Dodaj do ulubionych

chrząkanie u dziecka

14.03.11, 19:20
Pomozcie drogie mamy
moj maly 4,5 rolu chrzaka od prawie 3 misiecy, nie kaszle a chrzaka.
doprowadza mnie tym do dzalu potrafi tak chrzakac doslownie do 2 minuty
bylismy w styczniu u domowego - nic, ma samo przejsc
w lutym bylam po raz drugi i powiedzialam mu ze nie wyjde z gabinetu jak cos nie zrobi z mlodym.
Dostalismy skierowanie do KNO
Bylismy w zeszlym tygodniu - popatrzal do gardla i do ucha i nic oczywiscie, przepisal lek przeciwalergiczny i krople do wyczyszczenia uszu i mamy sie zjawic w czwartek by czyscic uszy.
I sie zastanawiam czy nie prosic o jakies badania - wymaz z gardla, cos z krtani bo mlody mowi ze go drapie w krtani.
Ja po prostu juz nie wiem co z nim zobic, najpierw dawalam krople, syropy jeszcze byl chory w miedzy czasie i mial antybiotyk i nic nie pomoglo.
Pomozcie prosze o jakie badania poprosic lekarza bo ja juz wariuje slyszac to chrzakanie
Dzieki za kazde odpowiedz
A
Obserwuj wątek
    • mamantkaa Re: chrząkanie u dziecka 14.03.11, 22:12
      A może to faktycznie samo przejdzie? ;)
      Mój syn ma 6 lat i różnych etapów miał całą masę: dłubanie w pępku, trzymanie palców przy buzi, pstrykanie paznokciami i chrząkanie też własnie. Nie było to związane z żadną chorobą u niego, denerwowało mnie strasznie, ale wszystko samo mu przechodziło. Może nie trwało to aż 3 miesięcy, tylko krócej.
      Może jest to związane z suchym powietrzem zimą w mieszkaniu?
      Albo z alergicznym podrażnieniem.
      Oj, za dużo nie pomogłam.
      • ika.alias Re: chrząkanie u dziecka 14.03.11, 23:30
        Mamantka ma racje: najpierw dobrze by bylo ustalic czy to fizyczna dolegliwosc, czy jakies przyzwyczajenie...
    • mamabeauty Re: chrząkanie u dziecka 15.03.11, 13:28
      Moja corka tez tak chrzakala,lekarz mowil,ze samo przejdzie,ze to taki tik i ze mamy to kompletnie lekcewazyc.Nie reagowac,nawet nie patrzec w jej strone,kiedy znowu zaczyna chrzakac,nie komentowac w ogole.I o dziwo przeszlo.Ja bylam przkonana,ze to od suchego powietrza w mieszkaniu,ale chyba jednak nie to bylo bylo powodem.Sprobuj,jak nie minie wtedy do lekarza,bo przyczyn chrzakania moze byc wiele.Ale mozliwe,ze to tylko taka forma zwrocenia na siebie uwagi.
    • monika7833 Re: chrząkanie u dziecka 23.12.13, 19:48
      Mój syn chrząkał 2 lata, został przebadany od a do z. Wizyta u pulmonologa oczywiście tez była ( nie jedna)- nie pomogło. Az pewnego dnia pewien pediatra zapytał " czy syn dużo mówi",Hmm-tak. " Więc pewnie ma przesuszoną śluzówkę gardła i nosa, proszę kilka razy dziennie nawilżąć moda morska w sprayu i używać maści ochronnej z witamią A. Cuuuuud!!! Po tygodniu stosowania chrząkanie ustało. Ale być może pomogła moja modlitwa w Częstochowie przed obrazem Matki Bożej, co też polecam.
      • monika7833 Re: chrząkanie u dziecka 23.12.13, 19:52
        Do poprzedniego postu- masćią ochronną z witaminą A smarujemy nos. Mam nadzieję że to co tu napisałam pomoże zmartwionym mamom, ja martwiłam się 2 lata.
        • mamaboryska2 Re: chrząkanie u dziecka 04.01.14, 22:01
          alw tą maść mam do środka nosa pakować? Śluzówkę nią smarować?
          Mój chrząka i chrząka, już mie szlag trafia!
          Tak samo - przebadany na wszystkie sposoby i nic. Ale gada, krzyczy, non stop więc może to właśnie to????
          • a-n_k-a Re: chrząkanie u dziecka 11.04.14, 19:10
            Cora chrzaka od października. Pozniej byla choroba z mokrym kaszlem, antybiotyk. Po chorobie nadal dziwne pokaslywanie/chrzakanie. Teraz przez tydzień zapalenie oskrzeli-syropy wykrztusne i antybiotyk- teraz juz zdrowa i nadal ma ten denerwujacy tik. Co chwila ja upominamy ale to naprawde denerwuje. Lekarka moei przejdzie. Gdyby to byl tik to powinno przechodzic kiefy jest zajeta czy pochlonieta zabawa, przynajmniej tak mi się wydaje.
            Ola od listopada ma brata no ale to "cos" pojawilo sie jyz wczesniej. Mowi ze musi tak robic bo jej cos przeszjadza w gardle. Nawilzanie gardla czy ssanie lagodzscych pastylek nie pomaga. W nocy oczywiscie jest spokoj.
    • caaroo Re: chrząkanie u dziecka 16.05.14, 22:06
      Drogie Mamy, mam podobny problem, moja córka ma 5 lat i od ponad roku chrząka, ale tylko w dzień w nocy jest spokój.
      badaliśmy się u neurologa, laryngologa, robiliśmy testy skórne, badania na pasożyty, wszystko OK, już nie wiem gdzie szukać dalszej pomocy.

Laryngolog zasugerował nam tomografię komp. zatok, ale na razie nie zdecydowałam się. Tomografię zalecił tak na wszelki wypadek.
      a czy u Was z tym chrząkaniem coś się wyjaśniło?
      proszę o pomoc :(
      • dagajaga Re: chrząkanie u dziecka 05.09.15, 22:44
        Moja córka lat 6 chrząka od półtora miesiąca i już nie mam sił do tego... Dostała dwa leki antyalergiczne ale nic nie pomaga, nie zwracam uwagi bo może to tik ale to też nie pomaga. Ja już szału dostaję słuchając tego... nie wiem czy się martwić czy czekać. Gdzieś czytałam, że to może być objaw pasożytów lub przerostu candidy. Czy ktoś miał podobne problemy i wyleczył?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka