Dodaj do ulubionych

Mam pilne pytanie :D

16.04.07, 08:53
Jak to jest z przekraczaniem granicy , dziecka z dziadkami ?! tz. np. dziecko
jedzie z dziadkami na wakacje , my akurat w tym czasie nie
mozemy ....potrzebne sa jakies dodatkowe pozwolenia , zaswiadczenia itp. czy
wystarczy tylko paszport dziecka ?!
Wiecie moze ?!
Obserwuj wątek
    • nesla Re: Mam pilne pytanie :D 16.04.07, 10:32
      Tijgertje bedzie wiedziec, pisala nie tak dawno temu o przyjezdzie dziadkow ale
      w odwrotnym kierunku z Polski do Holandii ale z wnukiem, chyba te same przepisy
      obowiazuja co w z Holandii do Polski.. czy nie? Mieli jakies problemy na
      granicy, jak ci sie chce to szukaj posta albo pisz do niej.
      • lenkaaa Re: Mam pilne pytanie :D 16.04.07, 11:14
        mnie się coś kojarzy, że niedawno ktoś pisał ( Tygrys może?), że przepisy się
        zmieniły i jak dziecko nie podróżuje z rodzicami to na Schiphol żądają
        specjalnego zaświadczenia od rodziców ze zgodą na przekraczanie granicy z
        dzieckiem.
        Do tej pory paszport dziecka wystarczał ale teraz to sama nie wiem, może
        zaczynaja wprowadzać zmiany mające zapobiec wywożeniu dzieci za granicę.
        • saviera Re: Mam pilne pytanie :D 16.04.07, 11:40
          Chodzi mi o przejazd samochodem , wnuki z dziadkami , z Polski do Holandii :D
          Trzeba miec jakies pozwolenie na pismie od rodzicow moze , czy cos takiego ?!
          • luizjana11 Re: Mam pilne pytanie :D 16.04.07, 15:13
            Sytuacja z wrzesnia 2006:po wypadku mego slubnego w Polsce wracalismy do domu
            ambulansem. Chlopcy zostali w Polsce u dziadkow,poniewaz taki plan mielismy juz
            wczesniej. Polska babcia dostala od nas kopie naszych paszportow oraz list w
            dwoch jezykach z informacja,ze wyrazamy zgode na wyjazd dzieci z babcia (pelne
            dane podane) oraz numer telefonu do nas,gdyby byly jakies watpliwosci.
            Wrocili samolotem ,problemow nie bylo,ale nasz list+kopie paszportow zostaly
            dokladnie obejrzane i na Okeciu i na Schiphol.Babcia ma polski paszport,dzieci
            niderlandzkie.
            Sytuacja z czerwca 1999:moja mama przyjezdza z Polski z dzieckiem 5-letnim.
            Dziecko rodzinne,ale zupelnie inne nazwisko. Mama ma kopie paszportow obojga
            rodzicow dziecka oraz notarialne oswiadczenie o zgodzie na wyjazd dziecka z
            ww.osoba. Oswiadczenie bylo w dwoch jezykach:polskim i angielskim,podroz
            samochodem,ani Niemcy,ani Polacy na granicy nie mieli zastrzezen,ale dokumenty
            obejrzeli.

Powodzenia-Luizjana.

www.pol-ned.tk
            • saviera Re: Mam pilne pytanie :D 16.04.07, 17:33
              Dziekuje za informacje :D
              • flucha Re: Mam pilne pytanie :D 17.04.07, 10:06
                Sytuacja z lutego.
                Podroz samochodem z Holandii do Polski.Maz paszport holenderski i holenderskie
                nazwisko, syn polski paszport - polskie nazwisko, zadnych innych dokumentow bez
                problemow przejechali przez granice. Z powrotem jechali z moja mama, jeszcze
                inne nazwisko, rowniez bez problemow. Ale tak jak opisywala to Tygrys wszystkie
                dokumenty trzeba miec przy locie samolotem, na lotnisku sa ostrzejsze przepisy.
                • saviera Re: Mam pilne pytanie :D 17.04.07, 11:41
                  Flucha dziekuje :D Pocieszylas mnie :D a juz sie przerazilam , chodzi o dzieci
                  mojego brata . On sam z zona przyjechali tutaj do pracy , wczesniej nigdzie nie
                  informowali sie . Chcialam zeby jego dzieciaki przyjechaly na komunie mojej
                  corki , moi rodzice beda jechac , wiec pomyslalam zeby i ich zabrali ze
                  soba ...teraz siedze i sie zamartwiam , czy przekrocza granice, takbez papierka
                  od rodzicow . A juz malo czasu zostalo na zalatwienie odpowiednich papierkow .
                  Nic , bedziemy ryzykowac ...... . Nazwisko dziadki i wnuki maja jednakowe ,
                  moze uda sie bezproblemowo ....:D
                  Serdeczne dzieki za informacje :D
                  • flucha Re: Mam pilne pytanie :D 17.04.07, 17:06
                    Ja za tydzien lece samolotem do Polski z Dortmundu i juz sie boje:). Mamy z
                    synem rozne nazwiska, biore akt urodzenia i tyle, zobaczymy jak to bedzie, dam
                    znac po powrocie.
    • tijgertje Re: Mam pilne pytanie :D 17.04.07, 19:57
      Saviera, teraz bez papierka to tylko rodzice moga z dzieckiem jechac, w dodatku
      jeslimaja identyczne nazwisko w dokumentach, inaczej musza udowodnic, ze
      dzieckoi jest ich rodzonym dzieckiem (np akt urodzenia). Inne osoby podrozujace
      z dzieckiem nawet o tym samym nazwisku, ale nie bedace rodzicami lub prawnymi
      opiekunami, musza miec pismna zgode obojga i kopie ich paszportow. Bez tego
      moga na granicy dziecka nie puscic.Zobacz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24320&w=58058712&a=58148784

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka