Dodaj do ulubionych

podział majątku

27.04.14, 13:48
Witam.Rozwiodłam się dwa lata temu z jego winy. Teraz złożyłam wniosek o podział majątku.Mamy trochę ziemi i niewykończony dom.Mam pytanie...czy muszę znać wartość majątku i jego składników, co w ogóle powinnam wiedzieć i na jakie pytania się przygotować....nie wiem, ile wart jest nasz dom...polubownie z byłym na pewno się nie dogadam....
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: podział majątku 27.04.14, 18:52
      Hmm, a co napisałaś we wniosku w takim razie? wniosłaś o podział fizyczny?

jakieś szacunki masz możliwość uzyskać - choćby z portali ogłoszeniowych. Wg mnie wartość należy podać, naturalnie i tak będzie wyceniana przez biegłego, bo szanse na to, że się dogadacie co do wartości są zazwyczaj dość małe.

Do tego postępowania warto wziąć prawnika, tu jest znacznie więcej do ugrania, sama nie dasz sobie rady.
      • najw05 Re: podział majątku 27.04.14, 22:22
        jeśli chodzi,co napisałam we wniosku,to znalazłam wzór,że" wszystko zostanie uzgodnione podczas rozprawy"....i tak napisałam....no i mam termin,czyli sąd to uznał....a na prawnika mnie nie stać...jestem sama z 4-ką dzieci i to ja uciekłam( było niebezpiecznie) od byłego ....zostawiłam wszystko....
    • koronka2012 Re: podział majątku 28.04.14, 19:04
      To nie mam dla ciebie dobrych wieści - bez prawnika polegniesz. Wystąp o takiego z urzędu, może się zlitują. Jeśli nie ustalicie wartości - sąd powoła biegłego (koszt), jak się któreś nie zgodzi, to powola kontrbiegłego (koszt). Sprawa o podział może trwać i 4 lata, a wyegzekwowanie należnej kwoty to osobny rozdział.

Musisz napisać pismo procesowe, określając mniej więcej wartość. Napisz na czym się opierasz - np. na średnich cenach gruntu w twojej miejscowości, średnich cenach domów w podobnym standardzie itd. Bardzo dokładnie opisz zawartość domu (dobrze mieć zdjęcia wykończenia, ogrodu itd) - to wszystko co rzutuje na wartość.

Kolejna rzecz - jeśli pracowaliście na etatach, to do podziału sa również składki na 2 filar, to również podlega podziałowi (choć nie gotówkowemu - transferują tylko środki).
      • szpila.2 Re: podział majątku 28.05.14, 13:18
        koronka,
        jak to jest z tymi składkami? pierwsze słyszę?
        Ja przez kilka lat nie pracowałam. Opiekowałam się dziećmi. Mój mąż w tym czasie mógł się wykształcić, dostać kilka awansów (był dyspozycyjnym pracownikiem). Teraz i ja pracuje, ale zarabiam kilka razy mniej od niego.
        Możesz to rozwinąć?
        • wielo.rybia Re: podział majątku 28.05.14, 15:25
          prosta sprawa
          w czasie trwania wspolnoty majatkowej srodki zgromadzone na OFE sa rowniez wpspolne
          skoro sa wspolne podlegaja podzialowi po ustaniu wposlnoty

i teraz mozna to zalatwic na trzy sposoby
          1. Skoro ty nie pracowalas to zrzekasz sie polowy (bo tyle ci sie nalezy) jego zgromadzonych skladek, podpisujecie dokument gdzie to spisujesz i wtedy on zatrzymuje swoje skladki tylko dla siebie.
          2 Dzieli sie z toba skladkami 50/50 i 50% zgromadzonych podczas trwania wspolnoty fundusz przekarze na twoj fundusz lub do zus (teraz po tych zmanach nie wiem jak to bedzie dzialac)
          Jezli pracowalas zsady podzialu dzialaja tez w druga strone - maz ma prawo do zgromadzonych skladek przez ciebie na takich samych zasadach.
          3. Albo nie robic nic - jak zacznie sie wyplata emerytury fundusz sam przekaze 50% zgromadzonych skladek przez meza na twoje konto emerytalne, to samo tyczy sie skladek zgromadzonych przez ciebie - 50% zgromadzonych przekazane zostanie mezowi - jak to bedzie wygladac w teorii tego nie wie nikt bo chyba jeszcze nie ma zadnego emeryta ktory ma wyplacane srodki z OFEsmile

Oczywiscie mowimy tu tylko o okresie trwania wspolnoty i kwocie zgromadzonj przez ten czas.

tak dla rozbawienia, jak ja o tym wposmanialam ex to mu sie oczy zaswiecily i sie zapytal ile tych pieniedzy bedzie - bo myslal ze dostanie je do rekismile)
          • koronka2012 Re: podział majątku 28.05.14, 19:26
            wielo.rybia napisała:

> 3. Albo nie robic nic - jak zacznie sie wyplata emerytury fundusz sam przekaze
            > 50% zgromadzonych skladek przez meza na twoje konto emerytalne, to samo tyczy s
            > ie skladek zgromadzonych przez ciebie - 50% zgromadzonych przekazane zostanie m
            > ezowi - jak to bedzie wygladac w teorii tego nie wie nikt bo chyba jeszcze nie
            > ma zadnego emeryta ktory ma wyplacane srodki z OFEsmile

Z ciekawości - skąd pomysł, że OFE samo coś przekaże, bez deklaracji ze strony uczestników ani bez żadnego orzeczenia sądu? masz jakąś konkretniejszą wiedzę w tym temacie?

Bo ja mam obawy że prędzej wstrzymają całą wypłatę.
            • maria1110 Re: podział majątku 28.05.14, 19:49
              Ciekawe jak niepodzielenie się po rozwodzie wkładem z funduszu może rzutowac na otrzymanie swiadczenia przedemerytalnego ?
              • wielo.rybia Re: podział majątku 28.05.14, 22:03
                no ponoc ma, niestety
                wstrzymana bedzie wyplata dopoki nie zostanie to zalatwione w jakims stopniu na pismie
                czyli jezeli byla zona wczesniej idzie na emeryture, nie zostana jej wyplacone zadne pieniadze dopoki sprawda nie zostanie wyjasniona, spisana i podpisana - pewnie wlasnie wchodzi sad w to wszystko wtedy

jak onie to bede robic i co sie stanie gdy nie bedzie mozliwosci wyjasnienia sprawy tego nie wiem

takie informacje otrzymalam od funduszu, ja jestem wlasnie w takiej sytuacji wiec troche w czarnej bo ex pazerny na kase i w dodatku zlosliwiec i nic nie podpisze bez zalozenia sprawy sadowej a ja juz na to kasy teraz nie mam - jak sie kiedys odkuje to taka sprawe zaloze zeby jednak spokoj byl na stare latasmile
                • maria1110 Re: podział majątku 28.05.14, 22:43
                  Rozumiem.że to przetransferowanieanie kasy eksowi uszczupli moją przyszłą emeryturę. On pracował kilkanascie lat mniej ode mnie to mu się przyda.
          • ro35 Re: podział majątku 28.05.14, 19:56
            niestety, trzeba uważać,
            znam ustawę o funduszach dlatego nie spodziewałem się, że sąd w postanowieniu przeliczy ofe na złotówki i rozliczy w gotówce,
            nie zdążyłem z apelację i 20 tys. w plecy...taki prezent
        • koronka2012 Re: podział majątku 28.05.14, 19:29
          Nie wiem czy miałaś dostęp do kont i na ile znasz sytuację majątkową. Stan majątku określa się na datę rozwodu, a wy orzekaliście o winie, podejrzewam, ze trochę to trwało.

Powinnaś wnieść o zobowiązanie uczestnika podstępowania o udostępnienie wyciągów sprzed rozwodu, a jeszcze lepiej sprzed złożenia wniosku (żeby sprawdzić, czy nie ogołocił kont).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka