13.09.09, 15:01
Do założenia tego wątku zainspirował mnie program "Mam Talent". Bardzo cenię
ludzi, którzy mają w życiu jakąś pasję i tej pasji poświęcają swój wolny czas.
Nie bez powodu piszę o tym tutaj, na tym forum. Wg mnie ten czas
okołorozwodowy to jest m.in. idealna pora na odkrycie (na nowo lub po raz
pierwszy) siebie a tym samym odkrycie w sobie (lub przypomnienie zarzuconych
kiedyś) pasji. A jak jest z Wami? Czy macie jakieś pasje? Jeśli tak, to jakie?
Ja np. kiedyś dużo fotografowałam i coraz poważniej zastanawiam się nad tym by
do tego powrócić.
Obserwuj wątek
    • jarkoni Re: Pasja... 13.09.09, 16:02
      Molu, ja swego czasu grałem w siatkę, troszkę wysoki ale i za gruby jestem już
      ma to..
      Za to jestem rusofilem. Znam, lubię, cenię..
      Łażę po ich rosyjskich stronach, gadam z nimi, byłem masę razy i w Moskwie, w
      rajonach też, i na Ukrainie, Białorusi, Litwie, Łotwie, Estonii itd.
      Czy to można nazwać pasją?
      • sauber1 Re: Pasja... 13.09.09, 16:31
        "Byłem w Ryjo byłem w Bajo miałem bilet na Hawajo byłem na wsi byłem w mieście.
        Byłem nawet w Budapeszcie wszystko (piiit) o ja wam mówię wszystko"
        A ja nie mam chyba żadbnego hobby, hoć do pewnych zajęć bym chciał wrócić
        jeszcze, ale też czy to mozliwe? wink
      • useless00 Re: Pasja... 13.09.09, 16:47
        A ja właśnie pisze magisterkę o Wysockim. smile A właściwie o polityce w jego wierszach i piosenkach.
      • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 16:50
        Jarkoni, pewnie że można to nazwać pasją. O coś takiego właśnie mi chodziło. Kultura rosyjska też mnie może nie tyle co pasjonuje, ile po prostu interesuje. Kiedyś nawet dobrze znałam rosyjski, ale wzięło i mi się zabyło smile
        Do siatki też na pewno możesz jeszcze wrócić. Ja po 20 latach wróciłam do pływania, które uwielbiam. Przy okazji pływanie rozwiązało problem zbędnych kilogramów, które po prostu zniknęły wink
      • cold.wind.blows Re: Pasja... 13.09.09, 18:29
        No to widzę na tym forum sami przyjaciele Rosji. Ja również się do
        nich zaliczam, choć głównie przez pryzmat literatury rosyjskiej,
        którą uwielbiam.
        Pasją jest prowadzenie mojej firmy, no i rower (starty w maratonach
        MTB).
        • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 18:35
          cold.wind.blows napisał:
          > Pasją jest prowadzenie mojej firmy

To szczęściarz z Ciebie. Nie ma chyba większej radochy niż robić to co się lubi i jeszcze z tego żyć. W każdym razie swoim dzieciakom tak mówię wink
          Mam takie jedno marzenie związane z pracą. Marzy mi się by rzucić etat w korporacji i otworzyć własną, dobrą restaurację. Może kiedyś...
    • 50v Re: Pasja... 13.09.09, 16:48
      mola1971 napisała:

> Ja np. kiedyś dużo fotografowałam i coraz poważniej zastanawiam się nad tym by
      > do tego powrócić.

Nie ma chyba dziś w czasach fotografii cyfrowej nic prostrzego, tylko cykać,
      miałem też kiedys ciemnię to była pamiętam frajda, nawet Prakticą MTL 5B
      przywieziona z DDR dzieci jeszcze czarno biała robią, a maja cyfrówkismile
      • nangaparbat3 Re: Pasja... 13.09.09, 16:52
        Najpiekniejsze zdjecia mi wychodzily zorką 4. jeszcze nawet corce robilam, ale
        kiedys film sie zaciąl, nie moglam wyjac, poszlam do fotografa, a ten zbaranial.
        No - mlodszy byl od tego aparatu, bez wątpienia.
        Co do pasji - chyba mam szczeście, płacą, nie kokosy, ale za to, co najbardziej
        lubie. Chociaz jest pewien problem - zacieraja sie granice miedzy
        prywatnym/zawodowym, i to moze byc niebezpieczne.
        Jedno pewne, ze od rozwodu rozwinęlam sie zawodowo niebywale.
      • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 16:55
        50v napisała:
        > Nie ma chyba dziś w czasach fotografii cyfrowej nic prostrzego, tylko cykać

I tu się mylisz. Chodzi o fotografowanie a nie cykanie fotek. Tyle tylko, że odpowiedni sprzęt trochę kosztuje i dlatego na razie czekam na wolną gotówkę, którą na ten sprzęt będę mogła poświęcić. Bo jak zwykle potrzeby dzieciaków są ważniejsze niż moja pasja wink

P.S.
        Ja kiedyś robiłam przepiękne zdjęcia radzieckim Zenitem. Najpierw czarno - białe a potem kolorowe.
        • grave_digger Re: Pasja... 13.09.09, 17:31
          wróciłam do rysowania... ale to chyba z potrzeby dorobienia tongue_out a poza tym robię
          w końcu mnóstwo rzeczy, których wcześniej nie robiłam. choćby tak prozaicznych
          jak czytanie książek wink
          • jarkoni Re: Pasja... 13.09.09, 17:56
            Uprzedzam, że za półtorej godziny gramy w siatkę, w finale Mistrzostw Europy, z
            Francją(ja też myslałem, że z Rosją).
            Polsat.
            Bardzo proszę oglądać...

Każdy powinien mieć jakąś pasję, bez tego nie da się żyć..
            • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 18:02
              Nie mam Polsatu sad Mam Cyfrę+ a te żabojady ze strachu przed konkurencją nie
              nadają Polsatu sad
              • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 19:01
                Góry, potem góry, potem góry...i oglądanie tenisa wink
                • jarkoni Re: Pasja... 13.09.09, 19:13
                  to.ja.kas napisała:

> Góry, potem góry, potem góry...i oglądanie tenisa wink

A po tenisie może być siatkówka?
                  To już zaraz...

A do tych co się śmieją z mojej rusofilii, cóż, niech się śmieją,,
                  • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 19:27
                    nie zostawie meczu Nadala nawet dla siatkówki ....zwłaszcza ze Polsatu nie mam wink
                • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 19:15
                  Kas Kochanie, Twoją pasję to ja na pamięć znam big_grin
                  I mam nadzieję, że kiedyś choć w części ją z Tobą podzielę wink
                  • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 19:27
                    Molka wiesz, ze z przyjemnoscią gdzies sie z Toba wybiore wink
                    • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 19:31
                      Ja chcę z Tobą w góry! Ale to będzie możliwe dopiero za jakiś czas jak już się
                      oddam do remontu i mnie naprawią wink
                      • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 19:34
                        Spoko...bedzie okazja. Potem od razu na Elbrus wink))
                        • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 19:43
                          Ty nie nie strasz big_grin A kto nam dzieci wychowa jak z tego Elbrusa nie wrócimy? Nawet nikt przed taką wyprawą nie będzie chciał nas dobrze ubezpieczyć coby dzieci chciaż jakieś odszkodowanie dostały wink
                          • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 19:52
                            Zartowałam z tym Elbrusem.
                            Ale za jakis czas ko wie...mysle nad kursem wspinaczkowym. Tylko chyba za stara
                            juz na takie zabawy jestem wink
                            • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 20:23
                              Jaka stara??? Jesteś w najlepszym dla kobiety wieku. I tego masz się trzymać wink
                              Ale jeśli chodzi wspinaczkę to już Ty lepiej po ściankach się wspinaj a nie po górach wink
                              • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 20:27
                                Ja mam kurcze lęk wysokosci i ten kurs ma mi pomóc sie z nim uporac wink
                                • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 20:31
                                  A dlaczego chcesz się z tym lękiem uporać? Ja też mam lęk wysokości, ale nie zamierzam nic z tym robić. W końcu gorsze fobie ludzie mają, nic z nimi nie robią i całkiem nieźle sobie żyją wink
                                  • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 20:32
                                    Dlatego, ze droga na Triglav przepascista...a ja zamierzam sie z Triglavem
                                    zmierzyc wink
                                    • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 20:36
                                      Skoro to dla 'wyższych celów' to niech Ci będzie wink
                                      Aż musiałam sobie tego Triglava wygooglować bo zielonego pojęcia nie miałam gdzież Ty się kobieto wybierasz smile
                                      • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 20:38
                                        No taki mam plan na wiosnę albo lato. wink
                                        • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 20:40
                                          Będę trzymała za Ciebie kciuki, moja ulubiona himalaistko smile
                                          • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 20:54
                                            Mola ubóstwiam Cie pasjami, ale ten komplement...GRUUUUUBOOOOO przesadzony.
                                            smile
                                            • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 20:56
                                              Nie kłóć się ze mną bo ja wiem co piszę smile
                                              • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 20:57
                                                Wiesz jak to jest na poczatku małzenstwa Kochana....pierwsza faza...fascynacja i
                                                zamykanie oczu na niedostatki partnera wink)))

Upsssss czy tu wiedza ze łaczą nas specjalne więzy?wink
                                                • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 21:02
                                                  Kas, przypominam, że ja dopiero przyjęłam Twoje oświadczyny smile A to znaczy, że jesteśmy narzeczeństwem a nie małżeństwem wink I niech tak zostanie bo po ślubie to się wszystko psuje big_grin

A tego czy tu wiedzą to ja nie wiem wink
                                                  • to.ja.kas Re: Pasja... 13.09.09, 21:03
                                                    Ok, mam wprawe w zyciu na karte rowerową wink
                                                  • mola1971 Re: Pasja... 13.09.09, 21:04
                                                    Żadnych więcej ślubów, wesel i takich tam szopek wink
                                                  • ekscytujacemaleliterki Re: Pasja... 14.09.09, 09:53
                                                    Mola,
                                                    Nie daj sie zlapac, Kas to bigamistka wink
                                                  • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 10:06
                                                    Litery, ja to wiem smile Ale u kobiet mi to nie przeszkadza wink
                                                  • to.ja.kas Re: Pasja... 14.09.09, 10:13
                                                    No przeciez sie nie sklonuje a kocham Was obie wink
                                                  • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 10:19
                                                    My Ciebie też kochamy smile I nie klonuj się kobieto bo nie wiem czy
                                                    świat drugą taką by wytrzymał big_grin Wystarczy, że oprócz Ciebie musi
                                                    wytrzymywać jeszcze mnie i Litery big_grin
                                                  • ekscytujacemaleliterki Re: Pasja... 14.09.09, 11:27
                                                    Kochamy i to bardzo smile
                                                    A swiat...no coz, musi sobie radzic z nami sam wink. Nie obiecywalam,
                                                    ze bedzie lekko ;D.
                                                  • jarkoni Re: Pasja... 14.09.09, 13:10
                                                    Ja tylko sobie myślę gdzie jest Nanga, skoro o górach i wspinaczce mowa..

I po drugie: kto śmiał zostawić takie kobiety???
                                                  • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 13:16
                                                    jarkoni napisał:
                                                    > I po drugie: kto śmiał zostawić takie kobiety???

No cóż Jarkoni, głupich nie sieją - sami się rodzą wink
                                                    Ale my zapobiegliwe kobiety jesteśmy i całkiem nieźle same sobie
                                                    radzimy wink
                                                  • to.ja.kas Re: Pasja... 14.09.09, 13:27
                                                    I dlaczego Jarkoni uwazasz ze to nas zostawiono???big_grin
                                                  • ekscytujacemaleliterki Re: Pasja... 14.09.09, 13:27
                                                    Wszystkie jestesmy rownie zaskoczone wink
    • plujeczka Re: Pasja... 13.09.09, 21:10
      moja pasja kiedys czytanie ksiazek ale nieststey czas , pozniej małe
      dziecko, rodzina ,praca pochłoneły mnie w zuopełnosci. Dzisiaj do
      czytania nie moge wrócic bo wzrok mi na to nie pozwala ale pozostaje
      peła podziwu dla ludzi z programu "mam talent" w sumie nie byłabym
      taka odwazna sąd tez ich odwaga działa na mnie mobilizujaco.Acha tez
      jestem fanka języka rosyjskiego
    • a.niech.to Re: Pasja... 13.09.09, 21:19
      Forumowanie, ze znaczną praktyką w trollingu.smile
      Palenie.
      • nangaparbat3 Re: Pasja... 13.09.09, 22:24
        a.niech.to napisała:

> Forumowanie, ze znaczną praktyką w trollingu.smile

I Ty, Brutusie?
        • a.niech.to Re: Pasja... 14.09.09, 07:39
          nangaparbat3 napisała:

> a.niech.to napisała:
          >
          > > Forumowanie, ze znaczną praktyką w trollingu.smile
          >
          > I Ty, Brutusie?
          To było tak dawno, że aż nieprawda.smile
          >
    • ewa009 Re: Pasja... 13.09.09, 23:17
      smile to wracaj! Moja pasa to fotografia, kocham to wyłapywanie tego czego inni
      nie dostrzegają lub nie nadążają uchwycić. Teraz masz programy graficzne
      ,którymi możesz podciągać , wyciągać ze zdjęć to co chcesz całymi godzinami.
      • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 10:12
        Widzę, że będziemy mogły tu sobie niezły kącik forograficzny
        zorganizować wink
        Ewa, wiem że Photoshopem można dużo naprawić smile Tyle tylko, że to
        już bardziej grafika komputerowa się robi niż fotografia. Choć
        oczywiście nie mówię "nie" smile
        Wiem, co masz na myśli z tym "wyłapywaniem". Też tak mam. Nie lubie
        fotografować ludzi (wyjątkiem są małe dzieci, ale tylko do momentu
        dopóki są naprawdę małe, spontaniczne i nie pozują), za to uwielbiam
        fotografować przyrodę. Normalnie jak jadę samochodem i widzę łąkę a
        na niej maki, chabry i rumianki to aż mi coś każe zatrzymać się i
        zrobić fotkę. Ale co ja Ci będę tłumaczyła, pewnie to znasz wink
    • sonia_30 Re: Pasja... 14.09.09, 09:27
      Czasu wolnego mało, więc pasje zarzucone. Kiedyś nurkowanie, ale
      aktualnie mam zakaz od lekarza, no i fotografia. Ex wprawdzie
      buchnął sprzęt i wszystkie zdjęcia, co mnie drasnęło dość mocno
      (wyrwana część wspomnień, kadrów z życia, sytuacji), teraz powracam
      powoli do kolekcjonowania chwil ulotnych. Poza tym książka zawsze i
      film zawsze - ostatnio duży fun sprawia mi kino nieme smile
      • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 10:12
        Witaj w klubie rozwodniczek fotoamatorek wink
        • sonia_30 Re: Pasja... 14.09.09, 10:26
          Miło mi niezwykle, szczególnie w TAKIM towarzystwie smile
          • jarkoni Re: Pasja... 14.09.09, 14:20
            A ja nie dość, że zasnąłem w trakcie finału ME w siatce, to jeszcze zostałem
            lekko wyśmiany:
            "Re: ME Siatkarzy. Piotr Gruszka: Mogłoby mnie tu
            jarkoni 14.09.09, 12:15 Odpowiedz
            Czy ktoś może wie kiedy Polsat/TV4 nada powtórkę finału?
            Znajdzie się dobra dusza?
            Re: ME Siatkarzy. Piotr Gruszka: Mogłoby mnie tu
            drupal 14.09.09, 13:49 Odpowiedz
            sciagnij sobie mecze z jutuba albo zainstaluj ipla. Naprawde, powtórki w tv to
            juz nie ta epoka, zyjemy w XXI wieku. na ipla sa wszystkie mecze z tych
            mistrzostw, jest tez ceremonia wreczania medali. na jutubie są końcówki każdego
            seta."

Tylko się popłakać..
            • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 15:46
              Ja też na Twoim miejscu bym się popłakała wink Pasjonacie siatkówki
              Ty jeden big_grin
              • jarkoni Re: Pasja... 14.09.09, 17:44
                mola1971 napisała:

> Ja też na Twoim miejscu bym się popłakała wink Pasjonacie siatkówki
                > Ty jeden big_grin

I się nie popłakałem.
                Z YouTube już mam, bo to proste.
                Ale ipl-a nie kumam, kojarzy mi się z wojskiem i z nieprzyjacielem.
                Chyba jestem ciągle XX-wieczny
    • scindapsus Re: Pasja... 14.09.09, 15:09
      a ja sie wziełam za paczworki i idzie mi coraz lepiej smile
      a wczesniej to bylo "a po co ci maszyna a po co"

• aron95 Re: Pasja... 14.09.09, 16:00
        Moja pasja ? hm to chyba ciekawie spędzony weekend
        a jeśli ciekawie , to najczęściej w górach .
        Wczoraj znów, odkryliśmy uroczą chatkę do której już droga zarosła .
        Przypadkiem , idąc na skróty do zaprzyjaźnionych górali po bundz .
        A smak placka którym nas gospodyni poczęstowała do dziś czuję .

W siatkówkę jarkoni można zawsze grać aby tylko było z kim
        I to - z kim -niech będzie dla Ciebie jedyną przeszkodą
        • jarkoni Re: Pasja... 14.09.09, 17:52
          aron95 napisał:
          W siatkówkę jarkoni można zawsze grać aby tylko było z kim

Aron, nawet jak jesteś wysoki to 100 kg kiepsko skacze, a jak już się rzuci to
          dziura w ziemi pozostaje smile
          • mola1971 Re: Pasja... 14.09.09, 22:56
            Mmm... Jarkoni, to z Ciebie niezły kawał mięska jest wink No no wink
          • rybak Re: Pasja... 15.09.09, 10:12
            Z tego samego powodu (100 kg żywej wagi, więc podskoczyć się już aż tak nie da,
            a jak się opadnie, to łomot słychaćwink poświęciłem się w swoim czasie
            tłumaczeniom poezji rosyjskiej. Co mię, że tak rzeknę - wyczerpało
            entelektualnie do cna. Tudzież atrakcjom aquafluwialnym. Np. pływaniu
            głębinowemu bez butli.
            Nawiasem mówiąc (it was a joke only, ale co szkodziwink - w tym roku Greenpeace
            tylko raz przyjeżdżał zepchnąć mnie do morza. Bo sam z siebie siedziałem w nim
            późnym latem bez przerwy. I w głąb, i w głąb... Piknie tam beło głemboko pod
            wodom, hej! Ino płetwy migały.
            ;D
    • catrinceoir Re: Pasja... 14.09.09, 20:00
      taniec irlandzki, na ktory jestem juz za stara, ale co jaki czas masochistycznie
      skacze przez pare godzin wink
      wracam do gry na pianinie i do nauki jezykow, czytania ksiazek i cieszenia sie
      sluchaniem muzyki, ktora lubie [zamiast jedynie_slusznego_zespolu meza tongue_out]
      i milo jest nie miec telewizora big_grin znow godzinami slucham audycji radiowych.
    • z_mazur Re: Pasja... 15.09.09, 18:50
      Taniec, taniec, taniec. smile

Właśnie wróciłem z Warszawy z kongresu Bachaty. Trzy dni imprez i warsztatów, było zaje...fajnie.

Teraz jak mnie wciągnęła salsa, to 4-5 dni w tygodniu mam zajęte wieczory i popołudnia.
      • kalpa Re: Pasja... 03.01.10, 11:10
        ja tez taniec!
        kocham, kocham- włączam muzykę i ciało płynie samo. Odkąd M. się wyprowadził
        tańczę codziennie- moja radość, mój żywioł!
        I pisanie- hobby i mam nadzieje praca zawodowa z czasem.
    • jirka-buczyna Re: Pasja... 03.01.10, 16:32
      Aerobik, już 13 rok, szycie (patchworki - świetne na depresję!) i język niemiecki smile
      Mam jeszcze ochotę na taniec, ale czasu nie starcza i ze znalezieniem partnera
      są kłopoty.
      • kalpa Re: Pasja... 03.01.10, 16:35
        Samej też się fajnie tańczy- ja wchodze w trans niemal. Odczuwam to jakby
        dotykania rdzenia zycia, przenika mnie taka radość!
        Może dlatego, że mam cos, co mi sprawia tak wielka radość nie zwariowalam po
        rozstaniuwink
      • z_mazur Re: Pasja... 03.01.10, 20:47
        Są kursy tańća solo. Na większość kursów salsy również nie ma potrzeby zapisywania się z partnerem a i tak na zajęciach przeważnie są zrównoważone składy. Dodatkowo na większości kursów salsy jest stosowana zasada rotacji partnerów (pozwala lepiej opanować prowadzenie w tańcu) więc jest możliwość nawiązania wielu nowych znajomości. smile

Efekty rocznej nauki salsy wyglądają tak:

www.youtube.com/watch?v=8gapeVmrM94
        i tak:

www.youtube.com/watch?v=22TC_2cDkYk
        smile)))

I na kurs zapisywałem się sam. smile)))
        • canan_13 Re: Pasja... 03.01.10, 20:52
          Ja też mam ten problem. Zawsze się krępuję, że będą pary, a ja będę
          ta wybrakowana, albo ktos z litości ze mną zatańczy. Dwa razy w roku
          mam plany i silną potrzebę zapisania się na kurs tańca i tak od
          kilku lat idę, idę i nie mogę dojśc...poza tym nie wiem czy na
          Śląsku są jakieś fajne szkoły. Każde tłumaczenie jest dobre.
    • koloroweszkielko Re: Pasja... 03.01.10, 19:05
      A ja zaczęłam jeździć konno chociaż koni się bałam. Jakoś tak się poukładało że
      dzięki temu będę miała trochę więcej pracy i kasy (to drugie cieszy mnie
      bardziej). Mam fart, robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka