Dodaj do ulubionych

karta American Express

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 22:41
Ostatnio jeździłam trochę po Francji i Niemczech, byłam też w Czechach i
wszędzie tam gdzie akceptowali zapłatę kartą było także wywieszone logo
American Express. W Polsce zresztą też jest prawie wszędzie. Znajomi
twierdzą, że American Express jest dużo bardziej prestiżowa niż VISA czy
Mastercard (zwłaszcza np. VISA Electron). Czy któryś z polskich banków wydaje
swoim klientom kartę American Express ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rsa127 Re: karta American Express IP: *.riz.pl / 192.168.42.* 05.11.03, 09:30
      Wiem, że Millennium wydaje karty rozliczane w złotówkach. Kilka banków
      pośredniczy też w wydawaniu kart przez American Express, np. Fortis Bank,
      AmerBank. Są to jednak karty rozliczane w dolarach i mają duże wymagania
      finansowe + opłaty.
      gólnie rzecz biorąc w Polsce w wielu miejscach nie da się tą kartą zapłacić.
      Potrzebuje też mieć inną kartę.

Gość portalu: aga napisał(a):

> Ostatnio jeździłam trochę po Francji i Niemczech, byłam też w Czechach i
      > wszędzie tam gdzie akceptowali zapłatę kartą było także wywieszone logo
      > American Express. W Polsce zresztą też jest prawie wszędzie. Znajomi
      > twierdzą, że American Express jest dużo bardziej prestiżowa niż VISA czy
      > Mastercard (zwłaszcza np. VISA Electron). Czy któryś z polskich banków wydaje
      > swoim klientom kartę American Express ?
      • zpg Re: karta American Express 25.11.03, 00:47
        Polecam link:

www.bankmillennium.pl/Millennium/produkty_i_uslugi/karty/1731/
        mozna tam znalezc zzipowane najwazniejsze punkty gdzie mozna dokonac platnosci
        AMEX-em.

Pzdr

K.
    • cardriver Re: karta American Express 05.11.03, 09:40
      Witam,

z tego, co wiem, w Polsce jest tylko jeden bank (Millennium), który wydaje
      KREDYTOWE AmExy denominowane w PLN. Znaczy to, że ich karta jest tak samo
      użyteczna, jak każda inna kredytówka wydawana w Polsce w systemach VISA, czy
      MC. Sam posiadam takiego AmExa i jestem BARDZO zadowolony (do tej pory
      znalazłem bardzo niewiele miejsc, w których nie akceptowano tej karty - ale
      mieszkam w Warszawie i nie wiem, jak sprawy mają się w innych częściach kraju;
      za granicą NO PROBLEMs). Zaletą Americanów jest spory pakiet dodatkowych usług -
      wiele z nich jest w cenie karty, niektóre są dodatkowo płatne, a także system
      zniżek (np. karty do MediCovera są o ok. 15% tańsze; pizza w Pizza HUt też o
      15% tańsza ;) ).

Inne banki w Polsce pośredniczą w wydawaniu "normalnych" AmEx'ów, tzn. wydają
      je bez własnego logo i są to karty typu CHARGE, a to zasadniczo zmienia ich
      funkcjonalność!!

Gość portalu: aga napisał(a):

> Ostatnio jeździłam trochę po Francji i Niemczech, byłam też w Czechach i
      > wszędzie tam gdzie akceptowali zapłatę kartą było także wywieszone logo
      > American Express. W Polsce zresztą też jest prawie wszędzie. Znajomi
      > twierdzą, że American Express jest dużo bardziej prestiżowa niż VISA czy
      > Mastercard (zwłaszcza np. VISA Electron). Czy któryś z polskich banków wydaje
      > swoim klientom kartę American Express ?
      • Gość: KK Re: karta American Express IP: 213.77.7.* 05.11.03, 11:33
        Fortis tez wydaje kredytowki AmExa.
        Jest tylko jeden maly problem - minimalne zarobki na personala - 35.000 USD...
        • Gość: jk Re: karta American Express IP: *.big.pl / 195.94.207.* 05.11.03, 14:55
          A ile trzeba mieć miesięcznego dochodu żeby dostać Amexa w Millennium ?
          • Gość: rsa127 Re: karta American Express IP: *.riz.pl / 192.168.42.* 05.11.03, 15:41
            To ciekawe jk. Wysłałeś wiadomość z adresu *.big.pl. Po wpisaniu www.big.pl
            przechodzi się na ... www.bankmillennium.pl

Gość portalu: jk napisał(a):

> A ile trzeba mieć miesięcznego dochodu żeby dostać Amexa w Millennium ?
            • corregidor Re: karta American Express 24.11.03, 16:43
              ja mam amexa z millenium od dłuższego czasu (od 2000)
              ma pare plusów i minusów
              minusy: ciężki dla klientów system rozliczania:
              masz wybór między 100%/ 50%, 30% lub 10% (jeśli dobrze pamiętam, bo zawsze
              miałem 100%) spłaty zadłużenia i jeśli np. wybierzesz 10%, to bank przyjmie
              wpłatę tylko 10% zadłużenia z karty. Jeśli chcesz spłacić więcej, to dopiero
              można to zrobić w kolejnym miesiącu, a w międzyczasie przywalają ci odsetki
              nie ma też nieoprocentowanego kredytu (w visach czy mastercardach jest to
              kilkadziesiąt dni, jeśli spłacisz saldo przed terminem podanym przez bank, nie
              naliczją odsetek). W AMExie milleniuum naliczją odsetki od chwili użycia karty,
              więc uwaga z tym, ja się na to wpierw nabrałem i oberwałem odsetkami (kolo
              30%/rok)

plusy:
              1. AMEXa dostajesz(70 zetów/ rok) przy zarobkach powyżej 2000 brutto i
              procedura jest bardzo friendly. Dla snobów jest złoty AMEX (bodajże 300PLN/rok)
              i nie ma m inimum zarobków. Jak mi powiedziała Pani w millenium, możesz mieć
              pensję 2000 PLN, i jeśli wystąpisz o złotego amexa, dostaniesz go z limitem np.
              1500 zl, ale za to GOLD ;-), jest czym pochwalić się
              2. jak się spóźnisz ze spłatą tydzień lub 2, to tego nie zauważą :-), bo jeśli
              chodzi o obsługę amexów, to w millenium, powiedzmy delikatnie, panuje pewien
              bałagan (kiedyś ponad miesiąc bez odstetk mnie kredytowali ;-)

3. WAZNE: karta jest w całym świecie przyjmowana bez problemów. Jest to plus,
              bo czasami zdarzało mi się, że za granicą terminale i bankomaty nie mogły
              połączyć się z polskimi bankami wystawiającymi visy i mc, i kilka razy przez to
              znalazłem się w bardzo głupich sytuacjach, wtedy amex zawsze działa

powiedziałbym, że jeśli jest używany rozsądnie (nie jest to najtańsza karta) to
              posiadaczowi daje poczucie pewnego bezpieczeństwa, zwłaszcza w podróżach za
              granicą
              • cardriver Re: karta American Express 03.12.03, 10:32
                corregidor napisał:

> W AMExie milleniuum naliczją odsetki od chwili użycia karty,
                >
                > więc uwaga z tym, ja się na to wpierw nabrałem i oberwałem odsetkami (kolo
                > 30%/rok)

Z tym zupełnie się nie zgodzę. Odsetki naliczane są dopiero PO upłynięciu
                terminu, w którym bank pobiera minimalną kwotę spłaty. Jeżeli miałeś (a ja mam)
                ustawione automatyczne spłaty na 100%, to bank nie naliczy ANI GROSZA odsetek.
                Na AmExie jest zatem okres bezodsetkowy (zdaje się, że 18 dni od daty
                wystawienia wyciągu; czyli maksymalny okres kredytowania za darmo wynosi 49
                dni).
                • Gość: corregidor Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 10:45
                  a to ciekawe,

mi zawsze naliczali odsetki od chwili transakcji.

Byc moze powiniennem tam pojsc i zrobic awanture
                  • cardriver Re: karta American Express 08.12.03, 16:22

Myślę, że nie zaszkodzi dowiedzieć się. Tylko pamiętaj zaptać najpierw, jak
                    masz ustawioną kwotę minimalnej automatycznej spłaty.
                    • Gość: corregidor Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 08:44
                      100% kwoty
                      i jeszcze jedno
                      poniewaz przez statnie 2 miesiace nie uzywalem karty
                      to bank millenium do mnie zadzwonil
                      i zapytal co mi sie nie podoba w karcie i dlaczego jej nie uzywam
                      he he he he
                      procentow i prowizji pewnie maja za malo
                      • cardriver Re: karta American Express 09.12.03, 09:58

raczej martwią się, że mogą stracić klienta i chcą się dowiedzieć, z jakiego
                        powodu.

Dowiedziałeś się, jak to u Ciebie jest z odsetkami na karcie?
                        • Gość: cornolio Re: karta American Express IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.12.03, 20:30
                          Jezeli chodzi o odsetki to naliczane sa tylko w przypadku transakcji
                          gotówkowych tzn wypłat z bankomatów (tzw. pozyczka gotówkowa i dotyczy to
                          wszystkich kart kredytowych). Jezeli np 1 grudnia wyplacisz z bankomatu 1000 zł
                          i jednoczesnie zaplacisz karta w sklepie drugie 1000 zł to placisz odsetki w
                          wysokości 2,5% miesięcznie tylko od tego tysiaca wyjetego z bankomatu, odsetki
                          sa naliczane do 18 nastepnego miesiaca. Karta jest rozliczana z RORu który
                          musisz zalozyc w Millennium i zawsze 18 kazdego miesiąca kwota wynikajaca z
                          rozliczenia karty jest sciagana z rachunku niewazne czy jest na nim jakas kasa
                          czy nie. Jezeli nie ma wystarczajacych srodków bank wchodzi na minus na
                          rachunku i wtedy traktowane jest to jako nieautoryzowany kredyt oprocentowany
                          na 30 % w skali roku.
                          • Gość: mont Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 21:45
                            30% to i tak mniej niz standardowe oprocentowanie "normalne" w citibanku, tam
                            licza sobie 3,15% miesiecznie
                            • cardriver Re: karta American Express 15.12.03, 16:32

nic tylko porzucić Citka i kupić sobie AmExa w Millennium ;)

polecam! ;)
                              • Gość: mont Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 19:20
                                jesli nie robisz sobie kredytu na karcie
                                to te procenty nie bola
                                obsluga lepsza w citi jest
                                amex w millenium jest cacy dopoki czegos nie musisz zalatwiac

wtedy trzeba niestety osobiscie udac sie do oddzialu
        • cardriver Re: karta American Express 03.12.03, 10:36

Fortis Bank wydaje wyłącznie karty typu charge (dzwoniłem na ich infolinię i
          pracownik bardzo szczerze odpowiadał na pytania o karty). Kredytowego AmExa
          wydaje tylko Millennium.
    • hokusai Re: karta American Express 21.12.03, 12:43
      Amex jest bardziej prestizowa karta (ale to zasluga zrecznego marketingu).
      Natomiast jest dosc srednio z jego akceptowalnoscia (poza Polska rowniez), gdyz
      akceptujace go sklepy/punkty uslugowe placa o wiele wieksza oplate Amexowi od
      kazdej transakcji. Majac Amexa musisz miec jeszcze inna "popularna" karte czyli
      VISA lub MC.
      • Gość: mont Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 19:04
        prestiz to tylko marketing
        pieniad to pieniadz
        jesli masz zlota, nalazy rozumiec (patrzac z pewnej perespektywy rzecz jasna),
        ze nie masz co robic z kasa i z prezencie darujesz jakiemus bankowi 300- 400-
        500 zetow za frajer. "Zwykla" srebrna visa, albo zielony amex jest rowni dorby
        • cardriver Re: karta American Express 30.12.03, 12:53

> jesli masz zlota, nalazy rozumiec (patrzac z pewnej perespektywy rzecz
          jasna),
          > ze nie masz co robic z kasa i z prezencie darujesz jakiemus bankowi 300- 400-
          > 500 zetow za frajer. "Zwykla" srebrna visa, albo zielony amex jest rowni
          dorby

Myślę, że poruszony przez Ciebie problem, jest kwestią bardzo indywidualną. Dla
          niektórych osób kolor karty ma daleko większe znaczenie, niż jej praktyczne
          zastosowanie (płacić można każdą, niezależnie od koloru). Pomijam tu jeszcze
          kwestię "wyposażenia dodatkowego" (wszelkiego rodzaju bonusów w postaci
          ubezpieczenia, rabatów, możliwości otrzymania duplikatu w "każdym miejscu
          świata w godzinę", darmowych kart dodatkowych, dla żony, dzieci, kochanki i
          lokaja). Liczy się kolor - złoto to przeżytek. W modzie jest platyna, a w
          przypadku AmExa, czerń. Otóż do klubu posiadaczy platynowych AmExów dostać może
          się każdy parweniusz, jak tylko się już "nachapie", udowodni latami współpracy
          swoją wiarygodność kredytową i oddanie AmExowi (transakcje rocznie na kwotę
          powyżej x00'000 USD). Natomiast mega prestiżowego Black Centuriona dostaną
          wyłącznie indywidualnie zaproszeni wybrańcy, specjalnie wyselekcjonowani
          spośród platynowców (co wcale nie oznacza, że ta czarna karta jest za darmo!!).

Światem od wieków rządzi "żądza pieniądza", kult luksusu i zwyczajny snobizm
          (nasze polskie "zastaw się, a postaw się" też wpisuje się w ten klimat). Widać
          to na każdym kroku i w przypadku bardzo licznej rzeszy produktów - nie tylko
          kart kredytowych. Cóż to za cena, te x00 PLN rocznie, za dobre samopoczucie i
          wrażenie osiągnięcia finansowego sukcesu (w końcu nie każdy ma złotego AmExa)...
          • Gość: mont Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 13:41
            zlotego amexa moze miec kazdy kto zarabia powyzej 2000 brutto, przeczytaj moj
            poprzedni post
            roznica jest taka, ze zloty kosztuje kilka razy drozej
            jak slusznie zauwazyles
            gryby kazdy myslal racjonalnie
            nie byloby chetnych na te wszystkie zlote i inne karty
            pecunia non olet
    • Gość: rsa127 Re: karta American Express IP: *.riz.pl / *.riz.pl 22.12.03, 09:21
      A co oznacza karta bardziej prestiżowa? Przerabiałem ten etap, że chciałem
      kartę złotą czy AmExa. Doszedłem jednak do wniosku, że prestiż polega tylko na
      tym, że karta jest droższa. Przez 7 lat posiadania karty złotej nie udało mi
      się skorzystać z żadnej usługi dodatkowej do karty. Usługi i ubezpieczenia są
      tak skonstrułowane, że jak przyjdzie co do czego to nie da się z nich
      skorzystać. Dlatego teraz patrzę co dostaję za opłatę za korzystanie z karty.
      To że karta nazywa się Gold nie robi na mnie żadnego znaczenia. Bankowcy
      starajcie się bardziej.
      • Gość: mont Re: karta American Express IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 12:52
        rsa127
        zgadzam sie z toba w 100%
        kiedys kolekcjonowalem karty i uwazzalem ze jesli w portfelu bede miec ich pol
        kilo, to bede gosciu a banki zacieraly rece ;-)

teraz polikwidowalem goldy i uzywam tylko "zwyklych" kart
        pecunia non olet
        terminalom w sklepach jest wszystko jedno czy kasuja zwykla karte czy golda
        a ja jestem miesiac w miesiac pare stow do przodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka