Gość: tzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 13:29 "Przez nią szef PKO BP zarabia rocznie ok. 200 tys. zł - 25 razy mniej niż Józef Wancer, prezes znacznie mniejszego BPH." Że słucham, 5 mln rocznie??? Kogoś chyba nieźle po...liło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kobik Re: Poszukiwany prezes PKO IP: 129.230.248.* 14.07.09, 13:55 I macie swoją ustawę kominową. Póki ona obowiązuje największymi spółkami skarbu państwa (w tym największym bankiem w Polsce) zawsze będą kierować sieroty z politycznego nadania... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Szkoda gadać. Za marne 200 000 zł nikt po tą posa- 14.07.09, 14:15 dę się nie schyli. Bo przecież w kraju czeka masa lepiej płatnych stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kariera! 14.07.09, 15:59 Są stanowiska, które warto objąć, niezależnie od pensji. Wszyscy z zarządu, którzy wcześniej pracowali w prywatnych bankach zarabiali zdecydowanie więcej, a jednak zechcieli przejść do PKO. Kim warto być bez względu na pensję: - prezesem największego banku - ministrem - ambasadorem - komisarzem ONZ... itd. itp. Przy okazji: gdyby Lech Kartofel nie zawetował ustawy, to byśmy już nie mieli kominówki. Obecnie ta ustawa robi więcej szkody, niż pożytku: z jednej strony skutecznie zniechęca profesjonalistów (nie wszędzie warto pracować dla kariery, nie każda firma to PKO), a z drugiej nie chroni przed wyciąganiem kasy przez krewnych i znajomych królika - przykład Kownackiego, który "sprawdził się w biznesie". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz No to zdecyduj się. Kariera czy raczej wejscie 14.07.09, 17:07 na komin. Jeżeli nikt się nie zgłosi - będę za przywróceniem kominów. Ale mam przeczucie, że zgłoszą się tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: No to zdecyduj się. Kariera czy raczej wejsci 14.07.09, 17:34 Gdyby rzeczywiscie gigantyczna pensja gwarantowala kompetencje prezesa, nie byloby teraz kryzysu na swiecie. A prawda jest taka, ze ludzie odpowiedzialni za kryzys nie poniesli zadnych konsekwencji. Za kryzys placa i beda placic podatnicy. Kiedy zwykly robotnik spowoduje kilkumilionowe straty firmy, zostanie zwolniony dyscyplinarnie, a moze nawet pojdzie do wiezienia. Kiedy to samo robi wierchuszka, to dostanie kilkumilionowa odprawe. I gdzie tu odpowiedzialnosc za swoje czyny? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: No to zdecyduj się. Kariera czy raczej wejsci 14.07.09, 17:41 No proszę jak ładnie ktoś to opisał. Rikol masz 100% rację. Zwykłych szaraków się po sądach ciąga by choć trochę zwrócili finansowo koszty swoich błędów a prezesi jeszcze premie za błędy wyciągają. Naprawdę kompletnie nie mogę tego zrozumieć. Jest to dla mnie ALOGICZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Poszukiwany prezes PKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 14:44 czytać nie umiesz? za gorąco i mózg nie pracuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Poszukiwany prezes PKO IP: *.chello.pl 14.07.09, 14:51 Bardzo dobrze że jest ustawa kominowa, przynajmniej prezesowi spółki skarbu państwa nie płacimy ogromnych pieniędzy. Oczywiście można mieć inne zdanie jeśli się wierzy że prezesem może być ktoś nie z "politycznego nadania". Druga sprawa, to kompetencje takiego prezesa, jego praca trochę się różni od pracy prezesa banku prywatnego, więc i zarobek musi być znacząco mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle ile 14.07.09, 15:27 powinien zarabiać prezes banku. PO 5 mln rocznie to oni mogą zarabiać wtedy, gdy będą ponosić majątkową odpowiedzialność za błędne decyzje. BTW - pomyślcie ile za 4,8 mln można miejsc pracy utrzymać. I to takich, na których się pracuje, a nie pierdzi w stołek, chodzi do stylisty i wozi tyłek lexusem lub BMW (takimi wozami jeździ zarząd BPH) Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle 14.07.09, 15:52 Skoncz z ta urawnilowka. Nie masz zielonego pojecia o pracy wysokich managerow. Powinienes sie cieszyc ile pieniedzy z podatkow wplywa z 5-milionowych zarobkow. Ilu meneli mozna za to utrzymac, hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle 14.07.09, 21:48 Czego Ty nie powiesz. Poczytaj Kornayi`a sobotniej GW, jak Ci lewak nie trafia do rozumu. Z drugiej mańki dochodzi do podobnych wniosków. Teraz tak, co do pracy wielkich menedżerów, to można po wielkim kryzysie poznać, że sprowadza się ona do zasady niczym nieograniczonej nieodpowiedzialności. Poza tym, jedyną sensowną kwalifikacją na stanowisko prezesa, po rytualnych embijejach i znajomościach (względnie dobremu tatusiowi) jest psychopatia. Nawet generał-idiota, potrafi się przejmować wysyłając milion ludzi na śmierć. Prezesowi długopis nie zadrży gdy ma zwolnić ludzi, aby tylko jego apanaże ocalały. I nie mają oni nic wspólnego z ludźmi przedsiębiorczymi, którzy sami budowali swój biznes. Jeżeli są tacy genialni i w ogóle, to czemu własnych firm nie prowadzą? Mogliby brać tyle ile chcą i nikt nie miałby nic do tego (ja tym bardziej, bo jestem lewakiem o tyle dziwnym, że przedsiębiorczość popieram) Klasa menedżerska wynaturzyła się w kolejną klasę próżniaczą. Ot, takie prawo historii. Trzeba popracować nad tym, aby ten proces zatrzymać. Najlepiej bez wieszania na latarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak W prywatnych tak mają 14.07.09, 16:02 Zazwyczaj pensja, a zarobki prezesa to dwie różne kwoty. Gdzieś pisali o tym Lachowskim - pensję miał 1,8mln, a zarobki powyżej 5 baniek! I nie dawał tego znajomy minister z tej samej partii. Uzależnianie zarobków od wyników to podstawa. Piszę "od wyników", a nie "od zysków", bo czasem wyjście na zero to duży sukces. Przykład: koncerny samochodowe. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek Re: Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle 14.07.09, 16:41 intel-e-gent napisał: > powinien zarabiać prezes banku. > > PO 5 mln rocznie to oni mogą zarabiać Na szczescie w Polsce w prywatnej firmie pracownik zarabia tyle ile uzna jego pracodawca, a nie jakis matolek na forum. > wtedy, gdy będą ponosić majątkową > odpowiedzialność za błędne decyzje. Zanim cos napiszesz smiesznego dowiedz sie wiecej o odpowiedzialnosci zarzadu w spolkach SA czy SPzoo. > BTW - pomyślcie ile za 4,8 mln można miejsc pracy utrzymać. No ile? Liczac srednia krajowa wcale nie tak duzo. Do KRUS dokladamy kilkanascie MILIARDOW rocznie - wiesz o ile zmniejszylby sie deficyt panstwa, gdyby nie trzeba bylo tego robic? > I to takich, na > których się pracuje, a nie pierdzi w stołek, chodzi do stylisty i wozi tyłek > lexusem lub BMW (takimi wozami jeździ zarząd BPH) Nie podoba Ci sie bank to nie musisz byc jego klientem, a swoje komuszo bolszewickie poglady wloz sobie w... I zeby nie bylo nieporozumien ja sie od BPH trzymam z daleka! ale to prywatna firma, wiec g* mnie obchodzi ile zarabia jego prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle 14.07.09, 21:54 piekny_romanek napisał: > intel-e-gent napisał: > > powinien zarabiać prezes banku. > > > > PO 5 mln rocznie to oni mogą zarabiać > > Na szczescie w Polsce w prywatnej firmie pracownik zarabia tyle ile uzna jego p > racodawca, a nie jakis matolek na forum. Na nieszczęście w Polsce, pracodawcy chcą pracownikom płacić zgodnie z XIXwiecznymi wytycznymi "spiżowego prawa płacy". A potem gazety płaczą, że ludzie nie oszczędzają. > > > wtedy, gdy będą ponosić majątkową > > odpowiedzialność za błędne decyzje. > > Zanim cos napiszesz smiesznego dowiedz sie wiecej o odpowiedzialnosci zarzadu w > spolkach SA czy SPzoo. Dowiedz się czegoś więcej o realizacji tej odpowiedzialności, faktycznie. 75% rad nadzorczych nie spełnia swoich funkcji. > > > BTW - pomyślcie ile za 4,8 mln można miejsc pracy utrzymać. > > No ile? Liczac srednia krajowa wcale nie tak duzo. Do KRUS dokladamy kilkanasci > e MILIARDOW rocznie - wiesz o ile zmniejszylby sie deficyt panstwa, gdyby nie t > rzeba bylo tego robic? A wiesz ile więcej musielibyśmy na opiekę społeczną wydawać gdyby nie KRUS i ZUS? Nawet licząc te 4,8 mln po średniej krajowej, to i tak kilka mieszkań i parę lodówek rocznie więcej. Ergo, szybszy obieg pieniądza w gospodarce. > > > I to takich, na > > których się pracuje, a nie pierdzi w stołek, chodzi do stylisty i wozi ty > łek > > lexusem lub BMW (takimi wozami jeździ zarząd BPH) > > Nie podoba Ci sie bank to nie musisz byc jego klientem, a swoje komuszo bolszew > ickie poglady wloz sobie w... > > I zeby nie bylo nieporozumien ja sie od BPH trzymam z daleka! ale to prywatna f > irma, wiec g* mnie obchodzi ile zarabia jego prezes. A mnie obchodzi jak funkcjonują spółki, które de facto nie mają właściciela. Jeżeli nie można wskazać konkretnej osoby właściciela, to dla mnie jest to taka forma własności jak własność społeczna w PRL, tyle że tam można było się przynajmniej próbować poczuć właścicielem jako część społeczeństwa. A teraz jestem przez OFE współwłaścicielem setek firm i nawet nie mogę powiedzieć, żeby przestali marnować pieniądze na menedżerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.Brożek Re: Zacznijmy od tego, że prezes PKO zarabia tyle IP: 77.236.0.* 15.07.09, 09:18 Moim zdaniem prezesem banku powinien zostać pracownik banku PKO BR/ Oddział Zielona Góra p.Tomasz Kucharski Nikt tak jak nie on dba o interesy banku w Sądzie o czym się przekonałem na własnym przykładzie. P.Kucharski przegrał ze mną w Sądzie Okręgowym w Krakowie. Ponieważ wcześniej komornik ściągnął mi 700 zł, po jakimś czasie p. Kucharski mi te pieniądze oddał. Ale w międzyczasie wystąpił w tej samej sprawie do Sądu Okręgowego w Zielonej Górze i znów przegrał. Ale w międzyczasie komornik w Krakowie ściągnął mi z emerytury 1400 zł. Ale p.Kucharski mi tych pieniędzy nie oddał bo - podobno - nie przekazał mu ich komornik. w międzyczasie o te same pieniądze (!!!) Pan Kucharski podał mnie do Sądu Grodzkiego w Krakowie i wygrał. Więc czyż nie jest to najlepszy kandydat na Prezesa Banku PKO BP ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Poszukiwany prezes PKO 15.07.09, 10:52 Znam b. dobrze angielski, skonczylem ekonomie na SGPiS (SGH) i na The University of Melbourne, przepracowalem na Zachodzie ponad 20 lat w finansach (glownie bankowosc), wykladalem na wyzszych uczelniach w kraju i za granica finanse i biznes, ale na to stanowisko starac sie nie bede, bo nie mam znajomosci wsrod wlascicieli obecnej RP. Odpowiedz Link Zgłoś