Dodaj do ulubionych

Afera Taśmowa w PSL

17.07.12, 12:52
W Jelczu Laskowicach burmistrzem jest osoba ze Wspólnoty Samorządowej PSL, a jeden z jej członków Piotr Błaszków jest nawet w zarządzie wojewódzkim PSL we Wrocławiu.
W gminie działa także koło PSL, więc chciałbym się dowiedzieć czy podobne praktyki panują także w lokalnym kole PSL, o praktykach członków partii rozmawiali działacz PSL oraz były prezes Agencji Rynku Rolnego

Panie Burmistrzu Putyra, prosze nie zapatrywać się w ogólnopolskie działania PSL, i nie stosować praktyk nepotyzmu i kumoterstwa w Jelczu Laskowicach.
Zamiast wymieniać, o czym dwaj panowie rozmawiali, lepiej zacytować

"wykorzystywaniu państwowego majątku przez niektórych działaczy Stronnictwa dla własnych korzyści, o zarządzaniu spółkami skarbu państwa jak własnym folwarkiem. Jest też mowa o obchodzeniu ustawy kominowej (ograniczającej zarobki prezesów), o licznych i kosztownych delegacjach służbowych polegających na zwiedzaniu świata z rodzinami, o "ciepłych posadkach" w radach nadzorczych zarezerwowanych dla "swoich". Politycy rozmawiają też o przygotowywaniu państwowych spółek do prywatyzacji, ale tak, by wpadły w ręce działaczy PSL."

Mam nadzieję, że odcina się Pan Burmistrz Putyra od takich działań i praktyk, jakie mają miejsce w PSL w naszym kraju, a może i w powiecie i gminach.
Obserwuj wątek
    • mieszkajacywpl Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 13:59
      Ja mam tylko jedno pytanie - po co kiedyś wymyślono tzw. spółki państwowe?
      • 1.karol7777 Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 14:05
        Po to, by politycy mogli upychać tam swoje rodziny, ciotków, pociotków i znajomych, o czym najlepiej świadczy nagrana rozmowa działacza PSL z prezesem Agencji Rynku Rolnego.

Nieważne jaka to partia, takie działania należy krytykować i nagłaśniać, by na drugi raz każdy polityk się zastanowił, zanim podejmie decyzję taką, jakby to było prywatne państwo i urzędy polityków.
        Dlatego należy piętnować takie działania.
        • mieszkajacywpl Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 14:16
          "by na drugi raz każdy polityk się zastanowił, zanim podejmie decyzję" Dobre, dobre.. a nie łatwiej byłoby po prostu zlikwidować państwowe przedsiębiorstwa??
          • mieszkajacywpl Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 14:21
            wtedy większość jednak ci powie, że państwowe firmy muszą pozostać, bo tak jest bezpieczniej, bo to jest zdobycz socjalna z ktorej nie mozna zrezygnować, bo państwowe przedsiębiorstwa są lepsze od prywatnych (bo lepiej realizują jakąś taką czy inną"misję") itd itd. I masz kwadraturę koła i sytuację nierozwiazywalną. Wiadomo co trzeba zrobić, wiadomo dlaczego i jednocześnie wiadomo, że to jest niemożliwe..
            • stereo160 Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 15:26
              fakty.interia.pl/polska/news/serafin-nagranie-mojej-rozmowy-z-lukasikiem-to-zaplanowana,1822950
              znowu winni są ci co nagrywali, bo przecież nic się nie stało.
              Déjà vu - jak bym słyszał miejscowych notabli broniących się przed obwinianiem o nepotyzm czy kumoterstwo
      • przebudzonyx Re: Afera Taśmowa w PSL 17.07.12, 21:39
        W podobny sposób niedawno właśnie ludzie z PSL przejęli zarządzanie Wałbrzyską Strefą Ekonomiczną - tzn. wymienili na swoich ludzi dobrze prosperujący zarząd.

Już przed laty artysta śpiewał: "z udziałem skarbu państwa przeniosę go do spółek".

Dla dopełnienia całości obrazu polskiej "demokracji" czytaj. partiokracji polecam tekst:

www.kazik.pl/pl/dyskografia/utwor/192.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka