Dodaj do ulubionych

zanik mięśni

11.06.05, 14:07
...
w gronie moich znajomych jest chłopczyk (9 l.) chory na zanik mięśni, lekarze
rozkładają ręce, a chłopczyk umiera na oczach matki...czy ktoś z Państwa
słyszał o przypadkach zastosowania metod niekonwencjonaklnych w leczeniu tego
schorzenia? ...

Szanowni Państwo, to powyżej napisałem na forum ogólnym i jedna z osób
skierowała mnie tutaj. Chłopiec, o którym pisałem ciepi właśnie na chorobę D.,
jego stan jest poważny: przeszedł tracheotomię i jest podłączony do
respiratora, jest karmiony przez sondę - stąd moje pytanie, apel do Państwa
czy może można jeszcze coś zrobić...
Z poważaniem,
R.
Obserwuj wątek
    • sebanna5 Re: zanik mięśni 12.06.05, 16:33
      Witam
      Niestety nie mam dla Pana dobrych wieści - wszystko co robimy dla polepszenia
      stanu naszych dzieci to właściwie eksperymentowanie. Przeprowadzone badania
      dowodzą, że przyjmowanie sterydów (encorton czy deflazacort)w jakiś sposób
      wzmacnia organizm, choć należy liczyć się z wystąpieniem niepożądanych skutków
      ubocznych (jednak encorton powinny zacząć przyjmować dzieci jeszcze chodzące).
      Co do kuracji w Kijowie czy Charkowie - zdania są podzielone (lekarze na całym
      świecie odżegnują się od tego typu metod). Ja osobiście mam wiele wątpliwości -
      tak naprawdę nie wiadomo co jest wstrzykiwane do mięśni, skąd to pochodzi i czy
      zostało odpowiednio przebadane i w końcu czy nie spowoduje to skutków ubocznych
      (np. raka) - ja po prostu boję się poddać syna takiemu ryzyku, choć nie
      zarzekam się - nie wiem czy nie zdecydowałabym się na takie ryzyko gdyby mój
      syn nie miał już nic do stracenia. Nie wiem co można robić w przypadku gdy
      dziecko jest już podłączone do respiratora. Może znajdzie się ktoś kto podpowie
      nam wszystkim w tej ważnej sprawie. Ja myślę, że może warto zainteresować się
      lekiem PERINDOPRIL (zapobiega zachorowaniu na niewydolność serca dzieci z
      dystrofią Duchenne'a)- więcej informacji może Pan uzyskać na stronie
      www.miesnie.szczecin.pl. Przykro mi, że po prostu nie potrafię Panu
      pomóc w tej sprawie - jestem zaskoczona faktem,że już u 9-ciolatka może dojść
      do tak poważnych problemów (jak widać choroba może przebiegać z różną
      intensywnością). Poza tym proszę skontaktować się z Fundacją Pomocy Chorym na
      Zanik Mięśni bądź Towarzystwem Zwalczania Chorób Mięśni - są na bieżąco z
      wszelkimi informacjami dotyczącymi tej choroby. To bardzo ludzkie z Pana
      strony, że stara się Pan pomóc innym (zjawisko coraz rzadziej spotykane). Tym
      bardziej jest mi smutno, że w tak trudnym momencie nie jestem w stanie pomóc
      (mam świadomość, że nadejdzie czas, że i my będziemy musieli zmierzyć się z tak
      okrutnym wyrokiem losu, ale do końca trzeba mieć nadzieję). Pozdrawiam sebanna
    • shaman5 Re: zanik mięśni 16.06.05, 21:15
      jest szansa
      prosze o natycmiastowy kontakt tel 012 648 43 49 krakow bogdan
    • ania1516818 ratunek - zanik mięśni 18.06.13, 01:56
      Moja mama opowiadała, że dawno temu jej sąsiadka wyleczyła swoje dziecko z zaniku mięśni stosując kąpiele w końskim łajnie. Ponoć zbierała to, moczyła w wodzie, podgrzewała i do takiego wywaru wkładała dziecko. Ponoć już po 2- 3 tygodniach stosowania tego była widoczna poprawa. Robiła to ponoć codziennie. Nie mogę do tego ustosunkować się, ale postanowiłam ,że znajdę jakieś forum dla osób z zanikiem mięsni i opiszę to. Pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i bardzo jest mi bliskie cierpienie rodzin poszukujących ratunku dla chorych dzieci.
    • ania1516818 Re: zanik mięśni 18.06.13, 01:59
      Moja mama opowiadała, że dawno temu jej sąsiadka wyleczyła swoje dziecko z zaniku mięśni stosując kąpiele w końskim łajnie. Ponoć zbierała to, moczyła w wodzie, podgrzewała i do takiego wywaru wkładała dziecko. Ponoć już po 2- 3 tygodniach stosowania tego była widoczna poprawa. Robiła to ponoć codziennie. Nie mogę do tego ustosunkować się, ale postanowiłam ,że znajdę jakieś forum dla osób z zanikiem mięsni i opiszę to. Pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i bardzo jest mi bliskie cierpienie rodzin poszukujących ratunku dla chorych dzieci.
    • monika32.net Re: zanik mięśni 30.08.15, 15:31
      Jest takie miejsce w Polsce, gdzie leczą chorych z zanikiem mięśni. Dr Haretski jest niesamowicie skuteczny. Zostawiam namiary na to miejsce: Europejska Akademia Medycyny Ludowej na dolnym śląsku. Byłam tam wielokrotnie jako pacjentka. Jeżeli ktoś chciałby dowiedzieć się czegoś więcej np. o sposobach leczenia, to można do mnie dzwonić na nr 881-351-153. Pozdrawiam. Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka