Dodaj do ulubionych

Pozew o alimenty

22.11.13, 12:04
Słuchajcie mam pytanie do was jako osób doświadczonych co nieco w przepisach. Spotkałam dziewczynę, której dałam trochę ciuchów dla dzieci i dowiedziałam się, że tatuś dzieci jest na odwyku czy terapii AA, nie ma ona zasądzonych alimentów, nie wiedziała też że może o nie wystąpić. Jest to bardzo prosta i nie wykształcona dziewczyna. Powiedziałam jej żeby wystąpiła o alimenty, a ona że i tak nie dostanie bo tata dzieci się leczy i nie pracuje. No i teraz jak mam jej powiedzieć aby napisała pozew, bo do pozwu przedstawia się zarobki ojca a tutaj zonk. Ale z drugiej strony bez tego nie dostanie alimentów z FA czyż nie?
Na razie zalatwiła sobie mieszkanie socjalne, zasiłek rodzinny itp, jest na urlopie wychowawczym i nie bardzo może zrezygnować bo w firmie powiedzieli jej, że nie ma etatu dla niej. Szuka pracy, nawet nie wieziała, że może pracować na wychowawczym i szukała sobie coś bez umowy, ale nie chcieli jej tak zatrudnić. Obiecałam, że jej podeślę jakiś przykład pozwu, ale wszędzie jest z zarobkami drugiej strony...
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: Pozew o alimenty 22.11.13, 19:37
      Może wystąpić o alimenty. Ojciec ma możliwości zarobkowe mimo leczenia. Pan może leczyć się ambulatoryjnie, a na leczenie zamknięte, na te 6 tygodni dostaje normalne zwolnienie od pracy czyli ma dochody. Jak nie ma to jest to jego prywatna sprawa, że zaniedbał się w tej sprawie. Dziewczyna niech składa pozew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka