem pojawił się także z wypłatą małych w stosunku do hipotek kredytów samochodowych (w PLN) Bank musi wstrzymywać wszystkie uruchomienia żeby zgromadzić na nie środki. A pozyskuje je z własnych depozytów (nie od innych banków) Najgorsze jest to, że my sami mamy masę klientów, którzy zostali na lodzie i obwiniają za to nas (a przecież jest kryzys który dotknął wszystkie banki) Wąpie, że deweloperzy wycofają się ze sprzedaży mieszkań i stracicie swoje zaliczki. Kupno domu czy mieszkania to nie kupno bułki, poza tym są to napewno ludzie zorientowani na obecną sytuację na rynku kredytów hipo. My dostalismy pieniądze z kredytu z lekkim poslizgiem a Pan obsługujący nas w B-B był rewelacyjny:-) Udzielał odpiwedzi na wszystkie trudne pytania. Zyczę więc Wam też takich doradzców i dużo dużo cierpliwości bo rozumiem, że nie trudno o nerwy teraz:-) Odpowiedz Link Zgłoś