petit7 13.06.06, 22:43 Co się kryje pod tym często wymawianym ostatnio słowie. Czy my mieszkańcy Jelcza Laskowic jesteśmy tolerancyjni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazarek Re: Tolerancja. 13.06.06, 23:00 Tak, szczególnie w stosunku do Oławy i Oławian, nie wiem jak z Oławiankami... Odpowiedz Link
poodzian Re: Tolerancja. 13.06.06, 23:45 Bardzo dobry i na czasie temat. Ciekawy jestem czy też będą tu obrzucania błotem? Odpowiedz Link
katka256 Re: Tolerancja. 14.06.06, 13:54 Tolerancja powinna odnosić się do gatunku homo sapiens, a wiadomo,że na forum jest przynajmniej jeden osobnik nie zaliczający się do tego gatunku, więc,np.ja jego nie toleruję. To wolność poglądów, które można przedstawić do dyskusji, z którymi mozna próbowac polemizować. Tolerować to też na odczep z kimś(z drugiej strony)nie polemizować,tolerujemy jego bo jest i musi być a my nic na to nie poradzimy i zaciskamy zęby. Ale tolerancja to też nie jest pozwalanie na wszystko. No tan naprawdę jeszcze nikt tutaj nie napisał nic na ten temat,tzn.w tym poście. Odpowiedz Link
heymdall Re: Tolerancja. 14.06.06, 17:11 pisałem kiedyś w różnych tematach o tolerancji - jednym tragicznie wręcz myli się z permisywizmem - czyli pozwoleniem wszystkim na wszystko bez liczenia się ze zdaniem otoczenia (o klasycznym rozumieniu tolerancji w filozofii w innych moich postach - nie ma sensu szukać: potów mam duzo) Odpowiedz Link
petit7 Re: Tolerancja. 15.06.06, 08:51 Czy jesteśmy tolerancyjni dla innych od nas. Dla innych ras, religii, homoseksualistów? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Tolerancja. 15.06.06, 12:16 Myślę, że tolerancja jest po prostu konieczna jeśli chcemy aby wszystko działało tak jak trzeba tj bezproblemowo bez tarć i zgrzytów! Dotyczy to wszystkiego gdzie współpracuje ze sobą wiele różnorodnych elementów...A więc zarówno części w pracujących maszynach jak i ludzi w różnych zorganizowanych grupach społecznych. Tolerancja jednak ma swoje granice!Po ich przekroczeniu następują właśnie różne nieprzyjemne zjawiska jak tarcia,zgrzyty i awarie w maszynach a kłótnie, niesnaski i wojny wewnątrz społeczeństw i między nimi. Odpowiedz Link
bazarek Re: Tolerancja. 15.06.06, 16:35 No i dlatego tolerancja występuje w przyrodzie tylko hasłowo jak w krzyżówce. Poza tym nie jest zauważalna. Chyba, że na siłę propagowana, ale to właśnie też jest brakiem tolerancji. Odpowiedz Link
bassrafal Re: Tolerancja. 15.06.06, 17:17 Mnie sie wydaje, że tolerancja i jej uprawianie powinno byc powiązane z asertywnością, można wiele rzeczy tolerowac, niemal każda należy szanować, ale nie z każdą utożsamiac i zgadzać się. Jak dla mnie to chodzi o to zeby być soba, żyć i dać życ innym, wtedy myślę, że bedzie to tolerancja. Odpowiedz Link
heymdall Re: Tolerancja. 16.06.06, 09:26 .. a dlaczegóżby nie: paradoksalnie, to w Polsce z jednej strony bez problemow działają kluby gejowskie, gejowska prasa, nie ma szykan wobec ludzi o innej orientacji seksualnej (wypadałoby zajrzeć do statystyk kryminalnych, proszę Państwa), z drugiej tu drukuje się prasę faszystowskich buców .. w zestwieniu z Zachodnią Europą (która, notabene, stale oskarża nas o rasizm) mamy maleńki odsetek przestępstw wobec jakichkolwiek mniejszości (a te się tępi: co ciekawe za Kwaśniewskiego nie było słychać o stronie RedWatch - dopiero "faszyści" Kaczek ją zamknęli..). Problemy zaczynają się wtedy, gdy jakaś mniejszość domaga się czegoś, co jest niezgodne w pewnym sensie z tradycją - choćby tradycją katolicką. I usiłuje wymusić jakieś przywileje. Vide: w stanach zjednoczonych aktywiści homoseksualni (zobaczcie artykuł we "Wprost") po niezgodzie księdza na danie im komunii siłą wparowali do kościoła i sami sobie dali komunię - to jest tolerancja??? Nieznośni do bólu są nie geje lub lesbijki - ale aktywiści tych ruchów. Oni po prostu nienawidzą status quo i społeczenstwa, w którym żyją, bo pewne reguły i ograniczenia nie dają im dzieci, pełnej mozliwości rozwijania rodziny etc. Oni chca wywrócić prawa natury i genetyki do góry nogami .. niestety wbrew faszystowskim wręcz poglądom niektórych aktywistów, że homoseksualiści są szczytem ewolucji (a nierzadko na forach takie poglądy można poczytać) - musze ich zmartwić - w pryrodzie trwa tylko to, co się rozmnaża .. Sam mam kilku gejów znajomych - świetni ludzie zresztą (mieszkaliśmy w akademikach) - do dziś mamy dobre układy, choć znają moje zdanie na temat niepotrzebnych (bo normalnie nie byłoby tej sensacji) parad i kontrparad. W moim pojęciu konserwatyzmu łaczy się wolność nawet seksualna - tylko po co publicznie to demonstrować?? Czy ja, pozostający w stanie teoretycznie (bo bez sakramentu ślubu) wolnym żądam publicznie prawa do uznania mojego niezbyt sakramentalnego związku z moją Ukochaną?? Nie przypominam sobie, żebym takową paradę urządzał i domagał się czegoś takiego .. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Tolerancja 25.06.06, 23:24 Pedofile też domagają się tolerancji!Wkrótce wysuną żądania zoofile,nekrofile i pozostali zboczeńcy. wiadomosci.onet.pl/1331378,12,item.html Odpowiedz Link
jasfinks Re: Tolerancja 09.07.06, 15:36 Wzmożona ostatnio aktywność pedalstwa i lewactwa została też zauważona na forum czernickim: www.czernica.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=70&mode=flat&order=0&thold=0 Odpowiedz Link
aron2004 Re: Tolerancja 13.07.06, 14:38 nie może być tolerancji dla wrogów tolerancji. Odpowiedz Link
jasfinks Zboczeńcy chcą szkolić policjantów... 28.12.06, 13:13 Geje warszawscy postanowili nauczyć policjantów na specjalnych szkoleniach jak mają się z nimi obchodzić! <:-7 Czy to normalne? tiny.pl/92bv A "normalni inaczej" w Krakowie mają do dyspozycji hostel - czyli hotel z luksusowo urządzonymi pokojami, które można wynajmować "na godziny". ( W okolicy nie brakuje też klubów i pubów gej&les).No więc, jak to możliwe w faszystowskim i ultrakatolickim, nietolerancyjnym kraju(jak szczekają nieustannie komuchy)?! tiny.pl/whdr Odpowiedz Link
zohra Re: Tolerancja. 28.12.06, 20:05 A ja uwazam, że owa tolerancja jest zgodą i akceptacja dla odmienności, jest takze wyrażaniem szacunku wobec odmiennych nam osób. Mysle, że warto tu podkreślic, iż źródłem jej jest emancypacja. Czlowiek, żyjąc w taki sposób jaki sobie wybrał nie może krytykować odmiennych form życia innych ludzi. Musi pogodzić sie z tym, że każdy może dokonywać własnego wyboru i jednocześnie nie może spierać sie o wartości tych wyborow..powinien być tolerancyjny i nie bać sie odmienności! Zasadnym jest rowniez fakt, iż człowiek musi szanować innych za ich odmiennośc gdyż jest to konieczne dla poczucia szacunku dla jego własnej odrębnosci. Musimy wyzbyć sie egozimu i starac zrozumieć punkt widzenia innych ludzi.Aha no i na koniec myśle, że należy pamietąć o jeszcze jednej ważnej kwestii a mianowicie: tolerancja jest skuteczna, gdy jest obustronna..!! Odpowiedz Link
heymdall Re: Tolerancja. 29.12.06, 15:10 .. wyrażaniem szacunku .. hmm .. biorac pod uwage pewne warunki, mniejszośc musi tez szanować prawa wiekszości - jezeli od akywistów gejowskich słyszy się, że KK to wróg i oprawca homoseksualistów(co ciekawe protestanci maja na sumieniu o wiele więcej mniejszości - poczynajac od czarownic, kończąc na Indianach) lub, że homoseksualizm to wyzszy stopień człowieczeństwa, to czy można oczekiwac szacunku?? Jeżeli mniejszości muzułmańskie w Europie mają w d.. prawo europejskie i nawet nie próbuja szanować prawa rzymskiego? .. ciesze sie, że wspomniałaś o dwustronności tolerancji .. ja się nie boję odmienności - mam znajomych homoseksualistów, jestem moderatorem forum islamskiego, dyskutowałem w meczetach - i nic do nich nie mam - nóż w kieszeni otwiera mi się jedynie, gdy staraja się byc neitykalnymi i ponad prawem - na szczęście w Polsce tego typu próby zeszły, póki co, na niczym .. Odpowiedz Link
zohra Re: Tolerancja. 01.01.07, 17:56 Kolego Heymdall, sprostuję kwestie owego szacunku, otóżś chodzi mi o to, że szacunek ten obostronny ma byc nam pomocny w tym by umożliwiac istanienie odmiennosci, niepogwałcac własnej..własnie po to by zylo nam sie swobodnie... Odpowiedz Link