Dodaj do ulubionych

Koniec sezonu

02.09.08, 09:40
Dziwnow opustoszal. Nareszcie. Jeszcze przez jakis czas sezon bedzie przypominal o sobie. Stertami papierow w lesie, wystajacymi z piasku torbami, butelkami i pampersami. Teraz przyjdzie czas na "Sprzatanie swiata" i dziwnowskie dzieci pojda jak co roku sprzatac po "turystach".
Sezon zapewne byl dobry, biznesmeni z obskurnych budek i namiotow zaplaca PIT gdzies w Polsce i po pracowitym urlopie wracaja do swoich codziennych zajec. Czesc z nich tez zostawila swoje smieci w lecie, tyle ze zapakowane w wielkie niebieskie wory przewalajace sie w poblizu lesnych drog.
No coz, teraz trzeba tylko przetrwac wrzesniowe weeekendy, doczekac deszczu ktory rozmyje slady lesnych toalet, i sztormu ktory oczysci plaze.
No i poczekac az Urzad Morski zdejmie siatke z wybiegu...
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Koniec sezonu 02.09.08, 17:41
      Sama nie wiem czy to co sie tez we mnie kotłuje po tegorocznym sezonie to złość
      czy smutek...jedno miesza sie z drugim chyba...

Rzeczywiscie sezon 2008 byl inny niz wczesniejsze. Zawsze narzekalismy na
      posezonowe smieci, ale w tym roku to az brakuje słów...Mimo sporej ilosci koszy
      na smieci, mimo toalet bylo brudno i ten brud jest teraz bardzo widoczny....

Ja uwazam ze taka miejscowosc jak Dz. juz osiagnela koniec swych mozliwosci
      jesli chodzi o liczbe odwiedzajacych nas turystow. Dz. nie jest przygotowany na
      przyjmowanie tak wielkiej liczby osob. Koszmarny tłok wszedzie, tony smieci do
      usuniecia, nierozwiazany problem parkowania, pijaństwo, narkotyki, kradzieże...
      Pora zmienic oferte turystyczna i dzialania ukierunkowac na inny typ turysty;
      bardziej wysmakowany, bardziej na poziomie, ze swiatopogladem wykraczajacym
      stanowczo poza puszki piwa wypite na plazy, wciskanie petów w piasek i sikanie w
      krzakach...
      • ataner54 Re: Koniec sezonu 09.09.08, 23:12
        Przeczytałam powyższe wypowiedzi starannie i ja również nie wiem tak do końca co
        czuję, ale jako turysta przyjeżdżający do ukochanego Dziwnowa.
        Po pierwsze smutno mi, że macie dość nas.
        Po drugie smutno mi, że jest taki koszmar nieczystości i brudu.
        Moje spostrzeżenia są podobne do Waszych są ludzie i ludziska i nic na to nie
        poradzimy, możemy tylko się wstydzić. Zwracając uwagę możemy narazić się na
        tratę zdrowia.
        Możemy jedynie prosić Waszych Rajców o więcej patroli i więcej mandatów, niech
        nie boją się wychodzić na patrole po zmierzchu.
        I więcej koszy częściej opróżnianych :)
        I więcej toalet :)
        I więcej parkingów :)
        I więcej....
        I troszkę więcej zrozumienia i cierpliwości dla mimo wszystko WSZYSTKICH
        odwiedzających WAS :)
        Z serdecznymi pozdrowieniami dla WSZYSTKICH mieszkańców ukochanego Dziwnowa.
        • serrnik Re: Koniec sezonu 10.09.08, 09:13
          Nie mamy Was dosc :) Ja lubie Dziwnow taki jaki jest po sezonie: cichy i pusty. I czekam az znowu taki bedzie. Ludzie czasem pytaja: "jak wy tu zyjecie jak sie sezon skonczy bo ja bym chyba nie mogl". I tu tkwi wlasnie roznica, ja nie za bardzo moge tu zyc w sezonie :)
          Mysle ze kazdy z nas ma wokol siebie taki "perymetr osobisty" w ktorym nie za bardzo toleruje obecnosc innych. Jezeli mieszkasz w zatloczonym miescie, spotykasz na ulicy mase ludzi to sila rzeczy ta strefa jest wezsza, i pozniej na wakacjach nie przeszkadza Ci, ze na plazy masz obcych ludzi w odleglosci 2m od siebie. Kiedy przez 10 miesiecy chodzisz na plaze i jestes na niej _SAM_ to pozniej ciezko zniesc te 2 miesiace wakacji i tloku. Ja w tym roku nie bylem ani razu na plazy w lecie :)
          Wiesz po czym mozna np wiosna, kiedy plaza jest jeszcze pusta, odroznic miejscowych od turystow? Kiedy siedzisz na pustej plazy, takiej _naprawde pustej_ i ktos sie rozlozy z kocykiem w odleglosci 10m od Ciebie to na pewno bedzie turysta :) I zachodzisz w glowe jak to mozliwe, ze wokol kilometry pustej plazy a ktos sie tuz obok musial uwalic...
        • przedziwna1 Re: Koniec sezonu 10.09.08, 14:12
          Ataner, nie mamy dosc ludzi na poziomie. Czyli takich, ktorzy potrafia niesc
          kawalek papierka tak dlugo az znajda kosz na smieci, ktorzy potrafia powstrzymac
          potrzebe fizjologiczna tak dlugo az dotra do WC, ktorzy nie łażą po wydmach,
          ktorzy nie wciskaja petow w piasek, ktorzy potrafia pic alkohol a nie upijac sie
          nim....Przeciwko takim kulturalnym turystom nie mamy nic.

W ostatnich latach niestety daje sie zauwazyc jednak przewage ludzi stanowczo
          niekulturalnych, funkcjonujacych na nizuitkim poziomie, ktorych credo urlopu - a
          moze i calego zycia - zawiera sie w kilku slowach: tani alkohol, tandetna muzyka
          pt."majteczki w kropeczki" i najlepiej darmowe spanie. Takich "turystow" mamy dosc.
          I ja uwazam, ze to sami organizatorzy wypoczynku nad morzem - czyli urzednicy,
          kwaterodawcy, restauratorzy, handlarze - dajac tania i niskich lotow oferte
          zachecaja do przyjazdu turystów niskich lotów. Wiadomo - popyt i podaż sa ze
          soba nierozerwalnie zwiazane.

Wstarczy zadac kazdemu turyscie pytanie: czy przyjedziesz nad morze gdy nie
          bedzie piwnych namiotow na plazy, głośnych wesolych miasteczek, bud-straganow, a
          lokale beda zamykane o 22.00? Niewielu powie; alez oczywiscie, bo kocham
          morze....A ja bym tylko takich turystow chciala spotykac w Dz. - bo tez kocham
          morze i Dziwnów.
          • mmarecki Re: Koniec sezonu 11.09.08, 13:52
            Wiesz co Ataner ma rację w wielu sprawach w których Wy mieszkańcy macie inne
            spojrzenie od gości... przede wszystkim narzekacie że wczasowicze śmiecą... a
            gdzie za przeproszeniem mają wyrzucać śmieci schodząc z plaży?? skoro o 15 2
            kubełki są już tak pełniutkie że nie ma gdzie wyrzucić tych śmieci?? dlaczego
            nie są opróżniane kubły również w ciągu dnia?? wszyscy zostawiają reklamówki ze
            śmieciami koło tych kubłów i co z tego?? skoro i tak jest pełniutko... a nosić
            ze sobą te śmieci po całym Dz... sorki!!.. Kolejna sprawa to są ceny!! są
            makabrycznie wysokie... tym sposobem sami strzelacie sobie w stopę bo nawet moja
            największa miłość do morza bałtyckiego jak i do Dz nie przebije zdrowego
            rozsądku ekonomicznego... niestety ... zastanówcie się nad tym przede
            wszystkim!!! gdyż w niedługim czasie przy takiej polityce może się okazać że
            nawet nie będzie chętnych na to darmowe spanie... i będziecie mieli SPOKÓJ przez
            całe 12 miesiące w roku... a chyba nie oto Wam chodzi!! Wiem że przez 2 miesiące
            zarabiacie na kolejnych 10 ale trzeba mieć wyobraźnie i mieć na uwadze to że np.
            w Kamieniu są markety np. Biedronka... jeden przykład tylko woda w baniaku 5L w
            Kam 1,30pln a w Dz TA SAMA woda 3pln i tak jest z większością produktów ludzie
            wolą jechać do Kam bo przeliczcie nawet jazda autem do Kam mi się opłaca tylko
            po Dwie Butle Wody!!!! spalam nie całe 4,5l ropy na 100km czyli poniżej litra na
            20km 1l=4.50 różnica na 2 wodach 3,40... różnica w brykiecie na grilla ponad 4
            zł... litości!!!!

pozdrawiam
            • serrnik Re: Koniec sezonu 11.09.08, 16:43
              Ja swoje smieci zabieram z plazy do domu. Pusta butelka wazy mniej
              niz pelna. Sa kraje gdzie nie ma wcale koszy na plazach a smieci i
              tak nie ma. Widac jest to kwestia kultury a nie ilosci kublow.
              Miejscowi placa w sklepach tyle samo co turysci, nie mamy znizek.
              Zawsze mozesz swoje uwagi wyslac na adres burmistrz@dziwnow.pl

• mmarecki Re: Koniec sezonu 11.09.08, 17:07
                Widzę że jednak Pana ruszyło!! Ciesze się bardzo z tego powodu... Dlaczego do
                burmistrza??? myślałem że na forum można podyskutować? a okazuje się że nie...
                najgorsi Dla Pana to tylko turyści... hmmm chyba raczej goście, którzy
                zostawiają w Pana miejscowości duuużo gotówki a że macie takie a nie inne władze
                (sami wybraliście!!) to te pieniądze idą nie tam gdzie trzeba!! howgh
                • serrnik Re: Koniec sezonu 12.09.08, 07:35
                  Nie cierpie ludzi ktorzy zostawiaja po sobie smieci i niesmak
                  niezaleznie od tego czy sa turystami czy miejscowymi.
                  A osoba kompetentna w sprawach ilosci i czestosci oprozniania kublow
                  jest burmistrz a niekoniecznie czytelnicy forum.

• ataner54 Re: Koniec sezonu 16.09.08, 21:00
            Przedziwna 1, muszę Tobie odpowiedzieć na zadane pytanie:
            M.in. dwa lata temu byłam w Dz. na początku lipca - wiesz jak wygląda.
            W tym roku byłam w drugiej połowie czerwca i chyba tak pozostanie, choć
            rozważamy koniec sierpnia/września - chyba wiesz dlaczego?
            TAK KOCHAM MORZE I DZIWNÓW !
            I powiem jeszcze jedno : kiedy my zbieraliśmy się do wyjazdu do domu na nasze
            miejsce i obok przyjechały dwie rodziny i wiesz co Przedziwna 1 ucieszyłam się,
            że wyjeżdżam ale współczułam tym co pozostali.
            Serdecznie pozdrawiam.
            • przedziwna1 Re: Koniec sezonu 17.09.08, 15:34
              Wiem rozumiem :))
              Morze na Was bedzie czekac, az do nastepnych odwiedzin. I Dz. tez :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka