mirlen 24.07.06, 13:35 Czy ktoś z Was może wie jak wygląda rozwód przez pełnomocnika? Czy pełnomocnikiem może być dowolna osoba czy koniecznie ktoś z rodziny? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: pytanie o pełnomocnika 24.07.06, 21:29 a mozesz przyblizyc o co ci chodzi piszac "przez pelnomocnika" ? Czy chodzi ci o to ze nie ma cie w kraju ? Jesli tak to oczywiscie mozesz ustanowic pelnomocnika. Pelnomocnikiem moze byc adwokar lub radca prawny oraz osoba z najblizszej rodziny. Ustanawianie pelnomocnikow spoza tego kregu jest niedopuszczalne. Z tym ze takie cos mozesz zrobic jesli jestes strona pozwana. Jako powodka masz obowiazek stawienia sie na pierwszej rozprawie bo jesli tego nie zrobisz sprawa zostanie zawieszona na conajmniej 3 miesiace. Musisz byc ty osobiscie, pelnomocnik nie wystarczy... no chyba ze Sad pojdzie na reke czego jednak zrobic nei powinien bo przepisy w tej sprawie mowia co innego. Jesli jestes strona pozwana to tak jak napisalem wyzej mozesz ustanowic sobie pelnomocnika, mozesz jednak tego nie robic. W tym przypadku powinno wystarczyc ze napiszesz pismo i zajmiesz swoje stanowisko. Nawet gdybys nie miala pelnomocnika ani nie napisala zadnego pisma to Sad najwyzej moze wydac wyrok zaoczny i po sprawie. Lepiej jednak miec pelnomocnika zeby wiedziec co w sprawie piszczy. Odpowiedz Link
mirlen dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 08:31 nie dotyczy to mnie osobiście, ja już sie rozwiodłam Dotyczy to osoby, która jest za granicą. Tylko niestety, to ona chce złożyc pozew. Odpowiedz Link
majkel01 Re: dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 09:41 to w pozwie niech wskaze terminy w ktorych bedzie w kraju i poprosi o wyznaczenie rozprawy w tym okresie. Na pierwsza rozprawe musi przyjechac, w ostatecznosci moze kiedys tam przyjechac do kraju i zlozyc zeznania w trybie zabezpieczenia dowodu czyli praktycznie w kazdej chwili bo jest to zalatwiane bardzo szybko. W ostatcznosci moze sprobowac wziac adwokata no i liczyc na to ze Sad przymknie oko na niektore kwestie proceduralne ale na to bym za bardzo sie nie nastawial bo prawo to prawo. Odpowiedz Link
kruszynka301 Re: dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 11:42 popytaj się jeszcze dokładniej, bo moja teściowa będąc za granicą rozwodziła się poprzez pełnomocnika, i na pewno nie była na pierwszej rozprawie, (ona składała pozew o rozwód i podział mieszkania). Możliwe, że rozwód się wydłuży, ale nie trzeba być w sądzie osobiście. Odpowiedz Link
majkel01 Re: pytanie o pełnomocnika 26.07.06, 08:21 www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24368 Tu masz tez odpowiedz. Odpowiedz Link