Dodaj do ulubionych

Co to za ogłoszenie?

06.03.11, 16:25
Pojawiły się banery "Gdyby kobieta nie była zagadką świat byłby nudny..."https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ii/af/un0y/UlTnchKy1Ybf6yGjQB.jpg
Co ma to oznaczać?
Obserwuj wątek
    • dogbono166 Re: Co to za ogłoszenie? 06.03.11, 18:50
      Tez nie rozumiem. Chyba, ze 8-go marca dokleja nazwe sprzedawcow butow i bedzie to reklama sklepu, taki chwyt reklamowy, zostaje na dluzej w pamieci.
      Co do tajemniczych kobiet - nie dziekuje.

• katjamd Re: Co to za ogłoszenie? 06.03.11, 18:50
      "Gdyby kobieta przestała być zagadką, świat byłby nudny, a miłość przestałaby istnieć." Kazimierz Bukowski
      Salon obuwniczy?
    • girardengo Re: Co to za ogłoszenie? 06.03.11, 19:18
      Reklama sklepu obuwniczego pod patronatem URZĘDU MIASTA i zapewne sponsorami PUB, EUROBANK I STUDIO REKLAMY?

Przecież to zwykła kampania społeczna smile
      • katjamd Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 08:56
        Nie zauważyłeś sarkazmu w moim pytaniu?
        • girardengo Re: Co to za ogłoszenie? 08.03.11, 22:17
          Ale koleżanko moja odpowiedź nie jest na twój post... zauważ, że twój post i mój są w tej samej linii, ktoś szybciej napisał o salonie.
          • katjamd Re: Co to za ogłoszenie? 09.03.11, 07:46
            Girardengo, zagapiłam się, sorki smile
    • mieszkajacywpl Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 07:18
      Ten plakat można śmiało odczytać jako obraźliwy dla kobiet. Może sugerować, że kobiety interesują się tylko takimi pierdołami jak ubrania i to jest coś co je wyłącznie interesuje, oraz w czym chcą się na codzień wyróżniać...
      • mieszkajacywpl Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 07:25
        Zupełnie inaczej by było, gdyby zamiast "butów" pokazano by różne fajne dalsze i bliższe cele wakacyjne, które lubią kobiety... Wtedy to by miało jakiś smak..
    • rob.tus Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 07:24
      Ja to czytam tak: "każda kobieta jest inna", albo "kobieta zmienną jest"
      • dorkasz1 Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 07:40
        Może UMiG będzie jutro rozdawał kwiaty jabłoni? Z powodu zmienności kobiet, byłyby to kwiaty różnych odmian... kosztela, papierówka, antonówka, ligol, koksa pomarańczowa... smile
    • wyspa.urody Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 20:31
      Jestem kobietą i nie uważam żeby ten billboard w jakims stopniu mnie obrazał. Jest to reklama społeczna skierowana do ludzi, kobiet i męzczyzn, która ma na celu podkreślić to że kobiety są rózne, ciekawe, tajemnicze, spontaniczne,czasami po prostu smutne... temat rzeka. Buty w tym przypadku nie są miarą próżności nas kobiet ale przedstawiaja kobiece charaktery i nastroje. kobiety lubia buty i nie tylko, przez co się lubią wyróżniac i nie ma nic w tym negatywnego. Inteligencji kobiet nie jest mierzona wysokością szpilki a jezeli ktoś tak uważa niech ubierze onuce z liści (jak za dawnych neandertalskich czasów) i struga mądralę. na koniec powiem ze ze jestem zaskoczona prostym tokiem rozumowania. But- sklep obuwniczy albo tępa laska. PS. wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet. Mam nadzieje ze od swojego mężczyzny dostaną kolejna parę butów zamiast tulipanów, albo to i to. tongue_out
      • mszczyglod_1 Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 22:28
        a ty wyspa to właścicielka studia reklamy bo na stronie można sprawdzić, że właścicielem Kameleona jest kobieta.
        Moim, męskim zdaniem, plakat beznadziejny a te buty co mają znaczyć? Może jabłecznik będą rozdawać lub jabłonki a przed kolejnymi wyborami wspólne pieczenie?
        • koosmitka Re: Co to za ogłoszenie? 07.03.11, 23:21
          Ręce opadają... aż żal coś na tej wsi robić. Nie znam ani Pani z Wyspy, ani Pani z reklamy, ani Pana z urzędu, ani Pana z Pkp, ani burmistrza, ect.
          ale dzieje się coś pozytywnego i fajnego, a na wsi widły ostrzą hehe
          Fajna była też akcja na Walentynki, ta też jest niezła uważam, bo w ogóle jest... no ale nie jestem znawcą sztuki jak mszczycośtam smile
          Z tego co mi wiadomo akcja ma charakter społeczny, więc można ją wspierać wink może idź, wesprzesz "dobrym pomysłem" z pewnością zrealizują ! Czekamy na efekty twórczości!
          • dorkasz1 Re: Co to za ogłoszenie? 08.03.11, 10:30
            Oj tam, oj tam, nikt przecież tego nie potępia. Ja to rozumiem jako luźne pogaduszki co komu się wydaje, a nie krytykowanie. Mnie to nie przeszkadza i wydaje mi się, że tym którzy się wypowiedzieli też raczej nie. Ale oczywiście - mogę się mylić. A robić coś, myślę że warto, tylko lepiej nie oczekiwać, że wszyscy będą piali z zachwytu, bo rozczarowanie więcej niż pewne smile Pozdrawiam.
            • jagoda491 Re: Co to za ogłoszenie? 08.03.11, 13:00
              Bo to baner dla pustych babek jest.
          • mszczyglod_1 Re: Co to za ogłoszenie? 08.03.11, 17:27
            Przykre, że własne miasto uważasz za wieś ale to mieszkańcy tworzą atmosferę.
            Nadal nie wiem jaki wymiar społeczny ma ta akcja.
            Zastanawiające, że przy wszystkich imprezach (dnia miasta, teraz itp)reklamę robi jedno studio, czy są jakieś przetargi na oferty?
            Jeśli zaś społeczny wymiar tej akcji miał coś wspólnego z sms rozsyłanym przez gminę (zaproszenie na 13.30na seminarium dotyczące samoobrony dla kobiet)to ten wymiar społeczny daleko nietrafiony- większość kobiet w tym czasie pracuje. Ja też pracowałem więc nie mogłem wesprzeć nikogo dobrym pomysłem. Wsparłem swoje rodzinne kobiety.
            A swoją drogą, nie jest trudno zapamiętać mój nick...koosmitko.
            p.s. wszystkim forumowym kobietom życzę wielu wspaniałych chwil!
            • adamogo Re: Co to za ogłoszenie? 08.03.11, 18:06
              Bilbord można by odczytać w dość prosty sposób. Kobieta + but = sprowadzenie kobiet do istot plotkujących o nowych ciuchach.
              Tylko,że butów jest wiele,które miedzy sobą się różnią. Są te lepszej jakości i gorszej,te bardziej wytrzymałe i szybko się rozpadające,te piękne i wyśmiewane,te drogie i tanie...
              Bez butów,tak jak bez kobiety,ciężko żyć i poruszać się w życiu.
              Jednak buty głównie kupujemy,więc czy kobiety też można kupować,jak na jakimś targowisku?
              Można tak podsuwać kolejne pomysły,związane z bilbordem,co tylko utwierdza,iż jego przekaz nie jest za bardzo zrozumiały. Ktoś wpadł na taki pomysł,i zapewne nawet się nie zastanawiał nad znaczeniem.
              • mieszkajacywpl Re: Co to za ogłoszenie? 09.03.11, 07:47
                smile
              • mieszkajacywpl Re: Co to za ogłoszenie? 09.03.11, 07:54
                Myślę, ze w "wersji męskiej" ten plakat, gdyby miał przekazać podobną treść co w wersji kobiecej mógł by przedstawiać np. cienie różnych butelek od piwa.
                Tak to sobie wyobrażam: na plakacie cienie przeróżnych butelek od piwa i hasło: "Gdyby mężczyzna nie był zagadką świat byłby nudny...".
                • adamogo Re: Co to za ogłoszenie? 09.03.11, 09:41
                  Prędzej z opcją:
                  "Gdyby mężczyzna był zagadką,świat byłby ciekawszy" smile
                  Równie dobrze mogłyby się pojawić cienie różnych samochodów lub loga klubów piłkarskich. Przekaz by był wieloznaczny,a autor sam chyba by nie wiedział,co chciał przekazać.
                • adamogo Re: Co to za ogłoszenie? 10.03.11, 10:09
                  Ciekawi ten czerwony but na środku plakatu. Czyżby to nawiązanie do państw,gdzie jednostka rządzi społeczeństwem? Wychodzi na to,iż jedna kobieta ma władzę nam resztą? smile
                  A może autor chciał nam przekazać,iż kobiety są zagadką,różnią się od siebie,ale jakby się tak im bliżej przyjrzeć,to są takie same (wszystkie buty czarne są). Jednak od reguły są wyjątki,i tym wyjątkiem jest czerwony but,kobieta zagadka,niepodobna do innych...
    • dogbono166 Kolorystyka 09.03.11, 14:37
      • poodzian Re: Kolorystyka 09.03.11, 21:01
        Mnie interesuje kwestia finansowania takich bilboardów przez Urząd Miasta.
        Ile kasy z naszych podatków poszło na takie coś?
        Kto zdecydował, aby wydać społeczne pieniądze na taką reklamę?
        kto jest właścicielem tych miejsc reklamowych?
        Liczę na rozsądną odpowiedź na moje pytania.
        • mszczyglod_1 Re: Kolorystyka 09.03.11, 22:54
          Rozsądną odpowiedź uzyskasz jak: a)osobiście zadasz je burmistrzowi (zresztą temu na którego głosowałeś)- możesz osobiście w pałacu w jego gabinecie lub w czasie posiedzenia Rady, b)ewentualnie udaj się do studia reklamy
          jak uzyskasz odpowiedzi, podziel się nimi na forum
          Nasze miasto jest bogate, stać nas na "igrzyska"
          • mieszkajacywpl Re: Kolorystyka 10.03.11, 07:07
            Możesz być pewien, że tą drogą nie uzyska się żadnej sensownej odpowiedzi..niestety
            • adamogo Re: Kolorystyka 10.03.11, 10:06
              Stawiając się na przegranej pozycji przed podjęciem próby zdobycia informacji w UMiG,to od razu wiadomo,jakie będą tego skutki. Gdyby tak myśleli dziennikarze,zwłaszcza śledczy,to byśmy nie wiedzieli praktycznie o niczym. Niech idzie,popróbuje. Może trafi na osobę,która uchyli mu rąbka tajemnicy.
              • mieszkajacywpl Re: Kolorystyka 10.03.11, 12:35
                może uchyli, a może nie uchyli, moze uchyli, a moze nie uchyli, moze uchyli, a może nie uchyli....tak, tak nie stawiajcie się na przegranej pozycji..juz tam jesteście postawieni..
    • hersst Re: Co to za ogłoszenie? 10.03.11, 15:19
      Widzę, że daliście się wszyscy zmanipulować specom od reklamy- dokładnie jak zaplanowali.
      To jest właśnie zagrywka socjotechniczna mająca na celu wzbudzenie zainteresowania czymś niby banalnie głupim. Teraz każdy z Was będzie odruchowo śledził i komentował co tam się innego pojawi.
      Czyli już jesteście manipulowani
      • hersst Re: Co to za ogłoszenie? 10.03.11, 15:24
        Wkrótce zapewne pojawi się tam docelowa reklama na którą niewątpliwie wszyscy zwrócicie uwagę i może będziecie komentować ? (i o to chodzi).
        • katjamd Re: Co to za ogłoszenie? 10.03.11, 17:33
          Docelową reklamą było przypomnienie o 8 Marca, Dniu Kobiet!
      • adamogo Re: Co to za ogłoszenie? 10.03.11, 15:47
        Bo to jest banalnie głupie,a jako zabieg socjotechniczny - całkowicie nietrafionysmile
        Zauważ,iż reklamę śledzą dwie,trzy osoby na forum. Śledzą,to jest złe słowo,one po prostu się z niej nabijają,zwłaszcza z braku lub wieloznaczności przekazu. W wypowiedziach trudno o jakieś zainteresowanie,bardziej widać ironię i chęć ośmieszenia auto. Jeśli chciano by zrobić z tej reklamy zabieg socjotechniczny,to zapewne pojawiłoby się puste tło i sam cytat o kobietach. Zapewniam Cię,że wzbudziła by większe zainteresowanie.
        Nie wiem,czego reklama ta dotyczy,do dzisiaj nikt nie wyjaśnił,o co w tym wszystkim chodzi,i jakoś nikomu na wyjaśnienia się nie spieszy.
        Poza forum jakoś nie zauważyłem,aby na mieście o tej reklamie była mowa,po prostu cicho,chociaż danych żadnych nie mam. Pamiętam za to,jak był pewien bilbord w mieście,gdzie był tekst... coś wspominał,iż już niedługo 9,ale dokładnie go nie pamiętam. Ludzie się wypytywali,o co w tym wszystkim chodzi,a po jakimś czasie okazało się,że to nowa taksówka - przewóz osób w liczbie 9smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka