mgd20 05.10.07, 13:14 pomocy jak po tubylczemu bedzie farba akrylowa?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ropsu Re: farba akrylowa.. 05.10.07, 14:34 Jesli nie ma jakiejs innej,fachowej nazwy, to do glowy nie przychodzi mi nic innego jak acrilverf. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tijgertje Re: farba akrylowa.. 05.10.07, 19:35 Acryl verf, ale zalezy do czego. Akrylowa moze byc rozniaaasta i moze sie po tubylczemu roznie nazywac (do drewna i metalu to na przyklad uzywaja nazwy lak=lakier). Odpowiedz Link
mgd20 Re: farba akrylowa.. 05.10.07, 22:04 no wlasnie do drewna mi potrzebna dzieki za pomoc Odpowiedz Link
tijgertje Re: farba akrylowa.. 05.10.07, 22:22 JAk chcesz malowac drewno, to farb jest multum cale. Wybierz sie do marketu budowlanego typu Gamma czy Praxis. Do wnetrz chyba wszystkie farby sa na bazie wody (malarzom w Wiatrakowie prawnie nie wolno nawet innych stosowac), najczesciej akrylowe, czasem akrylowo- aklydowe. Podkladowki sa biale i szare,(grondverf), do scian muurverf, a cala reszta do wnetrz do najczesciej cala masa kolorow wlasnei do drewna i metalu. Masz w 3 wydaniach:matowe (mat), jedwabny polysk/polmat (zijdeglans, najpopularniejsze), i polysk (glans albo hoogglans). Dobre sa farby Flexa, ale drogie, niezle maja z mieszalnika w Gamma i znosne ceny, jak na Wiatrakowo:-/ Praxis ma fajna wlasna serie gotowych dobrze kryjacych farb "dubbeldekkend". Odpowiedz Link
mgd20 Re: farba akrylowa.. 11.10.07, 20:18 tijgertje, probowalam dobic sie na priva ale bez skutku, czy mozesz podpowiedziec jak po tubylczemu zwie sie lakier matowy? z gory dziekuje Odpowiedz Link
tijgertje Re: farba akrylowa.. 11.10.07, 21:09 Pewnie, ze moge, zalezy jeszcze o jaki ci chodzi. Na hobbystycznych pisze Vernis mat , na budowlanych blanke lak , mat. Albo Vernis mat tez. Na budowlanych zwykle pod nazwa czy kolorem z przodu na dole puszki pisze czy jest to mat czy polysk, na lakierach i farbach. mat = matowy zijdeglans = jedwabny polysk glans, hoogglans = (wysoki) polysk. Poczta faktycznie cos szwankowala ostatnio, zaraz ci podrzuce moj numer, jesli tym razem pojdzie, jakby co, to mozesz zadzwonic. Lakier matowy mam jeden rewelacyjny. Pudelko z jezami nim malowalam, teraz co przechodze kolo niego, to glaszcze:-) Kupilam w Praxisie, Trae Lyx czy jakos tak do parkietow, nie w kazdym niestey maja, ale lakier mimo, ze w porownaniu z innymi drogi, to jest naprawde dobry (tyle, ze niezbyt gesty, co w decu raczej zaleta nie jest). Ktos mi polecal kiedys lakier do lodzi (jachtlak), ale jeszcze nie mialam okazji wyprobowac, moze niedlugo. Odpowiedz Link
ropsu Re: farba akrylowa.. 06.10.07, 12:38 Jejku, jejku!!! Wyglada na to, ze pomoglem ale z bledem:(. Wstyd sie przyznac ale u mnie w domu, to zona zna sie na tych wszystkich ''meskich'' zajeciach nie mialem wiec nigdy okazji przeczytac, ze akryl, to acryl, a nie acril. Po przeczytaniu postow ponizej musze wyrazic podziw i szacunek dla wiedzy szanownych wspolforumowiczek w dziedzinie, ktora jest tradycyjnie uwazana za meska. Pozdrowienia i gratulacje Odpowiedz Link
tijgertje Re: farba akrylowa.. 06.10.07, 13:59 Ropsu:-) Pal szesc jedna literke:-) Osobiscie widzialam na roznych farbach akrylowych roznie pisana nazwe, wiec trudno sie o bledy w tym wypadku spierac:-) Wazne, zeby odroznic akryl od aklydu, bo aklydowe czesto sa na zewnatrz. Latwy myk to sprawdzenie na etykiecie, w czym myc pedzle, jak w wodzie, to nie smierdzi, jak w terpentynie, to z pomieszczen lepiej trzymac sie z daleka. Co zas do tej "meskiej" dziedziny:-))) Naprawde myslisz, ze baby to sie na niczym nie znaja? :-))) Jakbys kiedy malowal parkiet czy drewniana podloge, to sie zglos, moge polecic naprawde rewelacyjny, nie zolcacy lakier (np na biala bejce), schnacy blyskawicznie i niemal bezzapachowy. Rewelacja! Jest nawet taki, ktorym mozna pomalowac podloge kilka razy a nadal wyglada jak surowe drewno. Dla Holendrow, nie lubiacych lakierow, tylko zawziecie pastujacych parkietowe podlogi wprost produkt idealny:-) Wycieczek i eksperymentow z farbami mam za soba juz troche, bo zajmuje sie czyms bardzo "babskim":-))) Sam zobacz: fotoforum.gazeta.pl/5,2,tijgertje.html Odpowiedz Link
mgd20 Re: farba akrylowa.. 06.10.07, 19:12 tijgertje ! to zajmujesz sie tym czym ja :-) i do tego wlasnie szukam akryli.. Odpowiedz Link
tijgertje Re: farba akrylowa.. 06.10.07, 19:22 Ale jaja:-))) Jak tak, to ja ci moge cala liste zrobic gdzie co kupowac:-))) Skad jestes? Moze sie jakos zgadamy, no i nie ja jedna zajmuje sie "de kupa" w Wiatrakowie. Jutro wlasnie sie wybieram na targi hobbystyczne Pipoos w Brabanthallen w Den Bosch:-) Nozyczki moje ukochane musze upolowac:-) Nie masz przypadkiem po drodze? Jakby co, to pisz na maila. Farby hobbystyczne do decu kupisz w Praxis, male buteleczki Äpple Barrel Glos, sa dobre, w Kruidvat tez mieli, ale teraz zmienili marke, kupilam biala, ale nie jestem nia zachwycona, choc moze to tylko biala, bo czasem sa roznice miedzy kolorami. Dobre, ale drozsze sa w sklepach hobbystycznych marki Folk Art. Te sa wydajne i naprawde dobre, o ile mozesz troche wiecej wydac. Odpowiedz Link
ropsu a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 06.10.07, 22:02 ...a jesli sie juz Drogie Panie spotkacie, to prosze wspomniec o Ropsu z Hagi, ktory byl jak katalizator ;) A tak powaznie: robisz bardzo piekne rzeczy Tijgertje. Gratuluje!!!! Odpowiedz Link
tijgertje Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 08.10.07, 08:43 Ropsu:-))) Wielkie dzieki katalizatorze:-))) Jak sie kiedys spotkamy, to moze nawet w Hadze nawet, bo mamy obie po drodze:-))) Haga to w Holandii chyba jedyne duze miasto, ktore mi sie naprawde podoba, wiec jakies prawdopodobienstwo istnieje:-) Odpowiedz Link
ropsu Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 12.10.07, 05:45 Haga jest rzeczywiscie ladna i zycie toczy sie tu jakby nieco dostojniej i wolniej niz w np Amsterdamie. Zapraszam wiec serdecznie tym bardziej, ze moja polowica ma dosc podobne hobby :) Pozdrawiam jeszcze raz, Katalizator Odpowiedz Link
tijgertje Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 14.10.07, 16:15 Znowu o farbach... Nowa marka akrylowek w buteleczkach w Kruidvat jest do niczego! Nie kupowiac, omijac szerokim lukiem, mimo, ze cena zachecajaca! Mazaje wychodza, slabo kryja, przebijaja kolory, slowem, zmarnowane pieniadze. Ropsu, zdradz co to za hobby ma twoj polowica? Tak cos myslalm, ze musi miec cos z malowaniem, skoro sie zna na farbach:-))) Tylko wiecej szczegolow prosze:-) Odpowiedz Link
mgd20 Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 15.10.07, 19:42 tak farby w Kruidvat... w piatek kupilam i w piatek wyrzucilam.. to masakra jakas jest....niestety kupilam zanim przeczytalam .. ropsu wlasnie coz to za hobby tez jestem ciekawa/// Odpowiedz Link
ropsu Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 16.10.07, 19:20 Kiedys budowala domki dla lalek i wychodzilo jej to calkiem fajnie ale duzo z tym bylo balaganu i zachodu wiec teraz sie tylko czasem odgraza, ze powroci do starego hobby. Teraz natomiast robi kartki okolicznosciowe. Wychodza jej nawet fajnie i robia wrazenie kiedy docieraja np.do Polski. Wprawdzie efekt koncowy osiaga w duzej czesci za pomoca gotowych schematow ale wychodzi jej naprawde ladnie. Odpowiedz Link
tijgertje Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 16.10.07, 19:48 O, widze, ze twoja zona ma hobby bardzo na czasie:-) Bylam na targach Pipoos w den Bosch, 80% stanowisk bylo zwiazane z kartkami. Ale fakt, cuuuda robia czasem. 31.10-4.11 w Utrechcie sa najwieksze holenderskie targi hobbystyczne. Nie masz jej przypadkiem ochoty na nie wygonic?:-))) Tylko worapieniedzy na droge dolozyc nie zapomnij:) Ja sie mam zamiar wybrac, choc nadal niezdecydowana jestem. Co roku sie tak wybieram... www.kreadoe-online.nl/sites/www_kreadoe_online_nl/nl/index.asp Odpowiedz Link
ropsu Re: a gdzie podziekowania dla Ropsu?????????? 19.10.07, 06:05 Niestety ja nie moge bo w tym czsie Wszystkich Sw i musze byc w Lodzi. Moja zona mowi abys wybrala sie koniecznie jesli jeszcze nogdy nie bylas. Twierdzi, ze oszalejesz tyle tam wszystkiego. Ale troche szkoda bo mozna by bylo sie tam spotkac. Pozdrawiam i milych wrazen. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Do Tijgertje 20.10.07, 01:04 Zajrzalam, dzieki:-) Bede pamietac na zas:-) Odpowiedz Link