Dodaj do ulubionych

SZKOŁA TRENERÓW

08.01.06, 01:18
Jestem wciąż w fazie poszukiwań tego co chce robic w przyszłości, jednak
jesdno jest pewne - ma to byc praca związana z dydaktyką. Warto zrobic
podyplomowe jak w tytule? (kwestia dodatkowych umiejętności itp)
Obserwuj wątek
    • tomomi Re: SZKOŁA TRENERÓW 20.01.06, 15:23
      www.moderator.wroc.pl - szczerze polecam. Szkoła I klasa
      • k_i_k_a Re: SZKOŁA TRENERÓW 22.01.06, 13:18
        hmmmm... a którą edycję kończyłeś? Bo ostatnie już nie są tak entuzjastyczne w
        ocenie...
    • hebe82 Re: SZKOŁA TRENERÓW 21.01.06, 01:43
      A ja polecam Ci program BAZA
      integracja.krakow.free.ngo.pl/index.php?action=7&sub=2
      Pozdrawiam.
      • paola331 Re: SZKOŁA TRENERÓW 01.02.06, 18:24
        Ja rowniez polecam program BAZA. Nie wiem z jakiego miasta piszesz, ale BAZA
        jest realizowana zawsze w okolicach Krakowa.
        Jednak co do postu poprzedniego zmieniela sie strona organizatora
        www.stowarzyszenie-integracja.org jednak nie jest aktualizowana wystarczajaca
        szybko i jest ostatnie info o edycji 2005
        Jezeli chcialbys/chcialabys dokladniejszych informacji zapraszam na
        olapatron@gmail.com
        powodzenia w zdonywaniu doswiadczenia
        Ola
        • kaha1 Re: SZKOŁA TRENERÓW 08.02.06, 19:03
          dziś spotkałam się z opinią że TROP nie jest dobrą szkołą, bo zbyt uzależnia od
          siebie osoby szkolące się.
          co o tym myślicie?
          • iwa01 Re: SZKOŁA TRENERÓW 09.02.06, 01:51
            o firmie TROP i ich szkole trenerów biznesu już tu kiedyś pisałam.

nie wiem czy uzaleznia, manipuluje uczestnikami szkoleń bardzo, przynajmniej
            wtedy gdy ja byłam uczestnikiem szkoły trenerów- manipulowano nami.

Oni mieli wtedy cudowny pomysł- otóż zaproponowali uczestnikom kursu, by po
            ukończeniu kursu napisali programy szkoleniowe, złożyli je w TROPie, a TROP je
            oceni, jesli program będzie dobry to autor programu zapłaci TROPowi za
            możliwośc jego realizacji. Oczywiście autor nie będzie programu realizował
            tylko trener z TROPU, a autor może praktykowac jako drugi trener oczywiscie za
            tę praktykę TROPowi płacąc.
            • kaha1 Re: SZKOŁA TRENERÓW 09.02.06, 08:39
              o kurcze!
              coś podbnego słyszałam - że trener po szkoleniu wychodzi nie wierząc w swoje
              możliwości, w to że może sam poprowadzić zajęcia. Zawe raczej jako kotrener..
            • malyheniu Re: SZKOŁA TRENERÓW 11.02.06, 18:54
              O cholera! Wiedzialem, ze panstwo Jakubowscy z TROPu sa raczej pazerni , ale ze
              az tak.... Zaskoczylas mnie - dzieki za newsa. A o uzalenianiu nic nie wiem,
              ale to prawdopodobne.
              • iwa01 Re: SZKOŁA TRENERÓW 12.02.06, 13:30
                szkolenie (szkoła trenerów, w ktorej uczestniczyłam) prowadzone było przez dwu
                trenerów. Jeden -kotrener, był z nami zawsze na kolejnych zjazdach, drugi
                trener się zmieniał w zalezności o tematyki bloku szkoleniowego. Jak się w
                trakcie okazało, kotrener za możliwośc bycia kotrenerem płacił TROPowi sporą
                kase, a i trenerzy prowadzący bloki tematyczne tez byli praktykantami, poza
                kilkoma - samymi Jakubowskimi i jeszcze jedną kobietą.

jak juz tu kiedyś wczesniej pisałam, połowa szkolenia- pół roku- to był jeden
                wielki trening interpersonalny, psychoterapia i babranie sie w cudzych
                problemach. Nie za to płaciliśmy. Naprawde nie interesowało mnie kto się
                rozwiódł i jakie w nim były żale do byłego małżonka.
                W pewnym momencie grupa sie zbuntowała, wystosowaliśmy pismo, chcieliśmy dostać
                to za co płaciliśmy grube wówczas pieniądze. Jak doszło do spotkania prosto w
                oczy z Państwom J, to grupa została tak zmanipulowana, ze większośc uczestników
                wycofała sie z zarzutów.
                Osoby, które miały już wówczas doświadczenie trenerskie (między innymi ja i
                jeszcze 3 inne osoby) i przyszły do TROPu zdobyc szlify, wywalczyły możliwość
                rezygnacji z kontynuacji i dalszego płacenia za tę farsę.
                Przed rozpoczeciem szkolenia, trzeba było podpisać umowę, z ktorej praktycznie
                nie było możliwosci wycofania się, a umowa praktycznie zobowiazywała jedynie
                jedną stronę przede wszytskim do terminowego dokonywania wpłat, druga strona
                nie miała żadnych zobowiązań.

doświadczenie z TROPem nauczyło mnie, jak można ludziom wciskać kity i
                doprowadzić do tego, by uwierzyli, że dostają to za co płacą albo, ze to jest
                dla nich korzystniejsze niż to za co zamierzali zapłacić.

• trainings Re: SZKOŁA TRENERÓW 12.02.06, 17:45
                  Jestem wdzięczny za Twój post. Teraz będzie łatwiej wybierać tym, którzy
                  szukają szkoły trenerskiej.
                  T.
                  • iwa01 Re: SZKOŁA TRENERÓW 12.02.06, 20:12
                    teraz z perspektywy kilku lat i wielu doświadczeń wiem, że bardzo wązne jest
                    doprecyzowanie czego po szkoleniu oczekuję, w przypadku drogiego szkolenia-
                    uzgodnienie tego z organizatorem (czy to szkolenie jest dla mnie czy raczej nie
                    będzie mnie satysfakcjonowało), no i oczywiście ważne jest to by umowa jeśli
                    taka jest podpisywana zobowiązywała do czegoś obie strony
            • trainings Re: SZKOŁA TRENERÓW 11.02.06, 23:44
              To dość skandaliczny i niesmaczny proceder. Kontrakty szkoleniowe opierają się
              na jakości K-H. I są w przypadku wielu grup całkiem "wartościowe".
              Jeśli coś się produkuje - to pozostaje kwestia posiadania praw autorskich.
              Jeśli ktoś znajdzie swoje materiały w użyciu - bez wiedzy i zgody - powinien
              domagać się udziału w zyskach.
              Duże firmy szkolące trnerów mają przecież większą szansę na kontrakty niż ich
              najlepsi uczniowie, którzy tuż po kursie nie są znani na rynku.
              • paola331 Re: SZKOŁA TRENERÓW 12.02.06, 09:07
                Ja na szczescie tylko ze slyszenia znam takie przypadki ze uczniowie po szkoleniu placa trenerowi za mozliwosc pracy z nim.
                Mysle ze trafilam do fajnego srodowiska trenerskiego gdzie trenerzy z wiekszym doswiadczeneim wspieraja mlodych pozwalajac im pracowac ze soba.
                • maweta Re: SZKOŁA TRENERÓW 14.02.06, 11:41
                  Ja tak samo świetnie trafiłam. Najpierw dostałam mozliwość wykładania materiału
                  w szkółce, potem trenerka po zobaczeniu jak sobie radzę, wzieła mnie na pełne
                  szkolenie jako kotrenerkę (firma szkoląca dała mi za to pełne wynagrodzenie).
                  Brałam udział w przygotowywaniu szkolenia a nawet za pierwszym razem
                  prowadziłam cześć programu (trenerka cały czas mnie wspierała) wyszło świetnie,
                  grupa była bardzo zadowolona a szkolonko zaowocowało kolejnymi szkoleniami.
                  Firma z którą współpracuje wychodzi z założenia, że najleprzego dla nich
                  trenera sami wyszkolą. Tym bardziej, że mam praktyczne doświadczenia w
                  sprzedaży, jestem po psychologii i robie AE dla HR.
            • janusz2_ Re: SZKOŁA TRENERÓW 14.03.06, 01:05
              STB TROP ukończyłem w ubiegłym roku i jestem z niej bardzo zadowolony.

Jako ciekawostę dodam, że prawie wszyscy z mojej grupy TROPowej spotykamy się
              raz w miesiącu (już po ukończeniu szkoły), organizując sobie warsztaty. A w
              spotkaniach biorą ludzie z różnych miejsc w Polsce - jeżeli więc decydują się
              raz w miesiącu przejechać np. 300 km, to znaczy, że te spotkania są dla nich
              coś warte :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka