Dodaj do ulubionych

5-latki do szkoły

25.02.11, 12:20
Jak sobie radzicie, gdy Wasze dzieci idą do przedszkola w wieku 5 lat.
Kto o nie zadba w szkole?
Kto dopilnuje aby zjadły 3 posiłki, tak jak w przedszkolu?
Kto zaopiekuje się w świetlicy, rano przed zajęciami?
Kto zaopiekuje się w świetlicy, do powrotu rodziców z pracy?
Jak to jest w jelczańskich szkołach?
Nie jestem przeciwny wcześniejszemu rozpoczęciu nauki w szkole, ale powinna za tym iść opieka szkoły odpowiednia do wieku dziecka.
Obserwuj wątek
    • siwaneta Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 13:34
      kilka lat temu jak mój syn szedł do szkoły (psp 2) , wprawdzie jako 6 latek było całkiem ok
      opieka chyba od 8 do 12 z wychowawcą
      pierwsza i ostatnia godzina to zabawa, pomiędzy lekcje i zorganizowana przerwa na śniadanie, Pani woźna przynosiła herbatę, ale to chyba zalezy od wychowawcy
      Po 12 dziecko zostawało na świetlicy i tam z wychowawcą świetlicy szli na obiad
      Pani pomagała dzieciom donieśc talerze do stołu i pilnowała aby zjadły
      W psp 2 jest a przynajmniej bylo ok, maluchy były w osobnym budynku i praktycznie nie miały kontaktu ze starszymi dziećmi
      • rob.tus Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 13:39
        Właśnie tego się obawiam.
        Pracuję we Wrocławiu i dziecko potrzebowało by opieki między 6:30 a 17:00.

Niech mi ktoś powie, że żyjemy w prorodzinnym kraju i dziecko jest najważniejsze.
        Chyba, że to chodzi o to, ze rodzic musi zrezygnować z pracy aby móc odprowadzać dziecko i odbierać ze szkoły.
        • katjamd Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 14:00
          Współczuję dziecku, które musi być zrywane z łóżeczka o godzinie 6.00 i potem siedzieć w szkole do 17.00
          • rob.tus Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 14:07
            A jest inne wyjście?
    • mieszkajacywpl Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 14:35
      Jeśli nie jesteś przeciwny wcześniejszemu rozpoczęciu przez dzieci nauki w szkole, to twoje powysze pytania są bez sensu. W szkole nikt nie będzie dbał o to czy dzieci zjadły 3 posiłki, czy sa odpowiednio ubrane, czy nic im nie brakuje w świetlicy itp, itd. Dzieci pójdą do szkół w wieku 5 lat z 3 powodów:
      - jest pogłebiający się niż demograficzny i trzeba do szkoły wysyłać coraz młodsze dzieci, żeby nauczyciele mieli pracę i nie musieli być zwalniani,
      - żeby dzieci szybciej poszły do pracy i szybciej stały się podatnikami i dłużej pracowały,
      - żeby można było dzieciom szybciej wbijać do głowy "nauki i światopogląd" zapisany w programach szkolnych.
      Poza tym niektóre dzieci urodzone między wrześniem a grudniem, idą do szkoły jeszcze młodsze, bo de fakto idą w wieku 4 lat.
      Sądzę, ze nikt rozsądny, komu lezy na sercu dobro dzieci, nie będzie popierał rozpoczęcia nauki szkolnej w wieku poniżej 7 roku zycia.
      • rob.tus Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 14:48
        Ja nie widzę sprzeczności w pytaniu. Jak zawsze w Polsce coś się wymyśla a potem zastanawia jak dostosować rzeczywistość do projektu.
        Potem wychodzą, babole, że pewnie będę musiał płacić opiekunce za opiekę nad dzieckiem, które chodzi do bezpłatnej szkoły...
    • a_lidka Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 20:56
      Porządek sesji RM przewiduje likwidację 5 szkół, więc dzieci będą skierowane do pozostałych szkół a przepełnione szkoły nie koniecznie dobrze służą maluszkom. Uczniowie z gimnazjum w Minkowicach przejdą do PG 2 które jest w jednym budynku z PSP nr2, która ma już problemy lokalowe.
      • fiat-stilo Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 21:25
        Największa rewolucja szykuje się właśnie z gimnazjami, bo po likwidacji gimnazjum w Minkowicach i gimnazjum nr 1, jedynym gimnazjum w gminie pozostanie ,,dwójka" przy al. Młodych. Oznacza to, że dzieci ze wschodnich krańców gminy będą zmuszone dojeżdżać codziennie po około 15 km w jedną stronę. Co do gimnazjum w Minkowicach, to tamtejszy budynek szkolny był kilka lat temu rozbudowywany, miał on ,,wchłaniać" uczniów ze ściany wschodniej gminy, a tu likwidacja... Zostanie tylko podstawówka...
        Dziwicie się likwidacji szkół? Akurat aktualni uczniowie podstawówek, a zwłaszcza klas 0-3, nauczania początkowego pochodzą z początku lat dwutysięcznych, np. z 2002 roku, a więc okresu niezwykle trudnego nie tylko w Polsce(bezrobocie na poziomie 20%), ale i w naszej gminie, kiedy w 2002 roku bezrobocie wynosiło 28% i stąd były te starania o inwestorów do strefy. Na pewno pamiętacie, jak w tamtych czasach był traktowany pracownik, jak mało zarabiał i znosił poniżania byle tylko pracować i jak ,,wielką" szansę na pewną pracę miała kobieta w ciąży. Zresztą dziecko trzeba mieć też za co utrzymać. Smutne, ale tak było.
        Mogłabyś napisać coś więcej o tych problemach lokalowych w ,,dwójce"?
        • fiat-stilo Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 21:28
          Oczywiście nie twierdzę, że teraz jest różowo, ale na szczęście średniej stopy 20% w Polsce i 30% w gminie już nie mamy(wskaźniki urzędowe).
        • a_lidka Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 21:43
          zwyczajnie, ponieważ do szkoły idą i 5-latki, i 6-latki potrzeba więcej sal na klasy i swietlice, dostosowanych dla małych dzieci. Gimnazjum powinno oddać sale, które są w części podstawówki, a jak ma oddać skoro ma przejąć uczniów z Minkowic?
    • mono80 Re: 5-latki do szkoły 25.02.11, 21:25
      z pójściem do szkoły pięciolatków to idiotyzm do potęgi,a pani minister głupsza kilkakrotnie od poprzedniego ministra na którym wieszano psy, chociaż to był gość nie z mojej bajki, ale takiego przepisu napewno by nie wprowadził,jak napisał mieszkający kto zajmnie się takim 5 latkiem,ale PełO tak postanowiło i koniec dyskusji
    • rob.tus Re: 5-latki do szkoły 01.03.11, 11:59
      I jeszcze jedno pytanie.
      Czy u nas w Jelczu zerówka jest jeszcze w przedszkolu czy już w szkole?
      • mszczyglod_1 Re: 5-latki do szkoły 01.03.11, 19:08
        Nie wiem co rozumiesz przez stwierdzenie: W Jelczu.
        zerówki są i w przedszkolach i w szkołach. W szkołach zajęcia są od 8-12. Przed i po zajęcia na świetlicach.
        Szkoły masz do wyboru: na Prusa, na Hirszfelda, na Al. Młodych, w Miłoszycach i na "wiosce" (niestety nie znam ulicy). Niby obowiązuje rejonizacja ale i tak przyjmują dzieci jak leci bo każda duszyczka przy niżu się liczy. Ja polecam te mniejsze szkoły.
        • rob.tus Re: 5-latki do szkoły 01.03.11, 19:19
          W Jelczu, w sensie, że w naszym rejonie. Czytałem w internecie, że to zależy od gminy. Są gminy, że zerówki są tylko w szkołach i takie, że są tu i tu.
          • mszczyglod_1 Re: 5-latki do szkoły 01.03.11, 19:44
            No to w naszym rejonie zerówki są i w szkołach i w przedszkolach.
    • tiges_wiz Re: 5-latki do szkoły 01.03.11, 13:14
      Moja corka jest juz w zerowce jako 5 latka w szkole.
      w sumie dla niej to jest dobrze, bo urodzila sie w styczniu i np. w przedszkolu byl problem, bo ma starszego brata i jej rozwoj przebiega jak dzieci o "rok" (tak naprawde jest to pol roku) starszych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka