Dodaj do ulubionych

optyk w Holandii

15.08.06, 17:14
Tym razem pytanie nie o ciążę i nie o dziecko, tylko o mnie samą;-) Wypadek
miałam malutki i pogruchotałam swoje okulary do czytania. Na co dzień noszę
soczewki, ale wieczorem noszę okulary. Zawsze takie sprawy załatwiam w
Polsce, bo taniej i prościej, ale nie zanosi się, żebym tam pojechała w
najbliższym czasie, a przecież tylko we własnej osobie musiałabym. Mam
pytanie: jak to wygląda w Holandii? Potrzebny okulista czy tylko optyk do
wyrobienia sobie okularów? Znam nawet ich moc ( -3,5), nie muszą być jakieś
odjazdowe specjalnie, bo je tylko w domu noszę przed snem. Ile to może
kosztować i jak się do tego zabrać?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: optyk w Holandii 15.08.06, 19:28
      Do okulisty tu kieruja tylko dzieci albo baaardzo szczegolne przypadki. Mozesz sie wybrac do jakiegokolwiek optyka, komputerowe badanie wzroku robia od reki za darmo (przynajmniej ja w kilku sprawdzalam i nie placilam). Hans Anders ponoc jest najtanszy (z wiesci od oszczednej sasiadki). Sprawdz polise ubezpieczeniowa, bo czasem ubezpieczenie pokrywa nowe okulary, ale ja nie nosze, wiec nie znam szczegolow, raz na jakis czas chyba oplacaja, w zaleznosci od polisy. Ogladnac zawsze mozesz, ogladanie nie zobowiazuje do zakupu, mozesz poprzymierzac rozne oprawki, to na nich zdzieraja zazwyczaj, a potem sie zastanowic:-)
      • zuzka71 Re: optyk w Holandii 15.08.06, 22:13
        ja dodam, ze cena szkiel zalezy od ich jakosci i korekcji..poszukaj, zdarzaja sie co jakis czas rozne akcje. np druga para gratis i jakos tak mniej serce boli przy placeniu..a ceny sa moim zdaniem zabojcze w porownaniu do pl..niestety...ale tez w pl to juz 6 lat temu ostatnio zamawialam okulary...ale ceny mnie powalila, (ale ja na minusie, plusy chyba sa tansze....)z tym ze jakos badania tez! nigdy mi tak dobrze i kompleksowo nie badano wzroku..polecam. i powodzenia. pozdr.zuza
    • go.ga Re: optyk w Holandii 15.08.06, 22:47
      Kupuje sie i bada wzrok u optyka. Zorientuj sie z ubezpieczeniem, czasem cos
      faktycznie zwracaja. Moje mi zwracalo czesc za okulary/soczewki raz na 3 lata.
      Ceny wysokie, tez tutaj kupowalam, bo rozbilam moje i potrzebowalam "na gwalt".
      Zreszta coraz wiecej rzeczy zalatwiam tutaj mimo cen, bo nie chce mi sie w
      Polsce za tym wszystkim chodzic, wole pobyc ze znajomymi/rodzina.
      • asiekok Re: optyk w Holandii 15.08.06, 23:00
        Ja za okulary zaplacilam dosc duzo, chyba ponad 200 euro w Hans Anders. Ale byly
        to szkla cylindryczne, a one sa drozsze, i do tego nie szklane a plastikowe, bo
        wychodzily duzo ciensze i lzejsze niz zwykle. Oprawki sa przewaznie w promocji i
        kosztuja niedrogo. Zawsze mozesz sie zorientowac.
        Polecam Ci tez kupowac soczewki tutaj, bo nie jest wcale drozej niz w PL. W Hans
        Anders jest lensen totaalplan. Co miesiac placi sie chyba 8.95 , co wychodzi ok
        58 euro na pol roku. Po pieciu miesiacach przysylaja bon i odbiera sie soczewki
        w sklepie, razem z plynem. Ja jestem bardzo z nich zadowolona. Najpierw
        kupowalam w specsevers, ale tam placi sie ok 90 euro na pol roku, wiec
        zrezygnowalam. Aha, jezeli kupujesz soczewki w hans anders to tez dostajesz
        rabat na okulary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka