Dodaj do ulubionych

tak przyziemnie

22.11.06, 18:43
Ja wiem, że pytam tak przyziemnie i bez emocji. Piszę po raz pierwszy.
Właśnie trzymam w ręku wezwanie do zapłaty (widnieje na nim kwota-uiszczenie
kosztów sądowych- jak dla mnie powalająca 600 zł.). Czy można to jakoś ominąć
lub zmniejszyć do minimum. Druga połowa pewnie nie będzie kwapiła sie z
zpałatą.Jakby mało było, że ponosze ogromne koszty emocjonalne (ja i moja
Mała córa)rozwodu to jeszcze taka niespodzianka materialna.
Obserwuj wątek
    • aga.neti Re: tak przyziemnie 22.11.06, 21:46
      hmmm.... rozumien ze to kwota kosztów sądowych po procesie rozwodowym, gdzie
      najprawdopodobniej została orzeczona wina obu stron? Chyba niestety cię nie
      pocieszę. Musisz te koszta opłacic.... I druga strona tez dostała taką kwotę do
      zapłaty. Gdyby została orzeczona wina jednej ze stron, to osoba winna ponosiłby
      koszta procesu sądowego. A tak - jest po połowie: i winy, i kosztów.
      • z_mazur Re: tak przyziemnie 23.11.06, 08:05
        A mnie się wydaje, że to po prostu wezwanie do wniesienia standardowej opłaty
        sądowej od złożenia pozwu rozwodowego, bo to dokładnie w tej chwili tyle wynosi.
        W zasadzie nie można tego obejść i strona wnosząca pozew musi tą opłatę wnieść.
        W pozwie można żadać zwrotu tych kosztów od strony pozwanej. W przypadku
        nieorzekania winy sąd najprawdopodobniej zasądzi zwrot połowy tych kosztów od
        pozwanego na rzecz powoda, przy orzekaniu winy najprawdopodobniej całą kwotę.
        W przypadku kiepskiej sytuacji finansowej można wnioskować o zwolnienie od tej
        opłaty przy wnoszeniu pozwu (jest na to standardowy druczek). Nie wiem czy w
        tej chwili nie jest na to za późno i czy pozew nie zostanie po prostu zwrócony
        po nie wniesieniu opłaty i trzeba go będzie jeszcze raz złożyć razem z
        wnioskiem o zwolnienie od opłaty, ale musiałabyś się zapytać w kancelarii sądu.
        Może Majkel01 sie wypowie, on jest dobrze obcykany w tych kwestiach
        proceduralnych.
        • pudeleczko_75 Re: tak przyziemnie 23.11.06, 08:08
          z_mazur ma racje.
          jesli wezwanie przyszło po zlożeniu pozwu, to na 100 jest to wezwanie do
          uiszczenia wpisu pod rygorem zwrotu pozwu. tym samym jezli opłata nie zostnie
          wniesiona są nie nada sprawie biegu i zwróci pozew.
          • rafanetka Re: tak przyziemnie 23.11.06, 09:17
            Dzięki za odpowiedzi. Tak jakoś naiwnie myślałam, że to będzie mniej. Ale i tak
            te koszty są znacznie mniejsze niż te które bym poniosła zostawiając wszystko
            tak jak jest.
            • brzoza75 Re: tak przyziemnie 23.11.06, 09:22
              Rafanetka ja próbowałam i wystąpiłam do sądu o zmniejszenie wpisu poczatkowego
              nie udało sie ze wzgledu na zarobki , teraz po orzeczeniu eks mam mi zwrocić .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka