Dodaj do ulubionych

Limit karty

IP: 217.153.23.* 20.02.09, 12:17
Witam, jestem laikiem jezeli chodzi o karty - dla mnie to czarna
magia. Ostatnio wyrobilam sobie karte w mBanku, ale ciezko mi sie z
nia ogarnac. Jak wyglada kwestia limitów? Ostatnio wykorzystalam
cały limit, skonczyl mi sie okres rozliczeniowy, ale limit mi sie
nie odnowil? BOK banku powiedzialo mi, ze najpierw musze spacic
karte - czy tak jest w kazdym banku? Myslalam, ze podany limit jest
limitem miesiecznym.
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • j_kiwior Re: Limit karty 25.02.09, 13:31
      To prawda, limit karty zostanie odnowiony dopiero wtedy, gdy spłaci Pani część lub – najlepiej, bo wtedy bez odsetek – całość pieniędzy, jakie w danym okresie rozliczeniowym pożyczyła Pani z banku za pomocą karty kredytowej.

Ten ustalony przez bank limit jest nazywany „kredytem w karcie”, ponieważ użytkownik karty może – jeśli tego potrzebuje – zadłużać się do wysokości tego limitu. Limit ten ma charakter odnawialny, czyli każda dokonana transakcja pomniejsza dostępny limit, a każda spłata ponownie go zwiększa. Spójrzmy, jak to wygląda na takim przykładzie:

Przyznano nam limit kredytowy do karty w wysokości 3000 zł. Dokonując płatności w okresie rozliczeniowym na kwotę 1200 zł, zmniejszamy dostępny limit o tę właśnie kwotę – do momentu spłaty kwoty wskazanej na wyciągu, możemy korzystać z różnicy między limitem (3000 zł) a dokonanymi zakupami (1200 zł), czyli z 1800 zł nadal dostępnych środków. Jeśli na rachunek karty wpłacimy całość zaciągniętych zobowiązań, limit ponownie wzrośnie do 3000 zł; jeśli wpłacimy tylko część całego zobowiązania, np. 200 zł, to dostępny limit powiększy się tylko tę właśnie kwotę, czyli w naszym przykładzie do 2000 zł.

Limit kredytu, czy inaczej „limit środków dostępnych na karcie kredytowej” to maksymalna kwota, jaką możemy pożyczyć z banku. Obejmuje on wszystkie transakcje zakupowe, wypłaty gotówki, przeniesienia salda zadłużenia, opłaty i prowizje. Warto przy tym pamiętać, że jeśli w wyznaczonym przez bank terminie spłacimy wszystkie pieniądze, jakie pożyczyliśmy w danym okresie rozliczeniowym to korzystamy z „kredytu bez odsetek” – zwracamy bankowi dokładnie tyle pieniędzy, ile pożyczyliśmy, ale nawet do ponad 50 dni później. Co ważne, ta zasada nie dotyczy wypłat gotówki kartą kredytową, które są oprocentowane już od dnia danej wypłaty gotówkowej. Dlatego karty kredytowej najlepiej jest używać do płacenia, nie do wyciągania gotówki z bankomatu czy w okienku bankowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka