Gość: areq IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 14.11.08, 13:10 O! redaktor Wielgo na tropie!!! Czasem chłop coś z sensem napisze...pogratulować,pogratulować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gavroche tabela oprocentowania już nieaktualna IP: 193.109.212.* 14.11.08, 13:27 np. w DB marża wzrosła z 1,3% do 2,7%! Odpowiedz Link Zgłoś
arspen JAJ ciąg dalszy :))) 14.11.08, 16:18 Nie dość że nikt już nie kupuje mieszkań, to jeszcze te resztki co chciałyby kupić nie dostają kredytów :))) Ciekawe co na to eksperci z REASA? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polko Re: JAJ ciąg dalszy :))) IP: 94.75.253.* 15.07.09, 17:49 Po co od razu zmieniać walutę? kredyt-refinansowy.poxtrade.com/kiedy-zaciagnac-kredyt-refinansowy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: tabela oprocentowania już nieaktualna IP: 62.159.136.* 14.11.08, 16:28 w DB nie od 1,3 a od 1,00 z wkladem wlasnym 70% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz Re: tabela oprocentowania już nieaktualna IP: 89.108.200.* 14.11.08, 21:26 chlopaki, ja codziennie dostaje jakies info ze cos jest juz nie aktualne, zaraz zwariuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYSZTOF Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 13:45 PODANE W TABELI MARŻE SĄ JUŻ NIEAKTUALNE !!! OCZYWIŚCIE WZROSŁY. RÓŻNICE DOCHODZĄ DO 2 PUNKTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? 14.11.08, 16:48 ale libor 3m spadł o 1/3 miesiac temu byl 3,12% a teraz jest 2,10% w grudniu zaczna pojawiac sie artykuły "kto nie przewalutował CHF- >PLN" ten zyskał" Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? 14.11.08, 19:27 2,10 ??? A gdzież to ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bojakki Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.lanet.net.pl 14.11.08, 21:06 Kolega się chyba zagalopował. Aktualnie jest 2.13 (źródło: snb.ch) Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? 14.11.08, 21:08 A nie przypadkiem 2,31 ? Niby tylko odwrotnie cyferki, a jednak różnica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bojakki Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.lanet.net.pl 14.11.08, 21:54 No zobacz sam jak nie wierzysz :) 2,13 jak z pyty strzelił :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.punkt.pl 14.11.08, 14:35 Mogę się mylić, ale opcja przewalutowania obecnie złotowego kredytu na franki to niemożliwa rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Kwestia transz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:08 A u mnie wygląda to dość ciekawie. Brałem 350'000 kredytu w lipcu po niskim kursie 1,98. Pierwsza transza, to skromne 10tys. dla dewelopera. Druga duża, 200tys., poszła całkiem niedawno przy kursie 2,60. Trzecia ostatnia, 140tys. pójdzie w poniedziałek. Liczę na kurs 2,50. Byłem przerażony, ale okazało się, że bilansowanie każdej z transzy w dniu wypłaty da mi odpowiednio 60tys. i 35tys. nadpłaty. Kurs niby niekorzystny, ale na dzień dobry mam mieszkanie o 100tysia tańsze. Nadpłacam część kapitałową i rata mocno maleje. Wysoki kurs frania nie zawsze obraca się przeciwko kredytobiorcom. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV Re: Kwestia transz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:44 Bo kredyt w walucie jest dobrze zaciągać przy wysokim jej kursie, a spłacać przy niskim. To przecież oczywiste. Ty zaciągnąłeś główną część kredytu przy kursie stosunkowo wysokim, więc na razie się ciesz. Ale: dla większości kredytobiorców hipotecznych minęły dopiero 2, może 3 lata spłacania, a ile już zawirowań, ile niepewności, ile stresu przeżyli. Co będzie przez jeszcze dwadzieścia parę lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: Kwestia transz IP: 193.189.116.* 14.11.08, 18:28 Akurat jest na odwrót. Zaciagnąłem kredyt przy skrajnie niskim kursie franka, jednak zbieg okoliczności sprawił, że transze szły do dewelopera przy stosunkowo wysokim kursie, stąd z automatu spłaciła mi sie prawie 1/3 mieszkania. Bank pewnie krew zalewa, że praktycznie dopłacił do tego interesu. Jednak trzeba pamiętać, że teraz raty kredytu będę miał stosunkowo wysokie, bo odnoszące się do niskiego kursu z dnia podpisania umowy. No ale cóż. Duża nadpłata spowoduje, że kapitał jest już w dużej części spłacony. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Kwestia transz 14.11.08, 19:24 Jeszcze wiele takich zawirowań, wzrostów i spadków na giełdach. Jak to w gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Kwestia transz 14.11.08, 19:23 Wiesz, gdybyś miał kredyt indeksowany, takiej różnicy by nie było. A gdybyś zaciagał denominowany czy walutowy dwa lata temu, bo w lipcu pewnie darłbyś włosy z głowy i kombinowałbyś, gdzie takie ciężkie pieniądze znaleźć. Nie wiem, czy miałeś świadomość ryzyka (które ostatecznie ułożyło się po Twej myśli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo_sera Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 15:10 ciekawe stwierdzenie w ostatnim akapicie - raty "prawie się zrównają" tj 2200 dla chf i 2500 dla pln.... Rozumiem że 300pln miesięcznie jest pomijalne... dla autora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Prezydent ma racje, byc moze nieswiadomie IP: *.nyc.res.rr.com 14.11.08, 15:17 Trzeba brac pozyczki na mieszkania w takiej walucie w jakiej sie zarabia.W Polsce istnieje wolnosc gospodarcza i kazdy moze zalozyc sobie u brokera konto i handlowac walutami.Podczas tego handlu tez mozna przegrac wszystkie oszczednosci a takze dom w ktorym sie mieszka ale przynajmniej sprawa jest jasna ; jest sie spekulantem gieldowym i to w najtrudniejszej czesci tego rynku-w handlu valutami.Nie wiem dlaczego rzady pozwalaja na oszukiwanie sie ze sie bierze pozyczke w innej walucie, w rzeczywistosci bierze sie udzial w bardzo niebezpiecznej spekulacji i to do tego jeszcze frankiem szwajcarskim, ktorego nie szortuje zaden szanujacy sie spekulant.Polska i Polacy moga miec z tego powodu wiele klopotu w najblizszych dwoch latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mily Re: Prezydent ma racje, byc moze nieswiadomie IP: *.era.pl 14.11.08, 15:33 Zgadza sie. Frank szwajcarski to jedna z najbardziej stabilnych walut (obok jena), bo go Szwajcarzy szanuja (dodruk pieniadza jest bardzo niewielki). Oznacza to tyle, ze w dlugim okresie frank powinien rosnac wzgledem zlotego. Cala spekulacja jest czy uda sie Polsce wejsc do strefy euro zanim dupnie nam waluta. Info: dodruk PLN to ostatnio 17% rocznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Prezydent ma racje, byc moze nieswiadomie 14.11.08, 19:20 A te dane z buta, czy masz jakieś źródło (książeczka wyborcza PiSu ani modlitwa Rydzyka o to, by PO szlaf trafił nie jest źródłem - dla ułatwienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Zmieniać walutę kredytu czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.08, 17:14 Trzeba pamiętać, że o wysokości raty nie decyduje tylko kurs (ostatnio wysoki), ale również LIBOR. Oprocentowanie kredytu wynosi LIBOR CHF 3M + 1.0% marży 9mam kredyt w MultiBanku od 07.2007). Październikowa rata to był szok, ale widzę, że teraz Libor mocno zjechał, więc nie ma co panikować ... Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Zmieniać walutę kredytu czy nie? 14.11.08, 19:17 A już dzień dzisiejszy mocno mnie zadziwił - jednodniowego zjazdu o 0,2-0,3 % chyba nie pamiętam.. Odpowiedz Link Zgłoś