30.09.06, 17:15
A wiec kilka pytan odnosnie dostepnosci autogazu, cena autogazu, oraz koncowki do tankowanie (jakie sa ?? gdzie mozna zakupic)
Obserwuj wątek
    • adam.arnhem Re: auto-gaz 30.09.06, 23:03
      Kiedys miałem auto na gaz. Pociągnąłem ze sobą z Polski. Ale podatki są wysokie
      więc opyliłem. Gaz jest dostępny prawie na każdej stacji paliw.
      Końcówkę/przejściówkę będziesz musiał kupić bo nie na wszystkich stacjach je
      mają. A jak już mają to gaz bokami ucieka. Widziałem końcówki w sklepach
      Halfords. Ale wiekszy wybór mają tam gdzie montują instalacje. Cen gazu nie
      pamiętam. Ostatnio to chyba było 0,47 EUR. Cena najlepszego piwa na świecie
      Trappist Triple ok 6,30 EUR za 6-ciopak.
    • rocker Re: auto-gaz 01.10.06, 10:19
      Wujass, rozumiem, że jedziesz autem z Polski na polskich blachach do Holandii. W Holandii jako złączka gazu występuje tzw. bagnet (w Niemczech i Belgii jest tzw. ACME, a w Polsce tzw. Italian dish). Zajrzyj na stronę www.autogas.nl i kliknij na link "Buitenland" (zagranica). Tam masz spis (z obrazkami), jakie złącze występuje w jakim kraju. Radziłbym Ci jednak kupić przejściówki w Polsce. O ile w Niemczech jeszcze mają na stacjach przejściówki do Italian Dish (wołają 20 euro kaucji), to w Holandii może być problem, gdyż mają prawie wyłącznie do niemieckich gwintów. Ja kiedyś za dwie przejściówki (ACME i bagnet) zapłaciłem 100 zł.
      Dostępność autogazu jest duża, jak pisze Adam, prawie na każdej stacji. Z tym, że ceny różnią się znacznie. Na autostradzie możesz zapłacić około 58 centów za litr, a w miasteczkach 48-51. Dla pełnego obrazu zajrzyj na stronę www.brandstofprijzen.nl - tam masz w miarę aktualne ceny na poszczególnych stacjach. Jeśli interesują Cię Niemcy, daj znać, podam Ci listę stacji na trasie Świecko-Venlo (A2) oraz Świecko-de Lutte (A2+A30). Cena gazu w Niemczech to 67-69 centów.

Odnośnie wypowiedzi Adama o podatkach - podatki od wszystkiego są wysokie. A w przypadku gazu to też zależy. Oczywiście mówię tu o podatku od samochodów zarejestrowanych w Holandii. Przy dobrej instalacji gazowej (LPG-G3, wtrysk gazu, nie instalacja mieszalnikowa) podatek jest trochę wyższy niż od beni, ale i tak sporo niższy niż za ropniaka. Dokładne wartości podatku można wyliczyć na stronie www.belastingdienst.nl/reken/mrb/index.htm

Pozdrawiam,

Koza
      • wgrzeg1980 Re: auto-gaz 02.10.06, 11:34
        zamierzam zalozyc LPG G3 w moim aucie. Ile to kosztuje w NL i gdzie najpiewniej
        to zrobic w okolicach Hagi i Rotterdamu? Jakie sa formalnosci z
        przerrejestrowaniem auta z Pb na LPG?
        • mad_die Re: auto-gaz 02.10.06, 11:48
          co do kosztów, to jest to około 2tys euro, ale więcej na temat "gdzie zakładać" powie Ci na pewno rocker ;)
        • rocker Re: auto-gaz 02.10.06, 20:42
          wgrzeg, ale jaki konkretnie G3 chcesz założyć? Bo G3 G3 nierówny. W Holandii pod szeroko rozumianym pojęciem G3 (czyli gaz III generacji) kryje się kilka rodzajów instalacji. Są tu najprostrze wtryski gazu (odpowiednik jednopunktowego wtrysku benzyny, faktyczna III generacja), sekwencje (odpowiednik wtrysku wielopunktowego, tzw. IV gen.) i najnowsze, opracowane przez firmę Vialle, wtryski ciekłej fazy, V generacja.

I właśnie V generacja będzie kosztować Cię około 2000 (przynajmniej ja zapłaciłem tyle rok temu, wogóle nie żałuję, i już się zwróciła). Pamiętaj, że w generacji III (chyba już nie montowana w Holandii) i IV gen. nadal masz pod maską piękną banię w postaci parownika. Jeśli kiedyś próbowałeś wyregulować parownik, będziesz się starał go unikać. Jeśli nie, szczerze odradzam Ci taką instalację, a wiem, że mogą Ci próbować taką wcisnąć (np. firma AG, producent instalacji).

Jeśli chodzi o warsztat w Randstad, to nic Ci nie polecę, bo ja nie jestem z tego regionu, nawet na Schipol ostatnio nie jeżdżę po nikogo (sam samolotami nie latam). Mogę Ci polecić, abyś na stronie www.autogasinbouw-agis.nl znalazł jakiś warsztat w okolicy, zadzwonił, dowiedział się itd. Z resztą sam już będziesz wiedział, co robić. Możesz również spróbować w słynnym www.gasfx.nl, ale tam mają limity odnośnie wieku auta i przebiegu. Ja znalazłem bardzo sympatyczny warsztat www.autogasinbouw.nl, tyle że oni są w Enschede i Eindhoven.

Przerejestrowanie: jeśli zakładasz gazik w tzw. RDW erkend bedrijf, oni załatwiają papierzyska za Ciebie (i to jest w cenie instalacji). Jeśli chcesz to zrobić sam, musisz wybrać się na kontrolę w RDW (kosztów nie znam, ale niskie raczej nie są) i wypełniać formularze zmiany rodzaju zasilania auta.

Na koniec podam Ci mały tip, jeśli zdecydujesz się zakładać gaz. Załatw to tak, żebyś gaz miał założony zaraz po zapłaceniu podatku drogowego za kwartał - wtedy cały ten kwartał masz jeszcze po stawce benzynowej, dopiero nowy kwartał zapłacisz za G3.

I pamiętaj, tylko z G3 (i ew. CNG) wjedziesz do centrum Nijmegen w 2007 roku ;)

Pozdrawiam,

Koza
          • corneliss Re: auto-gaz 03.10.06, 11:02
            przygotuj sie jeszcze na to ze w Holandii tankujesz gaz SAM, a nie tak jak w Pl
            czy w Niemczech gdzie podchodzi obsluga...
            • mad_die Re: auto-gaz 03.10.06, 12:07
              no ja akurat uważam, ze to jest o wiele lepsze, bo nie musisz czekać, aż łaskawie pan podejdzie i zatankuje Ci samochód.
              poza tym, na kazdej stacji, w której w Niemczech tankowaliśmy nikt nie podchodził, zeby nas obsłużyc, więc chyba to tylko Polska jest taka _dziwna_ ;)
      • wujass Re: auto-gaz 03.10.06, 18:56
        no jakos tez bylem zdziwiony gdy to w niemczech nikt nie podszedl mi tankowac gazu... we wloszech jest podobnie jak w polsce a wiec tankuje obsluga....\rocker jesli moglbys cos powiedziec na temat mozliwosci tankowania na A2 w niemczech... czy znajduja sie jakies stacje przy autostradzie czy trzeba szukasc gdzies na zjazdach???
        • rocker Re: auto-gaz 03.10.06, 21:01
          Masz wiadomość na mailu gazetowym.

Pozdrawiam,

Koza
          • wgrzeg1980 Re: auto-gaz 06.10.06, 11:19
            wow! Rocker! Widze, ze fachowiec z Ciebie. Wielkie dzieki za obszerne
            wyjasnienia! 2000 EUR. Ktos mi mowil, ze tysiac wiec bede jeszcze raz musial
            przekalulowac cala sprawe.

Czy moglbys puscic liste stacji LPG na A2 w Niemczech tu na forum? Rodzice sie
            do mnie wybieraja. Oni juz gaz i przelotke maja :)

Pozdrawiam!
            • mad_die Re: auto-gaz 06.10.06, 11:40
              wyślij rodzicom na maila też, tak jak rocker wysłał Tobie ;)
            • rocker Re: auto-gaz 06.10.06, 22:55
              Ludzie różne rzeczy mówią, ja też mogę Ci powiedzieć cenę, jaką chcesz usłyszeć. Tylko co z tego? 2000 wołają w warsztatach, ale mówię, dowiedz się, za co sobie wołają. Ja ostatnio zajrzałem z ciekawości i okazało się, że po pierwsze, wszyscy gazownicy w garażu razem wzięci wiedzieli o gazie mniej niż ja sam, a po drugie właśnie za instalację IV gen. wołali 2200 (unikaj instalacji firmy AG). Z tego co wiem, to _tylko_ Vialle robi wtrysk gazu w fazie ciekłej (V gen.). Jak ja ją montowałem, to w Polsce taka instalacja kosztowała grubo ponad 9000 PLN, więc już na wstępie oszczędziłem.

Nie wiem, czy jest sens kalkulować, gaz się zawsze opłaci, bez względu na koszty instalacji. Weź pod uwagę, że w NL benia jest 2.5 raza droższa od gazu. A przy dobrej instalacji auto wcale nie pali więcej. Mnie na mieście przy ciężkiej nodze pali poniżej 10, przez wioski ok. 7 (!) a na autostradzie trochę poniżej 8 litrów. I tylko w DE (gaz w podłodze) dochodzi do 11. Na benzynie palił niewiele mniej (Pug 406, 1.8 dla orientacji). W moim przypadku zwrot instalacji nastąpił po około 30 kkm.

Weź jeszcze pod uwagę jedną rzecz - ceny gazu nie wariują tak bardzo jak benzyny. Więc przy każdym tankowaniu jesteś spokojniejszy i kieszeń tak nie boli.

Z resztą, zajrzyj kiedy do mnie, pogadamy przy piwie ;)

Pozdrawiam!
              • rocker Re: auto-gaz 06.10.06, 22:59
                A odnośnie gazu w Niemczech:
                www.gas-tankstellen.de oraz www.propan.de/tanken/tanken.html
                no i oczywiście google.

Jeśli jesteście w NL, przejściówki można kupić w sklepach ANWB (niektóre VVV mają produkty ANWB) oraz w Halfords. Cena około 6 euro za sztukę, pasują do bagnetów.

Uwaga, te przejściówki nie będą pasować do Italian dish - te mają mniejszy gwint.
                • wgrzeg1980 Re: auto-gaz 07.10.06, 17:10
                  Witam ponownie!

Rocker, Kalkulacja w moim przypadku jest dosc istotna ponieważ moje wozidlo
                  (Megi coupe 1.6) ma juz 116000 km na liczniku a nie planuje z nia się żenić na
                  dłuzej niz kolejne 2 lata. Przewiduje, ze rocznie zrobie 30 tys km to powiedzmy
                  za 2 lata, kiedy bede chcial ja sprzedawac bedzie miala 180 tys.

Spalanie zupy na autostradzie jak na razie na poziomie 6-6.5 litra na 100 km.
                  Jak przycisne wychodzi 7.5 (np. na autabahnie przy 140-150km/h). Także liczac
                  realistycznie 1 km kosztuje mnie 9 centow na zupie a na gazie powiedzmy 4-5 ct.
                  2000 EUR zwroci sie wiec za 45 tys km czyli tuz przed sprzedaza.

Benzyna w tej chwili jest mocno przeceniona. Ekonomisci spodziewaja sie, ze w
                  ciagu kilku miesiecy cena za barylke spadnie z 70 do 50 USD za barylke. Takze
                  Jeszcze raz przespie sie z tematem ale gaz pewnie zainstaluje dopiero w
                  nastepnym wozidle. ;)

Wybierajac sie w Twoja okolice - odezwe sie co do piwa! :)

Czesc.
                  • rocker Re: auto-gaz 11.10.06, 21:35
                    Rozumiem Wgrzeg. Ja też zrobiłem kalkulację. W moim przypadku km na beni kosztował 12 centów (rok temu, przy cenie beni 1.40 za litr), a na gazie 5 centów (jak jeżdżę delikatnie, schodzi do 4.5). Jeżeli cena benzyny spadnie, spadnie również cena LPG, gdyż ten jest produktem ubocznym. Może różnice nie będą aż tak wielkie, ale zawsze będą.

Mnie wyszło, że zwrot instalacji nastąpi po 30kkm, i to już się stało. A auto planowałem na jakieś 4 lata. Jak będzie, nie wiem, bo obecnie jeżdżąc tylko praca-dom nakręcam 1kkm w tydzień. Niemniej jednak ja już na tym oszczędzam. I może o ile kwota, za jaką mógłbym sprzedać teraz auto, nie jest jakaś rewelacyjnie wielka w porównaniu do wartości auta, to dzięki instalacji nie będę miał większych problemów ze sprzedażą.
                    I w Twoim przypadku będzie podobnie, przez dwa lata za benzynę zapłacisz tyle, ile za gaz + instalacja. A po 2 latach auto będzie Ci łatwiej sprzedać i relatywne koszty użytkowania wyjdą niższe (mniej portfel boli przy tankowaniu). Nie naciskam, przedstawiam wszystkie aspekty ;)

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka