voltman123 09.12.05, 21:20 Choduje ktoś w Jelczu-Laskowicach! ptaszniki lub inne zwierzęta Terrarystyczne?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasfinks Re: Terrarystyka! 09.12.05, 23:03 Jak będziesz tak samo staranny w HODOWANIU ptaszników, jak jesteś w pisaniu, to może się to dla Ciebie smutno skończyć! Odpowiedz Link
makler4 Re: Terrarystyka! 10.12.05, 13:52 Voltman123 nie przyjmuj się jasfinksem, to czarna owca tego forum, która siedzi przed kompem ze słownikiem ortograficznym. Olej go. Odpowiedz Link
heymdall Re: Terrarystyka! 10.12.05, 15:25 ..ptaszniki nie są takie straszne..faktycznie największe okazy wenezyelskie liczą sobie do 32 cm rozpiętości kończyn, ale jad mają względnie słaby.. z wyjątkiem dośc groźnych z gatunku Atrax robustus (australijskie, o ile pamiętam) .. ow iele gorsze są pająki z gatunku Latrodectus mactans (czarna wdowa)..polecam Ci na wszelki wypadek zaopatrzenie się w surowice przeciw ich jadom, bo właściwie nie zabijają, ale może powstać źle gojąca się martwica lub porażenie trwałe lub polowiczne nerwów w okolicy ugryzionej (najlepsze surowice pochodzą z brazylijskiego instytutu Butantan - wiem, bo sam chcialem kiedyś tam pracować [i wciąż chciałbym], a interesuję się bardzo wężami jadowitymi)..a od terrarystyki wydaje mi się ciekawsza terrorystyka: trzymanie terrorysty w akwarium o wymiarach 32x50x40....najlepsza zabawa bylaby pierw z upakowaniem gnoja w akwarium.. Odpowiedz Link
fk90 Re: Terrarystyka! 12.12.05, 14:54 A Ty miałeś takiego "gnoja" ? A nazywa się jakoś takie zwierzątka? Odpowiedz Link
heymdall Re: Terrarystyka! 13.12.05, 02:28 ..tak: zwierzątka o nazwie terroryści to inaczej skurwysyny.. a co do innych zwierzątek: od 13 prawie lat mieszka u mnie kota i nie ma imienia..po prostu kocina i szlus.. Odpowiedz Link
voltman123 Re: Terrarystyka! 15.12.05, 00:03 Ja posiadam 13 ptaszników i klekcja sie ciągle powiększa! zapraszam na strony: www.terrarium.com.pl www.arachnea.pl ,,Jak będziesz tak samo staranny w HODOWANIU ptaszników, jak jesteś w pisaniu, to może się to dla Ciebie smutno skończyć!" Dlaczego smótno?? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Terrarystyka! 15.12.05, 18:09 Dlatego, bo jeśli piszesz "smótno" zamiast "smutno" to możesz też terrarium przez pomyłkę otworzyć i nie zamknąć. A wtedy głodne i złe ptaszniki mogą w nocy zapolować na Ciebie... To był żart a teraz ciekawostka: podobno w Australii wielu więźniów hoduje sobie w celach w celach(o!homonim!) rozrywkowych jadowite pająki np czarne wdowy, których tam nie brakuje.Hodowla jest łatwa bo o słoik z pokrywką i jakieś muszki na pokarm przecież nietrudno.Potem taką pajęczycę(samice jak to zazwyczaj bywa są bardziej jadowite!)należy odpowiednio"wydoić" a uzyskany w ten sposób jad rozcieńcza się i wstrzykuje sobie aby uzyskać stan oszołomienia co jest tamtejszym sposobem na zapominanie o otaczającej smutnej rzeczywistości przy pomocy miejscowej fauny... Odpowiedz Link