1.karol7777
25.11.10, 00:23
Gratulacje Mikoj.
Nie wiem czy słyszałeś Mikoj o tunelach pod Odrą. Tunele pod Odrą są najczęściej budowane w okolicy / pod jazami na Odrze przez Niemców.
Miejsca niedostępne dla postronnych, tylko dla pracowników Gospodarki Wodnej.
Tunele te są przekopane pod dnem koryta Odry, by ciśnienie wody zbyt nie napierało na tunel z litego betonu.
Do dziś nie jestem pewien, do czego tak naprawdę miały służyć owe tunele pod odrą.
Niemcy to naród praktyczny i zawsze wszystko czynią z planem i dla jakiegoś celu.
Dlaczego dziś nie wykorzystuje się owych tuneli do udostępniania ludziom.
Oczywiście istnieje sieć kanałów pod Wrocławiem i Odrą, ale tu jakby jest wytłumaczenie, ochrona Wrocławia przed powodzią, poprzez stworzenie systemu kanałów, ale mnie interesuje o wiele bardziej tunel, który znajduje się za Brzegiem.
Po obu stronach Odry są dość wysokie wieżyczki, połączone tunelem.
W środku są kraniki, chyba po to, by sprawdzać ciśnienie wody w rzece oraz sporej wielkości rury, chyba przeprowadzające media.
Taka budowla hydrotechniczna miała jakiś swoisty cel.
Dlaczego jest, jakby aura tajemnicy wokół takiego miejsca, któremu powinno się raczej nadać rozgłos.
Dlaczego Niemcy nie wysadzili tunelu pod Odrą przed zbliżającymi się wojskami Armii Czerwonej.
Dlaczego Rosjanie nie wysłali jednostki komandosów, która szybko opanowałaby taki tunel pod Odrą i stworzyłaby łatwą drogę dla Armii Czerwonej.
Jeden tunel za Brzegiem istnieje na pewno, a słyszałem o tunelu pod Odrą, gdzieś w okolicy Trzebnicy.
Pozdrawiam