Dodaj do ulubionych

Internet w Jelczu Laskowicach.

29.12.07, 14:56
Jaki sposób łączenia jest najbardziej optymalny w naszym mieście.
Czy neostrada, czy kablówka czy sieć Media 4. Jakie ceny i szybkosc
łączenia są aktualne na dziś. Co z awaryjnością łącz. Jak wygląda
cenowo konkurencja sieci komórkowej?
Obserwuj wątek
    • grzesss Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 15:22
      Czesc, nie powiedziales gdzie mieszkasz zeby podac ci optymalne rozwiazanie u ciebie. Jednak jesli mieszkasz na osiedlu, i myslisz nad jakas siecia osiedlowa to napewno magma-net. wszelkie informacje otrzymasz na stronie www.magma-net.pl. Napewno odpada siec m4, od zawsze byla niepowodzeniem. Jednak jesli masz telefon stacjonarny zdecydowaie wybralbym neostrade, najmniej awaryjna i jesli chodzi o ceny bardzo juz na dzien dzisiejszy konkurencyjna z osiedlowkami. Napewno nie szedlbym wkierunku sieci komorkowych do zastosowan w domu, slabe transfery, wysokie ceny (doklanie niewspolmierne z transferem). Takie rozwiazanie sprawdza sie w mobilnym sprzecie. Jednak jesli sie skusisz, to tylko iplus-powiem ci z doswiadczenia, pracuje w serwisie komputerowym. Jesli dalej cie cos interesuje mozesz pisac na prv czy na forum.
      • matejkoo Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 15:52
        Neostradę... polecasz? ... hehhehe to życzę powodzenia...
        • grzesss Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 16:50
          a ty co polecasz?? M4??
          • mono80 Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 17:01
            przecież matejkoo zna się na wszystkim i skoro wyśmiewa neostradę to
            musi coś w tym być
            • matejkoo Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 18:00
              Aż taki mono80 mam u Ciebie autorytet? nie wiedziałem... fajnie w sumie.. i
              zarazem przykro mi ,że jak zwykle nie używasz własnego mózgu do analizy
              rzeczywistości ;/ tylko sugerujesz się innymi (wodzem Jarkiem i Leszkiem) ... to
              smutne...

Jeśli chcesz już tak bardzo, napisać post który nic nie wnosi do dyskusji a
              zarazem komuś dogryźć, popracuj na stylem, bo póki co go nie maszwink

Akurat moje studia to Telekomunikacja... i śmiem twierdzić że wiem więcej o tym
              aniżeli Tysmile

Osobiście wolałbym magmęsmile, dobre transfery wewnątrz sieci (DC...czyli sieć
              szkieletowa), jak i na zewnątrz, , no i wygoda że nie musisz łączyć się przez
              jakiś soft tylko włączam kompa i leci. Jeśli używasz linuxa to zapewne namęczysz
              sie aby te wynalazki tepsy postawić na linuxiesmile Generalnie, wśród znajomych nie
              słyszałem aby ktoś narzekał na magme, ale niestety o tepsie wiele osób nie ma
              takiego zdaniasmile
              • grzesss Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 20:10
                moze powiem tak, sam przez lata bylem uzytkownikiem magmy, nie narzekalem. Fakt DC jest duzym plusem, aczkowliek patrzac przy adresie wewnatrznym, to z zewnatrz juz gorzej, a z kolei majac zewnetrzny to DC leci przez neta. Ja zrezygnowalem z magmy, bo miala problemy po scaleniu firm we wro, i przejsciu na drugie osiedle w JL, awarie, spadek szybkosci lacza. Moze sie poprawilo...ale nadal majac do wyboru magme i neo wybralbym juz dzis neo. Uzywam w domu i firmie 6mb, i naprawde jest spoko. Co do softa, moze na studiach nie powiedzieli ci ze mozna sobie skonfigurowac troche to inaczej nie korzystajac z ich softa?? A w linuxie tez ju znie ma wiekszych problemow.
              • mono80 Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 29.12.07, 21:02
                jakoś tak się składa,że nie używam czyjegoś mózgu tylko własny a
                napewno nie sygeruję się tymi ,którymi ty się sugerujesz,a
                twoje "hehehehe" to co takiego nowego wnosiło do dyskusji
                smutne i wcale ci nie dogryzam,przepraszam,że to tak odczułeś ale
                rozbawiło mnie to twoje "hehehehe" i nic więcej nic przecież nie
                piszę o twoich kwalifikacjach dotyczących studiów Telekomunkacyjnych
                i nie powiedziałem,że wiem więcej niż Ty i to cały Twoj problem,że
                robisz widły z igły po prostu wyluzuj
                "Prawda jest taka, że cały kapitalizm polityczny stworzył
                Kwaśniewski. Ch...
                skończony, oszust i krętacz."
                Józef Oleksy
                • vansik Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 30.12.07, 08:13
                  Polecam tylko i wylacznie NEO choc nie znam sieci osiedlowych z
                  jelcza i niechce znac, co by nie mowic ze TPSA taka i owaka to przy
                  dzisiejszej cenie 1Mb NEO to nawet chwili bym sie nie zastanawial
                  nad wyborem(po pierwsze niezależnośc nie trzeba czekać bog wie jeden
                  ile na usuniecie awarii i masz cale 1Mb to przykład dla siebie no i
                  zewnetrzny IP ktory sie co prawda zmienia ale i na to sa bardzo
                  proste sposoby, jesli chodzi o linuxa i NEO nie ma najmnijeszego
                  problemu aktualnie wszystkie modemy zainstalowalem na większości
                  dystrybucji Linuxowych.
        • nocai Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 30.12.07, 14:07
          matejkoo napisał:
          > Neostradę... polecasz? ... hehhehe to życzę powodzenia...

Czemu tak sądzisz?? Posiadam Neo coś z pół roku. Zamiast ichniego modemu mam
          Linksysa WAGa z WiFi, hula to rewelacyjnie, modem cały czas podłączony, przez
          ten cały czas ani jednej zwiechy. No ale ja się nie znam.
    • panjarekp Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 30.12.07, 14:07
      Ja korzystam z sieci Media 4 (wcześniej NetPioneer). Jestem
      zdegustowany. Sieć jest niestabilna, najczęściej wtedy kiedy che coś
      pogrzebać w necie w domu (np. w weekendy lub święta) to nie działa
      lub prawie nie działa, tzn 1 strona otwiera sie 5 minut. Na pewno
      zrezygnuję z ich usług dla swojego zdrowia wink
      Najbardziej mi się podoba sieć komórkowa, bez kabli, zbędnych
      połączeń i w domu i poza domem. Nie ściągam plików z netu, nie
      zależy mi na wielkim transferze. Chce aby
      w miarę sprawnie otwierały mi się strony i bez problemów mógłbym
      odbierać pocztę. Oczywiście ważnym elementem w wyborze jest cena.
      • grzesss Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 30.12.07, 17:10
        MetPioneer byl dobra siecia, w momencie swojego rozwoju dopoki nie przejela ich infrastruktury M4, bynajmniej tak bylo na osiedlu. O m4 kraza juz legendy, i to ze tak dzialaja storny a szczegolnie keidy siec ma pelne obciazenie, to wsyzstkim wiadomo. Co do sieci komorkowych. Zastanow sie czy bedziesz tego uzywal poza domem w laptopie, czy glownie w domu. Z doswiadczenia wiem, ze uzywajac tego strony potrafia sie dlugo ladowac, poczta jeszcze dluzej odbierac a nie zapominajmy o tym ze w mailach sa zalaczniki. POlecam neo i jesli chcesz meic neta bez kabli w domu korzystajac z laptopa to router z wifi.
        • anorakinbreslau Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 02.01.08, 08:29
          Ja z racji mieszkania na "HOTELU" gdzie w zasadzie nic nie ma, korzystam z
          blueconnect Ery. Fakt, ze mam kartę starszego typu i w zasadzie po GPRS/EDGE
          jadę, ale do przeglądania stron, poczty,bloga itp wystarcza. Dodatkowo
          zewnętrzna antenka za oknem i jest całkiem spoko. Nawet VPN do firmy pracuje
          stabilnie. Plików dużych nie ściągam, a jak mi się zdarzy jakieś 20-50 MB, to
          ściąga się dłużej nie przeszkadza mi to. Gdybym jednak miał wybierać
          stacjonarny, to z pewnością NEO - bo nic innego tu za bardzo nie działa
          (chociażby cenowo)
          • makler4 Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 02.01.08, 17:16
            Jaki jest koszt takiego blueconnecta? Czy jest limit transferu,
            jeśli tak to jaki?
            • anorakinbreslau Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 20.01.08, 19:15
              Koszt dla połączeń starego typu (z przed roku) do 1,8MB to albo 99 netto dla
              karty za 1PLN, albo 39 netto dla kart za 300 PLN.

Teraz się pozmieniało i koszt nie jest wielki - ceny są mniejsze o jakieś 10-15
              % ale za to karty obsługują do 7,2MB.
    • djmixer1 Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 31.12.07, 07:54
      Internet jest za drogi i za słaby.
    • clooney_g Re: Internet w Jelczu Laskowicach. 08.01.08, 02:56

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka