Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

08.11.05, 17:39
Dziendobry wszystkim Paniom
Jak to jest z tym z ubezpieczeniem ciazowym?. Ktore najlepiej wybrac? Z racji
pracowania czy lepiej prywatnie?A moze wogle przedstawic formularz E111, jesli
on cos daje.
Poradzcie prosze Wasze sposoby.

Przyszla mama w Amsterdamie.
Obserwuj wątek
    • nesla Re: ubezpieczenie 08.11.05, 19:31
      ja w ogole nie wiem o czym ty mowisz, "Z racji pracowania" "formularz E111" ???
      Nasze sposoby??
      • corneliss Re: ubezpieczenie 08.11.05, 20:28
        formularz E111 raczej Ci nic nie da, jesli pracujesz legalnie, lub prowadzisz
        dzialalnosc gosp. mozesz sie ubezpieczyc w ktoryms w towarzystw ubezp.
        pamietaj jednak ze od nowego roku zmienia sie caly system ubezpieczeniowy w
        Holandii i np. mniejsze towarzystwa wchodza w fuzje z wiekszymi, zmienia sie
        wiec skladki - to napewno i odplatnosc za rozne zabiegi itp.
    • anitax Re: ubezpieczenie 08.11.05, 22:01
      Jesli mieszkasz w Holandii, to powinnas sie tu ubezpieczyc. Wtedy chyba E111
      nie jest uwzgledniane. W ogole podobno sa klopoty z tym formularzem, w wielu
      krajach placowki ochrony zdrowia go nie uznaja, kaza sobie placic gotowka i
      pozniej trzeba dochodzic zwrotu kosztow w Polsce, co podobno nie jest latwe.
      Jesli zamierzasz rodzic w Holandii, to zadbaj o odpowiednie ubezpieczenie.
      Wlasnie dostalam rachunek za pomoc coreczce tuz po porodzie (podlaczenie do
      tlenu, pol godziny w inkubatorze, monitoring przez noc i tyle, w sumie 16
      godzin w szpitalu) - 2,5 tys. euro! W tym nie bylo porodu!
      • agagaby Re: ubezpieczenie 08.11.05, 22:27

• beba3 Re: ubezpieczenie 09.11.05, 01:01
          Wysylaja tylko fakture powiadamiajaca ale sumy sa nieziemskie!
          Nie wyobrazam sobie zycia tutaj z dziecmi i bez ubezpieczenia. Jezeli jestes
          tutaj legalnie koniecznie sie ubezpiecz! Jako ze jestes w ciazy skladke
          bedziesz miala wyzsza ze wg na ryzyko jakie porod niesie ale i tak sie oplaca.
          Nie zycze Ci komplikacji przy porodzie ale nie powinnas zakaldac, ze nic sie
          nie stanie.
          Podobno ten formularz respektuja i potem uzyskasz zwrot kosztow ale tylko jesli
          pomoc medyczna jest niezbedna. Przy porodzie jest ale jesli przenioslas sie do
          Holandii a w Polsce oplacasz skladki...? Nie wiem jak jest dokladnie Twoja
          sytuacja, ciezko tak spekulowac...
          • jaava Re: ubezpieczenie 10.11.05, 15:18
            Czesc
            dziekuje za odpowiedzi. Nie mam formularza E111, ale to byla jedyna forma
            ubezpieczenia jaka znalam do niedawna tutaj. Wlasnie przyjechalam z Anglii gdzie
            opieka ciazowa wyglada innaczej i nie wiedzialam od czego tutaj zaczac. wczoraj
            dzwonilam do Agis i oni mnie ubezpiecza. Czy ktos jeszcze jest u nich
            ubezpieczony? Jakies szczegoly?
            Przyszla mama
            • natalya20 Re: ubezpieczenie 10.11.05, 17:15
              ja jestem u nich ubezpieczona, jestem zadowolona, za leki ktore dotychczas
              przyjmowalam nie musialam placic, mamy wykupione jakies wersje dodatkowe ale
              mimo tego dostalam rachunek za to ze zostalam na noc w szpitalu(za sam porod
              nie) bylo to jakies 150euro
            • anitax Re: ubezpieczenie 10.11.05, 20:07
              Kiedys bylam ubezpieczona w AGIS, ale to jeszcze bylo przed ciaza. Polisa w
              porzadku, ale w administracji balagan. Przy rejestracji 2 razy zgubili moje
              dokumenty, poza tym nie chcieli mi zwrocic kosztow lekow zapobiegajacych
              malarii i dopiero jak im podalam punkt w polisie, gdzie tego typu leki byly
              uwzglednione, dostalam pieniadze z powrotem. Tak wiec jak tylko bedziesz
              pilnowac papierkow, ok.
              Warto tez wykupic dodatkowa polise na leczenie stomatologiczne,
              najprawdopodobniej pokrywa ona 75% kosztow, reszte bedziesz musiala zaplacic
              sama.
              • beba3 Re: ubezpieczenie 10.11.05, 21:45
                My jestesmy ubezpieczeni w Amiconie i jakos standardowo mamy ubezpieczenie
                stomatologiczne. Zwrot jest 75% kosztow ale do jakiejs sumy przypadajacej na
                rok. Bez tego zwrotu leczenie byloby bardzo kosztowne. Przeliczylam, ze te 25%
                ktore place to tak jak bym poszla w Polsce prywatnie. To samo. Przy czym nie
                znam obecnych cen w Polsce. Zainteresowalam sie tym problemem ze trzy lata temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka