Dodaj do ulubionych

Po rozwodzie

10.07.09, 20:22
jestem po rozwodzie i po rozdzielnosci majatkowej, ale nie mam zadnych
dokumentow poswiadczenia czy cos w tym stylu. Skad to moge dostac?
Jeszcze jedno pytanie w OFE podalam kiedys meza jako osoe upowazniona czy
jakos tak jak teraz wpisac kogos innego a jego wykreslic?
Obserwuj wątek
    • ona_37 Re: Po rozwodzie 10.07.09, 22:35
      auto_robex napisała:

> jestem po rozwodzie i po rozdzielnosci majatkowej, ale nie mam zadnych
      > dokumentow poswiadczenia czy cos w tym stylu. Skad to moge dostac?
      __Rozwód sam w sobie daje rozdzielność majątkowa(chyba że wcześniej miałaś rozdzielność majątkową)ale kolejność nie ma znaczenia.Wyrok otrzymasz poleconym.Potrzebny ci bedzie do wypełnienia odpowiedniego wniosku w OFE(kserokopia) żeby zmienić dane.Chyba nie pomyliłaś rozdzielności majątkowej z podziałem majatku?!
    • majkel01 Re: Po rozwodzie 11.07.09, 09:10
      rozwód to automatyczne powstanie rozdzielności majątkowej. Jesli jest jakiś
      majątek do podzielenia można to zrobić teraz. Jesli ktoś żąda od ciebie takiego
      dokumentu o rozdzielności, wystarczy że weźmiesz (podanie + 6 PLN za stronę
      wyroku) ze sądu odpis wyroku w sprawie o rozwód i masz dokument poświadczający
      że między tobą a męzem istnieje rozdzielność.

NIe wiem jaki masz OFE, poszukaj na stronie www. Powinna być możliwośc dokonania
      zmiany osoby uposażonej przez internet, albo w innej formie na odległość. Jak
      najbardziej możesz zmienić te dane.
      • auto_robex Re: Po rozwodzie 12.07.09, 16:10
        Mam OFE commercial Union

Oni chca ode mnie papierka o rozdzielnosci majtkowej
        Najpierw mielismy rozdzielnosc a potem rozwod.
        Skad wziac taki papierek o rozdzielnosci?
        I czy dokument dot rozwodu bedzie mi potrzebny do czegokolwiek?
        • majkel01 Re: Po rozwodzie 12.07.09, 16:50
          jak wspomniano już wyżej, rozwód automatycznie powoduje powstanie rozdzielności.
          Tym samym nie musi być już drugiej sprawy o ustanowienie rozdzielności.
          Jeśli rozdzielność była ustanowiona jeszcze przed rozwodem to powstała rzecz
          jasna wcześniej niż z datą uprawomocnienia się wyroku w sprawie o rozwód.
          Jeśli OFE żąda od ciebie dokumentu potwierdzającego rozdzielność to jeśli był
          wyłącznie rozwód wystarczy odpis wyroku w sprawie o rozwód. Jeśli rozdzielność
          ustanawiana była wcześniej to albo odpis notarialny umowy rozdzielności albo
          odpis orzeczenia w sprawie o ustanowienie rozdzielności.

Wyroki bierzesz ze sądu. Składasz podanie, opłacasz 6 PLN za stronę odpisu i
          dostajesz odpis wyroku który jest właśnie dokumentem potwierdzającym istnienie
          rozdzielności.
          Odpis wyroku o rozwód może być potrzebny do wielu czynności (np. w banku przy
          zaciąganiu większego kredytu) więc lepiej mieć taki odpis w domowej szufladzie,
          tak na wszelki wypadek.
    • useless00 Re: Po rozwodzie 11.07.09, 15:53
      Tu masz wątek o podziale OFE. Mam nadzieję, że pomoże. Proszę też pomyśleć o zmianie uposażonego w firmie ubezpieczoniowej.

forum.gazeta.pl/forum/w,24087,89471968,,wzajemne_zrzeczenie_sie_praw_do_OFE.html?v=2
      • majkel01 Re: Po rozwodzie 12.07.09, 10:33
        ogólnie temat związany z dzieleniem składek OFE jest mało znany.
        W życiu widziałem już wiele orzeczeń w sprawie podziału majątku i w ŻADNYM nie
        było nic na temat składek w OFE. Mało tego... rozmawiałem np. z pewnym
        asystentem sędziego który najpierw wytrzeszczył oczy a po chwili wahania
        powiedziała (bo to ona) ..."ale przecież tego się nie dzieli". Sędzia dla
        odmiany udał że nie ma problemu, ale widać było że również nie wie jak to jest
        dokładnie.
        Ot, taki właśnie jest stan wiedzy na ten temat.
    • plujeczka Re: Po rozwodzie 11.07.09, 16:16
      po r
      ozwodzie musisz wystać do sadu o wydanie ci wyrioku sadowego bo ten
      dokument bedzie ci potrzebny całe życie.co do funduszu OFF musisz do
      nich napisac mozna to zrobic droga internetowa, dostarczą ci do domu
      i wowczas wypełnisz i 2piszesz osobe uposazoną (nową) do
      dziedziczenia twojej składki w razie twojej smierci.I gratuluję oraz
      zycze powodzenia na "nowej drodze"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka