Dodaj do ulubionych

Tunele pod Odrą

25.11.10, 00:23
Gratulacje Mikoj.

Nie wiem czy słyszałeś Mikoj o tunelach pod Odrą. Tunele pod Odrą są najczęściej budowane w okolicy / pod jazami na Odrze przez Niemców.
Miejsca niedostępne dla postronnych, tylko dla pracowników Gospodarki Wodnej.

Tunele te są przekopane pod dnem koryta Odry, by ciśnienie wody zbyt nie napierało na tunel z litego betonu.

Do dziś nie jestem pewien, do czego tak naprawdę miały służyć owe tunele pod odrą.

Niemcy to naród praktyczny i zawsze wszystko czynią z planem i dla jakiegoś celu.

Dlaczego dziś nie wykorzystuje się owych tuneli do udostępniania ludziom.

Oczywiście istnieje sieć kanałów pod Wrocławiem i Odrą, ale tu jakby jest wytłumaczenie, ochrona Wrocławia przed powodzią, poprzez stworzenie systemu kanałów, ale mnie interesuje o wiele bardziej tunel, który znajduje się za Brzegiem.
Po obu stronach Odry są dość wysokie wieżyczki, połączone tunelem.
W środku są kraniki, chyba po to, by sprawdzać ciśnienie wody w rzece oraz sporej wielkości rury, chyba przeprowadzające media.
Taka budowla hydrotechniczna miała jakiś swoisty cel.
Dlaczego jest, jakby aura tajemnicy wokół takiego miejsca, któremu powinno się raczej nadać rozgłos.
Dlaczego Niemcy nie wysadzili tunelu pod Odrą przed zbliżającymi się wojskami Armii Czerwonej.
Dlaczego Rosjanie nie wysłali jednostki komandosów, która szybko opanowałaby taki tunel pod Odrą i stworzyłaby łatwą drogę dla Armii Czerwonej.
Jeden tunel za Brzegiem istnieje na pewno, a słyszałem o tunelu pod Odrą, gdzieś w okolicy Trzebnicy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nocai Re: Tunele pod Odrą 25.11.10, 07:45
      Ja tylko w kwestii formalnej, bo o tunelach niestety nic nie słyszałem. W okolicy Trzebnicy nie ma Odry, zaraz za Wrocławiem skręca do Brzegu Dolnego.
      • 1.karol7777 Re: Tunele pod Odrą 25.11.10, 09:42
        Zależy kto co rozumie pod pojęciem okolica.
        Nad Odrą leżą takie miejscowości jak Uraz czy Raków, oddalone od Trzebnicy o około 20 km.

Ale może rzeczywiście lepiej napisać odcinek Odry między Wrocławiem, a Brzegiem Dolnym.
        • mikoj50 Re: Tunele pod Odrą 26.11.10, 11:16

Witam serdecznie.

Witaj Karol, dziękuję za gratulacje smile

Twoja informacja o istniejących pod korytem Odry tunelach jest dla mnie ciekawostką, której nie znałem. Wydaje mi się, przynajmniej rozsądek podpowiada mi, że są to obiekty technologiczne, które oczywiście w określonych sytuacjach mogły dodatkowo spełniać rolę strategiczną? Prawdy nie znam, jednak postaram się zrobić rozeznanie w temacie i jak uzyskam jakąś wiedzę, to niezwłocznie podzielę się nią na forum smile
          Postawione przez Ciebie pytania są uzasadnione, jednak pozwolę sobie zauważyć, że mogą one wynikać właśnie z nieznajomości tematu. Nie robię Ci w tym miejscu wyrzutów, tylko sam niejednokrotnie zastanawiałem się nad sensem istnienia pewnych obiektów lub zastosowanych rozwiązań. Po zgłębieniu tematu okazywało się, że jako laik mogłem snuć przypuszczenia, które w rzeczywistości nie potwierdzały się. Np. w niektórych miejscach przy torach kolejowych były wybudowane przez Niemców dość sporych rozmiarów betonowe wieże, które u podstawy miały wolną przestrzeń w kształcie trójkąta. Taka wieża podparta była stosunkowo delikatną ścianką betonu od strony toru. Po latach dowiedziałem się, że wieże te, miały służyć zatarasowaniu możliwości wykorzystania linii kolejowej do przemieszczania wojska. Ta mini ścianka przy stosunkowo małym ładunku trotylu miała być skruszona a cała lita betonowa wieża przewrócić się na tory tarasując je.
          Wracając do Twoich pytań to np. Niemcy nie musieli wysadzać tych tuneli przed Rosjanami, bo mogło wystarczyć ich zaminowanie.
          Rosjanie nie wysłali komandosów do opanowania tunelu, ponieważ mimo dobrego wywiadu, mogli najnormalniej w świecie nie mieć wiedzy o istnieniu takich tuneli.
          Zapewne słyszałeś o podziemnej fabryce zbrojeniowej usytuowanej pod Klasztorem Cysterskim w Lubiążu. Mój tato w okresie II-j WŚ był na robotach w Niemczech w pobliskiej wsi Grodzanów. Opowiadał mi o istnieniu tej fabryki. Kilka lat temu czytałem artykuł prasowy, z którego wynikało, że fabryki niby nie było. Taka sama sytuacja z tunelami pod wieżą Stadionu Olimpijskiego oraz Dworca Głównego a właściwie pod całym niemal Wrocławiem. Nasza ziemia dolnośląska kryje jeszcze wiele, bardzo wiele tajemnic. Ostatnio w faktach podawali, że pod Bolkowem odkryto podziemne korytarze, w których znaleziono skorodowane beczki z jakimiś chemikaliami. Myślę, że takich odkryć będzie co raz więcej, ponieważ eksploracja rozwija się niesamowicie. Dodać trzeba, że teraz jest znacznie lepszy sprzęt do jej prowadzenia.
          Pamiętam, jak będąc chłopcem wsłuchiwałem się w opowiadania starszych kolegów o nowodworskich bunkrach (strzelnica, lotnisko itp.) Oni również snuli różne przypuszczenia, jednak żadne z nich się nie potwierdziło sad
          Od Kolegi Juliana z Dziupliny dowiedziałem się, że wg informacji zapisanych przez jednego Niemca, byłego mieszkańca Dziupliny, między pałacem w Jelczu a kapliczką przy ul. Fabrycznej również jest wykonany tunel. Czy faktycznie jest i ewentualnie co kryje, tego jeszcze nikt nie sprawdził smile

Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka