maxijo 28.01.10, 22:14 czyli impetigo, choroba panuje w szkole u syna. Po polsku to liszajec zakazny, ale nie slyszlam nigdy... mialsycie juz z tym do czynienia.Ponoc bierze sie antybiotyk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamaxia08 Re: krentenbaard 28.01.10, 22:25 Coś mi się o uszy obiło i poszperałam na szybko... jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś to wrzuć w google "liszajec zakaźny" i będziesz miała ogląd co i jak. Ale jak tu sprawa z leczeniem może wyglądać to już całkiem "inna para kaloszy" ;) Pozrawiam Odpowiedz Link
kasia191273 Re: krentenbaard 29.01.10, 00:40 u nas w zlobku byl przypadek, wisi kartka, jakie sa objawy i jak sie leczy Nine na razie wszelkie zlobkowe epidemie omijaja (odpukac!) Odpowiedz Link
lenkaaa Re: krentenbaard 29.01.10, 00:41 ja sie jeszcze nie spotkalam, narazie jedynymi chorobami panujacymi w PSZ lub szkole byly zesde ziekte i ospa. Odpowiedz Link
anja0123 Re: krentenbaard 29.01.10, 22:48 Owszem, to dosc popularna przypadlosc zlobkowa. Moj synek mial w wieku okolo poltora roku, nie wyglada to ladnie, ale na szczescie szybko mija. podaje sie antybiotyk (bez tego dziecko nie ma wstepu do zlobka), niestety choroba moze powracac. 'Vriendje' mojego syna wlasnie ma krentenbaard, synek w zeszlym tygodniu mial plamke na brodzie, ale smarowalam mu spirytusem i chyba sie rozeszlo po kosciach... Odpowiedz Link
chosia Re: krentenbaard 02.02.10, 21:05 Moja corka to miala jakis czas temu. Lekarz domowy przepisuje na to masc z antybiotykiem. Wedlug naszej lekarki, po jednej dobie smarowania dziecko juz nie zaraza i moze isc do zlobka. W naszym zlobku troche na to krecili nosem ale jednak nie osmielili sie zakwestionowac zdania lekarki, wiec mala po tym jednym dniu wrocila do zlobka. Innych dzieci nie pozarazala. Odpowiedz Link
tijgertje Re: krentenbaard 04.02.10, 15:47 W koncu i ja wiem, jak to dziadanstwo wyglada. Kaspra kolezanka tydzien temu miala na buzi cos jak rozdrapanego zajada, w piatek juz sie w szkole nie pokazala, bo rozlalo jej sie na caly policzek. Wczoraj wrocila do szkoly, ma antybiotyk, jeszcze plamke ze 2-3cm2 i wszyscy mamy nadzieje, ze sie nie rozejdzie po szkole. Odpowiedz Link