makler4 23.01.11, 08:48 Ten rok będzie rokiem SLD. Ta partia może zmienić ten kraj. Jestem za likwidacją IPN, CBA, ordynariatów polowych, katechezy w szkołach, kapelanów w wojsku. Mam nadzieję, że zmiejszy ilość posłów i zlikwiduje Senat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkajacywpl ja wolę kon-lib. 23.01.11, 08:56 Hmm..nie uważasz, że ta partia i przede wszystkim ta opcja ideowa już zmieniła ten kraj. Zmieniała go przez kilkadziesiąt lat. I zrobiła to tak skutecznie, ze chyba nie da się już nic z tym zrobić przez kilka pokoleń. Jak wyobrażasz sobie, że socjalistyczna partia zmniejszy biurokrację i administrację?? Przecież sensem lewicowości jest istnienie coraz większej i silniejszej administracji, która będzie administrowała wszystkimi przejawami zycia człowieka "od kołyski po grup"..? Odpowiedz Link
cytrynac4 Re: ja wolę kon-lib. 23.01.11, 09:02 Mieszkajacy, nie dyskutuj z nim. Przecież on nawet nie potrafi kojarzyć faktów. To SLD vel PZPR utrzymywało w końcu system gospodarki centralnie planowanej. Widzisz, jacy ludzie mieszkają w tym zawistnym mieście. Odpowiedz Link
mieszkajacywpl Re: ja wolę kon-lib. 23.01.11, 09:08 Hmm..fakt.. Zastanawiające jest jak mozna wymyslic sobie następującą rzecz: - "Mam nadzieję, że zmiejszy ilość posłów i zlikwiduje Senat". że niby SLD zmniejszy biurokrację.. Odpowiedz Link
mono80 Re: W tym roku głosuję na SLD. 23.01.11, 11:25 rzeczywiście to przez te instytucje,które wymieniłeś w Polsce jest tak źle, a głównym winowajcą jest kler poniżej masz sondę i możesz zastanowić się na kogo głosować www.tvn24.pl/1003329,1,1,sondy.html Odpowiedz Link
przystojna Re: W tym roku głosuję na SLD. 23.01.11, 12:12 Po tym co się stało i dzieje w tym kraju na pewno nie zagłosuję na PiS, a na tych, którzy chcą oddać głos na partię Kaczyńskiego będę się bacznie przyglądać, czy aby im coś nie odbiło. Słuchając Olejniczaka, Napieralskiego, Kalisza coraz bardziej im ufam i widzę, że mają rację. Polska musi się zmienić, przestać rozdawać kasę dla kleru, walczyć na nie naszej wojnie w Afganistanie, a przestać zajmować się zastępczymi tematami jak katastrofa samolotu. Odpowiedz Link
mieszkajacywpl Re: W tym roku głosuję na SLD. 23.01.11, 14:49 hmm..a kto wysłał wojsko do Afganistanu? Odpowiedz Link
j.laskowice Re: W tym roku głosuję na SLD. 29.01.11, 18:55 PO spada poparcie PiSowi nie rośnie. Coraz więcej ludzi popiera SLD. Tym bardziej, że w naturalny sposób odeszli komuniści, a w partii tej już większość członków nie pamięta czasów Gierka i Jaruzelskiego. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 29.01.11, 19:17 Sondażami można się co najwyżej podcierać,zwłaszcza kiedy machina wyborcza jeszcze się na dobre nie rozkręciła. Ale jeśli już tak się sondażami przejmujesz,to ostatnio dla PiS skoczyło i spadło,dla PO było bardzo wysokie,a teraz drastycznie spada,SLD albo trzyma się w okolicach 10%,albo gwałtownie wzrasta,albo spada... i tak w kółko,co tydzień inne wyniki... Może i działają ludzie młodzi,ale to nadal partia postkomunistyczna z silnym,postkomunistycznym elektoratem,oscylującym w okolicach 12%,więc póki co na jakiś gwałtowny wzrost nie ma szans. Odpowiedz Link
poodzian Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 10:58 Przewiduję, że w tegorocznych wyborach wiele nas zaskoczy. PiS będzie chciał dalej grać nad trumnami ze Smoleńska i zrobić apogeum propagandowe podczas rocznicy katastrofy. Tylko nie przewidzi jednego, że Polacy mają przesyt informacji o tej katastrofie. Gdzie dwóch się bije tam skorzysta trzeci. W tym przypadku SLD, jestem za tym, czas zrobić porządek z rozpasłym klerem i fanatyzmem PiSowców. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 16:51 No tak,SLD a sprawa Kościoła... Niech publicznie skrytykują Kościół i problemy,które wg nich sprawa,a poparcie spadnie im poniżej progu:] Tyle w nich antyklerykalizmu,że ja pierd#@!#!. Pamiętam jeszcze ankietę sprzed dwóch lat wśród delegatów SLD,których duża część uważała homoseksualizm za niezgodny z naturą,ponad połowa sprzeciwiała się legalizacji małżeństw homoseksualnych,1/3 była przeciwna eutanazji a prawie połowa chciała przywrócenia kary śmierci... do tego ponad 60% z nich wierzyło w Boga,a z tych wierzących większość praktykuje. Poodzian,rusz czasem swoją dupę i poszukaj prawdy,a nie tylko klepiesz to,czym karmią Cię media. Z SLD taka lewica jak z koziej dupy trąbka. Odpowiedz Link
makler4 Re: W tym roku głosuję na SLD. 13.03.11, 08:16 SLD zgłosiła do Sejmu projekt zmiany kodeksu karnego. W naszym kraju czarni uchwalili sobie, że tzw. obraza uczuć religijnych jest ścigana z urzędu. To kuriozum na skalę światową. wiadomosci.onet.pl/kraj/skandaliczny-film-uczniow-o-papiezu-janie-pawle-ii,1,4208958,wiadomosc.html Odpowiedz Link
kasjan007 Re: W tym roku głosuję na SLD. 13.03.11, 10:24 Oczywiście,że na SLD, bo nie ma na kogo. Jeżeli można, trzeba wybierać mniejsze zło.Klęczony cofają nas do Średniowiecza. Odpowiedz Link
djodkurzacz666 A może ktoś odpowiedzieć 13.03.11, 10:57 Jak wygląda obecnie sytuacja gospodarcza w Hiszpanii ? Podobno mroki średniowiecza i ciemna d... A LSD chce nam zafundować drugą Hiszpanię. Obiecujące. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 17.03.11, 07:40 Może na UPR lub (Samoo)bronę ? Nie zamierzam wybierać żadnego zła - jeśli uznam, że nie będzie do wyboru dobra wtedy nie wybiorę nikogo. Odpowiedz Link
djmixer1 Re: W tym roku głosuję na SLD. 19.03.11, 23:02 Dobrze pamiętam jak się wstydziłem, że jestem Polakiem jak rządził PiS. Setki wpadek, głupich pomysłów, Lepper w rządzie, Blida. Ludzie się już nie dadzą nabrać na populistyczne wypowiedzi oszołomów z pisu. W tym roku zagłosujmy na SLD. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 20.03.11, 07:37 Oj mixerku,z tym swoim rozumkiem... Ludzie zawsze będą się nabierać na różne obietnice,które nie mają żywota po wygraniu wyborów przez partię obiecującą... Czy to SLD,czy PO,czy PiS,zawsze musi wprowadzać populizm,gdyż bez niego nie ma mas. Wstydziłeś się,że jesteś Polakiem? Dziwne. Ja w tym czasie byłem poza granicami kraju,i się szczyciłem tym,że jestem Polakiem. Tak się składało,że ze zwykłych ludzi poza granicami,z którymi rozmawiałem,jakoś nikt nie wiedział,jaka u nas opcja polityczna jest u władzy. Ich to po prostu nie obchodzi,mają swoje,wewnętrzne problemy. Ale jeśli się wstydziłeś...no cóż,naprawdę musisz mieć smutne życie... Odpowiedz Link
petit7 Re: W tym roku głosuję na SLD. 31.08.11, 12:26 Faktem jest, że prawicowe partie tracą poparcie. Prawica RP, ugrupowanie byłego polityka Prawa i Sprawiedliwości Marka Jurka nie wystartuje w wyborach do Sejmu. Partii, zabrakło 450 głosów. Kłopoty z rejestracją ma również Korwin Mikke. Odpowiedz Link
mieszkajacywpl Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 20:05 a nie denerwuje cię, że 80% wynagrodzenia oddajesz w podatkach, ze VAT i akcyza są juz chyba najwyższe na świecie i pieniądze te wcale nie ida na kościół..? Tego nie widzisz..?? Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 21:50 Widzę,i co z tego? Ten wątek jest na temat SLD,a nie wierzę,by dojście tej partii do władzy cokolwiek by zmieniło. W ogóle,bądźmy poważni,SLD do władzy nie dojdzie,może nawet nigdy,oczywiście kto wie,czy się nie przekształci lub nie zostanie wsiąknięta przez większą partię,ale samodzielnie na kilkadziesiąt lat do przodu ma zamknięte drzwi do rządu. Mamy silną partię rządząca i silną koalicję,a nasz model demokracji,ciągle bardzo młodej,podąża w stronę dwupartyjności, gdzie dla SLD na chwilę obecną i najbliższą przyszłość nie ma miejsca. łooo,80%.... No i coś nie na temat. Wiesz,nie bawię się w wyczytywanie tych wszystkich wyliczeń. Liczbami można dowolnie manipulować,tak jak każdym tekstem źródłowym,więc jakoś mnie to nie rusza. Gdzieś czytałem po wyborach samorządowych we Wrocławiu,jak to ktoś wychwalał Dutkiewicza,bo zdobył on prawie 75% głosów. Dużo? No jasne,że tak. Jaka świetna wiadomość dla przychylnych mediów i manipulowanie wyborcami. Porównując to do frekwencji,wychodzi,że Dutkiewicz zdobył około 20% głosów,czyli głosowała na niego co piąta osoba. Ale w mediach takie informacje się nie pojawiają,no bo jak to,powiedzieć o tak niskim procencie Pana Dutkiewicza? Toż to nie wypada... a później ludzie siedzą i narzekają,że im źle i się władza nie podoba. Najpierw sami nie idą na wybory,bo wg sondaży prowadzi zdecydowanie obecny prezydent miasta,więc i tak wygra,a później narzekają. Wiadomo,jak to działa. Jedna osoba tak myśli,druga,trzecia... i przeradza się to w tysiące,dlatego mamy takie wyniki,a nie inne. Przypadkiem na Węgrzech nie ma podstawy 25%? No i Szwecja i Dania,ale to o wiele zamożniejsze kraje od Polski. W sprawie akcyzy chodzi Ci o paliwo? Bo tą mamy wysoką,i to bardzo, z tym się zgodzę. Jeśli się tak nie podoba,to proszę bardzo. Granice są otwarte,można zamieszkać w innym kraju,dobrze pracować i godnie żyć. Nikt na siłę nikogo tutaj nie trzyma. Odpowiedz Link
librys Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 12:28 I to jest chyba dobra koncepcja. Odpowiedz Link
djodkurzacz666 I to się chwali! 30.01.11, 13:37 Ludzie wymierają, a ktoś te 13-18% wyrobić musi Odpowiedz Link
adamogo Re: I to się chwali! 30.01.11, 16:53 No właśnie. Co zostanie z SLD,jak im wymrze postkomunistyczny elektorat? Jeśli mają ich zastąpić osoby pokroju poodziana,wygadanej czy djmixerka,to Boże, chroń Polskę... Odpowiedz Link
petit7 Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 20:35 Następny oświecony... SLD ma dobry program, czekam na rozsądnych ludzi z naszej okolicy. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 30.01.11, 22:16 Następny oświecony... Program,program,program... tak łatwo dajesz się nim karmić? Petitku,program a możliwości jego realizacji to niebo a ziemia. Do tego dochodzi nasze społeczeństwo,nadal bardzo silne konserwatywnie,lub liberalno konserwatywne,gdzie niektóre hasełka SLD nie mają przebicia i prawa bytu. Dane Ci przedstawiłem,SLD jako partia wierząca i praktykująca,gdzie ponad połowa jej delegatów nie zgada się z typowymi,lewicowymi poglądami. Powiedz mi teraz,jak taka partia może marzyć o władzy? Najpierw niech sama od środka zacznie się naprawiać. Taki program,to ja mogę sobie w domu sam napisać. Bezpłatne szkolnictwo,ble ble ble,bezpłatna służba zdrowia,ble ble ble,rozwój infrastruktury,ble ble ble ... można tak obiecywać i obiecywać. SLD ma w programie podniesienie płacy minimalnej do 50% średniej krajowej. Gdyby realnie patrzeć,podniesienie płacy minimalnej o 10%(obecnie około 40% średniej krajowej),mogło by dla gospodarki być wstrząsem,więc Pan Napieralski wie,że to nierealne. Ale jak ładnie brzmi,zwłaszcza dla gorzej uposażonych Tak samo z ich śpiewkami o państwie bez biedy i bezdomnych,o wzbogacani się społeczeństwa i równych szansach... a z drugiej strony wychwalania związków zawodowych,gdyż wg SLD związkowcy wiedzą,jak pomóc zwykłym pracownikom. Tak się składa,że związkowcy czasami zarabiają pieniądze,o których inni mogą tylko pomarzyć... Petitku,poczytaj program i pomyśl czasami nad możliwością jego realizacji. Odpowiedz Link
librys Re: W tym roku głosuję na SLD. 11.02.11, 21:25 Jeśli nie PO i PiS to dajmy szanse SLD. wiadomosci.onet.pl/kraj/sondaz-rekordowe-poparcie-dla-sld-tuz-za-pis,1,4171873,wiadomosc.html Mają już poparcie 21 procentowe. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 11.02.11, 21:51 No tak,kolejny sondażowy sadysta... dwa dni temu SLD ma w jednym sondażu 12%,teraz w innym 21%,a w polityce praktycznie nic się nie dzieje... pamiętam jeszcze taki przedmiot na uczelni,jak Badania opinii publicznej. Nie wiem,czy jest on jeszcze w programach,ale przeprowadzanie kwestionariuszy wywiadu na zaliczenie nauczyło,jak można manipulować wynikami. Dlatego najbardziej wiarygodnym sondażem preferencji wyborczych są same wybory Co do SLD... swój czas już mieli,nic nie zrobili,zniszczyły ich afery. Nie sądzę,aby społeczeństwo było na tyle ślepe,aby dać im drugą szansę Chociaż obecnie na scenie politycznej nie ma chyba partii,która by była godna głosu... Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 13.02.11, 14:20 Zgadza się - dodam tylko dla chcących poczytać o sondażach link: www.eioba.pl/a88072/grupa_trzymaj_ca_sonda_e Odpowiedz Link
djmixer1 Re: W tym roku głosuję na SLD. 14.03.11, 17:24 Nie mamy wyboru, musimy zagłosować na Napieralskiego i jego partię. Odpowiedz Link
adamogo Re: W tym roku głosuję na SLD. 14.03.11, 18:09 Musimy? Powiało grozą... Uzasadnij,proszę. Od kilku lat jesteś na forum a piszesz góra jedno zdanie. Nie masz przypadkiem nic więcej do powiedzenia,czy po prostu nie ogarniasz? Odpowiedz Link
djodkurzacz666 Re: W tym roku głosuję na SLD. 20.03.11, 08:50 Znów temat nie związany z naszą okolicą? Proponuję nie odpowiadać na te zaczepki. Oszołomy. Odpowiedz Link
makler4 Re: W tym roku głosuję na SLD. 20.03.11, 09:28 Temat jak najbardziej związany z naszą okolicą. W tym roku są wybory do parlamentu. Trzeba już szukać dobrych kandydatów z naszego regionu na posłów i senatorów. Pewnie będzie startował aktualny poseł z Oławy, który nic nie zrobił w poprzedniej kadencji. Poszukajmy kogoś wartościowego z Jelcza - Laskowic. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 21.03.11, 23:19 JA tez tak uważam. Dokąd większość podatków będzie szła do "centrali" dotąd wybory do niej będą bardzo związane z nami i naszą okolicą czy tego chcemy czy nie. Ciekawe kto w tym roku obieca Jednomandatowe Okręgi Wyborcze w przyszłych wyborach ? Odpowiedz Link
djodkurzacz666 Złamanie niepisanego regulaminu 22.03.11, 00:59 Znów temat nie związany z naszą okolicą? Proponuję nie odpowiadać na te zaczepki. SLD nie jest z J-L. Ani z Oławy. Proszę nie tworzyć postów politycznych i agitacyjnych. Politykę i poglądy i ideologię proszę sobie uprawiać prywatnie w domu a nie na forum. Jest to pogwałcenie zasady świeckości ideologicznej państwa. Odpowiedz Link
petit7 Re: W tym roku głosuję na SLD. 31.03.11, 13:13 Ceny paliw wciąż idą w górę. Pieniądze z OFE nam zabrali. Dziś jest w Sejmie wniosek złożony przez SLD o odwołanie ministra Rostowskiego. Arytmetyka mówi, że im się nie uda, ale ja mam nadzieję, że paru posłów z koalicji nie przyjdzie... Odpowiedz Link
djodkurzacz666 Re: W tym roku głosuję na SLD. 31.03.11, 13:24 kupujemy w TUSCO ? stad chyba ta drożyzna tylko czemu ten wniosek tak późno ? na fali ? Odpowiedz Link
makler4 Re: W tym roku głosuję na SLD. 10.08.11, 10:57 Coraz bardziej jestem przekonany, że zagłosuję w tym roku na SLD. Panowie z PO i PiS powąchali władzy i martwią się teraz tylko o to, aby znów być przy korycie. Ich los zwykłych ludzi w Polsce nie interesuje. Jest teraz tak jak 500 lat temu, dobrze mają tylko PAN, WÓJT i PLEBAN. Tak jak za Mikołaja Reja. Reszta się nie liczy, ma tylko zagłosować. Odpowiedz Link
kasjan007 Re: W tym roku głosuję na SLD. 10.08.11, 14:22 A ja oddam głos nieważny. Mam dość obiecanek bez pokrycia, w które są bogate wszystkie partie. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 13.08.11, 17:21 Skąd to wiesz skoro wielu z tych partii nie było w rządzie ? Czyżbyś niczym koń z klapkami na oczach widział tylko PO, PIS, PSL, SLD nie zauważając lepszych pretendentów do rządzenia ? Odpowiedz Link
djmixer1 Re: W tym roku głosuję na SLD. 17.08.11, 08:57 Ja zagłosuję na Palikota. Ma już kompletne listy w całym kraju, wszystko bez dotacji rządowych na działalność i reklamę wyborczą. Odpowiedz Link
stereo160 Re: W tym roku głosuję na ... ??? ... 17.08.11, 09:55 Mam nadzieję, że czasie naszej kampanii wyborczej nie dojdzie do takich ekscesów... fakty.interia.pl/swiat/news/niemcy-w-berlinie-po-raz-kolejny-plonely-samochody,1681939 Odpowiedz Link
kr-ok Re: W tym roku głosuję na SLD. 17.08.11, 11:26 Oddanie nieważnego głosu oprócz demonstracji nic nie da,nawet może nie zostać potraktowane jako demonstracja czy sprzeciw, lecz uznane za błąd podczas głosowania. Głosowanie to taki sam wybór jak wiele w życiu, których musimy dokonywać i nieraz trzeba wykazać dużą odwagę i determinację, aby wybrać właściwie i tu należy przyznać, iż nie zawsze nam się ten wybór udaje.Dlatego ja osobiście zachęcam wszystkich aby poszli do urn, ale aby wcześniej dobrze zapoznali się z kandydatami na parlamentarzystów. Odpowiedz Link
makler4 Re: W tym roku głosuję na SLD. 22.08.11, 07:50 SLD nie wygra wyborów, ma szanse dostać około 10% głosów. Taka formacja musi być w Sejmie, aby kontrolować zapędy prawicowców. W SLD jest wielu dobrych polityków i to nie tylko Kalisz, Napieralski. Odpowiedz Link
librys Re: W tym roku głosuję na SLD. 01.09.11, 22:27 Słyszeliście, podobno w przyszłym tygodniu ma do Jelcza-Laskowic przyjechać autobus z kandydatami SLD do naszego parlamentu. Wiecie kiedy? Odpowiedz Link
t8c Re: W tym roku głosuję na SLD. 01.09.11, 22:37 Nareszcie! Mam nadzieje że szanowni działacze SLD zainstalują te przyłącza do internetu przy każdej ławce w parku, o czym wspominał dzisiaj prezes Grzegorz Napieralski. Jeszcze tylko tydzień i doczekamy czasów darmowego internetu w JLC! Mój głos należy do nich! Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 02.09.11, 21:00 Nie pójście na wybory to także w pewnym sensie oddanie głosu - czasem bardziej skuteczne niż pójście - jak np. w tym przypadku: www.fakt.pl/Zbojkotowali-wybory-dostali-droge,artykuly,80228,1.html Odpowiedz Link
kasjan007 Re: W tym roku głosuję na SLD. 02.09.11, 21:31 Lepiej pójść i skreślić wszystkich. Wtedy może ci pożal się boże, politycy zrozumieją,że mamy ich gdzieś. Siedząc w domu nic nie ugramy. Odpowiedz Link
t8c Re: W tym roku głosuję na SLD. 03.09.11, 13:32 Dobry pomysł! Najlepiej skreslic wszystkich, ale pozostawic nieskreslonych członkow Partii SLD - niech wiedza, ze Ich szanujemy i nie będziemy Ich masowo skreslać. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: W tym roku głosuję na SLD. 06.09.11, 22:52 Dlaczego tak uważasz, co wg Ciebie to da ? Czy inni tak zrobili i coś zyskali czy to jakaś nowatorska metoda ? Odpowiedz Link