Dodaj do ulubionych

pytanie o pełnomocnika

24.07.06, 13:35
Czy ktoś z Was może wie jak wygląda rozwód przez pełnomocnika? Czy
pełnomocnikiem może być dowolna osoba czy koniecznie ktoś z rodziny?
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: pytanie o pełnomocnika 24.07.06, 21:29
      a mozesz przyblizyc o co ci chodzi piszac "przez pelnomocnika" ?
      Czy chodzi ci o to ze nie ma cie w kraju ? Jesli tak to oczywiscie mozesz
      ustanowic pelnomocnika. Pelnomocnikiem moze byc adwokar lub radca prawny oraz
      osoba z najblizszej rodziny. Ustanawianie pelnomocnikow spoza tego kregu jest
      niedopuszczalne. Z tym ze takie cos mozesz zrobic jesli jestes strona pozwana.
      Jako powodka masz obowiazek stawienia sie na pierwszej rozprawie bo jesli tego
      nie zrobisz sprawa zostanie zawieszona na conajmniej 3 miesiace. Musisz byc ty
      osobiscie, pelnomocnik nie wystarczy... no chyba ze Sad pojdzie na reke czego
      jednak zrobic nei powinien bo przepisy w tej sprawie mowia co innego.

Jesli jestes strona pozwana to tak jak napisalem wyzej mozesz ustanowic sobie
      pelnomocnika, mozesz jednak tego nie robic. W tym przypadku powinno wystarczyc
      ze napiszesz pismo i zajmiesz swoje stanowisko. Nawet gdybys nie miala
      pelnomocnika ani nie napisala zadnego pisma to Sad najwyzej moze wydac wyrok
      zaoczny i po sprawie. Lepiej jednak miec pelnomocnika zeby wiedziec co w sprawie
      piszczy.
      • mirlen dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 08:31
        nie dotyczy to mnie osobiście, ja już sie rozwiodłam wink
        Dotyczy to osoby, która jest za granicą. Tylko niestety, to ona chce złożyc
        pozew.
        • majkel01 Re: dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 09:41
          to w pozwie niech wskaze terminy w ktorych bedzie w kraju i poprosi o
          wyznaczenie rozprawy w tym okresie. Na pierwsza rozprawe musi przyjechac, w
          ostatecznosci moze kiedys tam przyjechac do kraju i zlozyc zeznania w trybie
          zabezpieczenia dowodu czyli praktycznie w kazdej chwili bo jest to zalatwiane
          bardzo szybko.

W ostatcznosci moze sprobowac wziac adwokata no i liczyc na to ze Sad przymknie
          oko na niektore kwestie proceduralne ale na to bym za bardzo sie nie nastawial
          bo prawo to prawo.
        • kruszynka301 Re: dokładnie o to mi chodziło 25.07.06, 11:42
          popytaj się jeszcze dokładniej, bo moja teściowa będąc za granicą rozwodziła
          się poprzez pełnomocnika, i na pewno nie była na pierwszej rozprawie, (ona
          składała pozew o rozwód i podział mieszkania).

Możliwe, że rozwód się wydłuży, ale nie trzeba być w sądzie osobiście.
    • majkel01 Re: pytanie o pełnomocnika 26.07.06, 08:21
      www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24368
      Tu masz tez odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka