Dodaj do ulubionych

Syrop na kaszel

22.04.07, 11:53
Jaki stosujecie syrop na kaszel dla pol rocznego dziecka. Wlasnie dzwonila do
mnie kolezanka, ze jej synek ma strasznie meczacy kaszel, lekarz nie
przepisal nic tylko go osluchal. Powiedzial, ze jak bedzie mial wyzsza
goraczke to maja wrocic.Syrop moga kupic w aptece, tylko jaki?Macie jakies
sugestie, najlepiej syrop wyksztusny i w jakich dawkach sie podaje takiemu
malenstwu, ona nie zna holenderskiego:) A moze jakies domowe sposoby?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Syrop na kaszel 22.04.07, 12:50
      Dobry jest Bromchexine, ale dla dzieci powyzej roku. O cos dla malucha to
      musisz jednak w aptece zapytac. W drogerii mozna tez znalezc syropy bez
      recepty, trzeba patrzec na opakowaniu, zawsze pisze dla jakiego wieku jaka
      dawka, choc osobiscie jestem za apteka. Aptekarki sa naprawde ok, mysle, ze po
      angielsku tez bez problemu bedzie mozna sie z kims dogadac, a panie sa zwykle
      bardziej pomocne niz lekarze w takich wypadkach, doswiadczylam na wlasnej i
      syna skorze, pare razy dzwonily do lakarza, bo mojemu chudzielcowi rzepisywali
      leki wedlug wieku, a nie wagi, czesto trzeba bylo obnizyc dawke. Dla syna
      mialam jakies czopki wlasnie na meczocy kaszel, ktory mialy rozpuszczac sluz,
      ale nie pamietam nazwy i byly chyba tylko na recepte.
    • nesla Re: Syrop na kaszel 22.04.07, 20:56
      Na kaszel podaje Biselfon, ale nie wiem od jakiego wieku jest dozwolony.
      • maxijo Re: Syrop na kaszel 23.04.07, 12:10
        moj maly kaszlal po ostatnim przeziebieniu i to pare tygodni. Lekarz nie
        widzial zadnego problemu, zapisywal jakies syropki (promethazin, noscapine
        itp). A maly dalej kaszlal w nocy i po wysilku, zaczelam zastanawiac sie nad
        jakas astma, taaa. sama diagnoze wymyslam. Porosilam kategorycznie o
        antybiotyk, dostalam amoxycyline i po 5 dniach nastala cisza. Watpie czy to byl
        przypadek, wyleczylam po kilku tygodniach dziecko nienajlepszym (jak slyszalam)
        antybiotykiem.
        • tijgertje Re: Syrop na kaszel 24.04.07, 00:00
          Maxijo, a co jest nie tak z amoxycilina? Bralam to kilka razy, Kasper tez,
          ostatnio przy anginie mialam Broxil, ale nie dosc, ze mie po nim mdlilo, to nie
          pomogl, przeszlo w zapalenie krtani, wyleczylam wlasnie amoxycilina, pomagala
          mi tez przy zapaleniach oskrzeli. Nie wiem, co slyszalas, ale jest to chyba
          jedyny antybiotyk, ktory tu w ciazy przepisuja, bo ponoc najmniej ma skutkow
          ubocznych i uchodzi za najbezpieczniejszy, tak samo u malych dzieci. A na
          Broxil i pochodne sie obrazilam, po nim chorowalam bardziej niz przed,
          zapowiedzialam domowemu, ze tego swinstwa za nic na swiecie wiecej nie wezme.
          Koszmar, zeby czlowieka non stop przez cala kuracje tak mdlilo:-(
          • maxijo Re: Syrop na kaszel 24.04.07, 14:33
            ponoc byl kiedys watek na tym forum o amoxicilinie, ze to antybiotyk starej
            generacji, w Polsce niepodawany, o slabej skutecznosci. Nie znam sie, u nas
            pomogl i maly przestal kaszlec. Zadnych skutkow ubocznych, oprocz luznego
            stolca ze 4 razy dziennie. Jedno zastrzezenie, sporo jest tej zawiesiny i maly
            bral 3 razy po 4 ml, po 5 dniach na widok wstrzasania butelki dostal histerii,
            troche przydluga ta kuracja, ale jak mowilam skuteczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka