Dodaj do ulubionych

ugoda odn. majątku a mediator

02.06.09, 15:59
Czy podpisanie ugody dotyczącej podziału majątku musi odbyć się z udziałem mediatora sądowego? Do pozwu rozwodowego dołączyliśmy podpisaną przez nas ugodę dot. majątku oraz poprosiliśmy o zatwierdzenie jej przez sąd. Sędzina odmówiła,podając za przyczynę brak mediatora przy podpisywaniu takiej umowy. Czy jest to właściwe????
Obserwuj wątek
    • mediator.org Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 16:31
      Nie jest to właściwe. Przeczytaj dokładnie uzasadnienie odrzucenia ugody, może
      są tam podane jakieś inne przyczyny (niezgodność treści ugody z przepisami np.)
      Dodam jeszcze, że mediatorem - teoretycznie - może być każdy! Tak stanowią
      przepisy. Sędzia NIE ma racji. To się zdarza, dlatego warto znać przepisy smile I
      się na nie powołać.
      • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 17:27
        Sędzia uzasadniła odmowę brakiem obecności mediatora przy podpisywaniu ugody.
        Faktycznie, podpisaliśmy ją sami i dołączyliśmy do akt sprawy rozwodowej. Nie
        podała żadnego innego uzasadnienia. Czy mam możliwość odwoływania się i na jakie
        ewentualnie przepisy powinnam się powołać??
        • julka1800 Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 19:51
          Pierwsze słysze, by ugoda wymagała obecności mediatora.
          My podpisalismy ugoge w sprawie majatku i mediatora nie bylo. Inna
          kwestia ze strony (czyli my) reprezentowane byly przez
          pełnomocników, ale czy to ma jakies znaczenie?
          Moim zdaniem powinnas prosic Sad o podanie podstawy prawnej
          obecnosci moderatora przy podpisywaniu ugody. A nie odwrotnie.
    • mediator.org Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 21:03
      Jak już pisałam wydaje się to dziwne. Nie znam sprawy, przychodzi mi tylko do
      głowy, że może jakoś źle napisaliście tę ugodę? Sąd, chcąc ograniczyć sobie
      dodatkowej pracy, odrzucił waszą ugodę i tyle. Radzę udać się do Sędziego (mają
      dyżur) i prosić o wyjaśnienie. Przedtem poczytać sobie o przepisach dotyczących
      mediacji - choćby na mojej stronie (sygnaturka)
      • mediator.org Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 21:04
        Wydaje mi się, że może tu Sędziemu chodzić o jakieś procedury, które według
        niego zostały naruszone. Dowiedz się jakie.
        • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 21:27
          Dzięki. Nie było mowy o procedurach itd, tylko o braku mediatora przy podpisaniu
          ugodysmile
          • mediator.org Re: ugoda odn. majątku a mediator 02.06.09, 21:40
            No właśnie brak mediatora to brak odpowiednich procedur winkPrawda może być taka,
            że Sędzia nie przeczytał nawet waszej ugody, aby zaoszczędzić sobie czasu i
            energii, bo spojrzał, że napisana nie przez "fachowca" i tyle. Koniecznie się
            dopytaj o co chodzi dokładnie. A gdyby wymagał mediatora, to nie masz się czego
            obawiać, bo to bardzo tania "impreza". Ale jak już pisałam - nie ma prawa żądać
            mediatora sądowego. A nawet jak Ci go wyznaczył Ty masz tydzień na
            przedstawienie innego, którego sama sobie wybierzesz i do którego masz zaufanie.
            Napisz koniecznie jaka była faktyczna przyczyna odrzucenia Waszej ugody, dobrze?
            • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 13:47
              Napisałam i złożyłam w sądzie wniosek o nadesłanie wyroku wraz z jego uzasadnieniem, nadmieniłam również że nie wykluczam złożenia apelacji w zakresie odmowy zatwierdzenia ugody. Pozostaje czekać.
              • mediator.org Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 16:09
                W razie potrzeby służę przepisami odnośnie mediacji smile
                • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 16:14
                  Dziękuję bardzosmile
                • klapi1976 Re: ugoda odn. majątku a mediator 15.06.09, 23:31
                  Witam mam kilka pytań na temat mediacji i roli mediatora ,
                  chcialabym porozmawiać z kims kto sie na tym zna ......we wrześniu
                  mam pierwsza rozprawę i chiałabym poprosić o mediacje .....zupełnie
                  nie wiem jak sie za to zabrać ....dziękuje za pomoc i podrawiam
                  • majkel01 Re: ugoda odn. majątku a mediator 16.06.09, 18:16
                    najlepsze mediacje odbywają się w 4 oczy. Wtedy można samemu ustalić warunki
                    rozwodu, podziału majątku, a przede wszystkim opieki nad dziećmi.
                    Jeśli jednak potrzebny jest mediator to wystarczy wnieść o przekazanie sprawy do
                    mediacji. Strony mogą sobie wybrać mediatora, jeśli nie wybiorą zrobi to za nich
                    sąd.
                    O mediacjach można dużo poczytać w necie.
              • majkel01 Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 21:56
                domyślam się że sąd mógł oddalić wniosek o podział majątku na podstawie art. 58
                § 3 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który to artykuł mówi że sąd może (czyli
                nawet nie musi) przeprowadzić podział majątku przy rozwodzie jeżeli
                przeprowadzenie tego podziału nie spowoduje nadmiernej zwłoki w postępowaniu.
                Sądowi może nie chciało się wczytywać w ugodę itd. więc wniosek o podział jak to
                się zwykło mówić "uwalił".
                Nie wiem czy jest sens apelować. Apelacja może trochę potrwać, dojdą koszty
                apelacji, a jeśli podział zostanie jednak dokonany to i tak pobrana zostanie
                opłata 300 PLN, od podziału.
                Lepiej dac sobie spokój z apelacją i do sadu rejonowego wnieśc sprawę o podział
                majątku i tam przedstawić tę ugode. Wówczas sąd w swoim orzeczeniu wszystko
                przyklepie i powinno być załatwione.
                Nie wiem jakie sa terminy w waszym sądzie rejonowym (też wydział cywilny), ale
                zakładam że może być szybciej niż apelacja.
                Powinno być taniej. Odpada bowiem koszt apelacji, a opłata od podziału majątku i
                tak będzie pobrana w kwocie 300 PLN, bo to wniosek będzie wspólny.
                Odpada stres z powodu rozprawy apelacyjnej. Dodam że apelacja może zostać
                oddalona, a tym samym do czasu uprawomocnienia się orzeczenia nadal będziesz
                mężatką, bowiem uprawomocnić się może w tym przypadku jedynie całe orzeczenie a
                nie część.

Podsumowując. Nie wiem czy jest sens, skoro można to będzie załatwić w inny sposób.
                • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 08.06.09, 20:31
                  Doczytałam się, że zamiast zakładać sprawę o podział majątku mogę złożyć wniosek zawierający zgodny projekt podziału majątku wspólnego po ustaniu małżeńskiej wspólności ustawowej. Koszt 300zł, a nie jak przy rozprawie o podział majątku 1000zł.Wiesz coś na ten temat?
                  • majkel01 Re: ugoda odn. majątku a mediator 08.06.09, 22:00
                    to jest to samo. Jest tylko albo zgodny wniosek i opłata 300 PLN, albo brak
                    zgodnego wniosku i opłata 1000 PLN. Jakby nie patrzeć to zgodny wniosek w sądzie
                    wychodzi taniej niż u notariusza.
                    • chalsia Re: ugoda odn. majątku a mediator 08.06.09, 22:53
                      > to jest to samo.

nie do konca - ugoda oznacza, że obie strony same między sobą zgodnie dzielą, a
                      przy braku ugody robi to sąd (i wtedy zadowolenie obu stron może być mniejsze -
                      nie mówiąc już o kosztach).
                      • majkel01 Re: ugoda odn. majątku a mediator 08.06.09, 23:52
                        chodziło mi raczej o to że i to i to jest sprawą o podział majątku.
                        Różnica jest tylko we wniosku. Czy będzie zgodny wniosek i opłata niższa, czy
                        wojna o każda złotówkę i opłata wyższa. Ostatnia ustawa o kosztach sadowych w
                        sprawach cywilnych premiować miała strony które w ten czy inny sposób dojdą same
                        do porozumienia, nie zawalając niepotrzebnie sądu przeciągającymi się procesami.
                        Stąd przy ugodowym załatwieniu niektórych sporów opłata jest o wiele niższa.
                        • flyingjulka Re: ugoda odn. majątku a mediator 10.06.09, 16:39
                          Dzięki bardzo. Ciężko w tym wszystkim jest się połapać. Notariusz w tej sytuacji odpada chyba, że ktoś ma nadwyżki w budżecie, zażyczył sobie 2,5tys.smile
      • majkel01 Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 21:44
        > Radzę udać się do Sędziego (mają
        > dyżur) i prosić o wyjaśnienie.

Problem w tym że sędziowie nie przyjmują interesantów. Jedyną osobą która może
        rozmawiać z interesantami to przewodniczący wydziału, a i tak w sumie w
        ograniczonym zakresie bowiem w orzekaniu sędziowie sa niezależni czyli nikt nie
        może sędziemu powiedzieć jak ma rozegrać jakiś problem.
        • wiosenka.pl Re: ugoda odn. majątku a mediator 04.06.09, 23:52
          >bowiem w orzekaniu sędziowie sa niezależni czyli nikt nie
          > może sędziemu powiedzieć jak ma rozegrać jakiś problem.

Kurcze, szkoda że ta niezalezność w praktyce oznacza bezkarność ...sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka