oliwka73 24.02.09, 17:07 Mam pytanko, może wiecie czy odpis prawomocnego wyroku dostanę pocztą do domu, czy po ok. m-cu od zakończenia sprawy mam odebrać osobiście w Sądzie? Czy potem muszę go złożyć w USC, czy Sąd przesyła sam? Może ktoś wie, będę wdzięczna za podpowiedź Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lokurdebele Re: prawomocny wyrok 24.02.09, 20:40 Musisz iść do sądu, złożyć wniosek i dostaniesz odpis od ręki. Nigdzie nie musisz zgłaszać, to naczynia połączone. Odpowiedz Link
zo_e Re: prawomocny wyrok 24.02.09, 21:28 Sąd sam przesyła wyrok z klazulą prawomocności stronie powodowej w sprawei rozwodowej. Nie jest potrzebny wniosek. I zawiadamia USC. Odpowiedz Link
lokurdebele Re: prawomocny wyrok 24.02.09, 21:33 A to ciekawe. Ja po 8 miesiącach, kiedy akurat potrzebowałem, musiałem iść samemu. Niczego nie dostałem Odpowiedz Link
nazakrecie.com Re: prawomocny wyrok 24.02.09, 22:28 Być może to zależy od sądu. W Warszawie nie słyszałam o tym, żeby sąd wysyłał stronom wyrok. Trzeba odebrać samemu. Można to zrobić po ok. 21 dniach. A jak tam są alimenty, to koniecznie trzeba zadbac, zeby na wyroku była klauzula wykonalności. I warto przeczytać - ja miałam niezłą jazdę, jak się okazało, że sąd opuścił dwie linijki przepisując wyrok. Akurat te dwie, które dotyczyły podziału majątku. Odpowiedz Link